Marakana ja Delije

Stadion Crvena Zvezda eli Marakana.

Stadion Crvena Zvezda eli Marakana.

Vierailin Belgradin Punaisen tähden kotistadionilla 26. huhtikuuta 2014 ennen myöhemmin illalla FK Partizanin stadionilla pelattavaa Belgradin derbyä.

Fudbalski Klub Crvena Zvezda (Punainen tähti) perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 ja se on Serbian menestynein seura 26 mestaruudella ja 24 cup-voitolla (kaudella 2013/14 on tulossa yksi mestaruus lisää, jos viimeisillä kierroksilla ei tapahdu mitään dramaattista). Lisäksi seura on ainoa entisen Jugoslavian alueen seura, joka on onnistunut voittamaan Eurooppa Cupin. Tähän temppuun Crvena Zvezda ylsi kaudella 1990/91 voitettuaan finaalissa Marseillen.

Stadion Crvena Zvezda, joka tunnetaan kokonsa takia myös lempinimellä Marakana, sijaitsee vain kivenheiton päässä FK Partizanin stadionista. Stadion on kaivettu maan sisään ja ulkoapäin se ei näytä kuvinkaan suurelta. Tämän takia stadionia kutsutaankin joskus ”reiäksi”.

Stadion rakennettiin 1960-luvun alussa ja kannattajat osallistuivat rakennuskustannuksiin ”ostamalla” stadionin rakentamiseen käytettäviä tiiliskiviä 20 dinaarilla. Zvezdan pelaajat osallistuivat myös tiiliskivien myyntiin ja tienasivat seuralle miljoonia dinaareita. Yhteensä stadionin rakentaminen maksoi noin 300 miljoonaa dinaaria, joka tuona aikana oli valtava summa. Stadion valmistui lopulta vuonna 1963.

Ulkoapäin katsottuna stadion ei vaikuta kovinkaan suurelta.

Ulkoapäin katsottuna stadion ei vaikuta kovinkaan suurelta.

Stadionin kapasiteetti on nykyisin noin 55 000 ja kenttää kiertää juoksurata. Stadionin portit olivat auki ja sisälle saattoi vain kävellä ottamaan kuvia. Pituushyppypaikalla oli myös urheilijoita, joten stadionia ilmeisesti käytetään aktiivisesti muuhunkin kuin vain jalkapalloon. Sisällä oli Crvena Zvezdan kaupan lisäksi myös seuran kannattajien, Delijen, oma kauppa. Suomennettuna Delije tarkoittaa sankareita. Stadionin pohjoispäädyn penkkeihin on Delije-sana myös kirjailtuna kyrillisillä kirjaimilla.

Stadionin pohjoispääty. Delije Sever.

Stadionin pohjoispääty. Delije Sever.

Gazpromin mainos pilaa stadionin itäkatsomon.

Gazpromin mainos pilaa stadionin itäkatsomon.

Red Star Shop

Red Star Shop

Käytännössä Delije on sateenvarjonimitys Crvena Zvezdan lukuisille kannattajaryhmille, jotka linnoittautuvat joukkueen kotiotteluissa pohjoispäätyyn (sever). Crvena Zvezdan kannattajat mielletään erittäin nationalistiseksi ryhmäksi, joskin nationalismi on voimakasta kautta koko Serbian. 1980-luvulla eri kannattajaryhmät kuitenkin sopivat keskenään, että stadionin sisällä ei puhuttaisi politiikkaa ja vannottaisiin vain Crvena Zvezdan ja Serbian nimeen. Pian tämän jälkeen, vuonna 1989, perustettiin Delije.

Delije muistetaan ehkä parhaiten surullisen kuuluisasta ottelusta, joka pelattiin Zagrebin Maksimir stadionilla toukokuun 13. päivänä vuonna 1990. Dinamo Zagrebin ja Crvena Zvezdan välisessä ottelussa koettiin ennennäkemätöntä väkivaltaa ja tapahtumien sanotaan jopa olleen viimeinen lähtölaukaus Jugoslavian hajoamissodalle. Seurojen kannattajat lähtivät joukolla myös sotarintamalle.

Erityisesti Marakanan pohjoispäädyn ulkopuolella on paljon hienoja graffiteja, mutta graffitit kiertävät käytännössä katsoen koko stadionia. Tässä melko suuri otos tarjonnasta:

Stadionin historiasta kiinnostuneille tämä artikkeli on varmasti lukemisen arvoinen. Crvena Zvezdan lisäksi myös Serbian maajoukkue pelaa kotiottelunsa Marakanalla.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Serbia Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s