Sunnuntaiaamu Kobylisyssä: FK Admira Praha vs. FC Viktoria Mariánské Lázně

Admira_Praha_stadionin_portti

Stadionin portti

Sunnuntaiaamu 23. huhtikuuta Prahassa alkoi jälleen aikaisella herätyksellä, sillä ohjelmassa oli Tshekin neljänneksi korkeimman sarjatason A-lohkon ottelu FK Admira Praha-FC Viktoria Mariánské Lázně. Ottelu pelattiin Prahan 8. kaupunginosassa Kobylisyn alueella ja tuttuun tshekkiläiseen tapaan alkamisaika oli aamuvirkulle sopiva 10.15.

Kobylisyn kaupunginosassa asuu yli 10 000 asukasta ja mäen päällä sijaitsevan alueen maisemaa hallitsevat 1970-luvulla rakennetut korkeat ja erittäin leveät kerrostalot (Tsekeissä tällaisia kerrostaloja kutsutaan Panelákeiksi), joista suurimmat sijaitsevat FK Admira Prahan stadionin vieressä. Toisaalta Kobylisyssä oli myös vieri viereen rakennettuja omakotitaloja, jotka loivat alueelle idyllisen tunnelman. Kobylisysta löytyy myös vanha armeijan ampumarata, jota natsit käyttivät 2. maailmansodan aikana teloituspaikkana. Vuodesta 1978 lähtien paikka muistomerkkeineen on ollut kansallinen kulttuurimonumentti.

Stadion Admira Prahalle on helppo päästä hyppäämällä kohti Letňanya suuntaavaan punaisen linjan metroon ja jäämällä pois Kobylisyn asemalla, josta stadionille on matkaa noin 350 metriä. Vieläkin lähemmäs pääsee raitiovaunulla numero 17 (Vozovna Kobylisyn suunta), joka pysähtyy stadionin vieressä olevalle Líbeznickán pysäkille. Itse käytän vieraassa kaupungissa aina mahdollisuuksien mukaan raitiovaunua, sillä samalla tutustuu paremmin kaupunkiin.

Libeznickan raitiovaunupysäkki sijaitsi aivan stadionin vieressä.

dav

Pitkät panelák-kerrostalot kohosivat stadionin takana.

Kotijoukkue FK Admira Praha perustettiin jo vuonna 1909, joten seuralla on yli 100-vuotinen historia. Seura kantaa lempinimeä mustat ja valkoiset hevoset (Černo-bílí koníci) ja seuran logossa onkin kuvattu kaksi hevosen päätä. Lempinimen alkuperä jäi kuitenkin epäselväksi. Seuran ensimmäinen nimi oli SK Meteor Kobylisy ja se matkittiin toiselta samalla alueella pelanneelta seuralta. Meteor Praha pelaa nykyään samalla sarjatasolla FK Admira Prahan kanssa, mutta joukkueet pelaavat eri lohkoissa. Vuonna 1920 seurasta tuli SK Praha XVI. Numero tuli kaupunginosan mukaan ja vaihtui vuonna 1931 numeroksi kahdeksan (XII). Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton vaikutuksen aikana vuonna 1948 seurasta tuli TJ Dynamo-vozovna Praha. Admira-nimeä FK Admira Praha on kantanut vuodesta 1968 saakka.

Seuran stadion FK Admira Praha Stadion taikka Stadion v Kobylisích rakennettiin ilmeisesti 1950-luvun alussa seuran kannattajien toimesta. Stadionin kapasiteetti on noin 2 000 katsojaa ja pääkatsomossa on noin 700 katettua istumapaikkaa. Stadionin erikoisuutena oli sen yhteen kulmaan rakennettu pieni lasten leikkipuisto. Virikkeitä löytyi siis myös perheen pienimmille.

Admira_Praha_kuvaa_pääkatsomosta

Kuvaa pääkatsomosta

Stadionin yhdestä kulmasta löytyi pieni lasten leikkipuisto.

FK Admira Prahan logossa on mustan ja valkoisen hevosen päät.

FK Admira Prahan logossa on mustan ja valkoisen hevosen päät.

Ottelulippu ja käsiohjelma maksoivat yhteensä noin kaksi euroa. Itse stadion on yksi siisteimmistä alasarjastadioneista, joilla olen vieraillut. Erityisesti kentän toisella pitkällä sivulla ollut nurmettunut seisomakatsomo kiehtoi. Muutoin olosuhteiltaan stadionilla olisi melkein voinut pelata Veikkausliigaakiin. Liigalisenssiä ei kuitenkaan todennäköisesti olisi irronnut, sillä stadionilta puuttui valaistus. Toisaalta, mitäpä sitä valaistuksella, kun kotiottelut pelataan aina viikonloppuisin.

Seisomakatsomon puolella oli myös muutamia maalattuja puistonpenkkejä.

Stadionin toisesta päädystä löytyi tupakansavun katkuinen ravintola, jonne suurin osa katsojista suuntasi tauon ajaksi. Oluttakin myytiin muutamaa eri laatua, halvimmillaan tuopin sai eurolla. Ravintolan lisäksi stadionilla oli auki kolme muutakin myyntipistettä, joista sai olutta ja muun muassa paikallista makkaraa (klobasa) leivän kanssa.

Admira_Praha_stadionin_panoraama

Panoraamakuva stadionista

Seisomakatsomossa oli hyvät nojailukaiteet.

dav

Pääkatsomo tarjoaa tarvittaessa sateensuojaa.

Kotijoukkue Admira Praha taisteli sarjassa kärkipään sijoituksista, kun taas Viktoria Mariánské Lázně oli alemman keskikastin joukkue. Ottelussa Admira Praha oli lopulta dominoivan toisen jakson esityksensä ansiosta ylivoimainen ja voitti ottelun 3-0. Ensimmäinen jakso oli selkeästi toista tasaisempi ja se päättyikin maalittomassa 0-0-tilanteessa.

Tarjolla ollut olut oli halpaa ja hyvää.

dav

Pelaajatunneli vedettiin pelaajien liikkuessa pukukoppiin katsojien kulkuväylälle. Pukuhuoneet sijaitsivat päädyssä olevassa klubitalossa.

Tulostaulu sijaitsi kentän toisessa päässä, jossa hieman korkeammalla sijaitsi myös tekonurmikenttä.

Admira Prahalla oli lähinnä keski-iän ylittäneistä kannattajista koostuva kannattajaporukka, joka valui paikalle ensimmäisen jakson aikana. Ilmeisesti sunnuntaiherätykset ovat vakiintuneista otteluiden aloitusajankohdista huolimatta joillekin vaikeita. Mustiin pukeutuneet kannattajat innostuivat lauluihin harvakseltaan ja katsomossa heilui mustavalkoinen lakana. Yhteensä ottelussa oli noin pari sataa katsojaa.

Admira_Prahan_kannattajat

Admira Prahan kannattajat olivat hieman varttuneempaa väkeä.

Admira Prahan stadion on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka ja otteluissa voi kokea alasarjatunnelmaa parhaimmillaan.

 

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Praha, Tshekki Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s