Ronaldo – kultaista palloa metsästämässä

ronaldo_dvd_kansiCristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Jari Litmanen, Pele, Maradona, Zinedine Zidane… jokaisella maalla on omat jalkapallosankarinsa, mutta joissakin tapauksissa pelaajan ympärille rakentuu maailmanlaajuinen kultti. TV, internet ja sosiaalinen media ovat tehneet pelaajista globaaleja brändejä, joita käytetään surutta rahantekokoneina, mutta samalla myös pelaajat itse vaurastuvat ja monessa tapauksessa menettävät täysin suhteellisuuden tajunsa.

On tavallaan tragikoomista, että huippupelaajista julkaistaan elämänkertoja ja dokumentteja, kun heidän peliuraansa on jäljellä vielä useita vuosia. Rahaa on taottava, kun tuote on kuuma. Elämme tirkistelykulttuurissa. Ihmisiä kiinnostaa toisten ihmisten yksityiselämä, vaikka he muuta väittäisivätkin.

Paul Martinin tuottama ja Anthony Wonken ohjaama Ronaldo ei ole kavalkadi Cristiano Ronaldon uran parhaista hetkistä. Se on kurkistus miehen arkeen ja ajatuksiin Real Madridissa ja Portugalin maajoukkueessa höystettynä intiimeillä kertomuksilla miehen lähipiiristä ja todennäköisesti melko harvinaisilla videoklipeillä Ronaldon nuoruudesta. Jo traileri antoi lupauksen vähintäänkin hyvin tehdystä dokumentista.

Pienen Ronaldon kaltaisia huippuammattilaisen urasta haaveilevia junioreita on maailmassa miljoonia, mutta lopulta vain harva uskaltaa lähteä yksin 12-vuotiaana kauas pois kotoaan pistääkseen kaiken jalkapallon varaan ja lopulta vielä onnistuu siinä. Jokaiselle elantonsa jalkapalloammattilaisena ansaitsevalle pelaajalle on lähtökohtaisesti nostettava hattua. Ammattilaiseksi on äärimmäisen vaikeaa päästä ja maailman parhaimmaksi pelaajaksi nouseminen on lähes mahdotonta.

Dokumentin parasta antia ovat välähdykset Ronaldon junioriotteluista ja Sporting Lissabonista, ajalta jolloin koko maailma ei vielä tuntenut pelaajaa. Joka solullaan poikansa otteita jännittävä Ronaldon äiti nappaa dokumentissa vähintään tärkeimmän sivuroolin esittäjän palkinnon. Dokumenttia katsellessa ei voi myöskään olla pohtimatta, tuleeko Ronaldon pojasta isänsä kaltainen jalkapalloilija. Ainakin poika pääsee varttumaan todellisessa jalkapalloympäristössä.

Antaako dokumentti sitten Ronaldosta totuudellisen vai tarkoituksellisen siloitellun kuvan? Sitä on mahdotonta sanoa. Ainakin se rikkoo sitä arrogantin kusipään kuvaa, joka monella miehestä varmasti on. Dokumentti on taidokkaasti tehty ja sen sisälle ujutettu Ronaldo vs. Messi -asetelma on näin kauden ensimmäisen El Clásicon kynnyksellä mitä ajankohtaisin, vaikka Messiä ei El Santiago Bernabeun nurmella lauantaina todennäköisesti vielä nähdä. Maailman parhaasta pelaajasta voidaan olla montaa mieltä, mutta tällä hetkellä tuo titteli kuuluu ”virallisesti” Cristiano Ronaldolle.  Ainakin tammikuun 11. päivään saakka, jolloin FIFA luovuttaa jälleen Ballon d’Or -palkinnon kalenterivuoden parhaalle pelaajalle.

Loppujen lopuksi Ronaldokin vaikuttaa ihan vekkulilta kaverilta. Eikä mies ole pelikentilläkään sentään täysin pitelemätön, kysykää vaikka Toni Kalliolta…

Stadionbongaria pyydettiin kirjoittamaan arvio dokumentista.
Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Dokumentit Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s