Wienin derby: Rapid Wien vs. Austria Wien

wienin_derby

Wienin 308. derby.

Rapid ja Austria kohtasivat sunnuntaina 9. helmikuuta 2014 historiansa 308. kerran. Wienin paikallisottelu on Euroopan toiseksi pelatuin derby Glasgow’n paikalliskamppailu Old Firmin jälkeen. Rapid ja Austria ovat myös Itävallan kaksi suosituinta ja menestyksekkäintä joukkuetta ja ainoat joukkueet, jotka ovat pelanneet koko historiansa ajan maan pääsarjassa.

Seurat kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1911, jolloin Austria Wien perustettiin. Rapid Wien aloitti toimintansa jo vuonna 1898, jolloin se tunnettiin nimellä Erster Wiener Arbeiter-Fußball-Club. Vuotta myöhemmin nimi muutettiin kuitenkin jo Rapidiksi. Rapid on perinteisesti tunnettu työväenluokan joukkueena, kun taas Austria oli alkujaan enemmän keskiluokan joukkue.

Rapid on Itävallan menestynein seura ja se on voittanut maan mestaruuden yhteensä 32 kertaa. Vuonna 1941 Rapid voitti myös Saksan mestaruuden Itävallan ollessa natsivallan alla. Austria puolestaan on voittanut Itävallan mestaruuden 24 kertaa. Viimeisimmän mestaruutensa Austria pokkasi viime kaudella ja pelasi itsensä karsintojen kautta myös Mestarien liigaan.

Pelipäivän aamuna sateisessa Wienissä ei juuri näkynyt merkkejä alkuillasta pelattavasta derbystä. Muutamat Austria-kannattajat olivat kuitenkin lähteneet aikaisin liikkeelle oluttölkkiensä kanssa. 40 minuuttia ennen aloituspotkua Hütteldorfin aseman vieressä sijaitsevan Gerhard Hanappi stadionin ympäristö kuhisi väkeä. Derby myytiin loppuun vain muutamaa päivää ennen ottelua ja stadionille pakkautui noin 17 500 katsojaa. Joskus derbyt pelataan myös 53 000 ihmistä vetävällä Ernst-Happel-stadionilla. Gerhard Hanappi stadion sijaitsee asutuksen keskellä ja sen eteläpuolella kulkevat juna- ja metroraiteet, joten paikalle on suhteellisen vaivatonta saapua.

Yleisö saapui stadionille hyvissä ajoin ennen avauspotkua.

Yleisö saapui stadionille hyvissä ajoin ennen avauspotkua.

Wienin 308. derby oli erittäin merkityksellinen myös sarjataulukon kannalta, sillä ennen ottelua joukkueet olivat kolmantena ja neljäntenä. Sarjan neljä kertaa viimeisen seitsemän kauden aikana voittanut Red Bull Salzburg on karkaamassa jälleen mestaruuteen ja wieniläisten kohtalona näyttäisi olevan pelata himmeämmistä mitaleista. Energiajuomajätin sponsoroimat salzburgilaiset ovat repineet jo 18 pisteen eron kakkosena olevaan Grödigiin. (Tätä kirjoitettaessa Salzburg on juuri edellisenä päivänä voittanut Eurooppa-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Ajaxin vieraskentällä maalein 0-3 ja tämä ehkä kertoo jotain joukkueen tasosta.)

Ottelun alussa nähtiin Rapidin kannattajien järjestämä upea tifo, joka levittäytyi katsomon kolmelle eri sivulle. Myös Austrian kannattajilta nähtiin tifoilua. Itse ottelu alkoi tunnustelevasti ja peli aaltoili päädystä päätyyn. Valkoisiin ja violetteihin pipoihin pukeutuneet Austrian kannattajat pääsivät juhlimaan, kun ensimmäistä puoliaikaa oli pelattu 26 minuuttia. Pelintekijä David de Paula pelattiin kahdella nopealla syötöllä Rapidin puolustuksen ohi ja espanjalainen kiersi Rapid-vahti Jan Novotan helposti ja sijoitti pallon tyhjään maaliin. Rapid nousi kuitenkin vielä ensimmäisellä puoliajalla tasoihin, kun Austrian oma puolustaja ohjasi vapaapotkun jälkeen ylärimasta kimmonneen pallon maaliin.

Rapidilla on kaksi suurempaa kannattajakatsomoa ja yleensä molemmat päädyt on varattu kotijoukkueen kannattajille. Derby on luonnollisesti yksi poikkeusotteluista ja toinen kannattajaryhmä oli tällä kertaa sijoitettu pohjoiskatsomon alalehtereille. Ensimmäisen puoliajan alussa tämä ryhmä käytti savuja luodakseen stadionille tunnelmaa.

Rapidin kannattajat savuttavat.

Rapidin kannattajat savuttavat.

Toisen puoliajan alussa Austrian kannattajat järjestivät vaikuttavan pyro-show:n ja sankka savu täytti hetkeksi puolet stadionista.

Austrian kannattajat soihduttavat 2. puoliajan alussa.

Austrian kannattajat soihduttavat 2. puoliajan alussa.

Rapidgeist – työväenluokan asennetta

Voittomaali.

Rapidin pelaajat juhlivat Marcel Sabitzerin iskemää voittomaalia.

Rapidin joukkue ja kannattajat tunnetaan peräänantamattomasta asenteestaan. Kannattajilla on tapana aloittaa rytmikäs taputus, kun ottelua on jäljellä enää vartti. Tämän viimeisen vartin aikana Rapid on noussut usean kerran tukalasta tilanteesta voittoon. Tätä perinnettä kutsutaan nimellä Rapidviertelstunde ja se on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1913. Tälläkin kertaa Rapid ratkaisi ottelun hyväkseen viimeisen viidentoista minuutin aikana. Joukkue siirtyi 79 minuutin jälkeen 2-1-johtoon ja 84. minuutilla syntyi vielä 3-1-maali. Tämän jälkeen Austrian kannattajat alkoivat poistua stadionilta ja kotijoukkueen kannattajat keskittyivät hetken heille ilkkumiseen.

Voitto oli Rapidille historiansa 125. derbyvoitto. Austria on poistunut kentältä voittavana osapuolena yhteenstä 94 kertaa. Sarjataulukossa tulos merkitsi sitä, että Rapid jatkaa kolmannella sijalla neljä pistettä viidenneksi pudonneen Austrian edellä. Wienin valtikkaa pidetään tällä hetkellä siis Hütteldorfissa. Itävallan sarjajärjestelmän takia joukkueet kohtaavat kauden aikana peräti neljä kertaa ja tällä kaudella jäljellä on vielä yksi derby.

Myös Rapidin kannattajat soihduttivat 2. puoliajalla.

Myös Rapidin kannattajat soihduttivat 2. puoliajalla.

Tunnelmansa puolesta Wienin derby oli yksi vaikuttavimmista jalkapallo-otteluista, jonka olen nähnyt paikan päällä. Lippujen hankkiminen oli vaivatonta ja onnistui rekisteröitymisen jälkeen Rapidin kotisivujen kautta. Ottelutapahtuman järjestäminen toimi saksalaisella tehokkuudella ja jonoissa ei juuri tarvinnut seisoskella. Stadionin sopivan jyrkät katsomot tarjoavat hyvän näkyvyyden oikeastaan miltä paikalta tahansa eikä pelitapahtumia tarvitse tiirailla kiikareilla. Wien ei ehkä kaupunkina säväyttänyt (kuoropojat ja lukuisat itävaltalaiset säveltäjät sekä muut ”korkeakulttuurikohteet” hallitsevat kaupungin turistiskeneä), mutta paikallinen derby oli täyttä rautaa! Kävin vuonna 2011 seuraamassa Markus Heikkisen otteita Rapidin paidassa ja jo tuolloin ottelun tunnelma teki minuun syvän vaikutuksen, vaikka vastassa tuolla kertaa oli vain Admira.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Itävalta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s