Suomifutiksen talous-playoffit

Tuntuu siltä, että suomalainen jalkapallovuosi on jaettu kolmeen osaan: musertavan pitkään harjoituskauteen, masentavan lyhyeen kilpailukauteen (jonka aikana ainakin Veikkausliigassa pelataan liikaa otteluita) sekä kahden edellä mainitun väliin mahdutettuun kabinettikauteen, jonka aikana seuroilla on mahdollisuus kamppailla sarjanoususta ja oman sarjapaikkansa puolesta talouslukujaan esittelemällä. Toisaalta voidaan argumentoida Veikkausliigakauden 2014 olleen ennätyksellisen pitkä. Kausi kesti lopulta vuoden 2015 puolelle tammikuun 9. päivään saakka. Varsinaisen sarjan jälkeen pelattiin vielä talous-playoffit.

Talous-playoffeihin osallistuivat FC Honka, MyPa, KTP, TPS ja Ilves. Paperilla sarjaohjelma vaikutti kutkuttavan mielenkiintoiselta. Turun Palloseuraa pudotuspelit eivät lopulta kiinnostaneet vaan seura keskittyi edustusjoukkueensa downshiftaamiseen ja taustojen järkeistämiseen. Varmasti fiksu ratkaisu. Toivottavasti TPS nousee lähivuosina takaisin Veikkausliigaan.

Talous-playoffeista putosi ensimmäisenä pahasti velkaantunut FC Honka. Näin ollen KTP kuittasi liigalisenssin itselleen joulukuun 22. päivänä 10 muun joukkueen lisäksi. MyPa oli ainoa, joka jäi tuolloin ilman lisenssiä. MyPan sotkuista puhuttiin jo alkusyksyllä ja huonostihan siinä lopulta kävi. MyPan liigapaikan sai lopulta Ilves.

MyPa oli yksi talousplayoffien häviäjistä.

MyPa oli yksi talous-playoffien häviäjistä.

Tammelan stadion

Tammelan stadionilla pelataan ensi kaudella Veikkausliigaa.

Kauden 2014 päättymisen jälkeen yksi joukkue on kadonnut jalkapallokartalta (FC Hongan Veikkausliigajoukkue), kaksi kamppailee olemassaolostaan (MyPa ja FC Viikingit), kaksi joukkuetta on nostettu Veikkausliigaan (KTP ja Ilves) ja tukku joukkueita odottelee edelleen tietoa ensi kauden sarjapaikastaan (MyPa, VIFK, Atlantis…).

Syksyn ja talven käsittämättömimmän kabinettishow’n esitti varmasti FC Honka. Oli Pallohonka Oy:tä, ry:tä ja Esportia. Lopulta ei ollut enää Veikkausliiga-Honkaa ja Shefki Kuqi ja kumppanit jätettiin tyhjän päälle, kunnes Pallohonka Oy:n porukka loikkasi Ykkösessä pelaavan PK-35 Vantaan kelkkaan. Stadionkin on sitten jatkossa huippuluokkaa.

Shefki Kuqi valmentaa ensi kaudella Vantaalla.

Shefki Kuqi valmentaa ensi kaudella Vantaalla.

MyPan liigalisenssin epäämisen vuoksi ensi kauden jalkapallokalenterista katosi myös kaksi mielenkiintoista otteluparia. Kaudella 2015 ei pelata Pirkanmaan tai Kymenlaakson derbyjä. Ainakin jälkimmäistä odotin itse uuskotkalaisena vesi kielellä. Tosin Kymenlaakson liigaderby mahdollistui sekin alun perin vasta FC Hongan hyllyttämisen johdosta.

Viimeistään tämän syksyn jälkeen on suomifutiksen parissa puuhastelevien (koskee nimenomaan puuhastelijoita) seurojen herättävä ja hoidettava taustansa oikeasti kuntoon. Riskipeli ei kannata ja budjetti on parempi laskea ylilyöntien sijaan alakanttiin tai vähintäänkin realismia unohtamatta. Kabinettipeli on luonut myös varjon talven positiivisten uutisten päälle. HJK:n Eurooppa-liiga -taival oli huikea ja Veikkausliigaan nousseen HIFK:n ympärillä on pyörinyt jatkuvasti positiivinen hype. Lisäksi Ykkösen huikea loppuratkaisu menetti käytännössä merkityksensä, kun lopulta sarjan kolme ensimmäistä joukkuetta nousi liigaan. HIFK tuskin olisi saanut liigalisenssia joulun alla pelattavien kabinettipelien kautta. Nyt seura aloitti liigakauteen valmistautumisen jo lokakuussa ja suunta näyttäisi olevan oikea. Tuntuu myös siltä, että Seinäjoella rakennetaan vahvaa liigaorganisaatiota. Toivottavasti Pohjanmaalla ei lähde traktori keulimaan ja toiminta pidetään terveellä pohjalla.

Kaudella 2015 pelataan kenties mielenkiintoisin Veikkausliigakausi pitkiin aikoihin, kun perinteiset HIFK, KTP ja Ilves palaavat liigakartalle. Kabinettipeli jätti jälkeensä kuitenkin ikävän jälkimaun, eikä Ykkönenkään ole ensi kaudella enää kaikkien aikojen Ykkönen. Sormet ristissä toivon, että talvi 2014/15 jää viimeiseksi kabinettinousujen kaudeksi suomifutiksessa. Suomalainen jalkapallo on hieno tuote, jota ei pidä tuhota tavoittelemalla pikavoittoja ja ottamalla suuria taloudellisia riskejä. Toivottavasti seurat ja niiden parissa toimivat henkilöt myös ymmärtäisivät tämän. Taustat ja olosuhteet kuntoon, kiitos! Onneksi pikku hiljaa voi taas keskittyä itse peliin. Harjoituskausi alkakoon.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga, Ykkönen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s