Aikainen kick-off perjantaina Dunaújvárosissa

Dunaújváros PASE:n lippu liehui perjantaina korkealla. Viikonloppu ja jalkapalloa.

Dunaújváros PASE:n lippu liehui perjantaina korkealla. Viikonloppu ja jalkapalloa.

Jostain käsittämättömästä syystä Unkarin toiseksi korkeimman sarjatason, NBII:n, otteluita pelataan toistuvasti perjantaisin kello 15:30 alkaen. Olen päätellyt, että tämä johtuu televisioinnista ja tällä tavalla paikalliset urheilukanavat pystyvät lisäämään tarjontaansa ja kakkossarjan peli ei mene päällekkäin kello 19:00 televisioitavan NB1-ottelun kanssa.

Joka tapauksessa hiljaisena perjantaina töistä aikaisin jalkapallo-ottelun takia lähteminen tuntui enemmän kuin perustellulta ja niinpä matkani suuntautui noin 75 kilometriä Budapestista etelään sijaitsevaan Dunaújvárosin kaupunkiin, jossa paikallinen Dunaújváros PASE FC kohtasi Szolnoki MÁV FC:n. Kaupunkiin pääsee melko vaivattomasti Budapestista Nepligetin linja-autoasemalta. Matkaa kestää reilun tunnin ja lippu yhteen suuntaan kustantaa alle viisi euroa. Dunaújvárosissa bussipysäkiltä stadionille on noin kilometrin kävelymatka ja stadion näkyy jo pysäkiltä pitkän tien päässä.

Stadionille saavutaan keskustasta vieraspäädyn takaa.

Stadionille saavutaan keskustasta vieraspäädyn takaa.

Dunaújvárosin stadion ei ole perinteinen unkarilainen betonikulho, jossa kenttä on ärsyttävän kaukana katsomosta. Stadion muistuttaa jo enemmän modernia jalkapallostadionia ja jyrkistä katsomoista on erittäin hyvä näkyvyys kentälle. Stadion vaikuttaa kuitenkin jääneen hieman kesken ainakin pääkatsomon osalta. Ilmeisesti rahat aikoinaan loppuivat. Stadion nousi ehkä suosikikseni niiden hieman reilun kymmenen unkarilaisen stadionin joukossa, jossa olen tähän mennessä vieraillut. Katsojan on mahdollista kiertää koko stadionin ympäri vieraskatsomoa lukuunottamatta ja tämähän sopii kaltaiselleni stadionfriikille.

Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE, kuten joukkueen koko nimi kuuluu (tästä eteenpäin DPASE), on perustettu vuonna 1998 ja sillä ei ilmeisesti ole mitään tekemistä Unkarin mestaruuden vuonna 2000 voittaneen Dunaferr FC:n kanssa, joka pelasi myöhemmin nimellä Dunaújváros FC ja lopetti toimintansa vuonna 2009. Jos joku pitää suomalaisseurojen nimivaihdoksien ja konkurssien määrää käsittämättömänä, niin suosittelisin ekskursiota unkarilaisen jalkapallon pariin. Maasta ei taida löytyä kovinkaan montaa seuraa, joka ei olisi A) vaihtanut nimeään (yleensä useasti) B) ollut jossakin vaiheessa vähintään konkurssin partaalla tai C) vaihtanut nimeään useasti ja ajautunut lopulta konkurssiin. Tuskin edes paikalliset pysyvät tämän kikkailun perässä. Veronkiertoa ja muunlaista kusettamista löytyy sitten yllä mainittujen seikkojen lisäksi vielä riittämiin.

Reilun 48 000 ihmisen kaupunki saa mahdollisesti nauttia pääsarjapalloilusta jälleen kaudella 2014/15, sillä DPASE on tällä hetkellä NBII-liigassa nousuun oikeuttavalla toisella sijalla (Siofok on käytännössä ainoa takaapäin tuleva uhka). Szolnokia vastaan DPASE ei kuitenkaan saanut viimeistelyään toimimaan ja ottelu päättyi lopulta maalittomaan tasapeliin. Kotijoukkue tuhlasi muutaman avopaikan ja voi syyttää lähinnä itseään siitä, että pistepussi karttui vain yhdellä. DPASE:n onneksi sarjan muut kärkijoukkueet hävisivät omat ottelunsa myöhemmin viikonloppuna.

Dunaújvárosin kaupungilla on mielenkiintoinen historia, sillä se rakennettiin 1950-luvun alussa Unkarissa vallassa olleen kommunistipuolueen teollistamisohjelman seurauksena. Alun perin kaupungin nimi oli Sztálinváros (Stalinin kaupunki), mutta vuoden 1956 vallankumouksen jälkeen kaupungin nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa. Oma nähtävyytensä on Budapestiin vievien bussien pysäkin läheisyydessä oleva betoniin kaiverrettu elokuvateatteri. Terveisiä Neuvostoliitosta.

Neuvostorakentamista jäljittelevä elokuvateatteri toivottaa kaupunkiin Budapestista bussilla tulevat tervetulleeksi ja -menneeksi.

Neuvostorakentamista jäljittelevä elokuvateatteri toivottaa kaupunkiin Budapestista bussilla tulevat tervetulleeksi ja -menneeksi.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s