MM-karsintaa Mustanmeren rannalla: Ukraina vs. Suomi

Suomen maajoukkue matkusti MM-karsintaotteluun Odessaan.

Suomen maajoukkue matkusti MM-karsintaotteluun Odessaan.

Oi, Odessa, sä helmi Mustanmeren.

Suomen maajoukkueen MM-karsinnan neljäs näytelmä käytiin Etelä-Ukrainassa Odessassa lauantaina marraskuun 12. päivänä. Lähtökohdat eivät olleet Suomelle kovinkaan hyvät ja huonosti menneet karsinnat eivät nostaneet ennakko-odotuksia korkealle.

Marraskuinen Odessa ei ehkä näyttänyt parhaita puoliaan ja kaiken lisäksi Potempkinin portaat olivat remontissa. Tiettyä eksotiikkaa paikassa kuitenkin oli, sillä ensimmäisenä kaupungin keskustassa pistivät silmään autojen seassa ja kävelykadulla kuljeskelevat hevoset. Taksikuskien ajotyylit saivat puolestaan hapuilemaan usein olemattomia turvavöitä.

Odessa on satama- ja rantakaupunki, joka varsinkin kesällä houkuttelee paljon turisteja. Ukrainan kriisi toi reissuun oman lisämausteensa, vaikka merkkejä siitä ei ainakaan venäjän tai ukrainan kieltä taitamaton huomannut. Odessan alue (Odessa oblast) ei tällä hetkellä kuulu Ukrainan kriisialueisiin, mutta vuonna 2014 toukokuun 2. päivänä 42 Venäjä-mielistä kuoli kaupungissa käytyjen kahinoiden aikana syttyneen ammattiliittojen talon tulipalossa.

Odessa on tunnettu muun muassa satamastaan, joka on yksi Mustanmeren suurimmista.

Odessa on tunnettu muun muassa satamastaan, joka on yksi Mustanmeren suurimmista.

Odessan kuuluisin maamerkki, Potempkinin portaat, oli valitettavasti remontissa. Portaita pystyi kuitenkin kulkemaan pienellä kaistaleella.

Odessan kuuluisin maamerkki, Potempkinin portaat, oli valitettavasti remontissa. Portaita pystyi kuitenkin kulkemaan pienellä kaistaleella.

Suomi lähti Ukraina-otteluun pahasti siipirikkoisena. Roman Eremenko odotti vielä UEFA:n tuomiota kokaiinisekoiluistaan, Niklas Moisander oli pelikiellossa ja Perparim Hetemaj sekä Rasmus Schüller vetäytyivät pari päivää ennen ottelua ryhmästä loukkaantumisten takia. Joel Pohjanpalo oli pitkäaikaispotilaana ja Kasper Hämäläinen oli puolestaan ilmoittanut valmentaja Hans Backelle, että ei ole vähäisen peliajan takia pelikunnossa. Pelikelpoisena kuusikosta vähintään 3-4 olisi pelannut Ukrainaa vastaan aloituskokoonpanossa.

Ukraina ja Suomi eivät ennen tätä kohtaamista olleet pelanneet kertaakaan vastakkain. Suomen lohkossahan näitä joukkueita on peräti kolme, sillä myös Kosovo ja Kroatia olivat Suomelle uusia vastustajia.

Panoraamakuva stadion Chernomoretsista.

Panoraamakuva stadion Chernomoretsista.

Ottelustadionina toiminut Stadion Chernomorets (Стадіон ”Чорноморець”) rakennettiin alunperin vuoden 2012 EM-kisoja silmällä pitäen, mutta lopulta stadionilla ei pelattu ainuttakaan kisaottelua. Ukrainan ja Puolan kisoissa Ukrainan ottelustadionit sijaitsivat Kiovassa, Lvivissa, Harkovassa ja Donetskissa. Stadion on Ukrainan pääsarjassa pelaavan Chernomorets Odessan kotikenttä ja sinne mahtuu reilut 34 000 katsojaa.

Stadion Chernomoretsin pääsisäänkäynti

Stadion Chernomoretsin pääsisäänkäynti

Lippukauppa kävi tasaisesti ottelua edeltävänä päivänä.

Lippukauppa kävi tasaisesti ottelua edeltävänä päivänä.

Stadion sijaitsee kaupungin keskustassa meren rannalla Ševtšenkon puistossa. Kyseessä ei kuitenkaan ole maajoukkuetta nykyisin valmentavan Andriy Ševtšenkon kunniaksi nimetty puisto vaan tämä kunnia lankeaa runoilija-taiteilija-humanisti Taras Ševtšenkolle, jonka kirjallista perinnettä pidetään yleisesti nykyaikaisen ukrainalaisen kirjallisuuden ja laajemmin jopa modernin ukrainan kielen perustuksena (Wikipedia).

Alun perin paikalla ollut stadion valmistui jo vuonna 1935, jolloin se nimettiin Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan kommunistipuolueen ensimmäisen sihteerin (puoluejohtaja) Stanislav Kosiorin mukaan. Lukuisten nimivaihdosten jälkeen stadion lopulta tuhottiin vuonna 2009, jotta tilalle voitiin rakentaa nykyinen, kliinisen moderni, Stadion Chernomorets.

Ottelupäivän alkuiltana kävelykatu Derybasivskalla jalkapallohuiveja kaupannut mies yritti melko huonolla englannilla tiedustella mitä ihmettä Suomelle tapahtui Islanti-ottelussa. Niinpä. Onneksi muut huivin ostajat keskeyttivät juttutuokion, sillä tähän kysymykseen en olisi keksinyt muuta vastausta kuin epämääräistä muminaa totaalisesta jäätymisestä ja erään norjalaistuomarin syyttäminen.

Baarissa ennen ottelua muutama ukrainalainen tuli juttelemaan. Ilmeisesti heidän tarkoituksenaan oli sopia tappelusta, mutta kun kiinnostusta ei löytynyt, lähtivät he anteeksipyydellen jatkamaan matkaansa. Edellisenä iltana paikallinen vanhempi mies kertoi hyvinkin tosissaan, että tulette ottelupäivänä saamaan todennäköisesti turpaanne paikallisilta uusnatseilta. Viikkoa aikaisemmin Chernomorets Odessan ultrat olivat hakanneet joukon hollantilaisen Feyenoordin kannattajia, jotka olivat saapuneet Odessaan seuraamaan Zorya Luhanskin ja Feyenoordin välistä Eurooppa-liigan ottelua. Tämä tappelu oli luultavasti ainakin jollakin tasolla sovittu, sillä Feyenoordin huligaaneilla on melkoisen paha maine. Minkäänlaisia ongelmia Odessassa ei Suomen ottelun yhteydessä ilmennyt.

Tosin huhujen mukaan joku suomalaisista ei ollut päässyt stadionille tarjottuaan portilla ottelulipun sijaan koneeseennousukorttiaan eli boarding passia. Kaiken kaikkiaan suomalaisia oli matkannut Odessaan noin 150.

Ottelulippu maksoi 4,5 euroa.

Ottelulippu maksoi 4,5 euroa eli noin 125 Ukrainan Hryvniaa. Ukrainan hryvnia (UAH) ei ole vapaasti vaihdettava valuutta eikä sitä voi vaihtaa Ukrainan ulkopuolella.

Ukrainan kansallishymnin aikana ukrainalaiskatsojat toteuttivat pienistä Ukrainan lipuista koostuvan tifon.

Ukrainan kansallishymnin aikana ukrainalaiskatsojat toteuttivat pienistä paperisista Ukrainan lipuista koostuvan tifon.

Maajoukkue on Ukrainassa tärkeä asia ja se näkyi ja kuului ottelun aikana kannatuksessa. Ukrainalaisyleisö lähetti terveisensä myös Vladimir Putinille ja Putin kurwa -huudot kaikuivat stadionilla muutaman kerran komeasti (kurwa tarkoittaa kirjaimellisesti huoraa, mutta sanaa voidaan käyttää myös muussa solvaavassa tarkoituksessa). Joitain muitakin viestejä taisi Venäjän suuntaan lähteä.

Vieraskannattajien katsomonosassa järjestystä valvoneet miliisit keskittyivät lähinnä ottelun seuraamiseen.

Vieraskannattajien katsomonosassa järjestystä valvoneet miliisit keskittyivät lähinnä ottelun seuraamiseen.

Ukrainan maalin jälkeen oli ilmeisesti lupa soihduttaa.

Ukrainan maalin jälkeen oli ilmeisesti lupa soihduttaa.

Innokkaimmat ukrainalaiskannattajat hyppivät toisella puoliajalla katsomossa ilman paitaa.

Innokkaimmat ukrainalaiskannattajat hyppivät toisella puoliajalla katsomossa ilman paitaa.

Ukraina siirtyi Granadaa edustavan Artem Kravetsin maalilla johtoon, kun ensimmäistä puoliaikaa oli pelattu 24 minuuttia. 1–0-maali riitti lopulta Ukrainalle voittoon. Tällä kertaa Suomi kuitenkin onnistui tappiotilanteessa luomaan tukun maalipaikkoja, toisin kuin Tampereella pelatussa Kroatia-ottelussa. Vaihdosta kentälle tulleen Eero Markkasen olisi pitänyt saada pallo avopaikasta maaliin. Tasapeli olisi maistunut hyvälle. Suurta tunnereaktiota tappio ei suomalaisten keskuudessa herättänyt.

Yön varjot tummuu, hiljaisuus käy yli Odessan.

Stadion tyhjeni ottelun jälkeen melko nopeasti.

Stadion tyhjeni ottelun jälkeen melko nopeasti.

Stadion iltavalaistuksessa ottelun jälkeen.

Stadion iltavalaistuksessa ottelun jälkeen.

Ottelun lopputulos hiljensi ainakin kisatoiveista huutelut, sillä Suomi oli neljännen lohkokierroksen jälkeen peräti yhdeksän pisteen päässä I-lohkoa johtavasta Kroatiasta ja Ukrainakin karkasi jo seitsemän pisteen päähän. Myös Islanti ja Turkki ovat kovaa vauhtia karkaamassa Huuhkajilta.

On Odessa kuin velho, tiedä tää:
Ken Odessaan käy, sinne jää.

Näin tosiaan näytti käyvän, sillä Tel Avivista Odessan kautta Kiovaan reititetty kone maanantaiaamuna oli reilusti myöhässä. Lopulta kotimatkakin alkoi ja reilu vaihtoaika Kiovassa osoittautui hyväksi valinnaksi. Ukraina on maana kiehtova ja ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, vaikka esimerkiksi paikallinen palvelukulttuuri ei riemunkiljahduksia herätä. Venäjän kielen osaamisesta olisi maassa matkustaessa todella paljon hyötyä, sillä englantia ei Ukrainassa juuri tunnuta puhuvan.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomen maajoukkue, Ukraina, Vierasmatkat Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s