Kaikkien aikojen kärsinnät – vitoskori kutsuu

Suomen EM-kisahaaveet päättyivät lopullisesti tähän tulokseen.

Suomen EM-kisahaaveet päättyivät lopullisesti tähän tulokseen.

EM-karsintalohkot arvottiin sunnuntaina 23.2.2014. Suomelle napsahti arvonnoista jättipotti ja paperilla kisapaikkaan oli enemmän kuin hyvät mahdollisuudet. Pikakelataan vajaat puolitoista vuotta eteenpäin ja Suomi sai heittää viimeisetkin toiveensa EM-kisapaikasta, kun Unkari haki täydet kolme pistettä Helsingin olympiastadionilta lauantaina 13.6.2015 lukemin 0-1. Seuraavana päivänä Palloliitto erotti päävalmentaja Mixu Paatelaisen. Kaikkien aikojen karsinnoista oli tullut kaikkien aikojen kärsinnät.

SMJK:n marssi saapui stadionille reilu tunti ennen ottelun alkua.

SMJK:n marssi saapui stadionille reilu tunti ennen ottelun alkua.

Poliisi piti unkarilaiskannattajat erillään marssijoista.

Poliisi piti unkarilaiskannattajat erillään marssijoista.

Ennen Unkari-ottelua Virolle hengettömällä pelillä kärsitty 2-0-tappio harjoitusottelussa ei nostanut odotuksia lauantain ottelua kohtaan kovinkaan korkealle. Silti, voitolla Suomi olisi edelleen ollut mukana taistelemassa jatkokarsintapaikasta. Oman mausteensa soppaan heitti vielä taannoin järjestetty FIFA:n puheenjohtajaäänestys, jossa Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ilmeisesti äänesti korruptiojauhoissa leivitettyä Sepp Blatteria vastoin UEFA:n jäsenmaiden yhteistä päätöstä. Linjasta poikkesivat tiettävästi myös useat muut maat.

Ennen ottelua tunnelma oli kuitenkin odottava. Vielä olisi pieni mahdollisuus, mikäli joukkue kokoaisi rivinsä ja nappaisi voiton. Shefki Kuqi nimettiin ennen ottelua Palloliiton gladiaattoriksi ja muutamia tärkeitä maaottelumaaleja maajoukkueuransa aikana tehnyt Sheriffi sai ansaitut huomionosoitukset Pohjoiskaarteelta. Toisin kuin ottelun tauolla palkittu (ja vahvasti Huuhkajien tilapäiskäskyttäjäksi tyrkyllä oleva) Sami Hyypiä, Kuqi kävi tervehtimässä kannattajia katsomon edessä.

Shefki Kuqi kävi tervehtimässä Pohjoiskaarretta ennen ottelua.

Shefki Kuqi kävi tervehtimässä Pohjoiskaarretta ennen ottelua.

Katsomossa tunnelma oli totuttua vausumpi. Tämä johtui osittain toki Suomen surkeista peliesityksistä, mutta myös siitä, että katsomossa tuntui olevan mielipide-eroja reagointitavasta. Osa kannattajista halusi protestoida ja osa antaa vielä täyden tukensa maajoukkueelle. Lopputuloksena oli näiden kahden lähestymistavan sekoitus. Mixua ja Alajaa huudettiin kannatuksen lomassa tasaisin väliajoin ulos. Yleisöä olympiastadionille oli saapunut 20 434, jota voidaan tässä tilanteessa pitää hyvänä lukemana. Kolmen kotiottelun jälkeen Suomen yleisökeskiarvo näissä karsinnoissa on 22 130. Syksyllä tähän lukuun on odotettavissa melkoista laskua.

Joukkueiden avauskokoonpanot ryhmittyneinä pääkatsomon eteen.

Joukkueiden avauskokoonpanot ryhmittyneinä pääkatsomon eteen.

D-katsomo oli täynnä.

D-katsomo oli lähes täynnä.

Pääkatsomo ja E-kaarre olivat myös melko hyvin kansoitettuja.

Pääkatsomo ja Pohjoiskaarre olivat myös melko hyvin kansoitettuja.

Suomi oli viimeinen heivannut joulukuusitaktiikan roskakoriin ja lähti Unkaria vastaan puolustusvoittoisella pelitavalla. Pakkovoiton paine näkyi ja ensimmäisen puoliajan parhaat paikat avautuivat Unkarille.

Unkari sai ensimmäisellä puoliajalla useita hyviä maalipaikkoja.

Unkari sai ensimmäisellä puoliajalla useita hyviä maalipaikkoja.

Ottelun alkupuolella katsomossa nähtiin mielenkiintoinen episodi, kun unkarilaiskannattajat lähtivät vieraskannattajille osoitetusta katsomonosasta kohti toista unkarilaiskannattajajoukkoa. Nämä kannattajat olivat hankkineet ottelulippunsa jotakin muuta kautta. Unkarissa nimittäin moni kannattaja boikotoi paikallisen palloliiton MLSZ:n kannattajakorttipolitiikkaa, jonka takia kannattajat joutuvat luovuttamaan itsestään henkilökohtaisia tietoja ja antamaan esimerkiksi sormenjälkensä. Suomen Palloliittoa voidaan syyttää pelisilmän puutteesta, sillä tämä suurehko, pääosin mustiin t-paitoihin sonnustautunut kannattajajoukko, yritti ensin mennä vieraskannattajille varattuun katsomonosaan, mutta porteilla heidät kuitenkin ohjattiin lipuissa mainittuihin katsomonosiin B-katsomossa. Sen verran järjestäjillä oli järkeä päässään, että tähän katsomojuoksuun ei puututtu ja lopulta vältyttiin suuremmalta välikohtaukselta.

Unkarin palloliiton MLSZ:n kautta lippunsa hankkineet Magyaarit olivat ottelun alussa sievässä kasassa rajatulla alueella...

Unkarin palloliiton MLSZ:n kautta lippunsa hankkineet Magyaarit olivat ottelun alussa sievässä kasassa rajatulla alueella…

...mutta veri veti kuitenkin toisaalle.

…mutta veri veti kuitenkin toisaalle.

Ja näin.

Ja näin.

Parhaan jaksonsa Suomi pelasi toisella puoliajalla, jolloin pelaajien otteista huokui hetken aikaa sitä asennetta, jota olisi tarvittu koko karsintojen aikana. Silti kunnollisiin maalintekotilanteisiin pääsy ei onnistunut ja liian usein tuntui siltä, että pallo annettiin Roman Eremenkolle ja odotettiin hänen tekevän jotain maagista. Kerran Roman pääsikin lähelle, mutta liian pienestä kulmasta lähtenyt hyvä veto oli lopulta Unkarin maalissa pelanneelle Gabor Kiralylle helppo noukittava. Lopulta Unkari teki sen, mitä se yleensä Suomea vastaan Helsingissä tekee, eli maalin ottelun viime hetkillä ja nappasi voiton, jonka turvin joukkue taistelee vielä suorasta kisapaikasta yhdessä Pohjois-Irlannin ja Romanian kanssa.

Toisella jaksolla Suomi sai luotua muutaman hyvän maalintekopaikan. Eivät tuottaneet tulosta...

Toisella jaksolla Suomi sai luotua muutaman hyvän maalintekopaikan. Eivät tuottaneet tulosta…

Zoltán Stieber on juuri tehnyt ottelun ainoan maalin, melko upealla vedolla.

Zoltán Stieber on juuri tehnyt ottelun ainoan maalin, melko upealla vedolla.

Unkarin maalin jälkeen kengät ja piilopullot lensivät pitkin stadionin juoksurataa ja protestihenki katsomossa kasvoi. Kannattajien tyytymättömyyttä kuvastaa otteluun jälkeen Unkarin joukkueelle osoitetut ria-ria-HUNGARIA -huudot. Sosiaalinen media täyttyi pian myös kahtia saksituista kannattajakausikorteista (korvaavan kappaleen taitaa saada tilalle 10-15 eurolla ottamalla yhteyttä Palloliittoon/Lippupalveluun, joten hauskana mielenilmauksena korttinsa saksineet pääsevät mitättömillä lisäkustannuksilla myös loppuihin kotiotteluihin, mikäli teippausoperaatio ei ota onnistuakseen).

Ottelun loputtua unkarilaiset juhlivat voittoa.

Ottelun loputtua unkarilaiset juhlivat voittoa.

Unkari-tappion myötä Färsaaret ohitti Suomen karsintalohkossa ja Huuhkajien takana on enää Suomeakin suuremman mahalaskun näissä karsinnoissa tehnyt Kreikka. Syyskuun 4. päivänä Suomi saattaa vajota jopa lohkon jumbosijalle, mikäli Kreikka onnistuu nappaamaan karsintojen avausvoittonsa kotikentällään.

Ottelun jälkeen juoksuradalta kerättiin kenkiä.

Ottelun jälkeen juoksuradalta kerättiin kenkiä.

Karsintafiaskoa ei kuitenkaan voi täysin vierittää Mixu Paatelaisen tai pelaajien niskaan. Kylmä fakta on se, että Suomi ei tällä hetkellä ole tasoltaan lähelläkään arvokisapaikkaa. Uskomaton arpaonni nosti odotukset liian korkealle. Suomi pelasi tuloksellisesti parhaat karsintansa 2000-luvulla vuoden 2008 EM-kisojen karsinnoissa Roy Hodgsonin johdolla. Tuolloin kisapaikka jäi maalin päähän. Karsintojen viimeisessä ottelussa Portugalin vieraana marraskuussa 2007 Suomen avauskokoonpano oli seuraava: Jääskeläinen; Pasanen, Tihinen, Hyypiä, Kallio; Kolkka, Tainio, Heikkinen, Sjölund; Litmanen ja Forssell. Seitsemässä ja puolessa vuodessa on tapahtunut paljon ja yksikään näistä pelaajista ei kuulu enää Suomen maajoukkuekalustoon. Nykyisestä pimputuspamputus-pelikulttuurista pitäisi päästä eroon ja Suomen pitäisi pelata omilla vahvuuksillaan (mitä ne sitten loppujen lopuksi ovatkaan?). Hodgsonin nihilistinen pelityyli tuotti tulosta ja mieluummin näkisin samanlaista puolustusmentaliteettia tulevissa maaotteluissa, sillä tehokkaaseen pallonhallintaan ei Suomella ole tällä hetkellä resursseja. Ennen kaikkea joukkueelta kaivataan asennetta. Jos joukkue antaa kaikkensa, mutta voittoja ei tule, asialle ei voi mitään. Taannoisen Pohjois-Irlanti -vierasottelun kaltaista paskaa ei kuitenkaan ole suotavaa esittää enää koskaan.

Tappiot Virolle ja Unkarille tietävät myös sitä, että Suomi on heinäkuussa pidettävissä vuoden 2018 MM-karsintalohkojen arvoinnoissa vitoskorissa. Sieltä on lähes mahdotonta ponnistaa kisoihin. Isäntämaa Venäjän lisäksi Euroopasta kisoihin pääsee 13 maata.

Olympiastadion juuri ennen Suomi-Unkari -ottelun alkua. Stadionilla pelataan vielä kaksi A-maaottelua ennen remonttia.

Olympiastadion juuri ennen Suomi-Unkari -ottelun alkua. Stadionilla pelataan vielä kaksi A-maaottelua ennen remonttia.

Unkari-ottelu jäi myös viimeiseksi todellisia panoksia sisältäväksi maaotteluksi Helsingin olympiastadionilla muutamaan vuoteen, sillä stadionin peruskorjauksen aikana maaottelut pelataan Tampereen Ratinan stadionilla ja tämä saattaa lohkaista siivun Suomen kotiedusta. Uuden pelitavan ja suunnan etsimisen ja viimeisten otteluiden kokeminen Olympiastadionilla ennen sen modernisointia saavat kuitenkin odottamaan  syksyn kotiotteluita Färsaaria ja Pohjois-Irlantia vastaan.

Sitä paitsi upeita hetkeä tapahtuu myös yksittäisissä otteluissa. Muuan Jari Litmanen pelasi uransa viimeisen maaottelun Olympiastadionilla marraskuussa 2010, kun Suomi voitti San Marinon peräti 8-0. Toiselle puoliajalle kentälle tullut Litmanen viimeisteli itse yhden osumista rangaistuspotkusta ja dominoi muutenkin ottelutapahtumia. Tämän ansiosta tuokaan ottelu ei koskaan unohdu. Litmasen viimeiseksi maaotteluksi jäänyttä ottelua oli saapunut seuraamaan paikan päälle vain 8 192 katsojaa…

No, heinäkuun MM-karsinta-arvontojen jälkeen pääsee jälleen aloittamaan uusien vierasmatkojen suunnittelun. Syksyn Kreikka- ja Romania-ottelutkin ovat vielä pilkkeenä silmäkulmassa, vaikka tuloksellisesti noiden otteluiden anti onkin melko yhdentekevä.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): EM-karsinta, Huuhkajat, Suomen maajoukkue, Suomi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s