Tshekin Cupia Edenissä: SK Slavia Praha vs. FC Zlín

Slavia Praha ja FC Zlin kohtasivat Eden Arenalla MOL Cupin välierässä.

Yleensä olen erittäin hyvin perillä reissukohteissani pelattavista jalkapallo-otteluista, mutta tällä kertaa Tshekin Cupin tiistainen välierä Slavia Prahan ja FC Zlinin välillä pääsi yllättämään. Yllätys oli erittäin mieluisa, sillä Slavia Praha oli Prahan pääsarjajoukkueista ainoa, jonka ottelussa en ollut vielä päässyt vierailemaan. Ottelun huomasin sunnuntai-iltana selaillessani vielä varmuuden vuoksi Soccerwayn kautta paikallista jalkapallotarjontaa.

Lääketieteen opiskelijat perustivat Slavian jo vuonna 1892 nimellä SK ACOS Praha (Sportovní klub Akademický cyklistický odbor Slavia Praha) ja kuten nimestä voi päätellä keskittyi seura alkuvuosinaan pyöräilyyn.  Jalkapallo tuli mukaan kuvioihin vuonna 1896. Slaviaa on historiallisesti pidetty enemmän intellektuellien ja keskiluokan joukkueena kuin esimerkiksi Sparta Prahaa.

Eden_arenan_infotSlavia Prahan Eden Arena sijaitsee Prahan 10. kaupunginosassa Vršovicessa vain kivenheiton päässä Bohemians 1905:n Ďolíčekista. Stadionille pääsee joko bussilla (linjat 135, 136, 150 ja 213) tai raitiovaunulla (linjat 4, 7, 22 ja 24). Pois jäädään kulkuneuvosta riippumatta Slavia-nimisellä pysäkillä.

Stadionin vierestä löytyy laaja alue, jolla sijaitsee jonkinlainen Slavia Prahan harjoituskeskus. Alueelta lyötyy myös hienoja Slavia Praha -aiheisia graffiteja, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

Ulkoapäin Eden Arena ei näytä perinteiseltä jalkapallostadionilta vaan lähinnä joltain kongressikeskukselta.

SK Slavia Prahan kotistadion Eden Arena ei näytä ulkoapäin perinteiseltä jalkapallostadionilta.
Stadionin julkisivu muistuttaa enemmän kongressikeskusta ja pääkatsomon puolelta löytyy myös McDonalds.

Slavialla on historiansa aikana ollut omat stadionkipuilunsa ja uuden stadionin suunnittelutyöt alkoivat jo 1970-luvulla. Kommunistiajalla suunnittelutyöt sujuivat kuitenkin hitaasti. Uuden stadionin rakentamisen piti alkaa vuonna 1990, mutta vallankumous muutti jälleen suunnitelmia. Slavian vanha stadion Edenissä oli pitkään ollut huonossa kunnossa ja joukkue pelasikin kausia evakossa niin Bohemiansin Ďolíčekilla kuin Strahovin kukkulalla sijaitsevalla yleisurheilustadionilla. Vuonna 2000 Slavian vanha stadion joutui lopulliseen käyttökieltoon pääsarjaotteluiden osalta ja stadion purettiin vuonna 2003. Uuden stadionin piti seuran mukaan valmistua syksyllä 2005 ja rakennustyöt alkoivatkin lähes ajallaan vuonna 2006… Ensimmäinen virallinen ottelu uudella Eden Arenalla pelattiin 17. toukokuuta 2008, jolloin Slavia Praha varmisti liigamestaruuden kauden viimeisellä kierroksella pelaamalla Jablonecin kanssa 2-2-tasapelin.

Jälkiviisaasti voisi todeta, että nykyinen Slavia taisi lopulta hieman hyötyä stadionkipuiluistaan, sillä nyt seuralla on käsissään ehkä koko Tshekin modernein stadion, jonka kaltaista ei varmasti olisi vielä 90-luvulla, saati 70-luvulla, rakennettu.

Saavuin stadionille jälleen hyvissä ajoin ennen ottelua, mutta tällä kertaa navigoin epähuomiossa vahingossa väärälle portille ja jouduin lopulta kiertämään koko stadionin ennen sisälle pääsyä.

Lippuja sai ostettu myös portilta.
eden_arena_panoraama
Panoraamakuva Eden Arenasta

Ulkokuorestaan huolimatta stadion on erittäin hyvä ja vaikka modernit stadionit tuppaavat olemaan toistensa peilikuvia, Slavian stadionia oli mukava tutkia ja ihmetellä. Osaltaan asiaan vaikuttaa koko ottelutapahtuma, sillä suhteellisen hyvän käsiohjelman sai 10 korunalla (~40 senttiä) ja oluttuoppi maksoi euron.

Tribuna Sever – Slavia Prahan ultrien koti.
Oluttuopin sai noin eurolla.

Tshekissä Cup-ottelutkin näyttävät herättävän jonkin verran kiinnostusta, sillä välierää oli saapunut seuraamaan yli 5 000 katsojaa. Luku on sellainen jota ei nykymuotoisessa Suomen Cupissa nähtäisi kuin korkeintaan finaalissa. Slavia Prahalla on myös todella paljon pienempiä kannattajaryhmiä (ainakin noin 50), joista suurin osa pitää majaansa tribuna severissä eli pohjoispäädyssä. Vieraskannattajia oli omassa kulmauksessaan reilu kymmenen, mikä on tiistai-illalle ihan hyvä lukema, kun ottaa huomioon, että Prahan ja Zlinin välimatka on noin 300 kilometriä ja ottelu alkoi jo kello 18.30.

FC Zlinin kannattajat vieraille tarkoitetussa katsomonosassa.
dav
Slavian kannatuslippuja katsomossa. Kaiteen takana oli paikkoja pyörätuoleissa istuville.
Lippu yhden sisäänkäynnin yläpuolella.

Itse ottelussa Tshekin pääsarjaa johtanut Slavia Praha oli ennakkosuosikki, mutta Zlin onnistui kuitenkin nipistämään ottelusta 1-0-voiton ja eteni Tshekin MOL-Cupin finaaliin, jossa se lopulta voitti Opavan Robert Bartolomeun maalilla lukemin 1-0 ja nappasi siis Cup-voiton itselleen. Slavia Prahankaan ei tarvinnut kauden jälkeen jäädä nuolemaan näppejään, sillä seura nappasi seurahistorian 18. mestaruuden.

Joukkueiden avauskokoonpanot
Slavia Praha haki toisella jaksolla vimmatusti tasoitusmaalia, mutta ei kuitenkaan onnistunut puhkomaan Zlinin puolustusta.

Alla lyhyt videopätkä ottelusta:

Stadionilla sijaitsevassa fanituotekaupassa riitti myös ihmeteltävää ja ottelun jälkeen kaupassa kävi melkoinen kuhina. Samanlaista vilskettä fanituotteiden myyntipisteillä näkisi mielellään myös suomalaisten seurajoukkueiden otteluissa. Tällä kertaa matkaan lähti yksi t-paita, sillä Slavia Prahan huivi löytyi jo kokoelmista.

Slavia Prahan paitaan pukeutuminen antaa supervoimat.

Vierasjoukkue FC Zlinissä on jotain outoa vetovoimaa, sillä kahdeksassa Prahassa näkemästäni jalkapallo-ottelussa peräti kolmessa FC Zlin on ollut vierasjoukkueena. Näistä otteluista Zlin on voittanut kaksi ja pelannut yhden tasan maalierolla 3-0.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s