Panenkan jalanjäljillä Vršovicessa: Bohemians 1905 vs. FC Fastav Zlin

dav

Bohemians 1905 pelaa kotiottelunsa sympaattisella Dolicekin stadionilla.

Lauantai-iltana (22.4.) vuorossa oli Prahan reissun stadionbongauksellinen kohokohta ja vierailu Bohemians 1905:n kotistadionille Ďolíčekille Prahan 10. kaupunginosaan Vršoviceen. Olin korvamerkinnyt stadionin jo edellisellä Prahan reissullani viisi vuotta aikaisemmin, mutta tuolloin Bohemiansilla ei ollut kotiottelua. Joukkue pelasi muutenkin evakossa kausina 2010/11 ja 2011/12 Slavia Prahan EDEN Arenalla, mutta sai jälleen luvan käyttää Ďolíčekia kaudesta 2012/13 eteenpäin.

Bohemiansin ja Slavia Prahan kotistadionit sijaitsevat vain noin kilometrin matkan päässä toisistaan ja joukkueiden välinen Vršovicen derby on ainakin omalla toivelistalla. Kausikortittomien on lähes mahdoton saada lippua derbyyn, mikäli se pelataan vain noin 5 000 katsojaa vetävällä Ďolíčekilla. Kausikorttilaiset saavat nimittäin rohmuta lisälippuja itselleen ennen julkisen myynnin alkua.

Tällä kertaa otteluna ei kuitenkaan ollut derby, vaan Bohemiansin vieraaksi saapui FC Fastav Zlin, joka majaili melko groteskisti nimetyn ePojisteni.cz ligan (pääsarjan nimioikeudet on näköjään myyty jollekin autovakuutusyhtiölle) ylemmässä keskikastissa. Bohemiansin tilanne puolestaan oli melko tukala, sillä joukkue oli vain muutaman pisteen putoamisviivan yläpuolella. Lippu otteluun maksoi hieman alle kahdeksan euroa ja sen sai ostettua kätevästi etukäteen ticketportal.cz -sivustolta.

Bohemiansilla on oma raitiovaunupysäkki, joka on nimeltään – hieman ehkä yllättäen – Bohemians. Pysäkki on luonnollisesti aivan Ďolíčekin vieressä ja perille pääsee raitiovaunuilla numero 7 ja 24. Tunnelmaa kannattaa mennä haistelemaan stadionille viimeistään puolta tuntia ennen ottelun alkua. Sama toki pätee kaikkiin jalkapallo-otteluihin…

Bohemians oli kuuluisasta tsippirankkaristaan tunnetuksi tulleen Antonín Panenkan kasvattajaseura ja nykyisin Panenka toimii seuran puheenjohtajana. Panenka tsippasi pallon ohi Länsi-Saksan maalia vartioineen Sepp Maierin vuoden 1976 EM-finaalissa ja ratkaisi samalla mestaruuden Tshekkoslovakialle. Panenka liittyi  Bohemiansin junioreihin 10-vuotiaana ja pelasi seuran edustusjoukkueessa yhteensä 14 vuotta (1967-1981) ennen siirtymistään Rapid Wieniin. Todellinen seuralegenda siis.

Ďolíčekin pääkatsomon sisääntuloaukkojen seiniin on maalattu hienoja teoksia, jotka käsittelevät Bohemiansin historiaa (jos olisin tämän tajunnut jo paikan päällä, olisin ehdottomasti kuvannut jokaisen maalauksen).

dav

Bohemians perustettiin vuonna 1905 nimellä AFK Vrsovice.

dav

Bohemians voitti Tshekkoslovakian mestaruuden kaudella 1982/83 pelatessaan nimellä Bohemians CKD Praha. Mestaruus on seurahistorian ainoa. Historiansa aikan seura on vaihtanut nimeään yhteensä peräti 15 kertaa.

dav

Kaudella 2004/05 Bohemians Praha (tuolloinen nimi) ajautui taloudellisiin ongelmiin pitkälti huonon johtamisen takia ja joukkue suljettiin pääsarjasta kesken kauden. Seuran kannattajat kuitenkin pelastivat seuran maksamalla suuren osan veloista ja edustusjoukkueen toiminta jatkui kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla nykyisellä Bohemians 1905 -nimellä.

Tshekkoslovakian jakautumisen jälkeen Bohemians on ollut melkoinen hissijoukkue pääsarjan ja kakkosliigan välillä. Bohemians on pudonnut vuodesta 1993 lähtien pääsarjasta peräti viisi kertaa, mutta noussut aina takaisin.

dav

Bohemiansin maskotteina toimii kaksi kengurua, jotka ovat perua vuonna 1927 Australiaan tehdystä ottelukiertueesta. Australialaiset nimittäin lahjoittivat seuralle kaksi elävää kengurua, jotka Bohemians lahjoitti kotimaahan palattuaan Prahan eläintarhalle. Tästä tapauksesta juontaa juurensa myös seuran logossa oleva kengurun kuva.

Dolicek sijaitsee hienolla paikalla keskellä kaupunkiasutusta ja pääkatsomosta avautuu mukavat näkymät stadionin toisella puolella oleviin pastellinvärisiin kerrostaloihin, joiden parvekkeille ilmestyi ottelun aikana muutama katsoja. Melkeinpä vielä parhaille paikoille, sillä kerrostalojen puoleinen katsomo on vain muutaman rivin korkuinen ja näin ollen näköestettö ei juuri ole.

dav

Näkymä pääkatsomosta.

bohemians_panoraama_päädystä

Ottelun jälkeen stadionin päädystä otettu panoraamakuva.

dav

Kentän toisella sivulla on vain muutama penkkirivi.

Kotijoukkueen ultrat pitävät majaansa kiinteän tulostaulun puoleisessa päätykatsomossa ja vierasjoukkueen kannattajille on varattu katsomo pääkatsomoa vastapäätä olevasta sivukatsomosta. Bohemians-Zlin -ottelussa suurin osa Zlinin kannattajista saapui stadionille vasta noin 20 minuutin pelin jälkeen. Matkaa Zlinistä Prahaan on lähes 300 kilometriä, joten matkasuunnittelu ei ilmeisesti ollut aivan onnistunut.

dav

Pääosa Zlinin kannattajista saapui otteluun hieman myöhässä.

dav

Bohemiansin kannattajapääty noin puoli tuntia ennen ottelun alkua.

dav

Pääkatsomo on mukavan jyrkkä ja näkyvyys kaikilta paikoilta mainio.

dav

Olut maistui. Bohemiansilla oli käytössä pantilliset (50 korunaa) muovituopit, joten katsomo ei täyttynyt kertakäyttöisistä muovituopeista. Ihan toimiva systeemi ja luontokin kiittää.

dav

Fanituotepiste sijaitsi heti portin jälkeen. Fanituotteita myytiin myös pääkatsomon takana olevassa ahtaassa kaupassa.

dav

Laadukas käsiohjelma maksoi alle euron.

dav

Joukkueiden avauskokoonpanot esittelyssä.

dav

Zlinin pelaajat juhlivat Milos Kopecny tekemää 1-0-johtomaalia.

dav

Zlin rynnistää vastahyökkäykseen ensimmäisellä jaksolla.

bohemiansin_fanit_päädyssä.jpg

Bohemiansin ultrat pitivät hyvin ääntä katsomossa.

bohemians_savu.jpg

Savu toisella puoliajalla.

Ottelussa Fastav Zlin onnistui maalinteossa kertaalleen molemmilla jaksoilla. Ottelun loppuhetkillä, tilanteen ollessa vielä 0-1, Bohemians haki vimmatusti tasoitusta ja kotiyleisö pääsi kertaalleen vaatimaan jo rangaistuspotkuakin. Zlinin Robert Bartolomeu kuitenkin ratkaisi ottelun toisen jakson lisäajalla viimeisteltyään 0-2-maalin nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Bohemians jatkaa siis loppukaudella taistelua sarjapaikkansa puolesta. Toivottavasti joukkue säilyttää paikkansa pääsarjassa, sillä seura vaikuttaa kaikin puolin erittäin sympaattiselta.

Stadionbongauksen kannalta Bohemiansin Dolicek ja Viktoria Zizkovin FK Viktoria stadion ovat ehdottomasti Prahan ykköskohteet. Bohemians 1905:llä on muuten jonkinlainen ystävyyssuhde dublinilaisen Bohemian FC:n kanssa, jonka stadionilla kannattaa myös vierailla.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Praha, Tshekki Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s