Bp. Honvéd – Ferencváros (20.4.2014)

Kispest-sektori on harvoin täynnä, mutta Ferencváros ja Újpest saavat yleensä kannattajat liikkeelle.

Kispest-sektori on harvoin täynnä, mutta Ferencváros ja Újpest saavat yleensä kannattajat liikkeelle.

Honvédin ja Ferencvárosin kohtaamista voidaan pitää tällä hetkellä Budapestin toiseksi kuumimpana derbynä, sillä MTK:n ja Ferencvárosin kohtaaminen on kärsinyt pienestä inflaatiosta MTK:n kannattajakunnan ollessa nykyään lähes olematon. Ferencvárosin ja Kispestin kaupunginosat eivät sijaitse kovinkaan kaukana toisistaan ja välissä on vain pari metropysäkkiä. Honvédin katsojakeskiarvo on melko pieni ja suuret kannattajamassat saadaan liikkeelle vain isoihin otteluihin. Paikalle oli tällä kertaa saapunut arviolta noin 4500-5000 katsojaa, joten kovin suurissa yleisömäärissä ei vielä pyöritä. Ferencváros oli myynyt oman sektionsa käytännössä täyteen (1 200 lippua).

Itse saavuin poikkeuksellisesti stadionille jo noin puolitoista tuntia ennen ottelun alkua välttääkseni lipunmyyntiryysiksen. Unkarissa käyttöön otettu rekisteröintisysteemi on tehnyt lippujen ostosta maanpäällisen helvetin ja yksittäislippuja ostaessa on aina ilmoitettava nimi ja syntymäaika (tosin useammin kuin kerran omat tietoni on kirjattu väärin). Tämä prosessi taas vie todella paljon aikaa. Itse olen löytänyt melko toimivan ratkaisun ja kirjoitan nuo tiedot aina valmiiksi paperille, jolloin prosessi nopeutuu huomattavasti. Joka tapauksessa tällä kertaa vältin ryysiksen ja jouduin jonottamaan vain muutaman minuutin. Katsomossa olin yksi ensimmäisistä.

Stadion oli lähes tyhjä saapuessani paikalle. Kuvassa näkyy myös rullalle laitettu tifo.

Stadion oli lähes tyhjä saapuessani paikalle. Kuvassa näkyy myös rullalle laitettu tifo.

Molemmissa joukkueissa pelaa tällä hetkellä mielenkiintoisia pelaajia. Honvéd hankki juuri ennen talvitauon päättymistä riveihinsä entisen Arsenal-lupaus Arturo Lupolin, joka ei ole kuitenkaan esittänyt pelaamissaan otteluissa oikeastaan yhtään mitään. Taisi Arturo jäädä ikuiseksi lupaukseksi, sillä CV ei näytä kovin vakuuttavalta Arsenalista lähdön jälkeen (ei se Arsenalissakaan oikein toiminut). Ferencvárosissa puolestaan pelaa Bosnia-Hertsegovinan maajoukkuerinkiin kuuluva Muhamed Bešić. 21-vuotias Bešić on ollut kevään aikana näkemissäni otteluissa erittäin vakuuttava ja Ferencváros ilmeisesti haluaisi myydä nuorukaisen kesällä isolla rahalla eteenpäin. Oikean puolustajan paikalla pelaava Bešić katkoo ja sijoittuu hyvin ja osaa myös taklata. Lisäksi bosnialainen on ollut erittäin tärkeä palanen Fradin hyökkäyspelissä hyvien syöttöjensä ja nousujensa ansiosta. Tästä kaverista kuullaan vielä lisää.

Itse pelissä Ferencváros oli tällä kertaa melko ylivoimainen ja toisaalta Honvéd ei saanut juuri mitään aikaiseksi. Loppulukemat 0-2 ehkä jopa hieman imartelevat Honvédia, sillä Ferencváros hukkasi muutaman erittäin hyvän tekopaikan. Tunnelma Kispest-sektorissa (Honvedin ultrat) kohosi ensimmäisellä puoliajalla erittäin hyväksi ja sektori oli ensimmäisen kerran minun paikalla ollessani täynnä. Honvedin ultrat olivat järjestäneet ottelun alkuun upean tifon, mutta 0-2-maalin jälkeen kannustus aika lailla loppui ja katsomon tunnelma rupesi muistuttamaan enemmän normaalia sarjapeliä, jolloin sektorissa on yleensä noin kolmasosa tämän päivän katsojamäärästä.

Lopputulos tarkoittaa käytännössä sitä, että Honvédilla ei tule kauden lopuissa otteluissa olemaan juuri ollenkaan panosta. Sijoitus tulee löytymään sarjan keskikastista. Ferencváros puolestaan on vahvasti kiinni eurocup-paikassa ja ainakin pronssimitali on joukkueen omissa käsissä. Tällä hetkellä Fradi on kuntopuntarin ykkönen, mutta sarjakärki Debrecenin saavuttamiseen eivät paukut tule riittämään.

Honved_tifo_(charlie_Robinson)

Kispest-sektorin tifo (KUVA: Charlie Robinson)

Vastoin tapojani poistuin stadionilta, kun lisäaikaa oli pelattu noin minuutin verran. Syynä tähän on Honvédin harrastama idioottimainen tapa sulkea kotijoukkueen kannattajat suurten otteluiden (lue: otteluiden, jossa on paljon vieraskannattajia) jälkeen 20-30 minuutiksi stadionille, jotta vierailijat ehditään saattaa kauemmas stadionista. Yleensähän tämä menee toisin päin. Budapestin joukkueista myös MTK harrastaa samaa. Kuuleman mukaan tänään Honvédin ultrat olivat hieman jo hermostuneet tuosta kannattajien pidättelystä ja järjestysmiehet päästivät katsojat lopulta noin 20 minuutin jälkeen ulos porteista välikohtausten välttämiseksi.

Tarkoitukseni on ollut tehdä hieman laajemmat raportit aikaisemmin keväällä pelatuista MTK-Ferencváros ja Újpest-Ferencváros -derbyistä, mutta aikaa tähän ei ole vielä löytynyt. Lähitulevaisuudessa siis…

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s