Stadin derby: HIFK vs. HJK

Töölön jalkapallostadion oli loppuunmyyty kauden ensimmäisessä Stadin derbyssä.

Töölön jalkapallostadion oli loppuunmyyty kauden ensimmäisessä Stadin derbyssä.

23.4.2015 oli päivämäärä, jota oli odotettu Veikkausliigan otteluohjelman julkaisemisesta lähtien. HIFK:n ja HJK:n edellisestä pääsarjakohtaamisesta oli kulunut jo lähes 43 vuotta, joten innostus ottelun ympärillä oli suuri. Ottelu sai myös ennennäkemättömän mediahuomion. Myös sää suosi derbypäivänä ja ottelu päästiin pelaamaan auringon paisteessa, joskin melko napakassa tuulessa. Ei voi sanoa, että jalkapallokulttuuri rantautui viimein Suomeen, sillä täällä on pitkään ollut oma vahva kulttuurinsa, mutta jotain ainutlaatuista tässä ottelussa kuitenkin oli ja Veikkausliigakierroksen muut ottelut jäivät armotta Stadin derbyn varjoon.

Ennen ottelua molempien joukkueiden kannattajat kokoontuivat Töölön kisahallin lähettyville Mannerheimintien molemmille puolille. HJK:n kannattajat pitivät majapaikkanaan Pub 99:ää ja HIFK:n kannattajat olivat kadun toisella puolella Gringos Locos -ravintolassa. HJK kannattajien marssi lähti kohti stadionia ehkä hieman pienemmällä huomiolla noin kello 17:00. HIFK:n kannattajien marssi puolestaan starttasi kello 17:20.

IFK:n kannattajat kokoontuivat ennen ottelua Gringos Locos -ravintolassa.

IFK:n kannattajat kokoontuivat ennen ottelua Gringos Locos -ravintolassa.

IFK:n kannattajat lähtivät kohti Töölön jalkapallostadionia noin kello 17:20.

IFK:n kannattajat lähtivät kohti Töölön jalkapallostadionia noin kello 17:20.

Marssi pysähtyi Urheilukadulle todennäköisesti, jotta HJK:n kannattajat ehdittäisiin ohjata omaan katsomonosaansa stadionin eteläpäätyyn.

Marssi pysähtyi Urheilukadulle todennäköisesti osittain, jotta HJK:n kannattajat ehdittäisiin ohjata omaan katsomonosaansa stadionin eteläpäätyyn.

IFK:n kannattajien marssi oli lopulta melko näyttävä.

IFK:n kannattajien marssi oli lopulta melko näyttävä.

Tunti ennen ottelua stadionin porteilla oli jo melkoinen jono, mutta jostain syystä ainakin osa sisäänpääsyporteista pysyi kiinni aina kello 17:40 saakka. Katsomot täyttyivät tasaiseen tahtiin ja aloituspotkun aikana katsomot olivat täyttyneet. Ihmiset ymmärsivät kerrankin olla ajoissa liikkeellä.

Joukkueiden avauskokoonpanot:

Avauskokoonpanot

HJK (4-2-3-1)
HIFK-HJK_avauskokoonpanotHIFK (4-4-2)

Kauden avausotteluun verrattuna HIFK-luotsi Jani Honkavaara oli laittanut avauskokoonpanoon enemmän kokemusta, kun Tommi Vesala ja Otto-Pekka Jurvainen aloittivat ja Nnaemeka Anyamele sekä Matias Hänninen istuivat vuorostaan vaihtopenkillä. Myös Pekka Sihvola aloitti kärjessä yhdessä Youness Rahimin kanssa. Keskikentän kaksikko vaihtui myös, kun avaukseen astelivat Jukka Halme ja HJK:sta HIFK:hon siirtynyt Fredrik Lassas. Myös HIFK:n riveistä löytyy siis leveyttä.

HJK:n maalinsuulla nähtiin ensimmäistä kertaa Veikkausliigaottelussa ruotsalainen Daniel Örlund. Gideon Baah sai vasemman laitapuolustajan roolin itselleen, kun toppariparina aloittivat Tapio Heikkilä ja Valtteri Moren.

Ennen pelin alkua molemmissa päädyissä nähtiin hienot tifot ja tunnelma stadionilla oli Veikkausliigaottelussa jotain ennennäkemätöntä.

IFK-klackenin tifo ennen ottelua.

IFK-klackenin tifo ennen ottelua.

Klubipäädyn tifo ennen ottelua.

Klubipäädyn tifo ennen ottelua: ”Ei Stadin kundilla vaihtoehtoo oo ku sjungaa aina puolest’ HJK:n”.

Ottelun alussa vaikutti hieman siltä, että HIFK:n pelaajat olivat hieman hermostuneita ja HJK siirtyikin jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen 0-1-johtoon, kun Mike Havenaar pääsi puskemaan pallon ohi Carljohan Erikssonin melko vapaasta paikasta Robin Lodin keskityksen jälkeen.

HJK on juuri siirtynyt 0-1-johtoon ja Mike Havenaar juossut juhlimaan osumaansa aurinkoon kulmalipun luokse.

HJK on juuri siirtynyt 0-1-johtoon ja Mike Havenaar juossut juhlimaan osumaansa aurinkoon kulmalipun luokse.

HJK:n Guy Moussi rupeaa pikku hiljaa näyttämään siltä keskikenttäpelaajalta, joksi hänet seuraan hankittiin. Talvella eivät ”hallihöntsät” todennäköisesti miestä juuri kiinnostaneet ja meininki oli välillä sen näköistä.

Joni Korhonen on juuri tasoittanut tilanteeksi 1-1 ja IFK-klacken juhlii.

Joni Korhonen on juuri tasoittanut tilanteeksi 1-1 ja IFK-klacken juhlii.

Tauolle lähdettiin lopulta 1-1-tilanteesta. HJK oli ensimmäisen puoliajan alussa niskan päällä, mutta tasoitusmaalin jälkeen myös HIFK pääsi otteluun paremmin mukaan. HJK:n Rasmus Schüller oli ensimmäisellä puoliajalla myös hyvin lähellä maalintekoa, mutta miehen veto kilpistyi lopulta ylärimaan.

Toisen puoliajan alussa IFK-Klackenissa nähtiin jälleen tifo. "Den lilla skillnaden..."

Toisen puoliajan alussa IFK-Klackenissa nähtiin jälleen tifo. ”Den lilla skillnaden…”

Toisen puoliajan paras paikka siunaantui ehkä HIFK:n Fredrik Lassakselle, jonka kaukaa lähtenyt veto pamahti lopulta HJK:n ylärimaan. HJK hallitsi pelitapahtumia myös toisella puoliajalla, mutta ei ollut enää yhtä dominoiva kuin aivan ottelun alussa eikä onnistunut luomaan huippuvaarallisia maalintekopaikkoja. HIFK:n pelaajat myös silmin nähden vapautuivat kankean alun jälkeen ja heidän pelaamisensa oli hieman rennompaa.

Ottelua seurattiin sankoin joukoin myös stadionin viereisiltä kallioilta.

Ottelua seurattiin sankoin joukoin myös stadionin viereisiltä kallioilta.

HJK hallitsi, mutta viimeistely ontui.

HJK hallitsi, mutta viimeistely ontui.

Kentällä pisteet tasattiin 1-1-lukemilla, vaikka HJK hallitsikin suurilta osin kenttätapahtumia. Myös HIFK:lla oli toisella puoliajalla muutama mahdollisuus voittomaalin tekemiseen, mutta ylärima ja maalivahti Örlund olivat tällä kertaa yritysten tiellä. Toisen puoliajan kenties upeimmasta yksilösuorituksesta vastasi HJK:n Atomu Tanaka, jonka näyttävä saksipotku suuntautui kuitenkin lopulta suoraan kohti IFK-vahti Erikssonia. Katsomon puolella kotijoukkue IFK otti tällä kertaa selvän voiton. Seuraava Helsingin derby pelataan 6.7. ja lipunmyynti tuohon otteluun on jo alkanut.

hifk-hjk_ifk_klacken_ottelun_jälkeen

HIFK oli varmasti se tulokseen tyytyväisempi leiri.

Klubipääty puolestaan tyhjeni lähes kokonaan heti päätösvihellyksen jälkeen.

Klubipääty puolestaan tyhjeni hämmästyttävän nopeasti lähes kokonaan heti päätösvihellyksen jälkeen, ennen kuin HJK:n pelaajat ehtivät edes tulla kiittämään kannattajiaan.

Melkoinen kotidebyytti HIFK:lta Veikkausliigassa niin kentällä kuin katsomossakin. Toivottavasti joukkue kerää myös muihinkin kotiotteluihinsa paljon yleisöä. Stadin derbyn ansiosta suomalainen jalkapallo sai kuitenkin varmasti muutaman uuden ystävän.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Stadin derby: HIFK vs. HJK

  1. Anton sanoo:

    Hienosti tiivistetty! Tätä kotimaisessa futiksessa on todellakin odotettu monia vuosia. Näköjään lipunyynti seuraavaan kohtaamiseen on alkanut ja esimerkiksi itäkatsomo on kohta myyty loppuun! Nyt äkkiä lippuja ostamaan kaikki te, jotka ette päässeet eilen paikalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s