Kymenlaakson derby: MyPa vs. KTP

MyPa-KTP - Joukkueet kävelevät kentälle
MyPa ja KTP astelivat Savieniemen jalkapallostadionin tekonurmelle. Joukkueiden edellisestä kohtaamisesta ehti kulua kymmenen vuotta.

MyPa ja KTP ovat kohdanneet toisensa viimeksi virallisessa ottelussa vuonna 2008, kun joukkueet mittelivät voimiaan samaan aikaan Veikkausliigassa. Virallista kamppailua ei nähdä tälläkään kaudella, sillä KTP nappasi itselleen sarjapaikan Ykkösestä kabinettinousulla, kun OPS ei saanut lisenssiä Ykköseen ja MyPa pelaa nousunsa seurauksena jälleen Palloliiton sarjassa Kakkosessa. Joukkueet kohtasivat kuitenkin harjoitusottelun merkeissä lauantaina 7. huhtikuuta Saviniemen jalkapallostadionilla.

MyPa ja KTP lähtevät tulevaan kauteen todennäköisesti melko samanlaisilla tavoitteilla. Molempien tavoitteena on varmasti säilyttää sarjapaikkansa. Tuskin kummassakaan leirissä haaveillaan vakavissaan sarjanoususta. Molemmille tärkeintä olisi vakiinnuttaa paikkansa omalla sarjatasolla.

Asuttuani Kymenlaaksossa reilut kolme ja puoli vuotta, en ollut vielä päässyt todistamaan näiden kahden seuran kohtaamista, joten harjoitusottelustatuksestaan huolimatta ottelu herätti etukäteen melko suurta innostusta.

MyPan paluu arkistoista liiton sarjoihin tapahtui lopulta kahden kauden hiljaiselon jälkeen pelaamalla yksi kausi, sillä joukkue sai Inkeroisten Purhan sarjapaikan Kaakon Kolmosesta kaudeksi 2017 ja pelasi vakuuttavan sarjakauden voittaen lohkonsa lopulta ilman tappioita ja kymmenen pisteen erolla ennen kakkoseksi tullutta Savilahden Urheilijoita. Ja hyvä näin. Saviniemen jalkapallostadion kuuluu Suomen parhaimpien joukkoon ja on hienoa, että MyPa teki paluun edes Kakkosen tasolle näinkin nopeasti. Myös paikallisten ihmisten tunneside seuraan on merkittävä, vaikka MyPa ei valitettavasti herätä kovinkaan suuria tunteita muualla Kouvolassa.

Ottelu oli kaikin puolin tavallista harjoitusottelua kiinnostavampi. KTP:n avauksessa nähtiin kaksi testipelaajaa, kun Joachim Böckerman pelasi vasemman laitapuolustajan tontilla ja Aleksis Lehtonen aloitti kärjessä yhdessä Jean Da Silvan kanssa. Ennen ottelua huhuiltiin, että KTP:n paidassa saatettaisiin nähdä myös yhdysvaltalaistoppari Kwame Watson-Siriboe, mutta hän ei vielä MyPaa vastaan pelannut.

MyPa-KTP - avauskokoonpanot
Joukkueiden avauskokoonpanot esittelyssä ennen ottelua.

Joukkueiden avauskokoonpanot:
KTP (4-4-2)
mypa-ktp_avaukset.PNG
MyPa (4-3-4)

Ainoat aikuisten tasolla KTP:n (tai tässä tapauksessa FC KooTeePeen) ja MyPan välisissä otteluissa aiemmin pelanneet pelaajat olivat MyPan Heikki Pulkkinen sekä KTP:n Ville Oksanen. Heistä Oksanen ei kuitenkaan ollut KTP:n kokoonpanossa. Kapteenin nauhaa MyPassa kantava Pulkkinen tulee olemaan todella tärkeä pelaaja MyPalle tulevalla kaudella.

KTP:n kokoonpanosta puuttui Oksasen lisäksi useita avainpelaajia. Sivussa olivat Aleksi Tarvonen, Matias Lindfors, Chris James sekä Jean-Christophe Coubronne, joten täyttä kuvaa KTP:n oletetun ykkösavauskokoonpanon iskukyvystä ei saatu. Ainakin Lindfors ja James ovat viime aikoina kärsineet loukkaantumisista.

KTP:n ongelmana talven harjoituspeleissä ovat olleet – yllätys, yllätys – puolustuspelaamisen organisointi sekä maalinteko. Maalinteko näytti olevan kunnossa MyPaa vastaan, sillä ottelua oli pelattu vain 55 sekuntia, kun Miika Kolsi sijoitti Samuel Mahlamäen keskityksen maalin takatolpalta verkon perälle.

Da Silva meinasi tuplata KTP:n johdon kovalla vedollaan reilun vartin pelin jälkeen, mutta pallo suuntautui tällä kertaa hieman vasemman yläkulman ohi.

KTP:n pelinavausongelmat olivat taas nähtävillä ensimmäisen jakson puolessavälissä, kun MyPa prässäsi hyvin, eikä antanut KTP:n avata peliä lyhyellä. Tästä seurasi harhasyöttöjä ja muutama päätön roiskaisu. MyPa ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa. Jo hetkeä ennen MyPan painostusjaksoa Jari Hassel pääsi hyvään maalipaikkaan, mutta pallo ei lopulta löytänyt tietään KTP:n maaliin.

Aleksi Pahkasalo pelasi ottelussa KTP:n keskikentällä ja hän hakikin palloa usein jopa toppareiden välistä. Pahkasalolle rakennetaan selkeästi isoa pallollista roolia ja viime aikojen hyökkäyspään hankinnat saattavat pudottaa hänet pykälää alemmas keskikentälle.

MyPa-KTP - kuvaa pääkatsomosta ja kentästä
Pääkatsomossa oli ensimmäisen jakson aikana arviolta 150-200 katsojaa.
MyPa-KTP - toinen sivukatsomo
Myös toiseen sivukatsomoon riitti väkeä.

Toisella jaksolla KTP oli selkeästi hallitsevampi osapuoli. Testissä ollut Aleksis Lehtonen osoitti hyvää työmoraalia ja onnistui kaiken lisäksi viimeistelemään kaksi maalia. Lehtosen ensimmäinen, eli KTP:n 2-0-johtomaali, syntyi Da Silvan voittaessa pääpallon MyPan puolustajaa vastaan ja Lehtonen ehti irtopalloon ensimmäisenä ja pääsi puolittaiseen läpiajoon, sijoittaen pallon lopulta upeasti MyPa-maalin oikeaan yläkulmaan. Tässä vaiheessa ottelua oli pelattu 51 minuuttia. Lehtonen onnistui maalinteossa kuusi minuuttia myöhemmin uudestaan, kun hän sijoitti pallon rangaistusalueen rajan tuntumasta alakulmaan. Lisämaaleja ottelussa ei nähty, joten KTP voitti ottelun 3-0. Tuloksellinen ero oli ehkä juuri sitä luokkaa, mitä ennakkoon saattoi odottaa Ykkösen ja Kakkosen joukkueen välillä.

MyPa-KTP - pelitilannekuva
KTP hallitsi kenttätapahtumia suurimman osan ottelusta.

Toisella jaksolla nähtiin KTP:n vaihtoruletti ja valmentaja Jari-Pekka Gummerus teki kuusi vaihtoa. Peliaikaa saivat juniorit, jotka tuskin tulevat pelaamaan kovinkaan montaa minuuttia tulevan kauden Ykkösen peleissä, jos pelaavat ollenkaan. Vaihdot hieman tasoittivat joukkueiden voimasuhteita, mutta lukuisista kulmapotkuistaan huolimatta MyPa ei saanut maalia aikaiseksi.

Silmiin pistävää ottelutapahtumassa oli peräti neljä auki ollutta palvelupistettä, mikä harjoitusottelussa on melkoinen määrä. Varovaisen arvion mukaan Kymenlaakson derbyä (sen ainoan oikean) oli saapunut seuraamaan noin 500 katsojaa ja tähän oli varauduttu erittäin hyvin. Palvelupisteet ja stadionin vieressä sijaitseva MyPa-talon baari muodostavat jalkapallokannattajalle todella hyvän kokonaisuuden. MyPan fasiliteetit ovat tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin sarjatasoa ylempänä pelaavalla KTP:lla. Arto Tolsa Areena kaipaisi kipeästi uutta aurinkokatsomoa, joka pitikin jo rakentaa muutama vuosi sitten. Odottelemme uutta katsomoa edelleen.

MyPa-KTP - vallikatsomo
Vallikatsomossa sai anniskella myös olutta. Ilmeisesti anniskelualue laajenee tällä kaudella myös ”oluttasanteen” alla olevaan katsomoon.

Ottelua seuraavalla viikolla KTP julkaisi sekä Lehtosen että toppari Watson-Siriboen sopimukset. Laitapuolustaja Böckermanin kohtalo selvinnee lauantaina 21.4. pelattavan Klubi-04 -harjoitusottelun jälkeen. MyPa puolestaan pallotteli lauantaina 14.4. 3-1-voiton viime kauden päätteeksi Kolmoseen pudonneista Kouvolan Susista.

Molemmat joukkueet aloittavat sarjakautensa lauantaina 28.4. vierasotteluilla. KTP matkustaa Ykkösen avausottelussa EIF:n vieraaksi Tammisaareen ja MyPa suuntaa Gnistanin vieraaksi Helsinkiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s