Sarajevo tammikuussa…

FK Sarajevon Asim Ferhatović Hase stadion toimi myös vuoden 1984 talviolympialaisten näyttämönä.

FK Sarajevon Asim Ferhatović Hase stadion toimi myös vuoden 1984 talviolympialaisten näyttämönä.

…ei ole mikään jalkapallohullun unelmakohde, sillä sääpoliittisista syistä johtuen paikalliset jalkapallosarjat ovat ymmärrettävästi tauolla. Lajiniilon on siis tyydytettävä tarpeensa vaihtoehtoisilla tavoilla.

Sarajevossa on ripaus sitä katoavaa urheiluromantiikkaa, joka tulevaisuudessa on pelkkä muisto vain. Sarajevoa ympäröivät vuoret on nimetty olympiakukkuloiksi muistoksi vuoden 1984 talviolympialaisista. Takana ovat ne ajat, jolloin olympiakisat voitiin järjestää näinkin pienellä paikkakunnalla. Oman annoksensa maailman suurimmasta urheilujuhlasta sai myös Helsinki vuonna 1952. Nykyään talvi- ja kesäolympialaiset ovat kasvaneet niin naurettavan kokoisiksi, että ne voidaan järjestää vain harvoissa ja yleensä kabineteissa valituissa paikoissa. Rantalomakohteessa järjestettävät talviolympialaiset ja hiekka-aavikolla vuoden kuumimpana ajankohtana pelattavat jalkapallon MM-kisat taiteilevat järjen logiikan rajamailla, mutta ovat tämän päivän todellisuutta. Jos hyvin käy, poljetaan samalla vielä vähän ihmisoikeuksiakin. Tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta.

Joka tapauksessa voidaan siis todeta, että Sarajevossa ei pelata tammikuussa jalkapalloa. Vierailu kaupungin olympiastadionilla on kuitenkin vaivan arvoinen, vaikka taivaalta sataisikin räntää. Olympiamuseon lisäksi stadionilla voi ihailla FK Sarajevon kannattajien tekemiä upeita seinägraffiteja, jotka kiertävät olympiastadionin ulkoseiniä. Tammikuussa 2012 suoritin edellä mainitun ekskursion räntäsadetta uhmaten. FK Sarajevon kotistadion kunnostettiin vuoden 1984 talviolympialaisia varten ja nykyisin sen virallinen nimi on Asim Ferhatovic Hase stadion, joukkueen entisen pelaajan mukaan.

FK Sarajevon lisäksi kaupungissa on myös kaksi muuta pääsarjajoukkuetta, FK Zeljeznicar sekä FK Olimpik Sarajevo ja Sarajevon derbyn pitäisi olla jokaisen jalkapalloromantikon to-do-listalla. Ainakin FK Sarajevon ja Željezničarin kohtaaminen, jossa pääkaupungin työväenluokka (Željezničar) haastaa eliitin (FK Sarajevo).

Željezničar on joukkueista vanhempi ja se perustettiin vuonna 1921 rautatietyöläisten joukkueeksi. Željezničar tarkoittaa myös sanatarkasti rautatietyöläisiä. FK Sarajevo puolestaan perustettiin vuonna 1946 kahden paikallisen seuran, Udarnikin ja Slobodan, yhdistyessä. FK Sarajevon takana olivat vallassa olevan kommunistisen puolueen puuhamiehet ja joukkueesta haluttiin Bosnian ylpeys Jugoslavian pääsarjaan. Tämä johti siihen, että useita Željezničarin pelaajia siirrettiin enemmän tai vähemmän hienovaraisesti tähän uuteen seuraan, joka tunnettiin aluksi nimellä FK Torpedo Sarajevo. Željezničar ja FK Sarajevo kohtasivat lopulta ensimmäisen kerran vuonna 1954. Nykyään ne ovat myös Bosnia-Hertsegovinan kaksi suurinta ja suosituinta joukkuetta.

Horde Zla

VLUU L210  / Samsung L210

FK Sarajevon ultra-kannattajat tunnetaan nimellä Horde Zla. Nimi on otettu samannimisestä sarjakuvasta ja se tarkoittaa pahuuden laumoja. Horde Zla on vahvasti esillä olympiastadionin seinillä olevissa graffiteissa (ks. ylempänä olevat galleriat).

Kaikki sai alkunsa vuonna 1987, kun FK Sarajevo pelasi kotikentällään Belgradin Punaista Tähteä vastaan. Kotijoukkueen kannattajien joukosta heitettiin seuran väreihin maalattu käärme kentälle (tai erään lähteen mukaan Punaisen Tähden kannattajien päälle). Tästä tapahtumasta johtuen seura päätti siirtää osan kannattajistaan stadionin pohjoispäätyyn toivoen, että tämä siirto vähentäisi epätoivottuja välikohtauksia. Pohjoispäätyyn siirretyt kannattajat perustivat Horde Zla -nimisen kannattajaryhmän, joka tunnetaan erittäin väkivaltaisena.

Sarajevon olympiastadion paljastui siis melkoiseksi ulkoilmamuseoksi ja graffitien taustoja kaivelemalla löytyi useita mielenkiintoisia tarinoita kaupungin ja FK Sarajevon historiasta. Lisämausteensa paikallisiin urheilutapahtumiin tuo aina balkanilaiseen kulttuuriin ilmeisen vahvasti kuuluva temperamentin räjähtäminen, joka sivusta katsovasta ujosta suomalaisesta saattaa joskus tuntua jopa hieman pelottavalta. Bosniassa tuo temperamentti vietiin lopulta aina rintamalle asti, kun bosnialaiset taistelivat itsenäisyytensä puolesta Jugoslavian hajoamissodassa ja Horde Zlan jalkapallohuligaanit olivat muiden joukossa taisteluiden eturintamassa.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Bosnia ja Hertsegovina Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s