Ykkösen nousukarsintaa Tammisaaressa

eif-atlantis8

Itäisen lohkon voittaja Atlantis matkusti Tammisaareen Eteläisen lohkon voittaneen EIF:n vieraaksi.

Nousukarsintaottelut ovat usein huikeita tapahtumia. Myös Tammisaaressa pelattu Ykkösen nousukarsinnan ensimmäinen osaottelu EIF-Atlantis tarjosi viihdettä koko rahan edestä. Kuusi hyväksyttyä maalia, yksi hylätty maali, punainen kortti, ylärima ja kovia taklauksia. Myös katsomossa riitti tunnetta ja Tammisaaren keskukentälle oli saapunut 1350 katsojaa.

Periaatteessa on kuitenkin naurettavaa, että lohkonsa 27 ottelun jälkeen voittaneiden joukkueiden nousu kariutuu lopulta nousukarsintaan. Nykymuotoisesta Ykkösestä ei kuitenkaan olisi mitään järkeä pudottaa joka kausi neljää joukkuetta, joten Kakkosen joukkueiden on vain hyväksyttävä nousukarsinnat.

Vuonna 1905 perustettu Ekenäs Idrottsförening on pelannut historiansa aikana yhden kauden Suomen korkeimmailla sarjatasolla. Vuonna 1933 joukkue hävisi kaikki pelaamaansa 14 pääsarjaottelua. Vuodesta 1970 lähtien EIF on pelannut pääsääntöisesti joko Kakkosta tai Kolmosta.

EIF juhlisti 100-vuotista taivaltaan vuonna 2005.

EIF juhlisti 100-vuotista taivaltaan vuonna 2005.

EIF:n vastustaja Atlantis on puolestaan sitä nuorempaa kaliiberia. Leevi and the Leavings -yhtyeestä tutun Gösta Sundqvistin ja kumppaneiden vuonna 1985 perustama Johanneksen Dynamo yhdistyi FC Norssin kanssa vuonna 1995. Atlantis FC oli Sundqvistin keksimä nimi, mutta mies ei enää jatkanut puuhailua uuden fuusioseuran parissa. Atlantis nousi kaudeksi 2001 sensaatiomaisesti Veikkausliigaan, mutta teki liigakauden jälkeen konkurssin ja liigapaikka siirtyi vastaperustetulle AC Allianssille. Atlantiksen toiminta jatkui farmiseura Atlantis Akatemian nimellä Kakkosessa. Seura onkin pelannut koko historiansa ajan vähintään Kakkosessa.

Tammisaaren keskuskenttä ei taida juurikaan täyttää Ykkösen lisenssiehtoja. Valot puuttuvat, kuppi-istuimia ei ole ja kentän kokokin taitaa olla siinä ja siinä. EIF on varmasti hyötynyt kapeasta kotikentästään. Tammisaarelaiset eivät hävinneet kauden aikana yhtäkään kotiottelua.

Tammisaaren keskuskenttä - Ekenäs centrumplan

Tammisaaren keskuskenttä – Ekenäs centrumplan

Erityismaininta keskuskentän upeille maaleille.

Erityismaininta keskuskentän upeille maaleille.

EIF:lle kyseessä oli supersunnuntai, sillä myös seuran naisten edustusjoukkue karsi paikasta Ykköseen Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Aikaisemmin päivällä pelattu ottelu oli päättynyt 1-1-tasapeliin.  Toinen osaottelu pelataan myöhemmin. Noin puoli tuntia ennen EIF-Atlantis -ottelun alkua EIF:n kannattajat savuttivat vihreää savua keskuskentän takana olevan koulun pihalla.

Paikan päälle oli saapunut jopa yllättävän paljon Atlantiksen kannattajia. Osa heistä oli EIF:n paikallisvastustaja BK-46:n kannattajia. Karjaalaisille olisi todennäköisesti kova paikka, mikäli tammisaarelaiset nousisivat Ykköseen. Kannattajien joukosta löytyi myös Kakkoseen tällä kaudella nousseen NJS:n huivi ja Atlantiksen vaihtopelaajia taidettiin leikitellen maanitella ”palokärkien” riveihin.

Karjaa ja Tammisaari ovat vuodesta 2009 saakka kuuluneet Raaseporin kaupunkiin, joka syntyi Tammisaaren ja Karjaan kaupunkien sekä Pohjan kunnan yhdistymisen seurauksena. Raaseporilaiset ovat olleet viime vuosina vakionäky Kakkosen kärkikahinoissa. Kertaakaan BK-46 tai EIF eivät kuitenkaan vielä ole onnistuneet nousemaan. Kaudella 2011 BK-46 voitti Kakkosen B-lohkon, mutta putosi nousukarsinnoissa SJK:lle yhteismaalein 5-1. Seuraavana kautena BK-46 jäi lohkokakkoseksi, eikä yltänyt nousukarsintaan. Kahtena viime kautena EIF on ollut raaseporilaisista se parempi joukkue ja tammisaarelaiset pelasivat nousukarsinnoissa myös viime vuonna, mutta tuolloin FC Jazz oli parempi yhteismaalein 4-2.

EIF vaikutti melko fyysiseltä joukkueelta, joka pelaa suoraviivaista (ja myös ilmeisen voittavaa) jalkapalloa. Pienellä kotikentällä ei ole tilaa hieromiseen ja kärjessä pelaavalla Fisnik Gerxhaliulla on melko vakuuttava fyysinen preesens. Gerxhaliu teki Kakkosen Eteläisessä lohkossa yhteensä 16 maalia ja oli lohkon maalipörssin kolmonen.

Ottelun alussa EIF:n isokokoinen toppari Etchu Tabe otti luulot pois käsi paketissa pelanneelta Atlantiksen tehohyökkääjä Sakari Tukiaiselta. Tuntui jopa hieman epäreilulta, että EIF:llä oli toppareina Taben ja Mikael Liespuun kaltainen parivaljakko. EIF halusi varmasti pitää 40 maalia Itäisessä lohkossa paukuttaneen Tukiaisen aisoissa. Taben ohella liigakokemusta EIF:ssä edustaa keskikentällä pelannut Sampsa Timoska.

MyPassa pitkän uran luonut Sampsa Timoska edusti vuoden ajan myös lontoolaista Queens Park Rangersia ja pelasi kaksi A-maaottelua.

MyPassa pitkän uran luonut Sampsa Timoska edusti vuoden ajan myös lontoolaista Queens Park Rangersia ja pelasi kaksi A-maaottelua.

Myös EIF-hyökkääjä Mamadou Konate pelasi Veikkausliigaa kaudella 2007 AC Oulun riveissä. Viime kauden nousukarsintaotteluissa Konate muuttui sankarista konnaksi viimeisteltyään ensimmäisessä osaottelussa kaksi maalia vieraskentällä Jazzin verkkoon, mutta nappaamalla kotiottelussa heti toisen osaottelun alussa punaisen kortin. Atlantista vastaan Konate aloitti vaihdossa, mutta käänsi ottelun suunnan heti kentälle tultuaan. Tilanteessa 1-1 kentälle vaihdettu Konate siirsi pallon lähes saman tien Atlantiksen maaliin, mutta ensimmäinen yritys vielä hylättiin. Hetkeä myöhemmin Konate pamautti pallon uudestaan maaliin ja tällä kertaa maali hyväksyttiin. Vain hetkeä myöhemmin Lucas Kauffman vei tammisaarelaiset jo turvallisen tuntuiseen 3-1-johtoon.

Atlantis kapteeni Lauri Bergström tasoitti ottelun lukemiin 1-1, kun ottelua oli pelattu 52 minuuttia.

Atlantis-kapteeni Lauri Bergström tasoitti ottelun lukemiin 1-1, kun ottelua oli pelattu 52 minuuttia.

Atlantis kavensi tilanteeksi 3-2, kun Alimamy Jalloh puski Jussi Äijälän antaman kulmapotkun maaliin. Hetkeä myöhemmin helsinkiläisten taivas kuitenkin synkkeni, kun Alpha Sama katseli toistamiseen keltaista korttia ja Atlantis sai pelata ottelun viimeiset 15 minuuttia alivoimalla. Tämä avasi EIF:lle mahdollisuuden jopa ratkaista ottelupari kotikentällä, mutta joukkue suli eikä pystynyt käyttämään ylivoimatilannetta hyväkseen.

”Tuksu, Tuksu, missä on se Tuksu?”
Tuksu, Tuksu, missä on se Tuksu?”
Eikö palloja tuu, vai onko syy jokin muu?
Missä, missä se Tuksu on?”

EIF:n kannattajat hoilasivat edellä olevaa värssyä pitkin ottelua. Ensimmäisellä puoliajalla Tukiainen pysyikin pimennossa, mutta toisella puoliajalla rupesi näkymään merkkejä siitä, miksi mies on kauden aikana 40 maalia iskenyt. Tukiainen hiljensi tammisaarelaiset lopulta tarkalla vasempaan alakulmaan uponneella vedollaan, kun ottelua oli pelattu 82 minuuttia.

Siellä, siellä se Tuksu on.

Siellä, siellä se Tuksu on.

Ottelu päättyi lopulta 3-3 ja tämä asettaa Atlantiksen kuskin paikalle, sillä nousukarsinnoissa käytetään UEFA:n vierasmaalisääntöä. Käytännössä helsinkiläisille riittäisi siis tasapeli toisesta osaottelusta. Tuskin nimittäin samanlaista maali-iloittelua nähdään uudestaan. Ensimmäisen osaottelun maalit voi katsella täältä.

EIF:n maalivahti Oscar Forrström ottelun jälkeen Ylen haastattelussa.

EIF:n maalivahti Oscar Forrström ottelun jälkeen Ylen haastattelussa.

Ensimmäisen osaottelun perusteella molemmat joukkueet ansaitsisivat nousupaikan, mutta nyt nousija ratkaistaan lauantaina 18.10. Helsingissä, Töölön pallokentällä. Tammisaaresta on tulossa paljon vieraskannattajia, joten myös katsomosta löytyy varmasti tunnelmaa. Nähtäväksi jää, pysyvätkö EIF:n isokokoiset topparit isommalla kentällä Atlantiksen pelaajien perässä.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Kakkonen, Suomi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s