Mites MyPa?

MyPa:n kohtalo puhututti paljon ennen Vepsua vastaan pelattua Veikkausliigaottelua.

MyPa:n kohtalo puhututti paljon ennen Vepsua vastaan pelattua Veikkausliigaottelua.

Kysymys tuli erittäin ajankohtaiseksi viikonloppuna, kun MyPa:n puheenjohtaja Seppo Mäkinen kertoi Kouvolan Sanomille edustusjoukkueen toiminnan lakkauttamisen olevan mahdollista huonon taloustilanteen takia. Seuraavana päivänä puheita kuitenkin hieman korjattiin ja MyPa:n edustusjoukkueen taival tuskin on päättymässä tähän kauteen. Toivottavasti. Puhutaan kassavirtaongelmasta. Ylen mukaan esimerkiksi MyPa:n budjettiin on budjetoitu 2000 katsojan keskiarvon mukanaan tuomat eurot. Tämä on aivan käsittämätöntä, sillä MyPalla ei ole ollut Veikkausliigassa yli 2000 katsojan keskiarvoa sitten mestaruusvuoden 2005 jälkeen. Tuolloin kauden katsojakeskiarvo oli 2235 ja eniten yleisöä keränneessä ottelussa oli peräti 4395 katsojaa. Europeleistäänkään MyPa tuskin on netonnut toivomallaan tavalla.

KTP:n (todennäköinen) nouseminen Veikkausliigaan voi nostaa myös MyPan katsojakeskiarvoa ensi kaudella, mutta tuskin merkittävästi. Kymenlaaksolaiset saavat lisäksi tapella siitä, kumpi joukkueista saa pelattavakseen kaksi kotiottelua (elleivät joukkueet sitten sovi jakavansa kaikkien kolmen derbyn tuloja keskenään). Tämäkin asia alleviivaa Veikkausliigan nykyisen kolmen sarjakierroksen toimimattomuutta. Sarjassa edelliskaudella kuuden parhaan joukkoon selvinneet saavat pelata 17 kotiottelua, kun taas loput joukkueet pelaavat kotonaan vain kerran. Tämä tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti heikommat joukkueet menettävät yhden kotiottelun tulot ja saavat maksettavakseen yhden ylimääräisen vierasottelun matkustuskulut (en tiedä kompensoidaanko tätä jotenkin). Sama kolmen sarjakierroksen probleema on käsillä myös nykyisin erittäin kovatasoisessa Ykkösessä.

Veikkausliigan optimisarjajärjestelmä olisi Ruotsin ja Norjan mallinen 16 joukkueen sarja. Tähän järjestelmään siirtyminen vaikuttaa kuitenkin täysin mahdottomalta, kun 12 joukkueen sarjassakin on tällä kaudella jo kolme henkitoreissaan pyörivää joukkuetta. TPS on downshiftaamassa itseään tyylikkäästi Ykköseen tarttumalla omiin talousongelmiinsa suhteellisen mallikkaasti. Hongasta ei ota hullukaan selvää ja MyPan näinkin paha taloudellinen tilanne tuli ainakin allekirjoittaneelle pienenä yllätyksenä, vaikka paperitehdas Myllykoski Paperin myynnin jälkeen jotain tämänkaltaista on ollut odotettavissa. Ykkösestä löytyisi tämän kauden perusteella ainakin neljä liigaan kelpaavaa joukkuetta (KTP, PK-35 Vantaa, Ilves ja Haka), mutta tällainen joukkopako ryvettäisi Ykkösen ja todennäköisesti myös Kakkosen kokonaan. Unelmana voitaisiin pitää sitä, että Veikkausliigassa ja Ykkösessä pelaisi molemmissa 16 joukkuetta ja Kakkosen neljässä lohkossa pelaisi kymmenen joukkuetta kussakin. Tällöin liigasta voisi pudota kaksi viimeistä joukkuetta ja kolmanneksi viimeinen voisi vielä karsia Ykkösen kolmosen kanssa. Neljä viimeistä Ykkösen joukkuetta puolestaan putoaisi Kakkoseen, josta nousisi suoraan neljä lohkovoittajaa. Utopiaa, tiedän.

Jos palataan MyPaan, on minullakin yllättäen melko vahva side joukkueeseen. MyPa on nimittäin HJK:n ohella ainoa joukkue, joka on pelannut Veikkausliigassa koko sen ajan, kun olen jalkapalloa aktiivisesti seurannut. 90-luvulla teksti-tv:n Veikkausliigasivut olivat todella ahkerassa käytössä ja MyPa usein mukana kärkikahinoissa.

Sunnuntaina 21.9. Saviniemen jalkapallostadionilla pelattiin MyPan ja VPS:n välinen Veikkausliigaottelu. Olin aikaisemmin käynyt Myllykoskella kaksi kertaa. Vuonna 2004 edustin Tikkurilan Palloseuran B-junioreita, kun vuotta nuorempi Aleksei Kangaskolkka upotti joukkueeni hattutempullaan B-nuorten 1. divisioonan ottelussa. Ensimmäisen otteluni Saviniemessä näin syksyllä 2007, jolloin MyPa ja HJK pelasivat maalittoman tasapelin.

No, maaleja ei nähty nytkään. MyPa ja VPS eivät maalinteossa onnistuneet, vaikka ottelu itsessään oli erittäin viihdyttävä. Positiivisesti yllätti myös tunnelma stadionilla. Erityisesti mieleen jäi pikkutyttö, joka huusi rytmikkäästi lähes koko ottelun MYY – PA! Tähän lähtivät mukaan myös muut C-katsomossa istuvat katsojat. Kannatusta seuralla siis on ja pikkutytössä oli selvää capo-ainesta.

MyPa:n kannattajaryhmä.

MyPa:n kannattajaryhmä.

Saviniemen jalkapallostadion on yksi Veikkausliigan parhaimmista stadioneista. Kelpaa UEFA:llekin. Ainoa miinus katsojan kannalta on katetuissa katsomoissa olevat, näkyvyyttä peittävät, pylväät. Katsojakapasiteetti liigapeleissä on hieman yli 4000 katsojaa ja UEFA:n peleihin yleisöä saa ottaa lehtereille maksimissaan noin 3000. Myllykosken teollisuustaajamassa asuu noin 6000 ihmistä, joten ei ihme, mikäli 2000 katsojan tavoite ei täyty. Kouvolan talousalueella (90 000) on potentiaalia, mutta julkinen liikenne ei palvele peliin tahtovia kovinkaan hyvin. Jokunen vuosi sitten otteluihin on ilmeisesti ollut ilmainen bussikuljetus Kouvolasta. Eipä ole enää.

Viiden Vaasassa vietetyn opiskeluvuoden siivittämänä olin ottelussa tietysti VPS:n puolella. Mahdollisena takaporttina euro-otteluihin toimiva Veikkausliigan neljäs sija on tasapelin jälkeen vaasalaisillekin vähintään haastava saavutettavaksi. VPS on kuitenkin päässyt pahimman loukkaantumissuman yli ja joukkueen peli näytti jopa ihan hyvältä.

Täydestä sydämestäni toivon, että MyPa nähdään myös ensi kaudella Veikkausliigassa. Pienten tehdaspaikkakuntien joukkueiden aika Veikkausliigassa on pian ohi, mutta ei ihan vielä. Toivottavasti tulevaisuudessa edessä oleva mahdollinen putoaminen Ykköseen ei myöskään kuoppaa MyPaa.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s