Kaukaa kantautuvaa matalaa ääntä Kuusankoskelta – Kumu on täällä taas

Kuusankosken Kumu ja Jaalan Voima kohtasivat Kuusankosken urheilupuistossa.

Kuusankosken Kumu ja Jaalan Voima kohtasivat Kuusankosken urheilupuistossa.

Kuusankosken Kumu on yksi niistä kolmesta kymenlaaksolaisseurasta, jotka ovat pelanneet Veikkausliigassa (1990->Kumu, MyPa ja KTP) sarjan historian aikana. Seura pelasi Veikkausliigassa yhden kauden vuonna 1990, jonka jälkeen se putosi takaisin Ykköseen ja ajautui lopulta konkurssiin vuonna 1992. Kumun junioritoiminta oli eriytetty Kumun toiminnasta vuonna 1992 ennen konkurssia, joten junioripuolen toimintaa jatkoi Kumu Junior Team (JT). FC Kumu jatkoi edustusjoukkueen toimintaa alasarjoissa, kunnes fuusio Voikkaan Pallo-Peikkojen kanssa synnytti FC Kuusankosken, joka pelasi parhaimmillaan Ykkösessä, mutta ajautui konkurssiin vuonna 2010.

Kumu JT:n nuoret pelaajat halusivat osallistua miesten sarjaan jälleen perinteisellä Kumun nimellä ja näin Kumu palasi kaudeksi 2016 Kaakkois-Suomen piirisarjan Kutoseen ja sen pohjoislohkoon.

Kumu perustettiin vuonna 1964. Suomen kielen perussanakirjan mukaan sana kumu tarkoittaa kuminaa tai jyminää eli kaukaa kantautuvaa matalaa ääntä. Tästä sanasta tulee myös seuran nimi. Seuran nimeä luonnehdittiin perustamisen aikaan sanomalehdissä näin: Nimi Kumu ei ole lyhennys. Se kuvaa sitä kumua, kuminaa, joka kentältä kiirii ottelun tuoksinassa. Ilmeisesti seuran nimivaihtoehtoja olivat myös Kulmuri ja Kierre.

Kumu kohtasi Jaalan Voiman Kaakkois-Suomen Kutosen pohjoislohkon päätöskierroksen ottelussa perjantaina 16. syyskuuta Kuusankosken urheilupuistossa. Ennen viimeisiä otteluita oli jo selvää, että Kumu jäisi sarjassa kakkoseksi lohkon täysin ylivoimaisesti voittaneen Valkealan KAJO:n taakse. Jaalan Voima puolestaan sijoittuisi keskikastiin.

Kuusankosken urheilupuisto

Kuusankosken urheilupuisto panoraamakuvana

Kuusankosken urheilupuiston yleisurheilukenttä ja sen katsomot ovat monella tapaa jääneet 1980-luvulle. Kentän toisessa päässä kiertää osittain ruohottunut parin rivin korkuinen betonikatsomo, jonka takana rinteessä kasvaa pensaita. Stadionromantikon sydän suorastaan pakahtui tällaisesta jäänteestä. Valaistusta kentällä ei myöskään ole ja tämän takia Kumun ja JaVon välinen ottelu alkoi jo kello 17.30.

Etukaarteessa oli muutaman rivin verran betonikatsomoa.

Etukaarteessa oli muutaman rivin verran betonikatsomoa.

Urheilupuisto sijaitsee parin kilometrin päässä Kuusankosken keskustasta ja paikalla on yleisurheilukentän lisäksi myös muun muassa pesäpallokenttä, uimahalli ja tenniskenttiä, joten paikalla on mahdollista harrastaa erittäin monipuolista liikuntaa. Nykyisinhän Kuusankoskikin kuuluu Kouvolaan.

Toisen puolen katsomo

Toisen puolen katsomo

Kumun järjestämä ottelutapahtuma ei kalvennut Kakkosen tai Ykkösen ottelutapahtumille. Stadionin katettu pääkatsomo tarjosi katsojille suojaa ja paikalta löytyi myös pieni buffetti, josta oli mahdollisuus ostaa pientä naposteltavaa ja virvokkeita. Lisäksi ottelua varten oli printattu yksinkertainen käsiohjelma, josta löytyi molempien joukkueiden kokoonpanot. Kumun juniorit kävivät jakamassa näitä katsomossa istuville katsojille. Ensiluokkaista palvelua. Kutoselle epätyypillisesti kentän laidalla oli lisäksi pallopoikia. Avustavat erotuomarit loistivat kuitenkin poissaolollaan ja erotuomari Anssi Mustonen joutui tuomaroimaan yksin. Ilmeisesti Kaakkois-Suomen piiri ei asettele avustavia erotuomareita kauden viimeisiin otteluihin tuomaripulan takia. Nuoret avustavat ovat syyskuussa tainneet siirtyä jo muille maille opiskeluiden pariin…

Pääkatsomo

Pääkatsomo

Pääkatsomon katos ei yltänyt koko katsomon päälle.

Pääkatsomon katos ei yltänyt koko katsomon päälle.

Buffetti palveli katsojia.

Buffetti palveli katsojia.

Paperilla Kumu lähti tähän sinänsä merkityksettömään otteluun ennakkosuosikkina. Ottelun ehkä mielenkiintoisin pelaaja löytyi kuitenkin vierasjoukkue JaVo:n keskikentällä, jossa entinen Veikkausliigamaalivahti Ville Iiskola oli esittänyt vahvoja otteita ja tehnyt kauden aikana jo kahdeksan maalia.

Kumu voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen heinäkuussa maalein 4-1.

Vierasjoukkue Jaalan Voima aloitti ottelun.

Vierasjoukkue Jaalan Voima aloitti ottelun.

Kumun nuori joukkue hallitsi ottelun alkua mielen määrin, mutta pallo ei koskaan löytänyt tietään JaVo:n maaliin saakka, vaikka paikkoja maalintekoon syntyi runsaasti. Parhaimmillaan pallo osui maalin tolppaan.

JaVon maalivahti Jari Okka piti maalinsa puhtaana ottelun ensimmäisellä jaksolla.

JaVon maalivahti Jari Okka piti maalinsa puhtaana ottelun ensimmäisellä jaksolla.

Iiskola oli siirtää JaVon 1-0-johtoon 13. minuutilla kaukaa lähteneellä nostollaan, mutta pallo leijaili lopulta maalin yli. Pian JaVo pääsi paremmin otteluun mukaan, eikä ollut enää aivan jyrän alla. Tauolle siirryttiin lopulta maalittomassa 0-0-tilanteessa.

Ville Iiskola oli JaVo:n johtavia hahmoja.

Ville Iiskola (45) oli JaVo:n johtavia hahmoja.

Yleisöä ottelussa oli noin 70. Kumun katsojaennätys Veikkausliigassa kaudella 1990 oli 3 269 katsojaa ottelussa Hakaa vastaan.

Yleisöä ottelussa oli noin 70. Kumun katsojaennätys Veikkausliigassa kaudella 1990 oli 3 269 katsojaa ottelussa Hakaa vastaan.

61. minuutilla JaVo siirtyi 1-0-johtoon pitkästä sivurajaheitosta lähteneessä tilanteessa, kun Mika Korhonen puski pallon Kumun maalivahdin ohi. JaVo pääsi useaan otteeseen nopeisiin vastahyökkäyksiin vikkelän Mortti Lehtosen tikatessa Kumu-puolustuksen selustaan.

Mika Korhonen vei maalillaan vierasjoukkue JaVon 1-0-johtoon.

Mika Korhonen vei maalillaan vierasjoukkue JaVon 1-0-johtoon.

Kumu sai pallon lopulta maaliin 68. minuutilla, mutta erotuomari tuomitsi tilanteen paitsioksi. Kumun vimmattu painostus tuotti lopulta tulosta 79. minuutilla, kun Viima Pänkäläinen puski pallon takatolpalta maaliin.

Kumun Viima Pänkäläinen on juuri tasoittanut ottelun tilanteeksi 1-1.

Kumun Viima Pänkäläinen on juuri tasoittanut ottelun tilanteeksi 1-1.

Tasoitusmaalin jälkeen JaVo sai pienen painostusjakson Kumun maalille, jonka päätteeksi Korhonen viimeisteli illan toisen maalinsa. Kumu ei enää onnistunut tasoittamaan ottelun ja näin JaVo nappasi hienon taistelurevanssivoiton lukemin 2-1.

Kumu vaikutti tappiosta huolimatta erittäin potentiaaliselta nousijalta ensi kautta ajatellen, mikäli nuori joukkue pysyy kasassa. Joukkueen ikäjakaumasta sen enempää tietämättä, on todennäköistä että armeija ja mahdolliset jatko-opinnot tulevat rikkomaan hieman tämän kauden runkoa. Joka tapauksessa on hienoa, että Kumu on jälleen palannut aikuisten sarjoihin.

Kaakkois-Suomen Kutosen pohjoislohkon sarjataulukko ja ottelutulokset löytyvät TÄÄLTÄ!
Kumu-nimen taustaa Kumu JT:n verkkosivuilla.
Kumun historiaa urheilumuseon verkkosivuilla.
Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Kutonen, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s