Valon stadionilla Benficaa palvomassa

Benfica-Aves Estadio da Luzilla
Benfican huivit nousivat ilmaan stadionilla ennen Benfican ja Avesin välisen ottelun alkua.

Yle Puheen Radio Stadion -ohjelmassa puhuttiin taannoin urheilun pyhätöistä. Aihetta kuunnellessa mieleen hiipi väistämättä taannoinen vierailu SL Benfican kotiottelussa Estadio da Luzilla eli Valon stadionilla Lissabonissa. Benfica oli jäsenmäärällä mitattuna maailman kannatetuin seura vuoteen 2014 saakka, jolloin Bayern München ohitti Lissabonin jättiläisen (Bayern tuplasi jäsenmääränsä kymmenessä vuodessa todennäköisesti pitkälti menestyksensä ansiosta). Joidenkin tutkimusten mukaan lähes puolet portugalilaisista kannattaa Benficaa ja kaudella 2016/17 seuran katsojakeskiarvo Primeira Ligan otteluissa oli yli 55 000.

estadio_da_luz_infotEstadio da Luzille saapuvat kymmenet tuhannet katsojat saavat paikan todella tuntumaan erityiseltä pyhätöltä. Vanha estadio da Luz oli vuosina 1985-1994 yleisökapasiteetiltaan Euroopan suurin ja paikan päälle mahtui peräti 120 000 katsojaa. Stadion purettiin vuonna 2003 ja Benfica muutti uudelle Estadio da Luzille, jonka yleisökapasiteetti on nykyisin hieman alle 64 000. Benfican kannattajat kutsuvat stadionia katedraaliksi (81 prosenttia portugalilaisista on katolilaisia, joten katedraali vertaus on tässä tapauksessa melko osuva).

Sport Lisboa e Benfica, kuten Benfican virallinen nimi kuuluu, kohtasi lauantaina 10. maaliskuuta kotikentällään Primeira Ligan alemmassa keskikastissa keikkuneen Clube Desportivos das Avesin, joka nousi viime kauden (2016/17) päätteeksi pääsarjaan sijoituttuaan LigaProssa toiseksi. Ottelua saapui seuraamaan 50 000 katsojaa ja jo pari tuntia ennen ottelun alkua Estadio da Luzin ympärille alkoi syntyä karnevaalimainen tunnelma, kun lukuisat ruokakojut aukesivat ja seuran virallinen fanikauppa pullisteli kävijöistä. Fanikaupassa oli muun muassa mahdollista kuvauttaa itsensä Benfican kotkan kanssa. Kotka päästetään lentämään ympäri stadionia ennen kotiotteluita.

Benfican ottelua olin odottanut ennen Lissabonin reissua ehkä eniten. Teini-ikäisenä olin jopa jossain vaiheessa tilaamassa Benfican paitaa Nuno Gomesin nimellä. En kuitenkaan muista, mikä seurassa tuolloin kiehtoi.

Estadio da Luzille pääsee keskustasta helpoiten sinisellä metrolinjalla. Colégio Militar/Luz -asema sijaitsee vain kivenheiton päässä stadionista. Matkaa Sporting CP:n Estádio José Alvaladelle on vain pari kilometriä.

Benfican kannattajan huivit
Tällä Benfican kannattajalla eivät ainakaan huivit lopu kesken.

SL Benfica perustettiin vuonna 1904 entisten Casa Pian opiskelijoiden toimesta nimellä Sport Lisboa. Vuonna 1908 seura yhdistyi Grupo Sport Benfican kanssa ja tästä lähtien seuran nimi on ollut Sport Lisboa e Benfica. Pyöräily oli Grupo Sport Benfican tärkein urheilulaji ja tämän takia SL Benfican logoon lisättiin pyörän rengas, joka on säilynyt logossa siitä lähtien. Nykyisin seuran lajikirjoon kuuluu jalkapallon lisäksi rullakiekko, futsal, koripallo, käsipallo, lentopallo, yleisurheilu, uinti, rugby, pöytätennis, biljardi ja melonta.

Benfica on selkeästi Portugalin menestynein jalkapalloseura 36 Portugalin mestaruudellaan. Lisäksi seura on voittanut Portugalin Cupin 26 kertaa ja Mestareiden liigaa edeltäneen Eurooppa Cupin kahdesti. Portugalissa elettiin vuosina 1933-1974 diktatuurissa (Euroopan historian pisin diktatuuri) ja ei ilmeisesti ollut täysin sattumaa, että tuona ajanjaksona Portugalin mestaruudet jaettiin lähes yksinomaan lissabonilaisten Benfican ja Sporting välillä. Porto voitti tuona ajanjaksona viisi mestaruutta ja kolmas lissabonilaisseura Belenenses yhden. 1960-luvulla Eusebion edustama Benfica oli osa valtavaa propagandakoneistoa. 60-luvulla Benfica nappasikin muun muassa kahdeksan Portugalin mestaruutta ja molemmat Eurooppa Cupin voittonsa (kannattaa lukea The Football Timesin Benficaa ja politiikkaa käsittelevä artikkeli).

Historiallisesti Benfica on ollut työväen joukkue ja Sporting CP varakkaampien ja koulutetumpien suosikkijoukkue. Tämä jako pitää tuskin enää tänä päivänä paikkaansa.

Benfican bussi saapuu stadionille
Kannattajat odottivat Benfican bussin saapumista.

Ennen ottelua CD Avesia vastaan Benfican kannattajat kerääntyivät stadionin portin lähelle odottamaan Benfican bussin saapumista. Bussia odotti valehtelematta tuhansia ihmisiä ja kyseessä oli melko tavanomainen liigaottelu. Melko vaikuttavaa.

Benfican kannattajat stadionin portilla
Kannattajat odottelevat stadionin porttien avautumista.
Estadio da Luz reilu tunti ennen Benfica-Aves -ottelua
Estadio da Luz reilu tunti ennen Benfica-Aves -ottelua
Estadio da Luzin toinen pääty
Estadio da Luzin kattorakennelma näyttää leijuvan stadionin päällä.

Benfica ja Aves olivat kentällä aivan eri luokkaa, mutta Benficalla oli vaikeuksia murtaa pohjoisportugalilaisten puolustusta. Tauolle lähdettiin 0-0-tilanteessa ja toistakin jaksoa ehdittiin pelata reilut 25 minuuttia ennen kuin Benfican Jonas avasi isäntien maalihanat. Neljää minuuttia myöhemmin Ruben Dias teki ottelun viimeiseksi jääneen 2-0-osuman.

Benfica-Aves pelitilanne 1. puoliajalla
Peli pyöri 1. puoliajalla pääsääntöisesti Avesin kenttäpäädyssä.
Estadio da Luzin yläkatsomo oli lähes täynnä.
Estadio da Luzin yläkatsomo oli lähes täynnä.

Benficalla on kaksi aktiivista kannattajaryhmää, jotka sijoittuivat stadionilla vastakkaisiin kulmiin. Diabos Vermelhos (punaiset paholaiset) on perustettu vuonna 1982 ja se on yksi Portugalin vanhimmista kannattajaryhmistä ja sijoittuu Estadio da Luzilla pohjoispäädyn toiseen kulmaan. Toinen suuri kannattajaryhmä on No Name Boys, joka sijoittuu otteluissa stadionin eteläpäädyn toiseen kulmaukseen.

Benfican ultrat savuttivat maalin jälkeen
Benfican ultrat savuttivat maalin jälkeen

Ottelun jälkeen stadion tyhjeni melko nopeasti ja ihmismassat lähtivät valumaan eri suuntiin. Lissabonin kahdesta suuresta jalkapallostadionista Estadio da Luz oli ehdottomasti vaikuttavampi. Sportingin kannattajat vaikuttivat ehkä kuitenkin Benfican kannattajia äänekkäämmiltä. Estadio da Luzilla kannattaa ehdottomasti käydä, vaikka ohjelmassa ei olisikaan ottelua. Benfican museo sijaitsee stadionilla ja lisäksi päivittäin on mahdollisuus osallistua stadionkierroksille.

Stadion päätösvihellyksen jälkeen
Benfican kannattajat olivat tyytyväisiä 2-0-voittoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s