Vác FC – Uuteen nousuun

Don't keep calm and support Vác FC. Stadionilla toimittiin lähinnä päinvastoin.

Don’t keep calm and support Vác FC. Stadionilla toimittiin lähinnä päinvastoin.

Vác FC on yksi niistä harvoista Budapestin ulkopuolelta tulevista seuroista, jotka ovat onnistuneet voittamaan Unkarin mestaruuden. Tähän temppuun Vác ylsi kaudella 1993/94, jolloin se pelasi nimellä Vác FC-Samsung. Mestaruutta edeltävillä kahdella kaudella Vác oli tullut pääsarjassa jo toiseksi. Lisäksi seura sijoittui Unkarin Cupissa kolmasti kakkossijalle 1990-luvulla (1990/91, 1991-92 ja 1994/95). Unkarilaiseen tapaan seura on vaihtanut nimeään useaan otteeseen. Seura perustettiin vuonna 1899 Váci SE:nä ja tämä nimi säilyi aina vuoteen 1948 saakka. Sittemmin seura on vaihtanut nimeään peräti 18 kertaa. Viimeisin nimenmuutos tapahtui vuonna 2013, jolloin Dunakanyar-Vác FC:stä tuli pelkkä Vác FC.

Vácin kaupunki sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Budapestista pääkaupungin pohjoispuolella ja kaupungissa on asukkaita noin 35 000. Kaupunki on budapestilaisten keskuudessa suosittu kesälomakohde ja sinne pääsee niin paikallisjunalla kuin bussillakin.

Vuodesta 2006 lähtien Unkarissa asunut brittiläisen Aspire Groupin toimitusjohtaja John P. Marshall osti Vác FC:n vuonna 2012, mutta ajautui riitoihin entisten omistajien kanssa. Riidat johtivat talousvaikeuksiin ja pelaajatkin jäivät lopulta ilman palkkaansa. Pian myös Unkarin jalkapalloliitto MLSZ sai touhusta tarpeekseen ja Vác suljettiin NBII-liigasta keväällä 2013. Seura sai kuitenkin sarjapaikan Pestin maakunnan piirisarjojen ylimmältä tasolta kaudeksi 2013/14 ja nousi kauden päätteeksi NBIII-liigaan. Selvää nousua avitti Marshallin seuralle antama 40 miljoonan forintin (130 000 €) budjetti, joka on Unkarin piirisarjatasolle naurettavan suuri summa. Sheikkien jyllätessä Englannin Valioliigassa, etsivät brittisijoittajat Football Manager -kokemuksia ilmeisesti pienemmistä maista. Näyttää vahvasti siltä, että Vác pelaa ehkä jo ensi kaudella uudestaan NBII-liigassa, sillä joukkue johtaa omaa NBIII-lohkoaan seitsemällä pisteellä kierros ennen talvitaukoa.

Vác pelaa Vácin kaupungin stadionilla (Vác Városi stadion), jonka yleisökapasiteetti on noin 10 500. Pelikentän kolmella sivulla on sinisistä ja punaisista penkeistä koostuvat katsomot, mutta kentän toisessa päässä sijaitsee maisemaa pilaava aidattu minifutiskenttä. Esteettisesti ruma, mutta käytännöllinen ratkaisu. Pääkatsomon takana sijaitsee harjoituskenttä, jolla Vácin juniorit pelasivat ennen edustusjoukkueen ottelua Újpestin junioreita vastaan.

Vác Városi stadion

Vác Városi stadion

Unkari-Suomi -ottelun jälkeisenä päivänä Vác isännöi NBIII:n keskilohkon jumbosijalla olevaa Maglód TC:tä. Vuonna 1912 perustettu Maglód TC tulee Vácin tapaan Pestin maakunnasta Budapestin itäpuolelta, joten siinä olisi jälleen yksi mahdollinen reissukohde Budapestista. Ennakko-odotuksissa ottelu olisi helppo pala kotijoukkueelle. Siltä se myös ensiminuuteilla näytti, sillä maltillisesti palloa liikutteleva Vác ei antanut Maglódille juuri mahdollisuuksia ja vierasjoukkue ei päässyt lähes lainkaan hyökkäysalueelleen. Toisaalta Maglód tuskin lähti kurkottamaan kuuta taivaalta ja lähtökohtaisesti tavoitteena oli varmasti tasapelipisteen saalistaminen. Joka tapauksessa näytti siltä, että luvassa olisi kotijoukkueen runsasmaalinen voitto.

Totuus oli kuitenkin toinen. Vácin peli oli kuin katsoisi Mixu Paatelaisen Huuhkajia. Palloa kyllä siirrellään nätisti, mutta hyökkäyskolmannekselle tultaessa joukkue ei enää saa vaarallisia maalipaikkoja aikaiseksi ja lopulta vastustaja tekee maalin heikon puolustuspelaamisen seurauksena. Näin tapahtui myös Vácille, sillä sarjajumbo Maglód piristyi toisella puoliajalla ja siirtyi noin vartti ennen päätösvihellystä 0-1-johtoon. Tuttu tarina. Tällä kertaa Vácin ylivertainen pelaajamateriaali kuitenkin heräsi tappiotilanteessa ja runttasi ottelun viime minuuteilla väkisin voittoon tarvittavat kaksi maalia. Maglódin kauden ensimmäinen voitto jäi näin ollen haaveeksi. Hieman harmitti vierasjoukkueen puolesta, mutta aina ei voi voittaa, kysykää vaikka Mixulta. Tappion myötä Maglódin asema sarjan hännillä näyttää jo melko toivottomalta.

Ottelun avauskokoonpanot.

Ottelun avauskokoonpanot.

Maglód juhli ottelun ensimmäistä maalia, mutta lopulta se ei riittänyt edes yhteen pisteeseen.

Maglód juhli ottelun ensimmäistä maalia, mutta lopulta se ei riittänyt edes yhteen pisteeseen.

Vácilla oli pieni, mutta hiljainen kannattajajoukko, joka ei ainakaan Maglódia vastaan äänijänteitään juuri käyttänyt, vaikka katsomoon oli raahattu rumpukin. Viimeisen kymmenen minuutin aikana reilun 15 kannattajan joukko yltyi pitämään jonkilaista meteliä. Ottelun lopuksi joukkue meni kiittämään tulostaulun puoleisessa päädyssä ollutta ryhmittymää, joka aidassa olleiden banderollien mukaan kulkee edelleen nimellä Dunakanyar Ultrái, joukkueen edellisen nimen mukaan. Ryhmä ilmeisesti perustettiin vuonna 2000. Kannattajaryhmä oli askarrellut useita upeita käsinmaalattuja lippuja, joissa esiintyi muun muassa suur-Unkarin kartta, jota voidaan pitää merkkinä hieman radikaalimmasta nationalismista.

Vácin kannattajaryhmä ennen ottelua.

Vácin kannattajaryhmä ennen ottelua.

Upeat käsinmaalatut liput.

Upeat käsinmaalatut liput.

2-1-voiton jälkeen Vácin nousutavoite voi hyvin, joskin peliesitys kotikentällä sarjajumboa vastaan jätti hieman mietittävää.

2-1-voiton jälkeen Vácin nousutavoite voi hyvin, joskin peliesitys kotikentällä sarjajumboa vastaan jätti hieman mietittävää.

Vácin huivin voi löytää päärakennuksesta järjestysmiehiltä kyselemällä.

Vácin huivin voi löytää päärakennuksesta järjestysmiehiltä kyselemällä.

Unkarin NBIII-sarjan lohkojen tilannetta voi seurata esimerkiksi täällä.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s