Keski-Uudenmaan kuuma Cup-derby: TuPS vs. JäPS

TuPS ja JäPS pelasivat Suomen Cupin 3. kierroksen ottelunsa Hyrylän urheilupuistossa.

TuPS ja JäPS pelasivat Suomen Cupin 3. kierroksen ottelunsa Hyrylän urheilupuistossa.

Ensi kaudella Uudenmaan piirin Kolmosessa pelaava Tuusulan Palloseura ja Kakkosessa pelaava Järvenpään Palloseura kohtasivat maanantaina 9.3. Hyrylän urheilupuiston tekonurmella Suomen Cupin 3. kierroksen ottelussa. Kyseessä oli siis Keski-Uudenmaan derby.

Kentän laidalle oli saapunut reilusti yli sata katsojaa seuraamaan iltakahdeksalta alkavaa ottelua ja kentän reunalla näkyi runsaasti myös molempien seurojen kaulahuiveja. Paikalliset joukkueet kiinnostavat, kuten pitääkin. Paikallisottelun lataus näkyi myös kentällä ja tuomarin salliessa suhteellisen kovan pelin, ärräpäiltä ja lukuisilta kopautuksilta ei vältytty.

Joukkueiden aloituskokoonpanot:
JäPS (4-5-1)
tups-jäpsTuPS (4-4-2)

Kotijoukkue TuPS oli ennakkoon ottelussa altavastaajan asemassa, mutta joukkue aloitti ensimmäisen jakson vahvasti ja vyörytti hyökkäyksiään kohti JäPS:n maalia. Tuusulalaisten pelityyli muistutti paljon Tony Pulisin ajan Stoken pelityyliä. Joukkue oli melko isokokoinen ja voitti järvenpääläiset selvästi fysiikassa. Lisäksi TuPS:n pelityyli oli erittäin suoraviivainen ja nojasi pitkälti hyökkäyspään erikoistilanteisiin. Löytyipä joukkueesta myös oma Rory Delapinsa, eli oikeana puolustajana pelannut Aaro Koponen, joka linkosi pitkiä sivurajaheittoja. TuPSissa pelasi muutamia 1987-ikäluokan pelaajia ja muistan TuPS:n jo junnuajoilta erittäin suoraviivaisena ja fyysisenä joukkueena, jossa topparin ja nopean kärjen yhteispeli oli tärkeässä roolissa. Ilmeisesti Tuusulassa toteutetaan sitä nykyisin kovin toitotettua yhtenäisen pelitavan pelaajapolkua…

Kotijoukkue TuPS aloitti ottelun vahvasti.

Kotijoukkue TuPS aloitti ottelun vahvasti.

Toivuttuaan alun TuPS-rynnäköstä, JäPS pääsi paremmin otteluun mukaan ja rupesi myös hallitsemaan pelitapahtumia ja vaikutti siltä, että järvenpääläiset tekisivät ottelun ensimmäisen osuman. JäPS rakensi hyökkäyksiään erityisesti vasemman laidan kautta, jossa vasen puolustaja Joni Norring ja keskikentän laidalla pelannut Kalle Kurittu viilettivät. TuPS puolusti kuitenkin erittäin kurinalaisesti ja tiiviisti eikä laskenut JäPSiä kovinkaan vaarallisiin maalintekopaikkoihin. Tauolle lähdettiin 0-0-lukemista.

TuPS aloitti toisen puoliajan vahvasti ja noin 53 minuutin kohdalla toppari Juho Kunttu survoi pallon maalin edestä ohi JäPS-veskari Janne Laihon. Tilanne taisi lähteä Koposen pitkästä sivurajaheitosta. JäPS oli usein vaikeuksissa TuPS:n erikoistilanteiden kanssa ja myös ottelun toinen maali syntyi erikoistilanteesta. Vain muutama minuutti avausmaalin jälkeen TuPS sai kulmapotkun vasemmalta laidalta ja keskikentällä pelannut Taneli Pitkänen puski kotijoukkueen jo 2-0-johtoon.

TuPS oli JäPSiä vastaan vahva erikoistilanteissa. Tästä kulmasta syntyi ottelun toinen osuma.

TuPS oli JäPSiä vastaan vahva erikoistilanteissa. Tästä kulmasta syntyi ottelun toinen osuma.

Ottelun loppupuolella JäPS haki vimmatusti kavennusmaalia, mutta ei päässyt ylärimaa lähemmäs. TuPS puolusti myös ottelun loppuun saakka hyvin eikä päästänyt järvenpääläisiä huippupaikoille ja ottelu päättyi lopulta 2-0.

Chris Anderson ja David Sally kirjoittivat ihan mielenkiintoisessa Numeropeli-teoksessaan, että erikoistilanteille annetaan liian suuri arvo ja että prosentuaalisesti niistä syntyy erittäin vähän maaleja. TuPS osoitti eilisessä pelissä, että tehokkaalla erikoistilannepelaamisella voi pärjätä hyvin, mikäli joukkueesta löytyy sopivia pelaajatyyppejä. Joukkue olisi voinut tehdä erikoistilanteista useammankin osuman. Toisaalta suhteellisen pienikokoiset JäPS:n pelaajat sopivat täydellisiksi vastakappaleiksi isokokoisille TuPS:n pelaajille, kun ajatellaan erikoistilannepelaamista. Onneksi jalkapallossa on edelleen paikkansa erilaisille taktiikoille ja pelityyleille. Se on osa lajin rikkautta.

TuPS käytti ottelussa omia vahvuuksia hyväkseen ja ansaitsi täysin voittonsa. Ottelun lopussa näki kuinka tärkeä ja hieno asia naapurikunnan joukkueen voittaminen ja eteneminen Suomen Cupin 4. kierrokselle oli. Juuri tällaisten hetkien takia Cup-kilpailut ovat hienoja tapahtumia ja ansaitsisivat enemmän arvostusta. TuPSilla tuntui ainakin olevan arvostus kohdallaan. Seuraavalla kierroksella joukkue kohtaa FC Viikingit ja ottelu pelataan keskiviikkona 18.3. Hyrylässä. TuPS on yksi neljästä urakkansa jo Cupin 1. kierroksella aloittaneista joukkueista, jotka ovat edelleen mukana kilpailussa. Kolme muuta joukkuetta ovat TamU-K, PEPO ja FC Legirus Inter. Toivottavasti mahdollisimman moni näistä joukkueista jatkaisi vielä Cupin 5. kierroksellekin.

Viime kesänä olin todistamassa Pallokerho Keski-Uudenmaan ja JäPS:n välistä derbyä Kakkosessa ja tuolloinkin järvenpääläiset joutuivat poistumaan kentältä tappio niskassaan, vaikka johtivat ensimmäisen jakson jälkeen 0-2. Viihdyttäviä nämä Keski-Uudenmaan derbyt ovat ainakin olleet ja katsomostakin löytyy tunnelmaa. Suosittelen.

Cup-ilta päättyi TuPS:n juhliin.

Keskiuusimaalainen Cup-ilta päättyi TuPS:n juhliin.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Kakkonen, Kolmonen, Suomen Cup, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s