Baltic Cup 2014 – bussi vei maajoukkuetta niin kentällä kuin maantielläkin

Baltic Cupia mainostetaan Euroopan vanhimpana maajoukkueturnauksena.

Baltic Cupia mainostetaan Euroopan vanhimpana maajoukkueturnauksena.

Baltic Cupia mainostetaan Euroopan vanhimpana maajoukkueturnauksena. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 1928. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Liettua (8) ja Latvia (7) ovat jakaneet turnausten (15) voitot keskenään. Suomen A-maajoukkue oli ensimmäisen kerran mukanan vuonna 2012. Tämän vuoden turnaus toimi myös kenraaliharjoituksena syyskuussa alkavia EM-karsintoja varten ja Suomi lähti turnaukseen selvänä ennakkosuosikkina.

Itse lensin Riikaan Suomi-Liettua -ottelua edeltävänä päivänä ja saavuin Ventspilsiin pelipäivänä autokyydillä. Suomen olisi pitänyt voittaa tuo ottelu jo senkin takia, että turnauksen toinen ottelu olisi pelattu voiton myötä Liepajassa. Suomen esitys oli kuitenkin hirveä ja esimerkiksi vain ensimmäisen puoliajan pelannut Roman Eremenko oli täysin ulkona pelistä ja antoi lähinnä harhasyöttöjä. Niki Mäenpää esitti muutaman hyvän torjunnan, mutta Liettua nappasi kuitenkin upealla vapaapotkumaalilla finaalipaikan itselleen ja Suomen täytyisi siis palata pronssiottelua varten uudestaan Ventspilsiin.

Ventspilsin kaupunki oli melkoisen autio ja tekemistä ottelun jälkeen sai etsiä kirveen kanssa. Lopulta keskustasta löytyi kuitenkin mukava sporttibaari, jossa oli hyvä seurata Baltic Cupin toinen välierä Latvia-Viro.

Perjantai-aamuna matka jatkui Liepajaan, jossa oli alun perin tarkoitus seurata myös Baltic Cupin finaali, mutta Suomen tunarointi varmisti sen, että paluumatka tehtäisiin sittenkin Ventspilsin kautta. Liepaja oli turnauskaupungeista ehdottomasti mieluisampi ja kaupungin keskustassa oli jopa elämää. Myös Liepajan stadion oli Ventspilsin vastaavaa hienompi.

Tarkoitus oli myös mennä seuraamaan Suomen, Latvian ja Viron kannattajien välistä faniturnausta, mutta loppujen lopuksi kentän koordinaatit olivat kadoksissa ja turnausta ei pelattukaan Daugava stadionin vieressä olevalla tekonurmikentällä vaan jossain kauempana. Vaihtoehdoksi jäi siis auringosta nauttiminen merenrannalla. Ei sekään harmittanut.

Liepajassa merenranta sijaitsee sopivasti aivan stadionin takana.

Liepajassa merenranta sijaitsee sopivasti aivan stadionin takana.

Matka jatkui sunnuntaiaamuna SMJK:n bussissa kohti Ventspilsiä katsomaan Suomen sijoitusottelua Viroa vastaan. Matkalla koettiin jälleen jotain uutta, kun kannattajien edellä matkannut A-maajoukkueen bussi oli irtisanonut yhteistyösopimuksensa ja maajoukkue jatkoi matkaansa Ventspilsiin kannattajien bussilla, jotta ottelun alku ei venyisi liikaa.

Viroa vastaan Suomi pelasi paremmin ja 2-0 voitto tuli ihan tyydyttävällä peliesityksellä. Loppujen lopuksi Liettuan ja Viron passiiviset pelityylit olivat teoriassa täydellinen viimeistelyharjoitus EM-karsinnat aloittavaa Färsaaret-vierasottelua ajattelen. Färsaaret tuskin lähtee turhaan hyökkäämään, joten Suomen on jälleen hallittava ottelua ja onnistuttava murtamaan vastustajan puolustusmuuri. Baltic Cupin perusteella Färsaaret-pelistä on tulossa todellinen nitro-ottelu. Toivoa sopii, että maalivainu on tuolloin kohdallaan.

Lauantai-iltana oli vielä aikaa käydä tutkimassa Skonto Rigan stadionia, jonne oli melkoisen helppoa mennä tutustumaan stadionin toisen päädyn toimiessa parkkipaikkana. Kuulemma Skonton kotipeleissä käy nykyisin vain muutama sata katsoja. Ennen kauden alkua Skonto Riga sekä Daugava Daugavpils uhkasivat jäädä taloussotkujen takia ilman liigalisenssiä, mutta lopulta lisenssitkin hoituivat takaportin kautta. Skonto kärsii tällä hetkellä myös kolmen vuoden bänniä europeleistä.

Reissun ainoa negatiivinen asia oli torstaiaamuna Ventspilsissä hävinnyt / pöllitty pokkarikamera, mutta onneksi kuvaaminen sujui joten kuten myös matkapuhelimen kameralla. Sunnuntaina edessä oli kotimatka takaisin Budapestiin. Latviassa pelattujen otteluiden jälkeen olen nähnyt Suomen maajoukkueen pelaavan ulkomailla 13 kertaa. Seuraava vierasottelu on todennäköisesti vuorossa ensi marraskuussa Unkarissa. Färsaaret-ottelu jää valitettavasti näillä näkymin väliin.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Latvia, Suomen maajoukkue, Vierasmatkat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s