Tulta ja savua: Ferencváros vs. Újpest

Újpestin kannattajat kevään 2014 derbyssä.

Újpestin kannattajat kevään 2014 derbyssä.

Budapestissa pelataan useita paikallisotteluita, mutta mikään muu kamppailu ei saa yhtä suurta huomiota kuin kaupungin kahden suurimman seuran, Ferencvárosin ja Újpestin, kohtaaminen. Ottelu on derby isolla D:llä. Vahva kilpailuasetelma kehittyi 1930-luvulla, jolloin Újpest nousi taistelemaan Unkarin mestaruudesta ja dominoi liigaa voittaen mestaruuden vuosikymmenen aikana viisi kertaa (1930, 1931, 1933, 1935 ja 1939).

Ennen Újpestin nousua kaupungin merkittävin paikalliskamppailu oli Ferencvárosin ja MTK:n kohtaaminen. Ferencváros ja Újpest ponnistavat samannimisistä kaupunginosista. Ferencváros (9. kaupunginosa) on Unkarin suosituin seura ja sillä on kannattajia ympäri maata. Tämä juontaa juurensa Budapestin joukkueiden täydellisestä ylivoimasta, jonka seurauksena maaseudun köyhät ja työläiset rupesivat kannattamaan Ferencvárosia, jotta hekin näkisivät oman joukkueensa joskus voittavan mestaruuksia.

Újpestin kannatus keskittyy Budapestin neljänteen ja muihin Újpestin läheisyydessä oleviin kaupunginosiin. Pohjois-Budapestin alueella on ollut paljon teollisuutta, joten Újpest oli perinteisesti enemmän työväenluokkainen joukkue, kun taas Ferencváros keräsi kannatusta myös keski- ja yläluokan keskuudesta. Újpest on perustettu jo vuonna 1885, joten se on kahdesta seurasta vanhempi, sillä Ferencváros perustettiin vasta vuonna 1899. Ferencvárosiin viitataan usein lempinimellä Fradi. Újpestin lempinimi on Lilak.

Újpest-Varoskapu -metroaseman läheltä löytyy upea Újpest-maalaus.

Újpest-Varoskapu -metroaseman läheltä löytyy upea Újpest-maalaus.

1950-luvun kommunistiaikana Ferencvárosista tuli opposition joukkue. Maan kommunistinen johto sen sijaan valitsi Újpestin omaksi joukkueekseen ja seura alistettiin sisäministeriön alaisuuteen. Samalla Újpest myös liitettiin osaksi Budapestia, kuten monet muutkin, nykyisin kaupungin laitamilla olevat, kaupunginosat. Tämän seurauksena seuran nimi muuttui Budapesti Dózsaksi, 1500-luvulla eläneen, Unkarin talonpoikaiskapinan johtajan, György Dózsan mukaan. Samoihin aikoihin muissa Itä-Euroopan maissa sisäministeriöiden valitsemat joukkueet saivat nimekseen Dinamo. Budapest Dózsa oli Unkarin oma Dinamo. Vuoden 1956 vallankumouksen jälkeen Unkarin hallitus ei antanut seuran ottaa vanhaa nimeään ja tästä johtuen seurasta tuli Újpest Dózsa. Nimi viittasi sekä kaupunginosaan että poliisiin. Dózsa-nimestä seura luopui vasta vuonna 1991.

Újpestin profiloituminen poliisien joukkueeksi oli omiaan lisämään liekkejä Ferencvárosin ja Újpestin väliseen vastakkainasetteluun. MTK:sta tuli kommunistiaikana Unkarin salaisen poliisin (ÁVH) seura ja Honvédista armeijan seura. Ferencváros brändäsi itsensä kansan joukkueeksi ja sitä kannattivat ne, jotka eivät halunneet kannattaa kommunistijärjestelmän kanssa sidoksissa olleita seuroja. Myös Ferencváros on aikanaan sotkettu vahvasti politiikkaan, sillä 1930-luvulla vallassa ollut äärioikeistolainen Nuoliristi-puolue veteli köysiä seuran taustalla. Nuoliristi-puolueella oli tuolloin näppinsä pelissä myös Újpestin toiminnassa. Ferencváros kantaa äärioikeistolaisen seuran leimaa vielä tänä päivänä. Kun kommunismi romahti Unkarissa vuonna 1989, katosi poliittinen lataus myös Újpestin ja Ferencvárosin välisistä kamppailuista ja jäljelle jäi vain kannattajien välinen väkivalta. Ferencvárosin kannattajia pidetään yleisesti Unkarin väkivaltaisimpina.

Viime vuosina seurat eivät ole juhlineet kentällä. Újpest nappasi Unkarin Cupin voiton keväällä 2014, mutta viimeistä mestaruuttaan pohjoisbudapestilaiset juhlivat kauden 1997/98 päätteeksi. Ferencváros puolestaan juhli maan mestaruutta toistaiseksi viimeisen kerran kaudella 2003/04.

Vuonna 2010 Újpest voitti joukkueiden välisen kohtaamisen sensaatiomaisesti peräti lukemin 6-0. Luvut ovat jääneet elämään ja nykyisin Újpestin kotiotteluissa ilmestyvä ottelulehtinen kulkee nimellä hatnull eli 6-0. Ottelun loppunumeroita julistavia paitoja tai graffiteja voi myös bongata etenkin Újpestin kaupunginosassa.

Kaksi derbyä

Itse olen päässyt todistamaan Ferencvárosin ja Újpestin kohtaamista kahteen otteeseen. Syksyllä 2011 pelattiin nyt jo päreiksi räjäytetyllä Ferencvárosin Albert Florian stadionilla (nykyisin vanhan stadionin paikalla sijaitsee moderni Groupama Arena) ja keväällä 2014 vuorossa oli Újpestin kotiottelu Szuzsa Ferenc stadionilla. Molemmissa otteluissa tunnelma oli erittäin räjähdysherkkä ja molemmilla kerroilla Újpestin kannattajat aiheuttivat stadionilla enemmän ongelmia. Tämä saattoi johtua siitä, että Ferencváros poistui molemmista otteluista voittajana. Derbyjen aikana Budapestin metron sininen linja (M3) on poliisien toimesta erityisen hyvin vartioitu.

22.10.2011 Ferencváros vs. Újpest

Fradin kannattajat tekevät usein "from heart to heaven" -tervehdyksen. Hieman kyseenalainen tapa, kun ottaa huomioon Ferencvárosin kannattajien assosioimisen äärioikeistoon...

Fradin kannattajat tekevät usein ”from heart to heaven” -tervehdyksen. Hieman kyseenalainen tapa, kun ottaa vielä huomioon Ferencvárosin kannattajien assosioimisen äärioikeistoon…

Kauden 2011/12 ensimmäinen derby pelattiin 22.10. Albert Florian stadionilla. Ensimmäisen yllätyksen kohtasin metrossa, joka ei pysähtynytkään stadionin vieressä olevalle Népligetin asemalle, vaan jatkoi matkaansa heti seuraavalle pysäkille. Syy tähän oli Újpestin kannattajien saapuminen, jonka ajaksi poliisi sulki aseman muilta kulkijoilta. Ei auta muuta kuin palata kaksi pysäkkiä taaksepäin ja kävellä stadionille.

Stadionin liepeillä majaili joukoittain poliiseja ennen ottelua.

Stadionin liepeillä majaili joukoittain poliiseja ennen ottelua.

Unkarilainen "jono".

Unkarilainen ”jono”.

Erityisen mielenkiintoisen ottelusta teki Ferencvárosin paidassa viilettänyt Juha Hakola, joka oli alkukauden aikana esittänyt hyviä otteita. Luottamusta löytyi, sillä Hakola asettui ampumaan ottelun alussa Ferencvárosille tuomittua rangaistuspotkua. Veto ei harmi kyllä mennyt maaliin. Derbyn jälkeen Hakolan asema joukkueessa huonontui (kauteen mahtui myös loukkaantumisia) ja samoihin aikoihin seuraan saapunut brassi, Somalia, sai entistä enemmän vastuuta. Tuona päivänä Ferencváros oli kentällä ylivoimainen ja vei ottelun nimiinsä lopulta selvin 3-0-lukemin.

Ferencvárosin kannattajat keskittyivät lähes koko 90-minuuttisen ajan solvaamaan Újpestia pilkkalauluillaan. Ottelun päätyttyä Újpestin kannattajat puolestaan esittivät oman tyytymättömyytensä polttamalla stadionin penkkejä.

Újpestin kannattajien tifo ennen ottelun alkua.

Újpestin kannattajien tifo ennen ottelun alkua.

Ferencváros hallitsi kenttätapahtumia.

Ferencváros hallitsi kenttätapahtumia.

 

4.4.2014 Újpest vs. Ferencváros

Fradin kannattajat olivat jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua omassa katsomonosassaan.

Fradin kannattajat olivat jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkua omassa katsomonosassaan.

Varmistin paikkani derbyssä ostamalla tammikuussa Újpestin kevätkauden kausikortin. Hintaa kaikki kevään liiga- ja cup-ottelut sisältävällä kausikortilla oli noin 22 euroa. Olisin pulittanut tuon summan jo pelkästään nähdäkseni derbyn. Summa summarum: jalkapallon seuraaminen Unkarissa on todella halpaa. Kausikortin ostaminen osoittautui hyväksi ideaksi muutenkin, sillä unkarilainen jonotuskulttuuri on erityisen rasittava.

Tällä kertaa kannattajien väliset turpakäräjät käytiin ennen ottelua Újpest-Varoskapun metroasemalla, jonne välienselvittely oli ilmeisesti sovittu etukäteen. Derbyä edeltävänä päivänä Ferencvárosin kannattajat olivat hyökkänneet tifoa valmistelleiden Újpestin kannattajien kimppuun ja pilanneet tekeleen. Tästä johtuen Újpestin päädyssä nähtiin ottelun alussa melko pieni tifo.

Poliisi näkyi jälleen vahvasti Pohjois-Budapestin katukuvassa ja vierasjoukkue Ferencvárosin kannattajille oli ennen ottelua annettu ukaasi, ettei stadionille ollut asiaa muutoin kuin virallisen kannattajakuljetuksen mukana.

Poliisi piti järjestystä yllä Újpest-Központin metroasemalla.

Poliisi piti järjestystä yllä Újpest-Központin metroasemalla.

Stadionilla oli noin tunti ennen ottelua melkoinen kuhina ja Ferencvárosin kannattajat olivat jo omassa katsomonosassaan. Újpestin kannattajakatsomon sisäänkäynti puuroutui pahasti ja kymmenen metrin matkan kulkeminen otti lähes puoli tuntia. Ilman pientä kyynärpäätaktiikkaa ei varmaan olisi päässyt sisälle ennen ottelun aloitusvihellystä.

Niin Ferencvárosin kuin Újpestinkin päädyssä oli puolalaisia vieraita. Unkarilaisten ja puolalaisten suhteet ovat olleet erityisen läheiset jo keskiajalta lähtien ja suhteita on vaalittu nykypäivään saakka. Újpestin päädyssä oli ainakin Puolan Ekstraklasassa pelaavan MKS Pogoń Szczecinin ultria ja Ferencvárosin päädyssä Slask Wroclawin ultria. Ainakin Pogón Szczecinin ultrat olivat aikamoinen näky vedettyään punamustavaakaraitaiset kommandopipot (balaklavat) kasvojensa suojaksi.

Ennen ottelua molempien joukkueiden kannattajat levittivät omiin katsomonosiinsa tifot. Újpestin tifo oli tällä kertaa sattuneesta syystä hieman aiottua pienempi.

Fradin tifo ennen ottelua. Hieman hämmentävä kaktusteema...

Fradin tifo ennen ottelua. Hieman hämmentävä kaktusteema…

Lisää Fradi-kannattajien tifoilua ennen ottelua.

Lisää Fradi-kannattajien tifoilua ennen ottelua.

Újpestin torsoksi jäänyt tifo.

Újpestin torsoksi jäänyt tifo.

Újpest meni ottelussa 1-0-johtoon jo viiden minuutin pelin jälkeen serbialaisen Dusan Vasiljevicin osumalla, mutta Ferencváros kuittasi tilanteen tasoihin vielä ensimmäisen puoliajan aikana. Toisella puoliajalla näytti pitkään, että ottelu päättyisi 1-1-tasatulokseen, mutta muutama minuutti ennen päätösvihellystä brassipelintekijä Leonardo räjäytti vieraspäädyn maalillaan ja Ferencváros nappasi lopulta 1-2-voiton.

Újpestin kannattajat juhlivat 1-0-maalia.

Újpestin kannattajat juhlivat 1-0-maalia.

Toisen puoliajan alussa Fradin päädyssä nähtiin upea pyroshow.

Toisen puoliajan alussa Fradin päädyssä nähtiin upea pyroshow.

Meininkiä riitti myös Újpestin päädyssä.

Meininkiä riitti myös Újpestin päädyssä.

Voitto oli Ferencvárosille todella iso asia, sillä seura oli voittanut Újpestin vieraskentällä viimeksi vuonna 2000. Viime vuosina vierasvoitot derbyissä ovat muutenkin olleet kiven takana. Újpestin viimeisin vierasvoitto on vuodelta 2010.

Päätösvihellyksen jälkeen pettyneet Újpestin kannattajat ryntäsivät toisen sivukatsomon kautta kohti Ferencvárosin päätyä. Edellisen päivän tapahtumat tifo-tapahtumat varmasti vain heittivät lisää bensaa liekkeihin. Katsomoiden väliin jätetty suuri turva-alue tuli tarpeeseen ja pian stadionilla suihkutettiin kyynelkaasua, kun poliisi piti kotijoukkueen kannattajia loitolla vieraspäädystä. Ferencvárosin päätyyn asti Újpestin kannattajat eivät koskaan päässeet.

Ottelun päätyttyä Újpestin ultrat yrittivät hyökätä Fradin päätyyn.

Ottelun päätyttyä Újpestin ultrat yrittivät hyökätä Fradin päätyyn.

Muutama kannattaja päätti mennä kentälle pullistelemaan.

Muutama kannattaja päätti mennä kentälle pullistelemaan.

Viime aikoina Unkarin hallitus on ottanut kovemmat otteet käyttöön, kitkeäkseen maan jalkapallohuliganismin. Tämä on johtanut muun muassa lipunmyyntijärjestelmien uudistamiseen ja nykyisin pääsarjaotteluihin ei pääse ilman kannattajakorttia, jonka saadakseen kannattajien on (ainakin joidenkin seurojen kohdalla) annettava omat sormenjälkensäkin. Monet kannattajaryhmät boikotoivat tämän takia oman seuransa otteluita ja tunnelma stadioneilla on latistumaan päin. Syksyllä 2014 pelatussa Újpestin ja Ferencvárosin derbyssä ei Fradin katsomonosa ollut enää läheskään täysi. Osittain kannattajat ovat tiukentuneisiin toimenpiteisiin itsekin syypäitä, mutta viranomaiset ovat menneet vaatimuksissaan jo ehkä liian pitkälle ja voidaan kysyä rikotaanko nykyisillä säädöksillä yksilönsuojaa. Se ei nykypäivän Viktor Órbanin Unkarissa ole toisaalta lainkaan ennenkuulumatonta.

Derby herättää kaikesta huolimatta edelleen tunteita ja jos Unkarissa jokin ottelu pitää nähdä, on se tämä!

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s