Liigacup: HJK-KTP Talissa – pakkopullaa vai hyvä näyttöpaikka?

HJK ja KTP kohtasivat Talin jalkapallohallissa (kuva otettu 17.2. pelatun HJK-RoPS -ottelun yhteydessä).
HJK ja KTP kohtasivat Talin jalkapallohallissa (kuva otettu 17.2. pelatun HJK-RoPS -ottelun yhteydessä).

HJK ja KTP kohtasivat toisensa sunnuntaina toistamiseen Liigacupin A-lohkossa. Tällä kertaa ottelupaikkana toimi Talin jalkapallohalli. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran helmikuun alussa Ruonalan hallissa ja tuolloin ottelu päättyi 0-0-tasatulokseen. HJK olisi voitolla varmistanut lohkovoiton, mutta käytännössä HJK:n jatko oli lähes varma asia ennen sunnuntaista ottelua. Lopulta 2-2-tasapeli varmisti Klubin jatkopaikan, mutta KTP:lla on vielä mahdollisuus napata lohkovoitto, mikäli se voittaa keskiviikkona RoPS:n runsasmaalisesti.

Tuntuu, että ainakin HJK:lle Liigacup on pelkkää pakkopullaa. Tavallaan asian ymmärtää, kun joukkue on juuri voittanut tuplamestaruuden ja pelannut Eurooppa-Liigan lohkovaihetta ei Ruonalan hallissa alimittaisella kentällä pelattava ottelu välttämättä jaksa sytyttää pelaajia. Toinen ääripää ovat sitten nousijajoukkueet, jotka usein ovat pärjänneet mainiosti Liigacupissa. Tuntuu, että nousijajoukkueille Liigacupilla on merkitystä. Erityisen tärkeää nousijoille on päästä mittaamaan tasoaan tulevia liigavastustajia vastaan. Tämän vuoden Liigacupissa nousijajoukkueet (HIFK, Ilves ja KTP) ovat pelanneet 11 ottelua ja hävinneet niistä vain yhden. Ilves ja HIFK voittivat lisäksi omat lohkonsa. Toisaalta vanhoilla liigaseuroilla saattaa olla jonkin verran motivaatio-ongelmia, kun vastaan asettuu ”vain joku nousukas divariseura”. No, ainakin yleisöä tuntuu kiinnostavan, sillä kolmessa tänä vuonna näkemässäni Liigacupin ottelussa yleisökeskiarvo taitaa olla 700 paremmalla puolella.

Itse ainakin arvostan Liigacupin otteluita paljon enemmän kuin tavallisia harjoitusotteluita. Seuratkin hyötyvät Liigacup-menestyksestä, kun jatkoon pääsevät joukkueet saavat pelata kovempia ”harjoitusotteluita” muita liigaseuroja vastaan sen sijaan että ne kohtaisivat Cupin neljännellä kierroksella jonkun kakkos- tai kolmosdivarijoukkueen. Kumpi kehittää joukkueen pelaamista enemmän?

Kotkasta oli saapunut Taliin ilahduttavan paljon kannattajia ja ajoittain kotkalaiset intoutuivatkin kannattamaan suosikkijoukkuettaan erittäin äänekkäästi. HJK-kannattajien puhti tuntui loppuvan viimeistään viime tiistaina pelattuun RoPS-otteluun, jolloin kannattajien suusta kuului vielä edes jonkinlaista kannatusta. Talven ensimmäiseen otteluun Kotkaan saapui peräti yksi täysi bussilastillinen klubikannattajia ja tunnelma ottelussa oli hieno. Tänään pelatussa ottelussa HJK:n kannattajat olivat täysin hiljaa. Mahtoiko loppuvuoden eurohuuma kantaa vielä helmikuun alkuun saakka…

KTP-kannattajat juhlivat Valeri Minkenenin tekemää 0-1-maalia.
KTP-kannattajat juhlivat Valeri Minkenenin tekemää 0-1-maalia.

KTP:n ensimmäisen jakson esitys oli ehkä parasta KTP:ta, jonka olen tämän vuoden puolella nähnyt. Joukkue prässäsi hyvin, syötteli mukiin menevästi ja sai pelattua palloa HJK:n puolustuslinjan selustaan. Palkinnonkin kotkalaiset saivat, kun Josh Mulvanya rikottiin rangaistusalueella ja Valeri Minkenen pamautti KTP:n 0-1-johtoon. KTP:n prässi (kuten myös RoPSin prässi viime tiistaina) tuotti ongelmia HJK:lle ja pelin avaaminen tuntui olevan klubilaisille vaikeaa, joka näkyi lukuisina harhasyöttöinä. Esimerkiksi Rasmus Schüller ja Guy Moussi roiskivat palloa sinne tänne. KTP:n puolella pallo liikkui ajoittain erittäin mallikkaasti.

Klubin testissä parin ottelun ajan ollut Ousman Jallow tasoitti ottelun kuitenkin hieman ennen taukovihellystä. Jallow ei omasta mielestäni esittänyt tarpeeksi, jotta HJK:n kannattaisi mies hankkia riveihinsä, ainakaan ilman lisänäyttöjä. Nythän Jallowin testijakso päättyi tähän KTP-otteluun. Tänään gambialainen oli parempi kuin viime tiistaina RoPSia vastaan pelatussa ottelussa. Maalinsa mies teki maaliviivan tuntumasta tyhjään maaliin, Jere Pyhärannan torjuttua Atomu Tanakan ohjauksen.

Joukkueiden avauskokoonpanot
KTP (4-2-3-1)

hjk-ktpHJK (4-2-3-1)

Toisella puoliajalla HJK vaihtoi Gideon Baahin vasemman puolustajan tontille nuoren Alex Lehtisen tilalle ja jakson alusta lähtien HJK:n peli näytti paljon paremmalta kuin ensimmäisellä jaksolla. Osittain asiaan vaikutti myös se, ettei KTP enää prässännyt samalla tavalla kuin ottelun alussa. Ei ehkä kunto riittänyt. Kotkalaisten peli muuttui todella suoraviivaiseksi, kun Samuli Kaivonurmi tuli peliä keskikentällä pyörittäneen englantilaisen Josh Mulvanyn tilalle. Mulvany pelasi melko laajalla säteellä ja lievästä loukkaantumisesta toipunut britti ei olisikaan koko ottelua jaksanut juosta kentällä. Muutaman kerran Mulvany jujutti Klubin pelaajia melko komeasti. Väkivahvaa Kaivonurmea pyrittiin usein hakemaan pitkällä pallolla ja yleensä Jönssi (edelleen, mistä tämä lempinimi tulee?) melko hyvällä prosentilla näitä kaksinkamppailuita voittaa. Vaihdon jälkeen KTP:n ryhmitys oli selkeästi 4-4-2. Suoraviivaista peliä nähtäneen usein myös liigassa.

Demba Savage tuli toisella jaksolla ranskalaisen Guy Moussin tilalle ja vaihdon johdosta Robin Lod siirtyi keskikentän oikealta laidalta keskikentän keskustaan. Savage toi HJK:n peliin juonikkuutta ja hänen kauttaan avautui heti useita tilanteita, joista yksi päättyi Erfan Zenelin maalin edestä viimeistelemään 2-1-maaliin. Tässä vaiheessa vaikutti, ettei omaan päähänsä makaamaan jäänyt KTP voisi enää nousta tappioasemasta. Kotkalaiset nostivat kuitenkin jälleen prässitasoaan ja vain hetkeä myöhemmin Samuli Kaivonurmi tasoitti ottelun ohjattuaan pallon ohi Saku-Pekka Sahlgrenin.

Valitettavasti Savage loukkaantui ottelun loppupuolella törmättyään Jere Pyhärannan kanssa. Tiistain RoPS-ottelussa nähtiin samankaltainen tapaus, kun vaihdosta kentälle tullut Matti Klinga loukkaantui ja joutui jättämään pelikentän. Täytyy toivoa, että liigajoukkueet selviävät harjoituskaudesta ilman suurempia loukkaantumishuolia (Vaasaan tsemppiä…).

Vaihdosta toisella jaksolla kentälle tullut Demba Savage loukkaantui ottelun lopussa törmättyään yhteen KTP-vahti Jere Pyhärannan kanssa ja joutui jättämään kentän.
Vaihdosta toisella jaksolla kentälle tullut Demba Savage loukkaantui ottelun lopussa törmättyään yhteen KTP-vahti Jere Pyhärannan kanssa ja joutui jättämään kentän.

KTP:n rosteri tulee todennäköisesti olemaan monen muun liigajoukkueen tavoin liian kapea tulevaan liigakauteen lähdettäessä, mutta mikäli avainpelaajat pysyvät kunnossa saa joukkue ihan kyvykkään avauskokoonpanon kasaan. Tamas Gruborovics tuo ainakin aimo annoksen laatua saapuessaan Kotkaan ja Ykkösen viime kauden ehkä paras pelaaja Mulvany pääsee näyttämään osaamisensa myös liigassa. Kuudennen testiottelunsa tänään pelannut hyökkääjä Juho Lehtonen olisi hyvä ringinlaajentaja ja odottelen miehen sopimuksen julkaisemista. HJK:ta vastaan nähtiin jälleen muutama välähdys Lehtosen potentiaalista. MYPA:n raunioista toppari Tuomas Aho, maalivahti Ville Iiskola ja nuori laitapuolustaja Simo Majander voisivat olla hyviä hankintakohteita. Myös testipelaajana jo viiden ottelun ajan ollut Felipe Aspegren pelasi Klubia vastaan hyvin ja voi olla, että hänetkin nähdään liigakaudella Kotkassa.

HJK:n uudet vahvistukset Atomu Tanaka ja Guy Moussi eivät ole ainakaan kahdessa näkemässäni ottelussa vielä vakuuttaneet. Moussi on ollut pelaajista ehkä se paremman vaikutuksen tehnyt, vaikka tänään mies antoi muutamia pahoja harhasyöttöjä keskikentällä. Fyysinen preesens ranskalaisella on ainakin mahtava ja todennäköisesti peliesitykset tulevat paranemaan viimeistään ulkopelien alkaessa. Ehkä vain alkukankeutta molemmilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s