Olosuhteet kunnossa jo helmikuussa – kuka pidentäisi suomifutiskautta?

Myyrmäen jalkapallostadion tarjosi loistavat puitteet helmikuiselle harjoitusottelulle.
Myyrmäen jalkapallostadion tarjosi loistavat puitteet helmikuiselle harjoitusottelulle.

Helmikuun 12. päivä Myyrmäessä, Vantaalla. PK-35 Vantaa ja Veikkausliigaan talven kabinettipeleissä noussut FC KTP kohtaavat harjoitusottelussa Myyrmäen jalkapallostadionilla. Asteita on +2 celsiusta ja kenttä on hyvässä kunnossa eikä edes katsomoissa ole lunta. Rehellisesti sanottuna katsomossa tuntuu lämpimämmältä kuin joinakin erityisen tuulisina heinäkuun päivinä Töölön jalkapallostadionilla (Töölön tuulitunnelissa on joskus aivan häkellyttävän kylmä kesähelteilläkin). Väkisinkin mieleen hiipii jälleen ajatus kauden pidentämisestä.

Kesän sietämättömät otteluruuhkat huonontavat otteluiden tasoa ja lisäävät myös pelaajien loukkaantumisriskiä. Kyllä kannattajat löytävät tiensä katsomoon kylmemmälläkin säällä. Myyrmäen jalkapallostadionilla oli arvioilta noin sata katsojaa seuraamassa harjoitusottelua helmikuisessa nollakelissä.

Kauden pidentäminen ei aivan vielä ole realismia, mutta muutaman vuoden kuluttua, kun muun muassa Vaasassa, Seinäjoella, Tampereella ja Kotkassa on saatu stadionien remontit valmiiksi ja pelialustaksi on asennettu modernit tekonurmet, ei kauden pidentämiselle ole enää minkäänlaista estettä. Sentään ihan helmikuussa ei sarjoja tarvitse aloittaa, mutta maaliskuun puoliväli voisi olla realismia. Tällöin kautta saataisiin pidennettyä jo lähes kuukaudella ja pahimmilta varakenttäkikkailuilta sekä ennen kaikkea otteluiden siirtämisiltä vältyttäisiin. Tulevalla kaudella viisi (HJK, HIFK, KuPS, RoPS ja KTP) kahdestatoista Veikkausliigajoukkueesta pelaa jo kotiottelunsa tekonurmella. Lisäksi Ykkösessä tekonurmi löytyy Hakalta, MYPA:lta ja PK-35 Vantaalta (myös TPS pelaa tekonurmella, mutta urheilupuiston yläkentästä ei kyllä koskaan loihdita varakenttää kummempaa Veikkausliigastadionia…). Vaikka olin pitkään skeptinen tekonurmien suhteen, niin taitaa tuo kokoajan kehittyvä muovimatto olla kuitenkin se suomifutista eteenpäin vievä ja kehityksen mahdollistava asia.

Suomen paras jalkapallostadion

PK-35 Vantaa ja FC KTP kohtasivat helmikuisessa harjoitusottelussa Myyrmäen jalkapallostadionilla.
PK-35 Vantaa ja FC KTP kohtasivat helmikuisessa harjoitusottelussa Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Olen usein sanonut, että Myyrmäen jalkapallostadion on Suomessa paras paikka katsoa jalkapalloa. Pääkatsomon yläkatsomosta näkee kentän loistavasti, katsomot ovat sopivan jyrkät ja näin ollen istumapaikat ovat myös tarpeeksi lähellä kenttää. Stadionin kapasiteetti (n. 4500) on tällä hetkellä melko optimaalinen Suomeen. Stadionin kanssa tehtiin kuitenkin yksi virhe heti alkuunsa, eli se rakennettiin väärälle puolelle Vantaata – länteen.

Jotain stadionista kertoo se, että siellä ovat pelanneet omia euro-kotiotteluitaan AC Allianssi, HJK, FC Honka sekä MYPA. Myös Suomen maajoukkue on pelannut stadionilla yhden kotiottelun (vs. Islanti 2003).

Shefki Kuqin debyytti PK-35 Vantaan peräsimessä

KTP-ottelu oli Shefki Kuqille ensimmäinen PK-35 Vantaan valmentajana.
KTP-ottelu oli Shefki Kuqille ensimmäinen PK-35 Vantaan valmentajana.

Shefki Kuqi esiintyi ensimmäistä kertaa PK-35 Vantaan valmentajana varsinaisessa ottelussa. Kovin mairittelevasti ura PK-valmentajana ei kuitenkaan alkanut, sillä vierasjoukkue KTP johti ottelua noin 18 minuutin pelin jälkeen jo lukemin 0-3. Rehellisesti sanottuna ensimmäisen puoliajan esityksellä (tai joukkueella) ei olisi mitään asiaa Ykköseen. Myös Kuqin temperamentti ponnahti ensimmäisellä puoliajalla jälleen pinnalle. Kuqi raivostui 0-3-maaliin johtaneeseen rangaistuspotkutuomioon ja antoi tuomareiden kuulla kunniansa potkien samalla lumikinosta ja vaihtokoppia. Puoliajalla Kuqi kävi vielä keskiympyrässä keskustelemassa tuomareiden kanssa. Toisella jaksolla meno oli jo maltillisempaa.

KTP oli ensimmäisellä puoliajalla ja olisi voinut iskeä vielä useammankin maalin. Aleksi Tarvonen oli pamauttaa pallon maalin vain parin minuutin pelin jälkeen, mutta vielä tällä kertaa PK:n maalivahti veti pidemmän korren. 0-1-maali nähtiin yhdeksän minuutin kohdalla, kun testihyökkääjä Juho Lehtonen sijoitti pallon kliinisesti verkon perukoille. Lehtonen oli tässäkin ottelussa hyvä ja hän hankki KTP:lle 0-3-maaliin johtaneen rangaistuspotkunkin. Kolmessa testiottelussaan Lehtonen on nyt siis tehnyt yhteensä kolme maalia ja hankkinut kaksi rangaistuspotkua ja onnistunut muutenkin pelaamaan hyvin ja rakentamaan myös muille maalipaikkoja.

Toisella puoliajalla PK:nkin peli rupesi näyttämään paremmalta, kun muun muassa viime kauden avainpelaajiin kuulunut Ymer Xhaferi päästettiin kentälle ja PK iski jakson alussa melko nopeasti kaksi maalia. Molemmissa maaleissa KTP:n oikea laita hieman vuosi ja oikean puolustajan paikalla pelannut testipelaaja Felipe Aspegren ei ole kovin vahvoja näyttöjä mielestäni antanut kahdessa pelaamassaan testiottelussa (ks. KTP-HJK). Toisen puoliajan perusteella PK-35 Vantaa saattaisi saada kerättyä kasaan Ykkösen kärkipään porukan. Vantaalla on varmasti luvassa mielenkiintoinen kausi.

Ensimmäisellä puoliajalla KTP:n puolustusta ei oikeastaan koeteltu, joten toisen puoliajan alku taisi tulla puolustajille pienenä shokkina. PK lähti hyökkäämään erittäin agressiivisesti. Sopimuksen kotkalaisten kanssa jo tehnyt Nosh A Lody tuntuu liian kankealta ja epävarmalta avauskokoonpanon toppariksi. Kotkassa varmaan toivotaankin Tuomo Turusen pystyvän vielä jatkamaan futisuraansa.

Oikealla laidalla pelannut Aleksi Tarvonen on esittänyt lupaavia otteita talven kolmessa harjoitusottelussa ja hän tulee varmasti saamaan minuutteja ja kokemusta myös Veikkausliigassa. Avauskokoonpanopelaajaksi Tarvosesta ei kuitenkaan (vielä) ole.

Toisella puoliajalla KTP teki kuusi vaihtoa ja valmentaja Sami Ristilä hioi eritoten Tommi Saarisen ja kumppanien pelinavausta ja pallon kierrättämistä alakerrassa. Topi Pasi pudotettiin keskikentän pohjalta Tommi Saarisen topparipariksi ja Ilari Äijälä tuli Giorgi Ositashvilin paikalle vasemmaksi puolustajaksi, mutta nousi myöhemmin keskikentälle Aspegrenin vaihtaessa laitaa ja Juuso Salosen tullessa oikeaksi puolustajaksi. Myös kakkosmaalivahti Sauli Kilpeläinen sai noin puoli tuntia peliaikaa. Keskikentällä pelannut testipelaaja Marcus Heimonen pelasi ihan hyvin ja saa varmasti mahdollisuuden antaa lisänäyttöjä. Tomi Saarelman otteista ei jäänyt kovinkaan vahvaa muistikuvaa. Kärjen alapuolella pelannut Saarelma loukkaantui toisella puoliajalla ja saa nähdä jatkaako hän KTP:n testattavana.

Minun on pakko nostaa käteni pystyyn PK-35 Vantaan avauskokoonpanon kanssa, sillä sen verran tuntemattoman näköistä kaveria kentällä vilisti. KTP puolestaan marssitti avauksessaan kentälle peräti kuusi testipelaajaa. Maanantaina sopimuksen KTP:n kanssa allekirjoittanut Tamas Gruborovics loisti poissaolollaan ja myös Josh Mulvany, Shane McFaul ja Samuli Kaivonurmi puuttuivat kokoonpanosta. Ilari Äijälä ja Valeri Minkenen aloittivat puolestaan vaihtopenkillä ja tulivat kentälle vasta toisella puoliajalla.

Avauskokoonpanot:
(KTP 4-2-3-1)
pk35vantaa-ktpPK-35 Vantaa (4-4-2)

Miikka Häkkinen; Altin Ademaj, Refa Heidari, Konsta Rasimus, Riku Heinonen, Bob Dia Sonama, Rasmus Kautto, Mohamed Fofana, Riku Selander, Berat Grabovci, Fidan Seferi. (PK:n avaus lisätty jälkikäteen palautteen ansiosta)

Olen asunut elämästäni Vantaalla lähes 20 vuotta ja tällä hetkellä asun Kotkassa, joten molempien joukkueiden edesottamukset tulevalla kaudella kiinnostavat minua erityisen paljon. Näiden kahden lisäksi suurin mielenkiinto kohdistuu opiskelukaupunkini Vaasan Palloseuraan ja Ykköseen kabinettien kautta nousseeseen VIFK:hon. Kuten ehkä olen blogissa aikaisemmin todennut, minulle ei ole siunaantunut varsinaista suosikkijoukkuetta, vaan maajoukkue toimittaa sitä tärkeimmän joukkueen virkaa. Seuraan sitten aina paikallista joukkuetta. Support your local team.

Ai niin, ottelu tosiaan päättyi lopulta KTP:n 2-3-voittoon.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Olosuhteet kunnossa jo helmikuussa – kuka pidentäisi suomifutiskautta?

  1. PK-35 avauskokoonpano oli: Miikka Häkkinen; Altin Ademaj, Refa Heidari, Konsta Rasimus, Riku Heinonen, Bob Dia Sonama, Rasmus Kautto, Mohamed Fofana, Riku Selander, Berat Grabovci, Fidan Seferi. Numeroita en tiedä ja vaihdosta kentälle tuli ainakin Daut ja Albert Kuqi sekä Ymer Xhaveri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s