Regions’ Cupia Olavinlinnan kupeessa: Edustus STPS vs. Pallo-Iirot

näkymä_olavinlinnasta
Kyrönniemen urheilukentän voi nähdä vilaukselta myös Olavinlinnan torneista.

Savonlinnan Työväen Palloseura ja Rauman Pallo-Iirot kohtasivat Regions’ Cupin puolivälierässä Savonlinnassa lauantaina 23. heinäkuuta. Ottelu pelattiin kaupungin maamerkkinä toimivan Olavinlinnan kupeessa Kyrönniemen urheilukentällä.

Kyrönniemen urheilukentän voi nähdä Olavinlinnan torneista vilaukselta, mutta pääasiassa kenttä on metsän peitossa. Urheilukentälle voi saapua autolla tai kävellä keskustasta käyttäen Kyrönsalmen rautatiesillan kevyen liikenteen väylää.

Urheilukenttä on perinteinen yleisurheilukenttä, jonka toisella sivustalla on katettu katsomo ja kentän kapasiteetiksi on ilmoitteu noin 1 000 katsojaa (wikipedia). Pukokoppitilat sijaitsevat bunkkerimaisessa rakennuksessa. Erikoisuutena kentällä ovat vanhoista bussipysäkkikatoksista tehdyt vaihtopenkit. Yleisurheilukentän vieressä on muun muassa rantalentopallokenttiä.

Kyrönniemen_urheilukenttä_panoraama
Panoraamakuva Kyrönniemen urheilukentästä.
olavinlinna_pilkistää
Upea Olavinlinna pilkistää puiden lomasta.
stps-piirot_pääkatsomo
Kyrönniemen urheilukentän pääkatsomo
stps-piirot_vaihtokoppi
Vanhat bussipysäkkikatokset toimivat vaihtopenkkeinä.
stps-piirot_tulostaulu
Tulostaulu
stps-piirot_bunkkeri
Pukukoppitilat sijaitsivat ”bunkkerissa”, jonka päältä oli myös loistava näkymä kentälle.

STPS:n edustusjoukkue eriytettiin vuonna 2013 omaksi seurakseen ja se toimii virallisesti nimellä Edustus STPS. STPS perustettiin vuonna 1946 ja emoseura vastaa nykyisin junioritoiminnasta.

Vierasjoukkue Pallo-Iirot matkasi Savonlinnaan peräti 490 kilometriä. Tampere/Satakunnan Kolmosta johtavat raumalaiset lähtivät puolivälierään pienoisena ennakkosuosikkina, vaikka eri alueiden Kolmosen lohkojen tasoeroja onkin vaikea verrata keskenään. Edustus STPS pelaa Kaakon Kolmosessa, jossa joukkueen sijoitus noin puolessavälissä kautta oli neljäs (yksi ottelu kärkikolmikkoa vähemmän pelattuna).

Joukkueiden tie Regions’ Cupin puolivälieriin:
Edustus STPS
1. kierros: HaPK (3.div)vs. Edustus STPS 0-1 (0-1)
2. kierros: Edustus STPS vs. Kumu Edustus (6.div) 7-0 (3-0)
3. kierros: Harjun Potku (4.div) vs. Edustus STPS 0-1 (0-0)
4. kierros: Edustus STPS vs. Honka Akatemia (3.div) 2-1 (1-1)

Pallo-Iirot
1. kierros: Pallo-Iirot vs. ToVe (4.div)  3-1 (3-1)
2. kierros: Pallo-Iirot vs. FC Inter/2 (4.div)  1-0 (0-0)
3. kierros: Pallo-Iirot vs. SJK/Akatemia (3.div) 3-0 (3-0)
4. kierros: TuWe (3.div) vs. Pallo-Iirot rp. 3-5 jo. 0-0 (0-0)

Savonlinnan keskusta on heinäkuussa aivan täyteen lyöty ihmisistä Savonlinnan oopperajuhlien takia ja jonkin verran ihmismassaa läikkyi myös Kyrönniemen urheilukentälle seuraamaan Regions’ Cupia. Ottelupöytäkirjan mukaan ottelussa oli yleisöä vain 50, mutta paikan päällä laskettuna yleisömäärä oli lähemmäs 200. STPS:n Ari-Matti Meriläisellä oli katsomossa myös kovaääninen ja melko henkilökohtainen viiden hengen kannattajaryhmä.

stps-piirot_yleisöä
Ottelua seuraamaan oli saapunut mukavasti yleisöä.

Kotijoukkue STPS:n mielenkiintoisin pelaaja oli JJK:ta ja RoPSia aikaisemmin edustanut Zakaria Abahassine. Myös neljä maalia tämän vuoden Regions’ Cupissa tehnyt toppari Tommi Ekmark oli ennakkoon mielenkiintoinen tarkkailtava. Pallo-Iirojen avauksessa laituri Stanley Ukwuoma ja kapteeni Niklas Kuusio olivat mielenkiintoisimpien pelaajien joukossa. Tampere/Satakunnan Kolmosen maalipörssiä 14 maalilla johtava Juho Patola aloitti vaihtopenkillä, kun nuori Juuso Snicker sai näyttöpaikan kärjessä.

stps-piirot_avauskokoonpanot
STPS pelasi keltaisissa pelipaidoissa ja Pallo-Iirot mustissa.

Joukkueiden avauskokoonpanot
Pallo-Iirot (4-5-1)
STPS-PIirot_avauksetEdustus STPS (4-4-2)

Pallo-Iirot piti ottelussa enemmän palloa hallussaan, mutta STPS iski useasti vaarallisilla vastahyökkäyksillä. Ottelun avausmaali nähtiin 20. minuutilla juurikin nopean vastahyökkäyksen jälkeen, kun STPS:n Rasmus Myllys vapautti Zakaria Abahassisen maalintekoon. Abahassinen nosti pallon läpiajon päätteeksi tyylikkäästi vastaan tulleen Iiro-vahti Panu Eraman yli.

Pallo-Iirot tasoitti ottelun hetki ennen taukovihellystä, kun Niklas Kuusion vapaapotku painui vastustamattomasti STPS-maalin vasempaan alakulmaan. Tauolle lähdettiin 1-1-tasatilanteessa.

stps-piirot_1-1
Pallo-Iirojen kapteeni Niklas Kuusio tasoitti ottelun juuri ennen taukovihellystä komealla vapaapotkumaalilla.

Pallo-Iirot teki tauolla peräti kolme pelaajavaihtoa vaihtaen muun muassa päänsä ensimmäisellä puoliajalla lievästi loukanneen maalivahti Panu Eraman pois kentältä.

stps-piirot_kolme_vaihtoa
Pallo-Iirot vaihtoi tauon jälkeen peräti kolme pelaajaa.

STPS aloitti toisen puoliajan terävästi ja siirtyi 2-1-johtoon heti puoliajan alussa Zakaria Abahassisen päivän toisella osumalla. Abahassinen oli unohtunut täysin vapaaksi maalin takatolpalle, jossa hyökkääjällä oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

stps-piirot_2-1
STPS:n pelaajat juhlivat Zakaria Abahassisen tekemää 2-1-johtomaalia.

Tunnin pelin jälkeen Stanley Ukwuoma toi Pallo-Iirot jälleen tasoihin, kun vaihdosta kentälle tulleen Jouni Tukiaisen mainio keskitys löysi Ukwuoman takatolpalta, jossa nigerialaisella oli helppo työ siirtää pallo tyhjään maaliin.

75 minuutin pelin jälkeen nähtiin eripuraa synnyttänyt tilanne, jossa Mikko Valtanen viimeisteli lopulta Pallo-Iiroille 3-2-johtomaalin. STPS:n pelaajat protestoivat tilanteessa, sillä heidän näkemyksensä mukaan pallo oli jo STPS-vahti Lassi Rahikaisen hyppysissä ennen kuin Valtanen siirsi sen maaliin.Ottelun erotuomari Ayhan Dag kuitenkin hyväksyi maalin epäröimättä.

stps-piirot_2-3
STPS:n pelaajat protestoivat vahvasti Pallo-Iirojen kolmatta osumaa.

STPS menetti pelihuumorinsa Pallo-Iirojen 3-2-johtomaalin jälkeen ja joukkueen kapteeni Juuso Kautonen nappasi toisen keltaisen korttinsa 80. minuutilla ja joutui jättämään kentän. Tässä vaiheessa ottelu vaikutti jo ratkenneelta, mutta Pallo-Iirot ei jättänyt mitään sattuman varaan. Stanley Ukwuoma teki päivän toisen osumansa 85. minuutilla sijoitettuaan pallon varmasti maaliin läpiajon päätteeksi.

Raumalaisten oikeana puolustajana pelannut Antti Horjanheimo teki ottelun loppulukemiksi 2-5 lisäajalla vihelletystä rangaistuspotkusta. Horjanheimolle maali oli Pallo-Iirot uran toinen. Armoitettuna maalitykkinä tunnettu puolustaja teki ensimmäisen maalinsa vuonna 2011. Tilanteessa STPS:n Thaaer Haamed Hamiid sai punaisen kortin ja savonlinnalaiset päättivät ottelun vain kahdeksalla kenttäpelaajalla. Myös Ukwuoma kärkkyi mahdollisuutta tehdä hattutemppu rangaistuspotkusta, mutta lopulta Horjanheimo sai tilaisuutensa ja käytti sen myös hyvin.

stps-piirot_2-5_horjanheimo
Antti Horjanheimo viimeisteli loppulukemiksi 2-5 varmasti rangaistuspotkusta.

Pallo-Iirot oli läpi ottelun niskan päällä ja ansaitsi voittonsa ja paikan välierissä. STPS antoi tiukan vastuksen 80. minuutille saakka, mutta vajaamiehisenä ja maalin takaa-ajoasemassa eivät savonlinnalaiset pystyneet enää haastamaan raumalaisia.

Voiton myötä Pallo-Iiroilla oli edessään varmasti riemuisa paluumatka länsirannikolle. Pallo-Iirojen lisäksi viikonloppuna tiensä Regions’ Cupin välieriin selvitti myös Nurmijärven Jalkapalloseura (NJS), joka kukisti sunnuntaina seinäjokelaisen Sisu-Pallon vieraskentällä lukemin 2-1.

Ottelun kaikki maalit nähtävissä Pallo-Iirojen tekemässä maalikoosteessa (YouTube).