Unkarin West Ham ja János Kádárin joukkue

vasas_pääkatsomo

Vasas pelaa kotiottelunsa Illovszky Rudolf stadionilla.

Vasas SC on Budapestin 13. kaupunginosasta, Angyalföldistä, ponnistava monitoimiseura, jonka jalkapallojoukkue pelaa tällä hetkellä NBII-liigassa. Viime vuosina Vasas on pelannut Unkarin pääsarjaa (NBI) ja NBII-liigaa. Kaudella 2014/15 se on jälleen lähellä nousua NBI:een. Jalkapallojoukkueen lisäksi Vasasin urheilujoukkueisiin kuuluu muun muassa erittäin menestyksekäs miesten vesipallo- ja naisten käsipallojoukkue, mutta lajikirjo on kaiken kaikkiaan melko laaja (yleisurheilu, koripallo, miekkailu, shakki, soutu, tennis, paini…). Jalkapallossa Vasas on voittanut yhteensä kuusi Unkarin mestaruutta ja neljä kertaa Unkarin Cupin. Kaudella 1957/58 joukkue ylsi Eurooppa Cupissa aina välieriin saakka, jossa Real Madrid oli lopulta parempi yhteismaalein 4-2. Vasas onnistui kuitenkin voittamaan kotiottelunsa 2-0.

Budapestissa asuva ja West Hamia kannattava brittiystäväni kertoi paikallisten olleen innoissaan hänen West Ham -paidastaan Vasasin kotiottelussa. Vasas on kuulemma Unkarin West Ham. Samankaltaisuuksia seuroista toki löytyy. Molemmat ovat perinteisesti työväenluokkaisia rautatyöntekijöiden seuroja. West Hamin alkuperäinen nimikin on Thames Iron Works FC, kun taas Vasasin nimi viittaa edelleen rautatyöntekijöihin. Vasas perustettiin vuonna 1911 Unkarin rautatyöntekijöiden liiton jäsenten toimesta ja seuran nimi Vas-és Fémmunkások Sport Clubja tarkoitti sananmukaisesti rauta- ja terästyöläisten urheiluseuraa. Ehkä Vasasin ja West Hamin vertaaminen toisiinsa on kuitenkin hieman kaukaa haettua, mutta monet tuntuvat vetävän yhteyden näiden kahden seuran välille. Ainakin Unkarissa. West Ham toki nauttii jonkilaisesta kulttiseuran maineesta ympäri maailmaa ja Suomestakin löytyy läjäpäin seuran kannattajia.

Vasas perustettiin alunperin, jotta alueen tehdastyöläiset voisivat vapaa-ajallaan harrastaa urheilua. Angyalföldin kaupunginosa ja sen ympäristö kasvoivat teollistumisen myötä nopeasti, joten tilausta urheiluseuralle myös oli. Vasas pelaa kotiottelunsa seuralegenda Rudolf Illovszkyn mukaan nimetyllä stadionilla. Illovszky pelasi Vasasin riveissä yhteensä 270 ottelua ja valmensi seuraa pelaajauransa jälkeen useaan eri otteeseen. Illovszky johdatti Vasasin valmentajana neljään Unkarin mestaruuteen. Lisäksi Illovszky luotsasi Unkarin maajoukkueen vuonna 1972 olympiahopealle Münchenissä ja EM-kisoissa neljänneksi (Belgian kisoihin pääsi karsintojen kautta vain neljä joukkuetta).

Stadion sijaitsee Fay Utcalla ja siellä seura on pitänyt päämajaansa käytännössä katsoen koko olemassa olonsa ajan. Stadionin takana on seuran urheilutalo, josta löytyy liikuntatiloja sekä muun muassa pieni baari/kahvila. Stadionin kapasiteetti on nykyisellään noin 9000 ja pääkatsomosta löytyy 550 katettua istumapaikkaa. Stadionin yleisöennätys on talvelta 1974, jolloin Vasas kohtasi Unkarin maajoukkueen noin 30 000 ihmisen silmien edessä.

Näkymä Illovszky stadionin pääkatsomosta.

Näkymä Illovszky stadionin pääkatsomosta.

vasas_rakennus

Vasasin urheilutalo stadionin vieressä.

Vasas oli vuosina 1956-1988 Unkarin Sosialistisen Työväenpuolueen pääsihteerinä toimineen, kommunistijohtaja, János Kádárin suosikkiseura. Kádár oli nuorempana pelannut Vasasissa ja toimi vähän aikaa seuran presidenttinäkin 1950-luvulla. Kádár nähtiin Vasasin otteluissa useasti 1960-luvulla, jolloin seura nappasi neljä Unkarin mestaruutta sekä kolme Mitropa Cupin voittoa. Sanotaan kuitenkin, ettei Kádár käyttänyt poliittista vaikutusvaltaansa edesauttaakseen joukkueen menestymistä, kuten itäblokin maissa oli tuohon aikaan usein tapana tehdä. Kádár muistetaan muun muassa Unkarin kansannousun aikana maan pääministerinä toimineen Imre Nagyn teloituttamisesta. Mitään näkyvää leimaa ei Kádár kuitenkaan Vasasiin jättänyt.

Itse näin Vasasin pelaavan ensimmäisen kerran jo kaudella 2006/07, jolloin joukkue pelasi Újpestia vastaan Szusza Ferenc stadionilla. Tämän jälkeen olen nähnyt joukkueen otteita muutamaan otteeseen syksyllä 2011 sekä vuonna 2014.

Vasasin kotiotteluissa käy yleensä 1000-2000 katsojaa ja joukkueen Armata-niminen kannattajaryhmä kokoontuu pääkatsomoa vastapäätä olevassa katsomossa.

Vasasin kannattajaryhmä Armata

Vasasin kannattajaryhmä Armata NBII-liigan ottelussa Sopronia vastaan 15.11.2014.

Vasasin kannattajaryhmä Armata Illovszky Rudolf stadionilla.

Vasasin kannattajaryhmä Armata Illovszky Rudolf stadionilla keväällä 2014 Ceglédi VSE:tä vastaan pelatussa ottelussa.

Kannattajat kiinnittävät lippuaan.

Kannattajat kiinnittävät lippuaan.

Unkarin ja Suomen välisen EM-karsintaottelun jälkimainingeissa (15.11.2014) Vasas kohtasi kotikentällään Sopronin ja paikalle oli vaivautunut myös silminnähden paljon suomalaisia aina entistä kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkeä myöten. Ilmeisesti suomalaiset jalkapallofanit myös tyhjensivät otteluun varatun olutvaraston. Sama ilmiö nähtiin ennen vuonna 2011 pelattua Unkari-Suomi -ottelua, jolloin suomalaiset litkivät kaikki oluet MTK:n ja Veszpremin välisessä NBII-liigan ottelussa.

Ottelussa Sopron yllätti sarjan kärkisijoilla keikkuvan Vasasin ja nappasi 1-2-vierasvoiton.

Vasas-Sopron -ottelun avauskokoonpanot.

Vasas-Sopron -ottelun avauskokoonpanot.

Kapteeni Mohamed Remili on viime vuosina kuulunut Vasasin avainpelaajiin.

Kapteeni Mohamed Remili on viime vuosina kuulunut Vasasin avainpelaajiin.

vasas-sopron2

Sopronin vapaapotku ei tuottanut maalia.

Vasas sai ensimmäisellä puoliajalla useita erikoistilanteita.

Vasas sai ensimmäisellä puoliajalla useita erikoistilanteita.

Vasas lähti talvitauolle NBII:n kärkipaikalta ja joukkueella on hyvä mahdollisuus nousta kaudeksi 2015/16 takaisin pääsarjaan. Vasas on Budapestin isoimmista seuroista ehkä se eniten neutraali vaihtoehto.

Kaudella 2011/12 Vasas pelasi vielä pääsarjassa ja kohtasi kotikentällään derbyssä Újpestin.

Kaudella 2011/12 Vasas pelasi vielä pääsarjassa ja kohtasi kotikentällään derbyssä Újpestin. Vieraskannattajat valtasivat stadionin toisen puolen.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Budapest, Unkari Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s