Mestarien liigan karsintaa Töölössä: HJK vs. FC Astana

Aurinkoinen sää ja Mestarien liigan 3. karsintaottelu sai yleisön liikkeelle. Prematch-oluita nautittiin muun muassa Bolliksen kallioilla.

Aurinkoinen sää ja Mestarien liigan 3. karsintaottelu sai yleisön liikkeelle. Prematch-oluita nautittiin muun muassa Bolliksen kallioilla.

On jälleen se aika vuodesta, kun Suomessa jännitetään HJK:n kohtaloa Mestarien liigan karsinnassa. Suurin osa suomalaisista jalkapalloihmisistä toivoo euromenestystä jokaiselle suomalaisjoukkueelle, mutta mahtuu joukkoon muutama epäonnistumisille naureskelijakin. Osa puolestaan kuuluu molempiin leireihin. Keskustelut europelien ympärillä ajautuvat lähes vuosittain tragikomiikan puolelle, kun eri tahot yrittävät kertoa omia näkemyksiään siitä, kenelle mahdollisesta menestymisestä iloitseminen lopulta kuuluu ja kenellä siihen on oikeus. Suomalaisella jalkapalloilulla menee kansainvälisillä kentillä sen verran heikosti, että jokaista onnistumista on syytä juhlia.

Mestarien liigan karsinnoissa ei ole sitten kesän 2009 jälkeen nähty muita suomalaisjoukkueita kuin HJK. Vuonna 2009 FC Inter lähti laulukuoroon heti ensimmäisessä otteluparissaan karsintojen toisella kierroksella, kun moldovalainen Sheriff Tiraspol oli parempi yhteismaalein 2-0 (Sheriff selviytyi lopulta Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen saakka, joten mikään turha porukka ei suinkaan ollut kyseessä). Kolmatta karsintakierrosta pidemmälle ei HJK:kaan ole viimeisimmän mestaruusputkensa aikana päässyt, mutta tänä vuonna siihen on oiva mahdollisuus, sillä ensimmäisen osaottelun perusteella kazakstanilainen Astana on melko samaa tasoa helsinkiläisten kanssa.

Euro-ottelut ovat jo monena kesänä peräkkäin olleet suuria tapahtumia, joskin HJK on välillä hinnoitellut ottelut yläkanttiin, jolloin yleisömäärät ovat jääneet hämmentävän pieniksi. Näin kävi myös viime syksyn Eurooppa-liigan lohkovaiheen kotiotteluista, joista yksikään ei ollut loppuunmyyty (kotipelien keskiarvo 7 123). Lisäksi Eurooppa-liigan playoff-kierroksen Rapid Wien -otteluun saapui vain 6 153 katsojaa. Ensimmäiset karsintakierrokset (ja hieman maltillisemmat hinnat) ovat kuitenkin yleensä houkutelleet Töölön jalkapallostadionille paljon katsojia. HJK-Astana -otteluakin saapui seuraamaan 9 788 katsojaa ja vain lähinnä kalliissa pääkatsomossa oli lopulta vapaata tilaa. Vieraskannattajia paikalla oli muutamia kymmeniä.

Lehdistökatsomosta löytyi Kazakstanin lippu.

Lehdistökatsomosta löytyi Kazakstanin lippu.

Klubipääty ennen ottelun alkua.

Klubipääty ennen ottelun alkua.

Katsomossa Klubipäädyn toiminta on mennyt jälleen harppauksittain eteenpäin ja nykyisin voidaan jo oikeasti puhua kannattajien luomasta kotiedusta ja eurokotipeleissä seisomakatsomo on jo melko kunnioitettavan kokoinen. Astana-ottelussa laulut raikuivat stadionilla todella komeasti ja itäkatsomo lähti usein kannustukseen äänekkäästi mukaan.

Joukkueiden avauskokoonpanot.

Joukkueiden avauskokoonpanot.

Itse ottelussa Astana oli pelinopeudessa selvästi HJK:ta edellä, mutta tämä ei juurikaan yllättänyt, sillä hidastempoisen Veikkausliigan aiheuttamat ongelmat ovat olleet jo vuosia tiedossa. Astana ei lähtenyt kovinkaan hanakasti hyökkäämään ja varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vieraiden prässipeli alkoi oikeastaan vasta omalta kenttäpuoliskolta. Vanhan koulukunnan italialaisvalmentajat olisivat olleet innoissaan ottelusta. Kumpikin joukkue pelasi puolustuksen kautta ja varoi viimeiseen asti virheitään. 0-0 oli lopulta molemmille hyvä lopputulos.

Erfan Zenelin vapaapotku ei tällä kertaa onnistunut.

Erfan Zenelin vapaapotku ei tällä kertaa onnistunut.

Kotikentällään Astana lähtee varmasti hanakammin hyökkäämään ja tämä puolestaan avaa HJK:lle vastaiskumahdollisuuksia. Yhden vierasmaalin arvo olisi valtava. Toisaalta hyökkäävämpi Astana luo enemmän painetta myös HJK:n puolustukselle. Gideon Baah ryntäili jo Helsingissä muutaman kerran vaarallisesti tilanteen ohi, mutta ehti myös auttavasti paikkaamaan ryntäilyjään. Astanassa HJK:n pitää kuitenkin lähteä hyökkäyksiinsä ripeämmin. Töölössä hidas pelinrakentelu ei juuri tuottanut tulosta.

Toivottavasti HJK nappaa Astanassa jatkopaikan eli vähintään jatkopaikkaan oikeuttavan maalillisen tasapelituloksen. Viikonloppuna pelattava Liverpool-harjoitusottelu on HJK:n kannalta paljon parempi valmistaumisvaihtoehto kuin raskas vierasottelu Maarianhaminassa. Nyt Mika Lehkosuo voi heittää kentälle myös vasta siirtoikkunan auettua edustuskelpoisia olevat Macoumba Kandjin sekä Juhani Ojalan ja samalla lepuuttaa muutamia avainpelaajia. Suurta yleisöä Liverpool-höntsä ei tunnu kiinnostavan. Eikä ihme, sillä kalliit otteluliput panoksettomaan otteluun eivät ole kovinkaan houkutteleva sijoituskohde. Hieman aiemmin lauantaina Töölön jalkapallostadionilla pelattava HIFK-Ilves -ottelu on tunnelmaltaan ja panokseltaan varmasti mielenkiintoisempi tapahtuma.

Vaikka on todennäköistä, että HJK edustaa Suomea myös ensi vuonna Mestarien liigan karsinnassa, ei asia kuitenkaan ole itsestään selvä. RoPS ja SJK voivat molemmat keskittyä pelkästään Veikkausliigaan ja mikäli HJK selvityy Euroopassa jälleen lohkovaiheeseen saakka, saattaa joukkueen ote liigassa herpaantua. Vaihtelu virkistäisi.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Eurocupit, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s