Stadin Kingit 14 vuotta: HIFK-Ilves

HIFK-Ilves päättyi lopulta 2-2-tasatulokseen. IFK-klacken jäi vielä päätösvihellyksen jälkeen katsomoon laulamaan.

HIFK-Ilves päättyi lopulta 2-2-tasatulokseen. IFK-klacken jäi vielä päätösvihellyksen jälkeen katsomoon laulamaan.

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingit aloitti toimintansa vuonna 2001 ja sillä on siitä lähtien ollut suuri vaikutus suomalaiseen jalkapallokulttuuriin. HIFK:n nousu Veikkausliigaan kasvatti ryhmän kokoa silmämääräisesti merkittävästi ja tällä kaudella liigan paras tunnelma on löytynyt HIFK:n kotiotteluista.

Stadin Kingit juhli 14-vuotisjuhliaan lauantaina 1.8., kun HIFK kohtasi Töölön jalkapallostadionilla Tampereen Ilveksen. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Tampereella oli päättynyt 1-1-tasapeliin ja molemmat joukkueet halusivat varmasti kolme pistettä tästä kamppailusta, jättääkseen putoajan ja karsijan paikat kauemmas taakseen. HIFK:n kannattajat olivat selvästi innoissaan valmentaja Jani Honkavaaran allekirjoittamasta uudesta sopimuksesta ja Super-Honsu -laulu kuultiin muutaman kerran ottelun aikana. Kieltämättä Honkavaara on tehnyt melko huikeaa työtä IFK:n peräsimessä luotsaten joukkonsa Kakkosesta Veikkausliigaan.

Ennen ottelua Stadin Kingit esittivät myös oman protestinsa Palloliitolle, joka oli uhkaillut, että Stadin derby saatettaisiin pelata tyhjille katsomoille, mikäli soihduttaminen ja kenttäalueelle hyppiminen ei loppuisi. Yleisellä voimasanalla varustetut terveiset Palloliitolle raikuivat illan aikana muutamaan otteeseen stadionilla.

"Sakoilla ja uhkailulla suomifudis nousuun"

”Sakoilla ja uhkailulla suomifudis nousuun”

Palloliiton, viranomaisten, seurojen ja kannattajaryhmien välille pitäisi syntyä keskusteluyhteys, jonka seurauksena jalkapallokulttuuria Suomessa voitaisiin olennaisesti parantaa. On totta, että esimerkiksi soihtujen (keskustelu kulminoituu oikeastaan aina soihtuihin) heittäminen kentälle on idioottimaista (varsinkin, jos kenttä sattuu olemaan muovia) ja väärin käytettynä soihdut voivat olla todella suuri turvallisuushasardi katsomossa. Järkevästi käytettynä soihdut luovat kuitenkin jalkapallo-otteluihin aivan uudenlaisen tunnelman. Suurimmat vaaratilanteet syntyvät todennäköisesti tilanteissa, joissa soihduttaja pyrkii pääsemään palavasta soihdusta eroon välttääkseen kiinnijäämisen. Sakottaminen, uhkailu ja haistattelu tuskin ratkaisevat mitään ja todennäköisesti provosoivat aina myös jonkinlaisen vastareaktion. Nyt järki käteen. Nykyisistä hippaleikeistä ei hyödy mikään taho.

Itäkatsomossakin oli Ilveksen kannattajia.

Itäkatsomossakin oli Ilveksen kannattajia.

HIFK-Ilves -ottelua saapui seuraamaan 3233 katsojaa ja myös stadionin itäkatsomo oli avattu. Itäkatsomo on käytännössä Töölön jalkapallostadionin paras katsomo ottelun seuraamiseen, joten sen soisi olevan auki myös jatkossa. Katsomon aukaiseminen on IFK:lle lisäksi tehokas tapa peittää itäkatsomossa oleva HJK-teksti. Katsomossa näkyi myös huomattavan paljon Liverpoolin paitoja ja moni katsoja varmasti suuntasi ottelun jälkeen kohti Olympiastadionia ja HJK:n ja Liverpoolin välistä (räikeän ylihintaista) harjoitusottelua.

Niilon Pojat ja muut Ilveksen kannattajat.

Niilon Pojat ja muut Ilveksen kannattajat.

Myös Ilveksen kannattajat, Niilon Pojat, olivat saapuneet paikan päälle parinkymmenen hengen voimin. Niilo Tammisalo oli vuonna 1931 johtamassa keskusteluja seuran perustamisesta ja yksi uuden seuran nimivaihtoehdoista oli Niilon Pojat. Äänestyksen jälkeen seuran nimeksi tuli kuitenkin Ilves. Kannattajat ovat siis selvästi lukeneet historiansa ja napanneet tämän vanhan seuran nimivaihtoehdon itselleen.

Vaikka Stadin Kingien meteli peitti suurimman osan tamperelaisten kannatuksesta alleen, kuului itäkatsomoon myös Niilon Poikien kannatusta. On hienoa nähdä, että vierasjoukkueet kannattajat matkustavat yhä enemmän otteluihin paikan päälle.

Joukkueiden avauskokoonpanot.

Joukkueiden avauskokoonpanot.

Avauskokoonpanot
Ilves (4-4-1-1)ifk-ilvesHIFK (4-4-2)

Ensimmäisellä puoliajalla peli aaltoili päästä päähän, mutta IFK loi useampia maalintekotilanteita. Helsinkiläiset olivat kuitenkin unohtaneet hetkellisesti maalinteon perusteet, sillä lähes jokainen veto suuntautui suoraan kohti Ilves-vahti Mika Hilanderia. Ilves lähti otteluun todella matalalla prässillä ja joukkue antoi IFK:n vapaasti rakennella peliään omalla alueellaan. Tauolle lähdettiin lopulta maalittomassa 0-0-tilanteessa.

Toisen puoliajan alkaessa IFK-klacken oli melko tyhjä. Ajoissa katsomoon...

Toisen puoliajan alkaessa IFK-klacken oli melko tyhjä. Ajoissa katsomoon…

IFK siirtyi 1-0-johtoon, kun ottelua oli pelattu 57 minuuttia. Eero Peltonen sivalsi pallon kuudentoistarajalta alakulmaan.

Eero Peltonen vei HIFK:n 1-0-johtoon.

Eero Peltonen vei HIFK:n 1-0-johtoon.

Ilveksen Antti Mäkijärvi täräytti vapaapotkun noin 20 metristä IFK-maalin ylärimaan 67. minuutilla.

Antti Mäkijärvi pamautti tämän vapaapotkun ylärimaan.

Antti Mäkijärvi pamautti tämän vapaapotkun ylärimaan.

Kaksi minuuttia myöhemmin Pekka Sihvola tuplasi IFK:n johdon. Maalia edeltäneessä maalinedushässäkässä pallo näytti osuvan IFK-pelaajan käteenkin, mutta ottelun erotuomari Miikka Lähdesmäki hyväksyi maalin epäröimättä.  Tässä vaiheessa kotivoitto näytti jo melko varmalta…

Pekka Sihvola teki IFK:n 2-0-maalin.

Pekka Sihvola teki IFK:n 2-0-maalin.

Sitten ottelussa nähtiin ajanjakso, jolloin kentällä tuntui olevan vain Ilveksen Mika Lahtinen. Lahtinen nosti Ilveksen tasoihin 75. ja 77. minuutilla viimeistelemillään osumilla. Tässä vaiheessa ottelua keskikenttäpeli oli käytännössä hävinnyt kuvasta kokonaan ja molemmat joukkueet lähinnä rynnistivät keskialueen yli hyökkäysalueelle. Lahtinen oli lähellä viimeistellä Ilvekselle kolmannenkin maalin, mutta huikean soolon jälkeen hyökkääjän laukaus painui kuitenkin pienestä kulmasta ohi maalin.

Mika Lahtinen teki Ilveksen molemmat maalit. Tässä juhlitaan 2-2-osumaa.

Mika Lahtinen teki Ilveksen molemmat maalit. Tässä juhlitaan 2-2-osumaa.

Ottelu päättyi lopulta 2-2-tasatulokseen. HIFK on joukkueista varmasti pettyneempi tasapelipisteeseen, sillä 2-0-johdon hukkaaminen kotikentällä 20 minuuttia ennen ottelun päätöstä ei ole mairitteleva suoritus. Ilves on ollut tällä kaudella Veikkausliigan toiseksi huonoin vierasjoukkue. Tamperelaiset ovat napanneet 11 pelaamastaan vierasottelusta vain viisi pistettä. IFK ei puolestaan ole hävinnyt vielä yhtäkään kotiotteluaan, mutta kuusi viimeistä kotipeliään joukkue on pelannut tasan. HIFK:n lisäksi vain HJK ei ole hävinnyt ainuttakaan kotiotteluaan, joten Töölön jalkapallostadion on ollut tällä kaudella valloittamaton linnake.

VIDEO: IFK-Klacken Ilves-ottelussa

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s