Dorog – täydellistä jalkapallostadionia etsimässä

Dorogi FC kohtasi Csepelin NBIII-liigan läntisessä lohkossa.

Dorogi FC kohtasi Csepelin NBIII-liigan läntisessä lohkossa.

Jalkapalloekskursiot Budapestin ulkopuolella jatkuivat ja tällä kertaa matkakohteena oli Dorog. Dorog on pieni unkarilaiskaupunki, joka sijaitsee Komarom-Esztergomin läänissä noin 38 kilometriä Budapestin keskustasta luoteeseen. Asukkaita kaupungissa on nykyisin noin 12 000 ja sinne pääsee yleensä helposti Budapestin ja Esztergomin välisellä junayhteydellä, mutta tällä hetkellä rataosuus on remontissa, joten bussiyhteys on ainoa julkisen liikenteen väylä kaupunkiin. 1900-luvun alussa Dorog oli suuri kaivoskaupunki ja vuonna 1914 kaupunkiin perustettiin Dorogi Athlétikai és Futball Club. Useiden nimenmuutosten jälkeen seura sai nykyisen nimensä (Dorogi FC) vuonna 1998.

Aikaisemmin päivällä pelatusta Ferencvárosin ja Puskas Academyn välisestä NB1-ottelusta siirtyminen Dorogiin ei mennyt aivan putkeen ja Dorogi FC-Csepel FC -ottelua oli pelattu jo noin puoli tuntia päästessäni lopulta katsomoon (täysin pöyristyttävää ja tuomittavaa). Tässä vaiheessa tilanne oli 1-0-kotijoukkueelle. Ottelun taso ei noussut päätä huimaavaksi, mutta tämän reissun parasta antia olikin Dorogin Jenő Buzánszky stadion.

Stadionin pääkatsomo muistuttaa vanhojen brittistadioneiden katsomoita pienoiskoossa. Kentän ympärillä kiertää melko perinteiseen unkarilaiseen tyyliin hiekkamurskajuoksurata ja sen ympärille on rakennettu koko kenttäalueen kiertävä valkoinen kiviaita, joka antaa stadionille oman leimansa. Pääkatsomoa vastapäätä puolestaan löytyy betoninen seisomakatsomo, jossa pelin katsominen sujuu mukavasti tukipylväisiin nojaten. Tulostaulun puuttuminen hieman hankaloitti ottelun seuraamista. Stadionilla ei tarvitse olla kuppi-istuimia ja viiden tähden palveluita ollakseen viihtyisä. Dorogin stadion on tästä hyvä esimerkki. Stadionin lämmin tunnelma ei johtunut pelkästään auringonpaisteesta. Eräässä musiikkikappaleessa todetaan, että home is not a house but a feeling. Jenő Buzánszky stadion on tämän lauseen ilmentymä. Syksyllä kylmänä sadepäivänä tunnelmat saattaisivat toki olla hieman toisenlaiset…

Dorogin riveissä pelaajaurallaan reilusti yli 200 ottelua tahkonnut Jenő Buzánsky kuului Unkarin kultaiseen sukupolveen ja oli mukana voittamassa olympiakultaa Helsingissä vuonna 1952 ja pelasi oikeana puolustajana unkarilaisille traumaattisessa vuoden 1954 MM-finaalissa. Pelaajauransa jälkeen Buzánsky valmensi Dorogia kolmeen eri otteeseen ja mies on varmasti nimikkostadioninsa ansainnut. Stadionilta löytyy myös hänen patsaansa, joka valitettavasti ei taltioitunut omaan kameraani. Toukokuun alussa 89 vuotta täyttävä Buzánsky saattoi hyvin itsekin olla stadionilla seuraamassa tätä Dorog-Csepel -ottelua.

Aranycsapatin, kuten tuota kultaista sukupolvea Unkarissa yleisesti kutsutaan, riveissä pelasi myös toinen Dorogin kasvatti, sillä maalivahti Gyula Grosics aloitti uransa synnyinkaupunkinsa joukkueessa. 50-luvulla Grosics pelasi yhdessä Ferenc Puskasin ja kumppanien kanssa legendaarisen Honvedin riveissä. Vuonna 1954 mies valittiin MM-kisojen tähdistöjoukkueen maalivahdiksi ja hän pelasi myös vuoden 1958 ja 1962 MM-kisoissa. Buzánskyn tapaan 88-vuotias Grosicskin on vielä elossa. Harvasta tämän kokoisesta kaupungista löytyy kahta näin valovoimaista oman aikakautensa tähteä.

Dorogi FC pelasi viimeisen kerran pääsarjassa kaudella 1976/77, jolloin joukkue jäi sarjassa viimeiseksi. Tämän jälkeen alkoi tarpominen alasarjoissa ja nykyisin seura on jämähtänyt kolmannelle sarjatasolle. 60-luvulla, Dorogin pelatessa pääsarjassa, stadionille saattoi ahtautua enemmän katsojia kuin kaupungissa oli asukkaita.

Lauantaina (12.4.2014) Dorogi FC oli selvästi vierailija Csepeliä parempi ja pyöritteli loppulukemiksi lopulta 3-0. Joukkueiden kannattajien lähihistoria on mielenkiintoinen, sillä nykyisin kannattajilla on erittäin lämpimät välit. Joukkueiden kohdatessa molempien joukkueiden kannattajat ovat samassa katsomossa ja välillä meininki katsomossa äityi jopa liiankin ystävälliseksi minun makuuni, kun kannattajat hoilasivat vastustajajoukkueen nimeä vuoron perään. Tosin ottelussa ei ollut juuri seurattavaa Csepelin ollessa totaalisen surkea ja haluton. Noin kymmenen vuotta sitten joukkueiden kannattajat olivat toistensa vihamiehiä. Lauantainakin molempien joukkueiden ultraryhmien riveistä löytyi kannattajia, jotka olivat tapelleet toisiaan vastaan noin kymmenen vuotta aikaisemmin käydyissä keskinäisissä otteluissa. Ilmeisesti kannattajat kuitenkin ystävystyivät 6-7 vuotta sitten jonkin tapahtuman yhteydessä ja vihanpito päättyi siihen.

Dorogin pelaajat kiittivät ottelun jälkeen kannattajiaan. Unkarissa tätä kannattajien kättelemistä näkee paljon ja arvostan erittäin suuresti näitä pelaajien eleitä kannattajia kohtaan. Täällä pelaajilla ei ole kiire miljoonaomaisuutensa pariin ja kotiin ei lähdetä viimeistä huutoa olevalla Audilla.

Dorogin pelaajat kiittivät ottelun jälkeen kannattajiaan. Unkarissa tätä kannattajien kättelemistä näkee paljon ja arvostan erittäin suuresti näitä pelaajien eleitä kannattajia kohtaan. Täällä pelaajilla ei ole kiire miljoonaomaisuutensa pariin ja kotiin ei lähdetä viimeistä huutoa olevalla Audilla.

Jos totta puhutaan, niin usein eri joukkueiden kannattajien väliset ”vihasuhteet” tuntuvat todella teennäisiltä ja turhilta. Tuntuu, että halutaan vain ottaa mallia ”suuresta maailmasta” ja 70–90-luvun huligaanikulttuurin ihannointi saa joskus tragikoomisia piirteitä.Tappeluita vastustajajoukkueen kannattajien kanssa haetaan, koska Tommy Johnsonkin teki niin Football Factory -elokuvassa (elokuvan pohjana toiminut John Kingin kirjoittama samanniminen kirja on todella hyvä ja lukemisen arvoinen). Erinäisiä episodeja on nähty myös Suomessa, mutta eipä niistä mitään sen enempää. Jokainen taaplaa tyylillään.

Unkarin kolmannelta sarjatasolta ei liiemmin löydy kunnollisia kannattajaryhmiä. NBIII-liigassa isohko aktiivinen kannattajaryhmä löytyy Dorogin ja Csepelin lisäksi lähinnä vain Veszpremiltä. Isohko tarkoittaa tässä yhteydessä noin pariakymmentä kannattajaa ja vertailupohjana toimivat Suomen alasarjat.

Tältä reissulta jäi käsiin myös upea Dorogin kaulahuivi. Varsinaista kauppaa stadionilta ei löytynyt, mutta usein kyselemällä näiden pienempien seurojen varastoista löytyy huivi, jonka voi ostaa itselleen. Unkariksi huivi on sál, mutta jos tätä sanaa hokemalla ei mene viesti perille niin voi myös demonstroida erilaisia hirttosilmukkaliikkeitä oman kaulansa ympärillä tehostaakseen viestiä. Joskus yhteisymmärrys lopulta löytyy.

Dorogi FC:n huivi. Seuran logosta löytyvät vasara ja taltta muistuttavat kaupungin kaivoskaupunkihistoriasta.

Dorogi FC:n huivi. Seuran logosta löytyvät vasarat muistuttavat kaupungin kaivoskaupunkihistoriasta.

Kannattaa muuten käydä vilkaisemassa Dorogi FC:n unkarinkielistä wikipedia-sivua, vaikka unkaria ei osaisikaan. Aivan käsittämätön historiapläjäys. Näitä lukisi mielellään suomalaisistakin joukkueista. Valitettavasti en itsekään tuosta Dorogin artikkelista saa kielitaidottomana juuri mitään irti.

Budapestin välittömässä läheisyydessä on useita vierailemisen arvoisia kohteita, joissa voi nähdä alasarjapalloilua suhteellisen hyvilläkin stadioneilla. Näissä kohteissa yritän vielä kevään aikana mahdollisuuksien mukaan vierailla.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s