Töölössä on menty eteenpäin – Jatkopaikka käden ulottuvilla

HJK-FC Kööpenhamina -ottelun käsiohjelma.

HJK-FC Kööpenhamina -ottelun käsiohjelma.

Celtic, Schalke 04, Rapid Wien, Torino FC, FC Kööpenhamina… siinä joukkueita, jotka ovat joutuneet poistumaan hävinneenä Töölön jalkapallostadionilta HJK:n käsittelyn jälkeen. Vieraskentällä HJK ei kuitenkaan juuri ole eurokentillä juhlinut. Nyt joukkue on tilanteessa, jossa belgialaisen Club Brüggen olisi kaaduttava vieraskentällä, jotta historiallinen jatkopaikka Eurooppa-liigan play-off -kierroksille voisi vielä aueta.

Asetelmat ennen HJK-FC Kööpenhamina -ottelua olivat selvät. Ottelun voittajalla olisi vielä viimeisellä lohkopelikierroksella mahdollisuus napata jatkopaikka itselleen. FC Kööpenhaminalle saattaisi vielä riittää myös tasapeli HJK:ta vastaan. Surkeasti menneiden kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen pelattu mahtava Torino-ottelu oli nostattanut toiveet myös HJK:n puolella korkealle.

Päivässä oli kliseisesti suuren urheilujuhlan tuntua. Ennen ottelua lämmiteltiin myös noin viiden kuukauden päästä alkavaa uutta Veikkausliigakautta, kun HJK:n ja HIFK:n kannattajat ottivat yhteen. HIFK:n kannattajilla on jonkinlaisia ystävyyssuhteita FC Kööpenhaminan kannattajiin ja olihan sitä pakko tulla tervehtimään ensi kauden derbyvastustajaa. Hulinapoikien nahistelussa oli ilmeisesti lentänyt myös hieman verta. No, tanssiaisten jälkeen pelattiin onneksi myös jalkapalloa.

On pakko hieman ihailla tanskalaisia FC Kööpenhaminan kannattajia, joista suurin osa saapui Töölön jalkapallostadionille jo lähes tunti ennen ottelun alkua. 20 minuuttia ennen aloituspotkua muu stadion oli vielä lähes tyhjä, mutta tanskalaiset pitivät tunnelmaa yllä. Lisäksi FCK:n kannattajat toteuttivat ehkä komeimman tifon, joka stadionilla on koskaan nähty.

fck_soihdut

Ottelun avauskokoonpano ja FCK-kannattajien soihdutus.

fck_tifo

Pohjolan suurin – tanskalaiset kuninkaat. Ei mennyt kentällä kuitenkaan ihan putkeen.

FC Kööpenhaminaa vastaan HJK pelasi alusta asti todella hyvin. Tanskalaiset saivat jonkinlaisen otteen peliin vasta Nicolai Jørgensenin tultua kentälle toisella puoliajalla. Täytyy toki myöntää, että onnetar oli tällä kertaa HJK:n puolella, sillä sen verran pahasta painostusjaksoksa helsinkiläiset selvisivät lopulta vain yhdellä takaiskumaalilla. FC Kööpenhaminan tasoitusmaalin jälkeen odotukset kääntyivät katsomossa varmasti melko yleisesti tappion välttämiseen. Pelaajat kuitenkin olivat eri mieltä ja Robin Lodin nappikeskitys ja Apoelia vastaan pelatun karsintaottelun jälkeen sylkykupiksi hetkellisesti joutuneen Macoumba Kandjin upea syöksypusku kruunasivat illan ja sysäsivät kööpenhaminalaiset lohkojumboiksi.

HJK:n europeleissä on tällä kaudella nähty sellaisia piirteitä, joiden puutteista suomalaisia joukkueita ja urheilijoita on vuosikaudet kritisoitu. Joukkue on onnistunut kääntämään tiukat tilanteet voitoiksi tai tasapeleiksi ja viime hetken takaiskutkaan eivät ole lannistaneet pelaajia. Mikä parasta, ratkaisevassa roolissa ovat usein olleet nuoret suomalaiset pelaajat, kuten Robin Lod, Nikolai Alho, Valtteri Moren ja Rasmus Schüller. Tahto voittaa ja voittamisen kulttuuri pitäisi juurruttaa nuoriin pelaajiin jo kotimaassa. Aikaisemmin on käynyt niin, että voittaja-asennetta on opiskeltu lähinnä ulkomailla. Nämä pelaajat oppivat voittamaan kovia pelejä jo nuorena ja ainakin osa heistä tulee varmasti olemaan tärkeitä palasia myös A-maajoukkueen tulevaisuudessa.

Ympäristö suomalaisessa seurajalkapalloilussa on pikku hiljaa muuttumassa. Yksi syy ympäristön muutokseen on varmasti nimekkäiden paluumuuttajien saapuminen Veikkausliigaseuroihin. Mika Väyrynen, Teemu Tainio, Aki Riihilahti, Petri Pasanen ja kumppanit osaavat varmasti vaatia oikeita asioita nuorilta pelaajilta, jotta nämä omalta osaltaan kehittyisivät ja kehittäisivät samalla itselleen myös raudanlujan ammattipelaajan identiteettiä. Toivottavasti paluumuuttajia nähtäisiin Veikkausliigassa siis jatkossakin.

Hongan valmennusrinkiin pitkään kuulunut Gert Remmel kirjoitti taannoin Urheilulehdessä, kuinka nuoret pelaajat jäivät usein pois joukkueen aamuharjoituksista mitä kummallisimpien syiden takia. Maailmalla uraa luoneiden ammattipelaajien esimerkki varmasti vähentää myös tätä löysäilyä. Toisaalta kuvaillun kaltaisilla löysäilijöillä ei välttämättä olisi sijaa ammattiurheilumaailmassa muutenkaan.

hjk-fck1

Perjantaille saikkua? Marraskuussa jalkapallokatsomossa pärjää myös ilman paitaa.

Ennen Eurooppa-liigan lohkovaiheen alkua oli vaikea kuvitella, että HJK kamppailisi vielä viimeisessä lohkopelissään jatkopaikasta. Vielä vähemmän asia näytti mahdolliselta kolmen ottelun jälkeen. Nyt kaikki on kuitenkin mahdollista, vaikka jatkopaikka ei olekaan enää täysin HJK:n omissa käsissä. HJK on ottanut parin viime vuoden aikana suuria askelia eteenpäin ja tämä nostaa vaatimustasoa myös muiden Veikkausliigaseurojen osalta.

Suuri miinus HJK:lle on kuitenkin annettava lohkovaiheen kotiotteluiden pääsylippujen hinnoittelupolitiikasta. Maltillisemmalla hinnoittelulla Töölön jalkapallostadion olisi varmasti ollut täynnä vähintään kahdessa kotiottelussa. Nyt yleisömäärä nousi vain Club Bruggea vastaan pelatussa ensimmäisessä kotiottelussa yli 8000. Tunnelma kotiotteluissa kohosi kuitenkin erittäin hyväksi ja etenkin Klubipäädyn toiminta on mennyt parina vuonna huimasti eteenpäin. Toivoa sopii, että Klubin euromenestys poikisi uusia katsojia suomalaisiin futiskatsomoihin noin yleisestikin. Klubi osoitti tällä kaudella, että suomalaisetkin pärjäävät kansainvälisessä vertailussa.

HJK on porkustannut kahdessa viimeisessä lohkopelissä ja kärkkyy vielä jopa jatkopaikkaa.

HJK on porkustannut kahdessa viimeisessä lohkopelissä ja kärkkyy vielä jopa jatkopaikkaa.

Pari vuotta toitotettu Töölön ihme toteutui viimein. Brüggen ihme olisi suomalaiselle jalkapalloväelle jo aikamoista fantasiaa. Seuraava edistysaskel olisi juuri sen ison vierasvoiton ottaminen, joko seura- tai maajoukkueen toimesta…

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Eurocupit, Suomi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s