Windsor Park ja Suomi remontin tarpeessa

Ottelu pelattiin Pohjois-Irlannin menestyneimmän seurajoukkueen Linfield FC:n kotistadionilla Windsor Parkilla.

Ottelu pelattiin Pohjois-Irlannin menestyneimmän seurajoukkueen Linfield FC:n kotistadionilla Windsor Parkilla.

”Northern Ireland will win 4-0.” 

Taksikuskin kommentti ennen ottelua nostatti kasvoille pienen hymyn. Eihän Suomi koskaan voisi hävitä Pohjois-Irlannille neljällä maalilla. Silti otteluun lähdettäessä tunnelmat olivat tavallisesta poikkeavasti pessimistiset. Yleensä olen ollut ennen maaotteluita erittäin luottavainen tai vähintään toiveikas. Unkari-ottelun saamattomuus jyskytti kuitenkin edelleen takaraivossa. Tänään oli lähes pakkovoiton paikka, vaikka tasapelilläkin jatkomahdollisuudet olisivat paperilla vielä ihan kohtalaiset. Suomen otteet karsinnoissa olivat muutenkin olleet melko luokattomia ja Kari Arkivuon sekä Perparim Hetemaj’n loukkaantumiset toivat Belfastin taivaalle lisää synkkiä pilviä. Tosin kovaa puhaltava tuuli ehti lakaista pilviverhon pois auringon edestä ennen ottelua.

Pohjois-Irlannin ja Suomen välinen EM-karsintaottelu oli ensimmäinen Pohjois-Irlannin kotikentällään pelaama sunnuntaiottelu ja tämä asia närkästytti joitakin pohjoisirlantilaisia. Näinpä stadionin lähistöllä sijaitsevan kirkon edessä nähtiin pienimuotoinen mielenosoitus ennen ottelua. Suuremmassa mittakaavassa maaottelun ajankohta ei tuntunut paikallisia hetkauttavan. Ottelu ainakin myytiin loppuun kuukausia etukäteen.

Pieni joukko paikallisia protestoi sunnuntaiottelua Windsor Parkin lähellä sijaitsevan Presbyteerikirkon edessä.

Pieni joukko paikallisia protestoi sunnuntaiottelua Windsor Parkin lähellä sijaitsevan Presbyteerikirkon edessä.

Turvatarkastus ennen ottelua.

Turvatarkastus ennen ottelua.

Suomalaisille oli varattu paikat pohjoiskatsomon kulmasta, josta oli ihan kohtalaiset näkymät kentälle. Ottelulipusta sai pulittaa suolaisen 42 euron hinnan ja muistaisin vain Saksa-vierasottelun Hampurissa syksyllä 2009 maksaneen enemmän.

Windsor Parkilla on meneillään suuri jälleenrakentamisprojekti.

Windsor Parkilla on meneillään suuri jälleenrakentamisprojekti.

Pohjois-Irlannin ja Suomen avauskokoonpanot.

Pohjois-Irlannin ja Suomen avauskokoonpanot.

Suomen hyökkäyspeli oli mielikuvituksettomampaa kuin kaikissa tämän karsinnan edellisissä otteluissa yhteensä. Pallo pelattiin Roman Eremenkolle, joka haki läpisyöttöjä aina kun mahdollista. Taktiikka tuntui melkoiselta hätäratkaisulta. Tauolle mentäessä tilanne 2-0 ja Suomen pelaajat maansa myyneinä. Taksikuskin tulosveikkaus palasi mieleen ja tuntui äkkiä yllättävän realistiselta. Pohjois-Irlannin molemmat maalit tehnyt Kyle Lafferty on nyt tehnyt kolmessa Suomea vastaan pelaamassaa ottelussa yhteensä neljä maalia.

Toisella jaksolla ei näyttänyt missään vaiheessa siltä, että Suomi saisi todellisen takaa-ajovaihteen päälle. Ei edes Berat Sadikin lopussa syntyneen kavennusmaalin jälkeen. Kuten etukäteen osattiin odottaa, oli Suomi suorastaan kusessa Pohjois-Irlannin keskitysten ja erikoistilanteiden kanssa. Sieltähän ne maalit myös ropisivat. Ottelun alussa nähtiin myös melkoin horror show, kun Niklas Moisander lahjoitti pallon kotijoukkueelle ja vain Lukas Hradeckyn huipputorjunta piti ottelun 0-0-tilanteessa.

Suomi sai ensimmäisellä jaksolla luotua painetta Pohjois-Irlannin päähän ja peräti kulmapotkun.

Suomi sai ensimmäisellä jaksolla luotua painetta Pohjois-Irlannin päähän ja peräti kulmapotkun.

Ottelun jälkeen Windsor Parkilta purkautui joukko pettyneitä suomalaisia.

Ottelun jälkeen Windsor Parkilta purkautui joukko pettyneitä suomalaisia.

Käytännössä Suomella on edelleen täydet mahdollisuudet sijoittua karsintalohkossa kolmanneksi, mutta tämä edellyttää melkoista ryhtiliikettä, jonka on alettava kotivoitolla Unkaria vastaan kesäkuussa. Lisäksi muilta joukkueilta tarvitaan melkoista ristiinpelaamista. Käytännössä Romania ja Pohjois-Irlanti rupeavat olemaan saavuttamattomissa, joten Suomi jahtaa nyt neljän pisteen päässä majailevaa Unkaria.

Windsor Parkin uusi itäpääty rakenteilla.

Windsor Parkin uusi itäpääty rakenteilla.

Ottelustadion Windsor Park oli yhtä keskeneräinen kuin Suomen peliesitys – viimeistely puuttui ja aikaisemmin toimineet vanhatkin rakenteet murtuvat. Päävalmentaja Mixu Paatelaisen sanoin: jos on löysä, niin on löysä. Erityisen löysä oli ilmeisesti Windsor Parkin länsikatsomo, jonka huomattiin hieman romahtaneen Suomi-ottelun jälkeisenä tiistaina, johtuen ilmeisesti katsomon takana tehdystä kaivuutyöstä. Tästä syystä myös länsikatsomo todennäköisesti revitään maan tasalle ja Pohjois-Irlanti pelannee loput karsintojen kotiottelunsa muualla. Suomi-ottelussa länsikatsomossa oli 4000-5000 kotijoukkueen kannattajaa, joten katsomon romahtaminen olisi ollut täydellinen katastrofi. Asiasta voi lukea lisää esimerkiksi täältä, täältä ja täältä. Tämä saattaa olla kova isku Pohjois-Irlannin karsintataipaleelle, sillä joukkue on saanut kotiyleisöltään hyvän tuen ja kun Pohjois-Irlannista ei juuri löydy kunnollisia stadioneita, pelataan loput kotiottelut mahdollisesti Skotlannissa. Dubliniin Pohjois-Irlanti tuskin menee pelaamaan…

Stadionintoilijana Windsor Parkin keskeneräisyys hieman harmitti ja ottelussa olisi varmasti ollut myös parempi tunnelma, mikäli paikalla olisi ollut neljän sivun verran yleisöä. No, kokemus tämäkin. Toisen sivun rakennustyömaa vei jollakin asteella ottelusta karsintaottelun tunnun. Jälkikäteen ottelua toivoisikin vain harjoitusotteluksi.

Mites Mixu Paatelainen? Mielestäni kesäkuun Unkari-ottelun jälkeen olisi tehtävä konkreettinen ratkaisu. Mikäli Suomi ei voita ottelua, on Mixun ehdottomasti astuttava sivuun, sillä jo nyt lienee selvää, ettei mies jatka maajoukkueen peräsimessä enää tämän karsintarupeaman jälkeen. Ainakin Palloliiton olisi aktiivisesti etsittävä Paatelaisen seuraajaa jo nyt ja ehkä se niin jo tekeekin. Itse en usko, että Sami Hyypiä tai Jari Litmanen olisivat tässä vaiheessa hyvä ratkaisu, varsinkin kun Litmasella ei ole valmennuskokemusta ja Hyypiänkin valmentajaura lähtee varmasti parempaan lentoon, jos hän pääsee ensiksi muutamaksi vuodeksi seurajoukkueen peräsimeen.

Mikäli Suomi voittaa Unkarin, on tie jatkokarsintaan edelleen auki. Ei kai tässä voi muuta kuin uskoa, vuoden 2018 MM-karsintoihin on vielä liian pitkä matka…

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): EM-karsinta, Pohjois-Irlanti, Suomen maajoukkue, Suomi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s