Pitkäperjantain ilta Shamrock Roversin Tallaght Stadiumilla

Pitkäperjantain ilta ja Shamrock Rovers vs. Galway United.

Pitkäperjantain ilta ja Shamrock Rovers vs. Galway United.

Laskeva aurinko, nurmen tuoksu ja stadionin äänentoistojärjestelmistä pauhannut Oasiksen ikivihreä stadionhitti Wonderwall virittivät oivan ottelutunnelman Shamrock Roversin Tallaght Stadiumille,  joka sijaitsee noin 45 minuutin raitiovaunumatkan (Luas) päässä Dublinin keskustasta. Tallaghtin pysäkki oli kätevästi punaisen linjan yhden haaran päätepysäkki, joten stadionin löytäminen oli äärimmäisen helppoa.

Shamrock Rovers kohtasi pitkäperjantain iltana pääsarjaan nousseen Galway Unitedin. Ottelun myöhäinen alkamisajankohta (20:00) tosin hieman yllätti, sillä olihan kyseessä pyhäpäivä, mutta ilmeisesti irkut pitävät jalkapallostaan iltavalaistuksessa.

Tallaght Stadium valmistui vuonna 2009 ja ennen muuttamista sinne Shamrock Rovers pelasi kotiotteluitaan historian saatossa eri puolilla Dublinia. Tallaght on selvästi modernein Dublinin seurajoukkueiden kotistadioneista ja sen katsomokapasiteetti on noin 6000. Stadionilla ei ole lainkaan päätykatsomoita. Päädyissä on tosin niin paljon tilaa, että mahdollisuuksia lisärakentamiselle on.

tallaght stadium

Tallaght Stadium

Toinen katsomonosa.

Toinen katsomonosa.

Noin puoli tuntia ennen ottelun alkua stadionille oli saapunut mukavasti yleisöä. Lippuja myytiin porttien ulkopuolella olevasta pienestä kojusta.

Noin puoli tuntia ennen ottelun alkua stadionille oli saapunut mukavasti yleisöä. Lippuja myytiin porttien ulkopuolella olevasta pienestä kojusta.

Portin toiselta puolelta löytyi koppi, jossa myytiin käsiohjelmia neljän euron hintaan.

Portin toiselta puolelta löytyi koppi, jossa myytiin käsiohjelmia neljän euron hintaan.

Irlannissa pelataan Isosta-Britanniasta poiketen samalla syklillä kuin Suomessa eli Irlannin Valioliiga on kesäliiga ja sarja alkaa yleensä maaliskuun alkupuolella. Valinta on ennen kaikkea taloudellinen, sillä lähes kaikki irlantilaisjoukkueet taitavat toimia puoliammattilaispohjalta ja vain kourallinen pelaajista pelaa jalkapalloa ammatikseen.

Shamrock Roversin kannatuslakanoita.

Shamrock Roversin kannatuslakanoita.

Vierasjoukkue Galway Unitedin päävalmentajana toimii tällä hetkellä muuan Thomas Dunne, joka lopetti oman pelaajauransa vuonna 2007 Seinäjoella ja rupesi valmentamaan samana syksynä perustettua Seinäjoen jalkapallokerhoa, jonka peräsimessä mies pysyi vuoteen 2008 saakka. Toisella puoliajalla Shamrock Rovers puolestaan vaihtoi kentälle aimo annoksen kokemusta, kun muun muassa Leedsiä ja Cardiffia aikaisemmin urallaan edustanut Stephen McPhail asteli kentälle. Siinä ehkä mielenkiintoisimmat yksittäiset henkilöt illan joukkueista näin suomalaisvinkkelistä katsottuna.

Ottelu alkoi hiljaisella hetkellä.

Ottelu alkoi hiljaisella hetkellä.

shamrock-galway5

Shamrock Rovers painosti läpi koko ottelun ja olisi voinut tehdä enemmänkin maaleja.

Shamrock Rovers oli ottelussa selvästi parempi osapuoli ja se nappasi lopulta täydet kolme sarjapistettä helposti 3-0-voitolla. Kuuden ottelun jälkeen joukkue on voittanut neljä ottelua ja pelannut kaksi ottelua tasan. Saldo oikeuttaa sarjassa jaetulle toiselle sijalle Cork Cityn kanssa. Sarjan ennakkosuosikki ja viime kauden mestari Dundalk johtaa sarjaa 16 pisteellä.

Shamrock Roversin ultraryhmä on Irlannin vanhimpia ja se sijoittui katsomossa keskiviivan tuntumaan. Välillä ryhmä intoutui äänekkääseen kannattamiseen ja sai muutakin yleisöä hieman mukaan.

Shamrockin ultrat sijoittuivat toisen katsomon keskivaiheilla. Kuvassa juhlitaan Shamrockin 1-0-maalia.

Shamrockin ultrat sijoittuivat toisen katsomon keskivaiheilla. Kuvassa juhlitaan Shamrockin 1-0-maalia.

Galway United oli saanut liikkeelle noin 50 kannattajaa, jotka oli sijoitettu stadionin pääkatsomoon. Galway sijaitsee täsmälleen samalla korkeudella Dublinin kanssa Irlannin länsirannikolla. Etäisyyttä kaupunkien välillä on hieman yli 200 kilometriä. Alkuperäinen Galway United meni konkurssiin vuonna 2011, mutta vuonna 2013 Galwayn maakuntaan perustettiin uusi joukkue nimellä Galway FC, joka aloitti Irlannin 1. divisioonassa kaudella 2014 ja nousi heti ensimmäisen kautensa jälkeen Irlannin pääsarjaan. Kauden 2015 alussa seura nimettiin uudestaan Galway Unitediksi. Galway United Supporters Trustilla (GUST) oli suuri rooli uuden Galway Unitedin perustamisessa ja seura on kannattajilleen ilmeisen tärkeä.

Saa nähdä nouseeko esimerkiksi MYPA vielä joskus kannattajien avustuksella / voimin takaisin Palloliiton sarjoihin (Veikkausliiga-Kakkonen)… Irlannin jalkapallopyramidi tosin poikkeaa Suomen vastaavasta siten, että kaksi korkeinta sarjatasoa muodostavat League of Irelandin, joka on siis jaettu pääsarjaan ja 1. divisioonaan. 1. divisioonasta ei kuitenkaan voi pudota alemmas ja mikäli alemman sarjatason (piirisarjojen) joukkue haluaa päästä League of Irelandiin, on joukkueen anottava jäsenyyttä. Irlannin jalkapallopyramidiin voi tutustua tarkemmin Wikipediassa.

Galway Unitedin kannattajat omassa katsomonosassaan.

Galway Unitedin kannattajat omassa katsomonosassaan.

Paluumatkalla Dublinin keskustaan oli hyvin aikaa lukea läpi Roversin käsiohjelma, jossa riitti lukemista koko 45 minuutin matkalle. Toivoisin, että Veikkausliigajoukkueetkin julkaisisivat hieman laajempia käsiohjelmia kuin vain printatut kokoonpanot ja mahdollisesti valmentajan kommentit. Vaasan Palloseura on ainakin pitkään tehnyt laadukasta ottelulehteä, jossa on enemmän kuin yksi juttu ja lisäksi paljon tilastoja (tässä vaiheessa on hyvä todeta, että en ole toistaiseksi vieraillut kaikilla Veikkausliigapaikkakunnilla, joten en osaa sanoa mikä on käsiohjelmatilanne jokaisen seuran kohdalla).

Pelaajien esiintymiset kauden aikana. Musta pallura tarkoittaa avauskokoonpanopaikkaa ja valkoinen pallura sitä, että pelaaja on tullut ottelussa vaihdosta kentälle.

Pelaajien esiintymiset kauden aikana. Musta pallura tarkoittaa avauskokoonpanopaikkaa ja valkoinen pallura sitä, että pelaaja on tullut ottelussa vaihdosta kentälle.

Appearances at a glance -sivu oli suorastaan nerokas ja tämäntyyppisten tilastojen lisääminen käsiohjelmiin ei vaatisi paljon. Toki tässä törmätään ehkä kustannuksiin. Suomessa käsiohjelmat jaetaan ilmaiseksi, mutta esimerkiksi Shamrockin ottelussa käsiohjelma maksoi neljä euroa. Olisiko suomalaisista käsiohjelmien ostajiksi vai pitääkö kaikki saada ilmaiseksi?

Yksien pelien otannalla Irlannin liigan taso oli paljon parempi kuin Pohjois-Irlannin liigan taso, mutta kotoisa Veikkausliiga vetää kuitenkin tasollisesti vertoja molemmille liigoille. Silmiinpistävää Irlannissa on se, että joukkueet koostuvat pääsääntöisesti kotimaisista pelaajista, kun taas esimerkiksi Suomessakin ulkomaalaispelaajien määrä on melko merkittävä, vaikka seuroilla ei mitään valtavia taloudellisia resursseja olekaan. Jotain kertoo sekin, että niin Irlannissa kuin Pohjois-Irlannissakaan ei nähtävästi tunneta termiä maaottelutauko ja molemmat liigat pyörivät, vaikka maajoukkue pelaisi seuraavana päivänä. Parhaat pelaajat pelaavat yleensä Englannissa ja Skotlannissa.

Ottelukokemus Tallaght Stadiumilla oli kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen.

Ottelukokemus Tallaght Stadiumilla oli kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen. Suomessakin voitaisiin tunnustaa enemmän oman joukkueen värejä. Vaikka sitten kannatuslakanoiden avulla.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Dublin, Irlanti Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s