VPS:n taaperrus jatkuu

Maanantaina ottelusää oli mitä mainioin, mutta Töölön jalkapallostadion ammotti tyhjyyttään vielä muutama minuutti ennen HJK-VPS -ottelun alkua. Lopulta paikalle saapui 3115 katsojaa.

Maanantaina ottelusää oli mitä mainioin, mutta Töölön jalkapallostadion ammotti tyhjyyttään vielä muutama minuutti ennen HJK-VPS -ottelun alkua. Lopulta paikalle saapui 3115 katsojaa.

Maanantaina 11.5. pelattu HJK-VPS oli ottelu, jonka käsikirjoitus oli selvä ennen alkuvihellystä. VPS parkkeeraisi bussin maalinsa eteen ja yrittäisi pelata 0-0-tulosta ja iskeä mahdollisesti yhden maalin vastahyökkäyksellä. HJK:n raju pelaajarotaatio antoi myös tälle suunnitelmalle paremmat onnistumismahdollisuudet. Mika Lehkosuo jätti japanilaiskaksikko Atomu Tanakan ja Mike Havenaarin penkille ja lisäksi myös Demba Savage aloitti ottelun kentän laidalla. Saku-Pekka Sahlgren korvasi Daniel Örlundin maalissa ja Formose Mendy kirmasi Klubin kärjessä.

VPS sai lopulta Charles Bantangan keskikentälleen pelilupasotkun selvittyä ja tämän seurauksena Denis Abdulahi aloitti vaihtopenkillä. Mikko Viitikko aloitti Ville Koskimaan toppariparina ja Timi Lahti puolestaan istui vaihdossa. Vieraskannattajille varattu katsomonosa Töölön jalkapallostadionilla ammotti tyhjyyttään, mutta stadionin itäkatsomossa näkyi useita VPS-huiveja siellä täällä.

HJK on jostain syystä lopettanut käsiohjelmien tekemisen kotiotteluihinsa. VPS-ottelussa käsiohjelman virkaa suoritti A4-paperille tulostetut joukkueiden kokoonpanot, jonka alalaidassa oli HJK:n sponsoreiden logoja. Mikä lienee syy tämän päätöksen takana?

VPS pelasi keltaisissa vieraspaidoissaan.

VPS pelasi keltaisissa vieraspaidoissaan.

Avauskokoonpanot
VPS (4-1-4-1)
hjk-vps_avaukset
HJK (4-2-3-1)

Ottelun alkaessa Klubipääty oli tavallista tyhjempi.

Ottelun alkaessa Klubipääty oli tavallista tyhjempi.

VPS lähti otteluun tyypillisellä suoraviivaisella tyylillään potkaisemalla pallon suoraan aloituspotkun jälkeen kohti HJK:n kulmalippua ja ryntäämällä pallon perään.

VPS lähti otteluun tyypillisellä suoraviivaisella tyylillään potkaisemalla pallon suoraan aloituspotkun jälkeen kohti HJK:n kulmalippua ja ryntäämällä pallon perään.

HJK otti ohjat käsiinsä heti ottelun alussa ja VPS-puolustus oli suurissa vaikeuksissa myös itsensä kanssa, sillä erityisesti Mikko Viitikon ja Charles Bantangan syötöt uhkasivat usein jäädä liian lyhyiksi ja mennä suoraan vastustajalle. HJK:sta Vaasaan täksi kaudeksi siirtynyt Viitikko ehkä hieman jännitti vanhalla kotistadionillaan pelaamista.

Ottelua oli pelattu noin 33 minuuttia, kun pallo pelataan Vepsun maaliruiskuksi hankitulle Juho Mäkelälle, joka on HJK-maalin edestalla täysin vapaana. Hyökkääjä puskee pallon tyhjän maalin sijaan takaisin kohti keskityssuuntaa ja jää suorituksensa jälkeen lyömään päätään ja nyrkkiään tekonurmeen. Tilanne tiivistää hyvin VPS:n kärsimän alkukauden tuskan.

Olli Huttunen vaihtoi Tony Björkin pois keskikentältä jo ensimmäisen puoliajan puolessa välissä ja Denis Abdulahi pääsi näyttämään osaamistaan. Vaihto paransi silmin nähden VPS:n peliä ja pallo pysyi hieman paremmin joukkueen kontrollissa.

Jordan Seabrook pääsi jälleen kentälle vasta toiselle puoliajalle ja toi taas selvästi lisää energiaa ja vaarallisuutta VPS:n peliin. Vaikka jenkki tuhrikin ainakin yhden läpiajon, joka olisi pitänyt päättää maaliin, on pakko ihmetellä, miksi Huttunen pitää Seabrookia itsepäisesti vaihtomiehen roolissa. Varsinkin, kun joukkueen otteet ovat olleet mitä ovat. Seabrook aiheuttaa ”ryntäilyllään” sekaannusta vastustajien puolustuksessa ja pääsee yleensä muutamaan hyvään maalipaikkaan jokaisessa pelaamassaan ottelussa.

Kuten jo aikaisemmin tällä kaudella, Demba Savage oli se yksittäinen pelaaja, jota HJK tarvitsi voittaakseen ottelun. Savagen tultua kentälle HJK:n peli oli heti astetta vaarallisempaa ja Robin Lodin puskema voittomaalikin syntyi vasta Savagen ollessa kentällä. Klubin uusin hankinta Formose Mendy ei antanut itsestään kovin mairittelevaa kuvaa ja Lehkosuo on jo antanut pientä kritiikkiä kaksikkoa Tanaka-Havenaar kohtaan. Etenkin Havenaarilta on varmasti odotettu parempia esityksiä. HJK:n peli ei ole alkukaudella kulkenut halutulla tavalla, mutta Klubin materiaalilla suurin osa otteluista päättyy joka tapauksessa voittoon. Yksilötaitoa ja voittamisen rutiinia löytyy yllin kyllin. Kauden alkua voidaan pitää jopa HJK:lle tyypillisenä.

Voiton myötä HJK siirtyi takaisin sarjakärkeen, mutta joukkue on pelannut enemmän otteluita kuin seuraavilla sijoilla kärkkyvät SJK, IFK Mariehamn, FC Inter ja KuPS.

HJK painosti vahvasti myös toisella puoliajalla.

HJK painosti vahvasti myös toisella puoliajalla.

VPS sai toisella puoliajalla pari kulmapotkua. Kulmapotkut menivät ottelussa HJK:lle lukemin 9-2.

VPS sai toisella puoliajalla pari kulmapotkua. Kulmapotkut menivät ottelussa HJK:lle lukemin 9-2.

Jos katsotaan hieman isompaa kuvaa, niin VPS:n suoritus HJK:ta vastaan oli jo lupauksia herättävä. Puolustuksellisesti VPS:n peli pysyi jo joten kuten kasassa, mutta hyökkääminen oli tuskaista. Ottaen huomioon, että Juho Mäkelän pitäisi olla hyökkäyksen kärjessä paukuttelemassa maaleja, oli hän hämmentävän usein lähes VPS:n alin pelaaja, kun vaasalaiset lähtivät vastahyökkäyksiin. Pakko kuitenkin ihailla Mäkelän työmoraalia.

Otteluohjelma ei ainakaan lähiaikoina tuo helpotusta vaasalaisille, sillä joukkueen kaksi seuraavaa ottelua ovat SJK:ta ja yllättäen jälleen HJK:ta vastaan (otteluohjelman logiikka, missä pelaa?). Oletusarvoisesti näistä kahdesta ottelusta ei VPS ole pisteitä saamassa, joten kevätkauden tärkeimmäksi otteluksi on muodostumassa torstaina 21.5. pelattava Pohjanmaan derby VPS-Jaro. VPS:n on pakko voittaa tuo ottelu, varsinkin jos joukkueen pistesaldo näyttää ottelun alla nollaa. Kesällä VPS joutuu jälleen uuden haasteen eteen, kun euro-ottelut ruuhkauttavat otteluohjelmaa entisestään. Euro-otteluiden alkaessa VPS ei voi enää olla liigan jumbopaikalla tai sarjapaikan säilyttäminen rupeaa vaikuttamaan jo hankalalta. VPS;n pelaajamateriaali on kuitenkin sen verran laadukas, että alkukauden kankeudesta selvitään Vaasassa todennäköisesti säikähdyksellä, vaikka viime kausien kaltaisista sijoituksista on tänä vuonna kuitenkin turha haaveilla.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s