Kaikkien aikojen karsinnat

EM-karsintojen ensimmäiset kotiottelut päättyivät pettymykseen.

EM-karsintojen ensimmäiset kotiottelut päättyivät pettymykseen.

Helmikuun puolesta välistä lähtien täpinä on ollut melkoinen. EM-karsintalohko näytti arvontatilaisuuden jälkeen enemmän kuin hyvältä. Kahdeksan kuukautta myöhemmin Suomella on edelleen kaikkien aikojen saumat päästä kisoihin, mutta homma on tehty erittäin vaikeaksi. Karsinnat alkoivat pienoisella paskahalvauksella, kun Färsaaret johti ensimmäisen puoliajan jälkeen 1-0. Karsintojen avausottelu hoidettiin kuitenkin lopulta tyylikkäästi kotiin. Kreikkaa ja Romaniaa vastaan tavoitteena oli neljä pistettä. Pistesaldoksi jäi yksi piste. Käytännössä vierasotteluista Unkaria ja Pohjois-Irlantia vastaan on voitetettava vähintään toinen ja loput kotiottelut on voitettava, tai homma jää siihen.

Lähes viikko siinä meni ennen kuin Kreikka- ja Romania -kotiotteluista jäänyt *****us laski. Hätäisimmät ovat potkimassa Mixu Paatelaista joulukuusineen jo… no kuuseen. Se ei kuitenkaan missään nimessä olisi hyvä ratkaisu, ainakaan vielä tässä vaiheessa. Täytyy muistaa, että ennakkoon Suomi lähti lohkoon nelossuosikkina, vaikka Unkarin saattoikin ehkä laskea Huuhkajien taakse. Paatelaisen johdolla Suomen peli on kuitenkin näyttänyt suhteellisen hyvältä ja viime karsinnoissakaan ei nähty mitään katastrofia. Päinvastoin. Tulokset ovat olleet pääasiassa hyviä. Espanja ja Ranska olivat yksinkertaisesti liian laadukkaita vastustajia.

Voittamalla loput kotiottelunsa Suomella olisi kasassa 13 pistettä ja tämä ei tule riittämään kolmen joukkoon tässä lohkossa. Jäljellä olevista neljästä vieraspelistä olisi otettava vähintään kuusi pistettä, jolloin ruvetaan puhumaan pistemäärästä, jolla olisi jo mahdollisuus päästä vähintään jatkokarsintaan. 19 pistettä riittää kimurantissa lohkossa todennäköisesti kolmanteen sijaan. Paljon riippuu myös lohkon muista otteluista. Kreikka tulee nousemaan vielä taistelemaan jatkopaikasta ja tässä on myös yksi Suomen saumoista. Helleenit napsivat todennäköisesti tasaisesti pisteitä lohkon muilta joukkueilta. Jonkinlainen ryhtiliike on kuitenkin tapahduttava. Ottelusta toiseen nähdään virheitä puolustuspäässä ja saamattomuutta hyökkäyksessä. Suomen hyökkäävien pelaajien piti olla huippuvireessä tuplakotimaaottelun aikana ja joukkueen ainoan maalin tekee pitkän aikaa ilman pelituntumaa ollut oikea puolustaja… Kaikki kunnia kuitenkin Jarkko Hurmeelle. Maali oli kerrassaan upea ja lohdutti ainakin vielä lauantai-iltana. Fakta kuitenkin on, että Suomi laukoi 180 minuutin aikana kotikentällään vain neljä kertaa kohti vastustajan maalia. Lisäksi voi vain arvailla, miten Romania-ottelu olisi päättynyt, mikäli suhteellisen heikot kaksi ottelua pelannut Alexander Ring olisi vaihdettu kentältä ennen toista keltaista korttia. Jossittelu on turhaa, mutta välttämätöntä.

Nyt näyttää pahasti siltä, että Pohjois-Irlanti on nappaamassa Suomelle unelmoitua roolia F-lohkossa. Voittamalla pahassa murroksessa lojuvan Unkarin ja Pohjois-Irlannin Suomi pääsisi kuitenkin takaisin kuskin paikalle. Unkari on historian saatossa ollut Suomelle aina paha vastustaja ja karsintaotteluissa Suomi on onnistunut voittamaan unkarilaiset vain kerran. Vuonna 1978.

Pohjoiskaarre on nykyään aina täynnä.

Pohjoiskaarre on nykyään aina täynnä.

Katsomossa meno on hieman kaksijakoista. SMJK:n tifoporukka oli jälleen tehnyt upeaa työtä erityisesti Kreikka-ottelun tifon kanssa. Olen seurannut SMJK:n kasvua pitkään ja ollut jäsen vuodesta 2006 lähtien. On pakko sanoa, että toiminta on kasvanut sen verran isoksi, että nykyisellä organisoinnilla homma ei enää toimi katsomossa. Kaksi megafonia, rumpu ja 2000 ihmistä kannattajakatsomossa ei ole ollut toimiva yhtälö. Kannattajakatsomon täyttä potentiaalia ei nykyisellä järjestelyllä saada kunnolla hyödynnetyksi. Capojen ohjeistukset eivät kuulu kaikille, rytmi ei pysy ja päällekkäin saatetaan vetää eri chantteja. Kasvukipuja. Pääasiassa meininki Pohjoiskaarteessa on erittäin hyvää.

Näkisin mielelläni, että maajoukkueelle uskallettaisiin antaa kunnolla myös kritiikkiä katsomosta. Ei se ole selän kääntämistä vaan välittämistä ja pelaajien herättelemistä. Tuen antaminen on tärkeää, mutta saa sen tuskastumisenkin katsomossa näyttää. Romanialle kärsityn 0-2-tappion jälkeen olisi pään silittelyn sijasta voitu vähän herätellä pelaajia. Näkemyseroja.

Edelleen vaikeaa pukea ajatuksia tekstiksi. Karsintojen seuraava etappi häämöttää Budapestissa perjantaina (14.11.2014). Tuon ottelun jälkeen nähdään jo selkeämmin mihin Suomi on matkalla. Budapestiin matkustavat 1500 suomalaista varmasti siivittävät maajoukkueen hyvään suoritukseen. Suomi on napsinut vieraspeleistä hyviä tuloksia. Mixu matkannee Ranskaan joka tapauksessa. Jää nähtäväksi, onko hän jälleen teknisen delegaation jäsenenä katsomossa vai Huuhkajien peräsimessä kentän laidalla. Tällä hetkellä uskon vielä vahvasti jälkimmäiseen.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomen maajoukkue, Suomi, Vierasmatkat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s