Taistelu europaikasta – Regions’ Cupin finaali 2015: TPK vs. SC KuFu-98

TPK ja KuFu ratkoivat Suomen Regions' Cupin voittajan legendaarisella Tehtaan Kentällä Valkeakoskella.
TPK ja KuFu ratkoivat Suomen Regions’ Cupin voittajan legendaarisella Tehtaan Kentällä Valkeakoskella.

Suomen Regions’ Cupin voittaja ratkottiin lauantaina 26.9.2015 Valkeakosken legendaarisella Tehtaan kentällä järjestyksessään neljännen kerran. Suomen Cupin rinnalle syntynyt, piirisarjatason joukkueille tarkoitettu, kilpailu potkittiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, jolloin toinen tämänvuotisista finalisteista eli Turun Pallokerho nappasi tittelin itselleen. Myös kuopiolaisella Soccer Club KuopioFutis -98:lla oli aikaisempaa finaalikokemusta, sillä joukkue hävisi vuonna 2013 finaalin vaasalaiselle FC Kiistolle rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

UEFA:n järjestämää Euroopan laajuista Regions’ Cup -kilpailua on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Siihen saavat osallistua amatöörijoukkueet ja jokaisesta UEFA:n jäsenmaasta saa osallistua vain yksi joukkue. Usein nämä joukkueet edustavat esimerkiksi maakuntia ja myös Suomen edustaja oli kilpailun alkuvaiheessa piirijoukkue. Suomen ensimmäinen edustaja kilpailussa vuonna 1999 oli Tampere. UEFA:n Regions’ Cup -turnaus järjestetään kahden vuoden välein ja tämä tarkoittaa sitä, että edustaja on aina parittomien vuosien Suomen Regions’ Cupin voittaja. Näin ollen TPK-KuFu -ottelun voittaja pääsee edustamaan Suomea vuoden 2016 turnauksessa. Lisäksi voittajajoukkue saa palkintorahaa 5 000 euroa. Toiseksi tulleelle joukkueellekin kilahtaa mukavat 1 000 euroa saunailtarahaa.

Aikaisemmat Suomen Regions' Cup -finaalit
Aikaisemmat Suomen Regions’ Cup -finaalit. (Vuonna 2012 Suomessa pelattiin kaksi Regions’ Cupia. Keväällä karsittiin Suomen edustaja saman vuoden UEFA Regions’ Cupiin ja tämän kilpailun voitti KuFu.)

Talvella ennen Suomen Regions’ Cupin alkua KuFu voitiin laskea ennakkosuosikkien joukkoon muun muassa isolla rahalla Vantaan Korsoon ja Uudenmaan Neloseen ilmestyneen FC Legirus Interin ja seinäjokelaisen, entisiä liigapelaajia kuhisevan, Apollon kanssa. KuFu kaatoi FC Legirus Interin lopulta kilpailun välierissä rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Apollon tie päättyi jo neljännesvälierissä espoolaisen SexyPöxyjen käsittelyssä.

Joukkueiden tiet finaaliin
Joukkueiden tiet finaaliin. Huomion arvoista on, että molemmat finalistit päästivät matkallaan loppuotteluun kumpikin vain yhden maalin varsinaisella peliajalla.

Omassa sarjassaan KuFu oli ylivoimainen Keski- ja Itä-Suomen Kolmosessa ja voitti sarjan häviämättä ottelukaan ja pelaa siis kaudella 2016 jälleen Kakkosessa. TPK puolestaan tyytyi keskikastin sijoitukseen Turun ja Ahvenanmaan Kolmosessa.

Regions’ Cupin finaalin nimekkäin pelaaja oli Suomen mestaruuden (2005) ja Suomen Cupin (2004) MyPan paidassa voittanut KuFun Tero Taipale. Löytyypä Taipaleelta jopa yksi A-maaottelukin tililtään.

Nimellisesti kotijoukkueena finaalissa pelannut TPK pelasi kokovalkoisissa ja vierasjoukkue KuFu kokosinisissä peliasuissa. KuFun pelipaidoissa oli huomioitavaa, ettei paidoissa ollut lainkaan joukkueen logoa.
Nimellisesti kotijoukkueena finaalissa pelannut TPK pelasi kokovalkoisissa ja vierasjoukkue KuFu kokosinisissä peliasuissa. KuFun pelipaidoissa oli huomioitavaa, ettei paidoissa ollut lainkaan joukkueen logoa.

Avauskokoonpanot 
SC KuFu-98 (4-4-2)
tpk-kufu_avauksetTPK (4-4-2)

Ottelu alkoi melko vauhdikkaasti ja molemmat joukkueet onnistuivat luomaan painetta vastustajan maalille. 32 minuutin kohdalla TPK:n Perttu Lehtonen pääsi vetämään, mutta miehen veto suhahti hieman KuFu-maalin ohi. Ensimmäisen puoliajan kenties paras paikka nähtiin 42. minuutilla, kun TPK:n Arttu Lehtosen vapaapotku kiersi maalin eteen, josta se ohjattiin vain vähän ohi kuopiolaisten maalin. Tauolle lähdettiin 0-0-tilanteesta.

Arttu Lehtosen vapari kiersi vaarallisesti KuFun maalille.
Arttu Lehtosen vapari kiersi vaarallisesti KuFun maalille.

Finaaliin oli saapunut mukavasti molempien joukkueiden kannattajia. TPK:lla oli KuFuun nähden ehkä pieni etulyöntiasema katsomossa, sillä Regions’ Cupin finaalin jälkeen pelattaisiin Interin ja IFK Mariehamnin välinen Suomen Cupin finaali ja moni turkulainen oli varmasti saapunut paikalle seuraamaan myös TPK:n ottelua. Ottelupöytäkirjan mukaan Regions’ Cupin finaalia oli seuraamassa 280 katsojaa.

TPK:n kannattajia
TPK:n kannattajia
KuFun kannattajia
KuFun kannattajia
Molempien joukkueiden kannattajat viihtyivät myös anniskeluterassilla. Kuvassa TPK:n kannattajia.
Molempien joukkueiden kannattajat viihtyivät myös anniskeluterassilla. Kuvassa TPK:n kannattajia.
Tero Taipale johdatti KuFun toiselle puoliajalle.
Tero Taipale johdatti KuFun toiselle puoliajalle.

Ottelun avausmaali nähtiin, kun toista puoliaikaa oli pelattu noin viisi minuuttia, jolloin Juuso Pöyhönen siirsi KuFun 1-0-johtoon. Maaliin johtanut hyökkäys käynnistyi Taipaleen upeasta pystysyötöstä. TPK:n tasoitusmaali syntyi 61. minuutilla, kun Robert Nygårdin vapaapotku painui vastustamattomasti ohi KuFu-vahti Joonas Pöntisen.

Robert Nygårdin vapaapotku painui KuFu-maalin vasempaan yläkulmaan.
Robert Nygårdin vapaapotku painui KuFu-maalin vasempaan yläkulmaan.

Ottelun voittomaali nähtiin viisi minuuttia TPK:n tasoituksen jälkeen, kun Joonas Ojantie ohjasi Joonas Nissisen kulmapotkun ohi TPK-vahti Stefan Wahlstenin ja siirsi kuopiolaiset 2-1-johtoon.

Kuopiolaiset juhlivat Joonas Ojantien viimeistelemää 2-1-maalia, joka jäi myös ottelun voittomaaliksi.
Kuopiolaiset juhlivat Joonas Ojantien viimeistelemää 2-1-maalia, joka jäi myös ottelun voittomaaliksi.

TPK:lla oli finaalissa mahdollisuus tulla ensimmäinen kahteen Suomen Regions’ Cupin voittoon yltänyt joukkue*, mutta turkulaiset eivät enää onnistuneet takaa-ajossaan ja näin ollen KuFusta tuli kilpailun historian neljäs voittajajoukkue. (*Vuonna 2012 Suomessa pelattiin kaksi Regions’ Cupia. Keväällä karsittiin Suomen edustaja saman vuoden UEFA Regions’ Cupiin ja tämän kilpailun voitti KuFu.)

KuFun juhlat alkoivat heti päätösvihellyksen jälkeen.
KuFun juhlat alkoivat heti päätösvihellyksen jälkeen.
TPK:n oli tyytyminen hopeamitaleihin.
TPK:n oli tyytyminen hopeamitaleihin.
KuFu juhlii mestaruutta.
KuFu juhlii mestaruutta.
Ottelun jälkeen KuFu:n kannattajilla oli riemu ylimmillään.
Ottelun jälkeen myös KuFu:n kannattajilla oli riemu ylimmillään.

Regions’ Cup on ollut tervetullut uudistus suomalaiseen jalkapalloon, vaikka se on osaltaan ollut ryvettämässä Suomen Cupia. Alasarjajoukkueille Regions’ Cup on kuitenkin selkeästi mielekkäämpi vaihtoehto, jossa on mahdollisuus edetä aina päätyyn saakka ja ansaita jopa europaikka. Regions’ Cupiin osallistui tänä vuonna 132 joukkuetta. Moni joukkueista osallistui myös Suomen Cupiin, jossa oli tänä vuonna 138 osallistujaa (LÄHDE). Suomen Cupin arvostukselle olisi tehtävä jotain, osallistujamäärältään kasvava Regions’ Cup sen sijaan näyttäisi voivan hyvin.

Regions’ Cupin maalikuninkuuden jakoivat HerTon Antti Roine ja JanPan Jukka Suhonen seitsemällä maalillaan. Regions’ Cupin vuoden 2015 kaikki tulokset löytyvät TÄÄLTÄ.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s