Ikuinen derby – Večiti derbi: FK Partizan vs. FK Crvena Zvezda

146. Belgradin derby: FK Partizan vs. FK Crvena Zvezda

146. Belgradin derby: FK Partizan vs. FK Crvena Zvezda

FK Partizan ja FK Crvena Zvezda pelasivat lauantaina 26.4.2014 historiansa 146. pääsarjaderbyn. Yhteensä kaikissa kilpailuissa joukkueet ovat kohdanneet yli 200 kertaa ja Crvena Zvezda on tilastoissa hieman niskan päällä. Tällä ottelulla oli suuri merkitys myös sarjataulukon kannalta, sillä kotijoukkue Partizan oli käytännössä pakkovoiton edessä. Crvena Zvezda piti ennen ottelua sarjan kärkipaikkaa hallussaan kuuden pisteen erolla Crno-beliin (mustavalkoiset).

Lähteminen Belgradin derbyä katsomaan tuli melkoisena päähänpistona ja varmistui vasta muutama päivä ennen ottelua. Lippua derbyyn ei ollut, mutta perjantai-iltana seurueemme suuntasi auton nokan kohti Belgradia. Myöhäisestä lähdöstä johtuen perjantain ja lauantain välinen yö vietettiin Unkarin ja Serbian rajan läheisyydessä hieman Unkarin kolmanneksi suurimman kaupungin, Szegedin, ulkopuolella.

Lauantaiaamuna matka jatkui rajan yli Serbiaan ja lippujen saanti aiheutti vielä tässä vaiheessa pientä huolta. Kaikki pelottelut lippujen mahdottomasta hankkimisesta osoittautuvat paskapuheeksi. Saavuimme stadionille seitsemän tuntia ennen kickoffia ja lipun sai ostettua lippuluukulta ilman jonotusta. Toki tässä vaiheessa ilmeisesti ainakin ¾ stadionista oli jo myyty loppuun ja jäljellä oli enää kalleimpaan hintakategoriaan (18€) kuuluvia länsikatsomon keskiosan lippuja, pelin seuraamiseen parhaat paikat siis.

Totuus lippukaupasta on myös se, että vaikka stadion olisi ollut loppuunmyyty, olisi lipun saanut ostettua suhteellisen halvalla (todennäköisesti halvemmalla kuin tuo 18 euroa) mustasta pörssistä stadionin ulkopuolelta. Näitä lippuja kaupiteltiin myös minulle. Belgradin derbyä kannattaa siis lähteä katsomaan, vaikka lippuja ei ennen ottelupäivää olisikaan. Tällä kertaa pelattiin Partizanin kotistadionilla, jonne mahtuu parikymmentä tuhatta ihmistä vähemmän kuin Punaisen Tähden Marakana-stadionille. Jos Partizanin isännöimään derbyyn saattaa hieman joutua jännittämään lippunsa kanssa, mahtuu Marakanalle puolestaan varmasti.

Stadion Partizani sai vuoden 2014 alussa uuden värityksen, kun aikaisemmin keltasiniset penkit vaihdettiin seuran mustavalkoisiin väreihin.

Stadion Partizani sai vuoden 2014 alussa uuden värityksen, kun aikaisemmin keltasiniset penkit vaihdettiin seuran mustavalkoisiin väreihin.

Ennen ottelua seurueemme vieraili Crvena Zvezdan stadionilla ja Kalemegdanin linnoituksella, josta on upeat näköalat Sava ja Tonava -jokien yhtymiskohtaan ja Belgradin kaupunkiin. Poliisin valtaisa läsnäolo näkyi hyvin ja parin kilometrin säteellä stadionista oli noin 100-200 metrin välein raskaasti varustautuneita mellakkapoliiseja. Ilmeisesti vuosien saatossa hankaluudet stadionin välittömässä läheisyydessä ovat merkittävästi vähentyneet juuri tämän valtavan kontrollin ansiosta.

Turvatarkastukset ottelussa olivat lähinnä vitsi ja järjestäjät keskittyivät tarkistamaan Partizanin ultrakannattajien sektoriin meneviä katsojia. Kuulopuheiden mukaan Grobarilta olisi ennen ottelua takavarikoitu noin 400 soihtua ja tämä näkyi myös ottelussa. Grobarin sektiossa paloi ottelun aikana yhteensä vain muutamia kymmeniä soihtuja.

Turvatoimet Grobarin miehittämän eteläkatsomon (Jug) sisäänkäynneillä olivat mittavammat kuin stadionin muissa katsomoissa.

Turvatoimet Grobarin miehittämän eteläkatsomon (Jug) sisäänkäynneillä olivat mittavammat kuin stadionin muissa katsomoissa.

Stadion oli melkoisen täynnä jo noin tunti ennen ottelua ja Crvena Zvezdan kannattajat järjestivät viihdykettä tekemällä joukkorynnäkön itäkatsomosta pohjoiskatsomoon, johon joukkueen ultrakannattajille oli myyty liput (katsomonosa oli myyty loppuun jo ennen pelipäivää). Järjestyksenvalvojat olivat suuhteellisen voimattomia ja sen suurempia estelyitä ei näkynyt. Toki rivejä vahvistettiin ensimmäisen aallon jälkeen muutamilla mellakkapoliiseilla.

Crvena Zvezdan kannattajat hyppivät aidan yli loppuunmyytyyn vieraskatsomoon ennen ottelua.

Crvena Zvezdan kannattajat hyppivät aidan yli loppuunmyytyyn vieraskatsomoon ennen ottelua.

Zabranjeni_heittelee_Zvezdan_pelaajia_soihduilla

Grobarin Zabranjeni-ryhmä heittelee lämmittelyn jälkeen pukukoppiin palaavia Crvena Zvezdan pelaajia soihduilla.

Grobari ennen ottelua.

Grobari ennen ottelua.

Partizanin kannattajien keskuudessa elää vahva käsitys siitä, että poliittiset toimijat pyrkivät edesauttamaan maan suosituimmat joukkueen, Crvena Zvezdan, menestymistä. Väitteet eivät varmasti ole täysin tuulesta temmattuja, sillä aivan puhtailla jauhopusseilla ei Serbiassa todennäköisesti pelailla. Partizan saa myös varmasti maan toiseksi suosituimpana joukkueena jonkinlaista etulyöntiasemaa muihin nähden.

Derbyssä Partizanin kannattajien väitteet tuntuivat jokseenkin oikeutetuilta, sillä Crvena Zvezda sai ensimmäisellä puoliajalla kaksi rangaistuspotkua. Partizanin maalivahti Milan Lukac kuitenkin torjui niin Milos Ninkovicin kuin Nikola Mijailovicinkin heikohkot yritykset.

Hieman aiheesta harhautuen on ehkä hyvä kertoa yksi  esimerkki serbialaisesta toimintamallista. Yksi röyhkeimmistä tapauksista löytyy 1990-luvulta, jolloin Željko Ražnatović, joka tunnetaan paremmin nimellä Arkan (tästä kaverista kannattaa hieman kaivella taustoja), nosti belgradilaisen FK Obilicin uhkailemalla, kiristämällä, lahjomalla ja kusettamalla aina maan mestaruuteen saakka kaudella 1997/98. Ennen Jugoslavian sisällissodan syttymistä Arkan toimi Crvena zvedzan kannattajajoukko Delijen johtajana. Lopulta Arkanin taru päättyi salamurhaan belgradilaisen hotellin aulassa vuonna 2000. Arkanin kuoleman jälkeen myös FK Obilic vajosi pian takaisin Serbian alasarjoihin…

Ennen ottelun alkua Delije suoritti upean tifon. Partizanin kannattajat puolestaan keskittyivät heiluttelemaan lippujaan ja esittivät ilmeisesti jonkinlaisen protestilakanan.

Delijen tifo ennen ottelua.

Delijen tifo ennen ottelua.

Tifoa tehostettiin vielä soihduilla ja savuilla.

Tifoa tehostettiin vielä soihduilla ja savuilla.

Grobari tyytyi pelkkään banderolliin ennen ottelua.

Grobari tyytyi pelkkään banderolliin ennen ottelua.

146. Belgradin derbyn avauskokoonpanot ennen ottelua.

146. Belgradin derbyn avauskokoonpanot. Minulle tutuin pelaaja oli numerolla 10 pelannut Crvena Zvezdan kapteeni Nenad Milijaš, joka pelasi muutaman kauden ajan (2009-2012) Wolverhampton Wanderersissa. Partizanin tunnetuin pelaaja on tällä hetkellä varmasti tammikuussa Belgradiin palannut hyökkääjä Danko Lazović, joka on edustanut urallaan mm. Feyenoordia, Leverkusenia, PSV Eindhovenia ja Zenitiä.

Crvena Zvezda sai 1. puoliajalla muutaman vapaapotkun hyvästä paikasta.

Crvena Zvezda sai 1. puoliajalla muutaman vapaapotkun hyvästä paikasta.

Partizan siirtyi ensimmäisellä puoliajalla 1-0-johtoon ja tämän jälkeen kotijoukkueen kannattajat intoutuivat soihduttamaan.

Zabranjeni_soihduttaa_avausmaalin_jälkeen

Soihdutus Partizanin 1-0-maalin jälkeen.

1. puoliajan lopulla muutama Partizanin kannattaja kiipesi tulostaulun päälle.

1. puoliajan lopulla muutama Partizanin kannattaja kiipesi tulostaulun päälle.

Ennen toista puoliaikaa Delije suoritti erittäin komean soihdutuksen. Tässä osoitus turvatarkastusten löysyydestä. Toisaalta soihduttamista taidetaan yleensä katsoa sormien välistä Serbiassa.

Delijen soihdutus ennen 2. puoliaikaa.

Delijen soihdutus ennen 2. puoliaikaa.

Crvena Zvezda nousi toisella puoliajalla tasoihin. Tasoitusmaalin jälkeen katsomosta (Delijen katsomonosasta) lensi soihtu yhden Zvezdan pelaajan selkään. Derbyn draamankaaren kruunasi aivan ottelun lopussa syntynyt, vaihtomies Nemanja Kojićin viimeistelemä, Partizanin 2-1-voittomaali. Ottelutapahtumista tarkemmin kiinnostuneet voivat katso vaikka koko ottelun täältä!

Ottelun päätyttyä Partizan juhli 2-1-voittoa.

Ottelun päätyttyä Partizan juhli 2-1-voittoa.

Ottelun jälkeen ei stadionin ulkopuolella näkynyt levottomuuksia ja molempien joukkueiden kannattajat päästettiin samaan aikaan kotimatkalle. Zvezdan kannattajat päättivät kuitenkin tappion jälkeen polttaa penkkejä omasta katsomonosastaan. Edellisessä derbyssä Partizanin kannattajat olivat tehneet saman tempun Marakanalla.

Tunnelmaltaan ottelu oli paras jalkapallo-ottelu, jota olen koskaan paikan päällä todistanut. Belgradin derby on päästävä joskus todistamaan myös Marakanalla, jossa on todennäköisesti entistä parempi tunnelma suuremman kapasiteetin ja stadionin katon ansiosta.

Heti ottelun jälkeen alkoi pitkä ajomatka takaisin Budapestiin. Matkalla tienvarresta löytyi parinkymmenen Partizan-kannattajan ryhmä, joiden kahdesta autosta olivat ikkunat hajonneet. Veikkaan Crvena Zvezdan kannattajien olleen asialla.

Grobari oli saanut poliisin takavarikon jälkeen vain muutaman soihdun eteläkatsomoon (Jug).

Grobari oli saanut poliisin takavarikon jälkeen vain muutaman soihdun eteläkatsomoon (Jug).

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Serbia Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s