Tippeligaenia Åråsen stadionilla: Lillestrøm SK vs. SK Brann

Åråsen stadion

Åråsen stadion

Keskiviikkona 11. toukokuuta Lillestrøm isännöi Åråsen stadionilla Brann Bergeniä. Pääsyliput otteluun sai ostettua kätevimmin ja halvemmalla Ticketmaster.no-sivustolta, josta lipun sai myös heti tulostettua. Paikallinen lippupalvelu siis. Lillestrøm sijaitsee noin 18 kilometrin päässä Oslosta itäänpäin ja Oslon keskusrautatieasemalta paikalle pääsee parhaimmillaan kymmenessä minuutissa, jos ei erehdy ottamaan kaikilla asemilla pysähtyvää paikallisjunaa, jolla matkaan menee puoli tuntia. Tässä vaihtoehdossa voi sentään tunnelin sijaan katsella maisemia…

Lilleströmin asemalta stadionille oli noin 1,5 kilometriä.

Lilleströmin asemalta stadionille oli noin 1,5 kilometriä.

Lillestrøm SK tuntuu olevan todella iso asia Lillestrømin asukkaille. Pelipäivänä ottelu näkyi vahvasti ympäri kaupunkia ja joukkueen lippuja oli näkyvästi esillä ravintoloiden, baarien ja asuintalojen terasseilla ja parvekkeilla. Åråsen stadion sijaitsee 1,5 kilometrin päässä rautatieasemasta, joten kävelymatkaan menee noin 20 minuuttia. Suuntaakaan ei tarvitse juuri arvailla, kunhan seuraa LSK:n keltamustiin pukeutuneita kannattajia ja kadunvarsia koristavia lippuja.

Åråsen stadionille johtava pitkä tie oli koristeltu LSK:n lipuilla.

Åråsen stadionille johtava pitkä tie oli koristeltu LSK:n lipuilla.

Åråsen stadionin vieressä oleva rautatiesilta oli koristeltu LSK:n väreillä.

Åråsen stadionin vieressä oleva rautatiesilta oli koristeltu LSK:n väreillä.

Åråsen stadionin eteläpäädyn sisäänkäynti. Stadionin molemmissa päädyissä oli asuntoja.

Åråsen stadionin eteläpäädyn sisäänkäynti. Stadionin molemmissa päädyissä oli asuntoja.

Aivan stadionin itäkatsomon takana kulki junarata ja muutama juna tööttäsi ohi mennessään, mutta epäselväksi jäi johtuiko tämä meneillään olevasta ottelusta vai jostain muusta asiasta.

Stadionia lähestyessä paikalliset tuntuivat katselevan minua hieman alta kulmain ja todennäköinen syy valkeni hieman myöhemmin, kun muistin mustassa lippalakissani olevan logon olevan väriltään punainen, kuten vierasjoukkue Brannin peliasukin. Neutraalilta katsojalta paha etikettivirhe, jonka seurauksena jossain päin maailmaa olisi lätty lätissyt. Ei ihme, että kukaan ei tyrkyttänyt jaettavana ollutta tifo-infoa.

Stadionin kapasiteetti on 11 500 ja kotijoukkueen kannattajat ovat sijoittuneet kentän toiselle pitkälle sivulle itäkatsomoon eli pääkatsomoa vastapäätä. Vieraskannattajat on sijoitettu stadionin pohjoispäätyyn. Stadionin molemmissa päädyissä on asuntoja ja pohjoispäädyn ylimmän kerroksen asuntojen parvekkeilta on mainio näkymä myös kentälle. Lillestrøm-Brann -otteluakin seurattiin usealta parvekkeelta.

LSK:n kannattajakatsomo

LSK:n kannattajakatsomo

"Against modern football"

”Against modern football”

Vierasjoukkue SK Brannin kannattajia oli paikan päällä runsaasti.

Vierasjoukkue SK Brannin kannattajia oli paikan päällä runsaasti.

Jotkut onnekkaat saavat seurata ottelua oman kotinsa parvekkeelta.

Jotkut onnekkaat saavat seurata otteluita oman kotinsa parvekkeelta.

Stadionin toisesta päädystä löytyi myös lapsille suunnattu erään hampurilaisketjun nimeä kantava pieni katsomo.

Stadionin toisesta päädystä löytyi myös lapsille suunnattu erään hampurilaisravintolaketjun nimeä kantava pieni katsomo.

Lillestrømin kannattajien tarkoitus oli saada koko stadion hyppimään LSK:lle, kun kello oli 19.17 seuran perustamisvuoden 1917 mukaan. Ennen ottelua jaetuista infolappusista huolimatta yritys epäonnistui täydellisesti ja kannattajakatsomon lisäksi käytännössä lähes kukaan ei lähtenyt mukaan tähän tempaukseen. Idea hyvä, toteutus huono.

Tämä ei mennyt ihan putkeen.

Tämä ei mennyt ihan putkeen.

Brannin kannattajia oli saapunut Lillestrømiin useita satoja, jota voidaan arki-iltana pitää todella hyvänä lukuna, sillä matkaa Lillestrømistä Bergeniin on lähes 500 kilometriä. Todennäköisesti suurin osa vieraskannattajista matkasi peliin kuitenkin Oslon alueelta. Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 5 317 katsojaa.

Ottelun tunnelma oli ehkä pieni pettymys, vaikka molempien joukkueiden kannattajakatsomoista lähti ääntä, ei stadionin muissa katsomonosissa juuri osallistuttu kannustamiseen. Väriä norjalaiset sen sijaan osaavat tunnustaa kiitettävästi ja Suomessakin seurojen fanituotteiden soisi myyvän paremmin.

Suomalaisia ei kentällä nähty, mutta KuPS:ssa viime kaudella pelannut Dani Hatakka istui koko ottelun vierasjoukkue Brannin vaihtopenkillä, jossa hän on viettänyt aikaa kauden kaikissa Tippeligaen-otteluissa.

Joukkueiden avauskokoonpanot saapuvat kentälle.

Joukkueiden avauskokoonpanot saapuvat kentälle.

Brann on ottelussa ehkä hieman hallitsevampi osapuoli, mutta Lillestrøm teki kuitenkin ottelun ainoan maalin, kun ensimmäistä puoliaikaa oli pelattu 43 minuuttia. Brannin painostuksen jälkeen Erling Knudtzon pääsi vastahyökkäyksen päätteeksi viemään kotijoukkueen johtoon.

Lilleström on juuri siirtynyt 1-0-johtoon.

Lilleström on juuri siirtynyt 1-0-johtoon.

Toisella puoliajalla Brann haki vimmatusti tasoitusosumaa, mutta ei onnistunut murtamaan Lillestrømin puolustusmuuria ja näin kaikki kolme sarjapistettä jäivät pääkaupungin liepeille.

Brann painosti vimmatusti ottelun lopussa.

Brann painosti vimmatusti ottelun lopussa.

Kotiyleisöä jännitti kestääkö johto loppuun saakka.

Kotiyleisöä jännitti kestääkö johto loppuun saakka.

Ottelun päätyttyä pikainen siirtyminen takaisin juna-asemalle ja juna kohti Osloa. Åråsen stadion oli miellyttävä paikka ottelun seuraamiseen ja tällaisia stadioneita pitäisi Suomeenkin saada lisää. Onneksi niitä on jo rakenteilla ja lisää tulossa…

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Norja, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s