Ponnistus porskuttaa edelleen – nyt Stadin Nelosessa

Ponnistus kohtasi kotikentällään Brahen kentällä Kalliossa Gnistanin kakkosjoukkueen.
Ponnistus kohtasi kotikentällään Brahen kentällä Kalliossa Gnistanin kakkosjoukkueen.

Helsingin Ponnistus eli Ponnarit perustettiin jo vuonna 1887 ja seura on toiminut yhtäjaksoisesti perustamisestaan lähtien. Ponnistus on Suomen toiseksi vanhin edelleen toimiva urheiluseura ja vanhempi on vain porilainen purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg, joka perustettiin vuonna 1856.

Jalkapalloa Ponnistuksessa on pelattu vuodesta 1903 lähtien eli neljä vuotta aikaisemmin kuin nykyisin Veikkausliigaa tahkoavissa HJK:ssa ja HIFK:ssa. Seura on pelannut pääsarjassa neljään otteeseen, viimeksi kaudella 1995, jolloin Ponnarit tekivät ranskalaisen visiitin Veikkausliigaan.

49-vuotiaan Tommi Paavolan jalka nousee vielä hämmentävän hyvin.
49-vuotiaan Tommi Paavolan jalka nousee vielä hämmentävän hyvin.

Nykyään Ponnistuksen miesten edustusjoukkue pelaa Helsingin Nelosessa ja kaudella 2015 tarkemmin lohkossa 2. Joukkueesta löytyy muutama mielenkiintoinen pelaaja ja mielenkiintoisin on ehkä tänä vuonna 50-vuotta täyttävä Tommi Paavola, joka aloitti uransa Ponnistuksessa juniorina jo 1970-luvulla. Ulkomailla Paavola edusti urallaan Lokerenia, Lorientia, Mainzia ja Ayr Unitedia. Kotimaassa Paavola on nähty Ponnistuksen lisäksi muun muassa TPS:n, Hakan, HJK:n, FinnPan, Jokereiden, PK-35:n, TamU:n, KooTeePeen ja KäPan paidassa. Paavolan lisäksi joukkueen nykyrosterista löytyvät esimerkiksi kokeneet Antti ja Pekka Riikonen.

Maanantaina 7.9. Ponnistus kohtasi Brahen kentällä Gnistanin kakkosjoukkueen. Katsojille ottelu toimi hyvänä esiotteluna illan Suomi-Färsaaret -maaottelua ajatellen. Braku sijaitsee loistavalla paikalla Kalliossa ja esimerkiksi HIFK käytti kenttää muutaman kauden ajan pelatessaan Kakkosta ja Ykköstä. Pelialustana toimivan tekonurmen kunto on kuitenkin melko huono ja osittain tästä syystä myös HIFK lopetti kentän käyttämisen.

Tommi Paavola näytti, että ikä on vain numero ja puski kotijoukkue Ponnistuksen 1-0-johtoon. Ponnistus vei peliä selvästi ensimmäisellä puoliajalla ja pallo löysi tiensä ylärimaan ja vielä kertaalleen Gnistanin maaliin ennen taukovihellystä. Tauolle lähdettiin Ponnistuksen 2-0-johtoasemassa.

Ponnistus on juuri siirtynyt 2-0-johtoon.
Ponnistus on juuri siirtynyt 2-0-johtoon.
Katsomossa oli parikymmentä katsojaa.
Katsomossa oli parikymmentä katsojaa.

Toisella puoliajalla Ponnistus jatkoi hallintaansa ja joukkueen kapteeni Janne-Petteri Siira sinetöi joukkueen voiton maalillaan, joka muistutti hyvin paljon Joel Pohjanpalon Kreikan maaliverkkoon viime perjantaina (4.9.) pamauttamaa osumaa. 3-0-voitto nosti Ponnistuksen sarjassa neljännelle sijalle.

Ponnistus on aimo annos suomalaista jalkapallohistoriaa ja toivottavasti seura jatkaa toimintaansa vielä pitkään. Nykyisellä edustusjoukkueella ei taida suurempia tavoitteita olla ja ryhmän ikäjakaumakin on sitä luokkaa, että Kolmosessa meno saattaisi olla melko kylmää.

Ponnistuksen historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla seuran verkkosivujen historiaosiossa.

Jätä kommentti