Helmikuussa Tolsalla: KTP vs. GrIFK

dav
KTP ja GrIFK kohtasivat Arto Tolsa Areenalla.

Arto Tolsa Areenalla on tuskin koskaan ennen pelattu Palloliiton sarjojen virallista ottelua helmikuun ensimmäisinä päivinä. Lauantaina 4. helmikuuta tämäkin ihme vihdoin tapahtui, kun KTP ja GrIFK kohtasivat Suomen Cupin C-lohkon ottelussa. Peliajankohta ja olosuhteet ovat vahva argumentti suomalaisen jalkapallokauden pidentämisen puolesta. Joskaan Kakkosen kautta ei juuri tarvitse nykyisestä pidentää pienen ottelumäärän (22) takia.

Nykymuotoisen Cupin säännöt suosivat selvästi liigajoukkueita, joiden rosterit ovat tässä vaiheessa kautta paljon laajemmat kuin alemmilla sarjatasoilla pelaavilla joukkueilla. KTP:lla oli lauantaina vaihtopenkillä kolme kenttäpelaajaa sekä kaksi maalivahtia ja GrIFK:lla penkillä istui vain kolme pelaajaa.

GrIFK on ollut KTP:lle jonkinlainen mörkö viimeisinä vuosina. Tai oikeastaan vuosikymmeninä, sillä KTP:n edellinen voitto kauniaislaisista on vuodelta 1992. Toki vuoden 1992 jälkeen joukkueet kohtasivat seuraavan kerran vasta vuonna 2006. 2000-luvulla pelatusta viidestä keskinäisestä ottelusta GrIFK oli voittanut peräti neljä. Viime kaudella Ykkösessä GrIFK voitti joukkueiden kolmesta kohtaamisesta kaksi ja yksi päättyi tasan. GrIFK säilyi viime kaudella Ykkösessä lopulta yllättävän suurella marginaalilla sijoittuen sarjassa kuudenneksi, kahdeksan pistettä KTP:n edelle.

dav
KTP harjoitteli Arto Tolsa Areenalla torstaina 2. helmikuuta.

Torstaina 2. helmikuuta KTP:n harjoituksissa oli 18 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Mukana kirmasi edellisiltä kausilta tuttu laitapuolustaja Giorgi Ositashvili sekä EIF:ssä viime kaudella Ykköstä pelannut brassi Lucas Dos Santos Oliveira. EIF:ssä Dos Santos kulutti lähinnä vaihtopenkkiä. Brassi on pelannut Suomessa myös Hongassa, jossa hän jäi toissa kaudella todella vähäiselle peliajalle. Kaudet 2013 ja 2014 Dos Santos pelasi Kakkosta BK-46:n riveissä ja teki ihan mukavasti maalejakin.

ktp-grifk_lucas_dos_santos
Lucas Dos Santos Oliveira antoi näyttöjä GrIFK:ta vastaan.

Niko Ikävalko on ilmeisesti jonkinlaisen loukkaantumisen takia tällä hetkellä sivussa. Uusia pelaajasopimuksia ei viikon aikana julkistettu, joten sopimuspelaajien määrä on edelleen kymmenen (mukaan lukien maalivahtivalmentaja Tatu Niskanen).

Ositashviliä ei nähty lauantaina KTP:n kokoonpanossa, mutta Lucas Dos Santos sai näyttöpaikan avauskokoonpanossa vasemmalla laidalla. Myös edellisen ottelun vaihtopenkillä aloittanut Onur Celik pääsi avaukseen. Saku Kvist löysi itsensä hieman oudolta paikalta oikeana puolustajana ja Jallu Rantanen testasi nuorta Anton Eerolaa keskikentän keskustassa. Vaihtopenkillä uutena tuttavuutena istui viime vuonna KTP:n B-junioreissa pelannut Elias Liljasto (-99). Sopimuspelaajista puolustaja Oskari Pasanen puuttui kokonaan kokoonpanosta.

Vierasjoukkue GrIFK:n kokoonpanossa mielenkiintoisimmat pelaajat olivat hyökkäyspäässä aloittaneet Daniel ja Samuel Langhoff sekä Valmir ja Faton Seferi. Viime kaudella Ykkösessä kuusi maalia viimeistellyt Petter Meyer aloitti ottelun vieraiden vaihtopenkillä.

Joukkueiden avauskokoonpanot
GrIFK (4-4-2)
ktp-grifk_avauksetKTP (4-4-1-1)

KTP:n laitapelaajat Celik ja Dos Santos vaihtoivat laitoja ottelun aikana muutamaan otteeseen.

KTP:n vaihdot (ulos <-> sisään):
61 min Lucas Dos Santos <-> Kaarel Usta
68 min Ferdi Balkiran <-> Jimi Lassila (Usta siirtyi kärkeen Balkiranin paikalle ja Lassila oikeaan laitaan)

GrIFK piti palloa ottelun alussa enemmän itsellään, mutta KTP teki maalit. Ottelun yhdeksännellä minuutilla Aleksi Tarvonen vapautti vasemmalta laidalta pystyjuoksun tehneen Celikin läpiajoon ja Celik sijoitti pallon ohi Grani-vahti Kimi Lindemanin.

Onur Celik (14) teki KTP:n 1-0-johtomaalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Dos Santosin vasemmalta laidalta lähtenyt keskitys löysyi Tarvosen maalin edestä, mutta hänen puskunsa osui lopulta Grani-maalin yläriman päälle. KTP:n maalipaikat syntyivät suurilta osin vastahyökkäyksistä ja Grani pyöritteli palloa.

19 minuutilla Grani menetti pallon omalla puolustusalueellaan karmealla tavalla ja Dos Santos niittasi pallon yli 20 metristä komeasti yläriman kautta maalin oikeaan yläkulmaan. Neljä minuuttia myöhemmin brassi oli tehdä päivän toisen maalinsa vapaapotkusta, mutta Lindeman torjui Dos Santosin noin 25 metristä lähteneen vapaapotkun hienosti yläkulmasta.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Celik antoi hyökkäysalueella harhasyötön ja Grani iski välittömästi nopealla vastahyökkäyksellä, jonka päätteeksi Samuel Langhoff sijoitti pallon maaliin ja tilanteeksi 2-1. Typerät hyökkäysalueen pallonmenetykset varjostivat KTP:n otteita läpi koko ottelun. Celikin lisäksi helppoja pallonmenetyksiä tekivät ainakin Dos Santos ja  Anton Eerola. Ottelussa ehkä näkyi se, että vastustaja oli terävämpi kuin aikaisemmin tällä kaudella. Tauolle lähdettiin KTP:n johtaessa 2-1.

ktp-grifk_yleisoa
Ottelussa oli 255 katsojaa.

Toisella puoliajalla peli aaltoili todella paljon ja välillä tuntui, ettei keskialuetta käytetty lainkaan molempien joukkueiden rynnistäessä nopeisiin hyökkäyksiin. Grani oli lopulta hieman hallitsevampi osapuoli, mutta KTP onnistui myös luomaan hyviä maalipaikkoja. Noin tunnin pelin jälkeen Tarvonen pääsi vetämään vasemmalta, mutta veto suuntautui vähän maalin ohi.

81. minuutilla Granin Valmir Seferi pääsi vetämään melko vapaasti rangaistusalueen rajalta ja täräytti pallon maaliin ja tilanteeksi 2-2. Grani painosti ottelun lopussa ja Valmir Seferi oli päästä tekemään voittomaalin aivan viimeisillä hetkillä, mutta hänen vasemmalta laidalta lähtenyt vetonsa nousi lopulta hieman KTP-maalin yli. Granin pelaajat olivat ottelun jälkeen selkeästi pettyneempiä 2-2-tasapeliin kuin KTP:n pelaajat. Varsinkin toisella puoliajalla Grani pääsi murtautumaan luvattoman helposti maalintekoalueille.

— Paljon heräsi kysymysmerkkejä. Ei helmikuussa tarvitse vielä kuitenkaan huolissaan olla, KTP:n päävalmentaja Jari Rantanen kertoi ottelun jälkeen Kymen Sanomille.

Jiri Koski esitti KTP:n maalilla ottelussa jälleen muutaman hyvän torjunnan. Ferdi Balkiran oli kärjessä melko näkymätön ja hänet vaihdettiinkin kentältä toisen puoliajan puolessa välissä. Noin tunnin pelannut Dos Santos vakuutti vedoillaan, mutta muu tekeminen kentällä oli ajoittain hieman tahmeaa. Häntä kannattaisi ehdottomasti kuitenkin pitää ringissä ainakin parin seuraavan Suomen Cupin ottelun ajan, mikäli mahdollista. Tämän jälkeen voisi jo ehkä tehdä päätöksiä sopimuksesta.

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että KTP tarvitsee ainakin maaleja tekevän kärkipelaajan sekä laitapelaajia niin puolustukseen kuin keskikentällekin. Esimerkiksi Saku Kvist ei varmasti tule sarjapeleissä pelaamaan laitapuolustajana. Myös kolmas topparivaihtoehto tarvitaan. Oletettavaa on, että kaikki harjoitusottelut KTP:n puolustuslinjassa pelannut Topi Pasi saa sopimuksen myös tulevalle kaudelle. Sebastian Dolivo puolestaan on joukkueen selkeä ykköstoppari tällä hetkellä.

Viime kaudella KTP:n riveissä Ykköstä pelanneet Ositashvili ja Ville Oksanen olisivat hyviä ja tervetulleita vahvistuksia Kakkoseen. Testipelaajien kanssa ei hätiköityjä ratkaisuja kannata tehtä, sillä aikaa kauden alkuun tosiaan on. Tärkeintä on saada kasaan iskukykyinen joukkue, kun Kakkonen pyörähtää käyntiin 1. toukokuuta. Tällä hetkellä Koski, Dolivo, Marko Tyyskä,  Kvist ja Tarvonen näyttävät varmoilta aloittajilta. Myös Nykänen kuuluu potentiaalisiin avauksen vakiokasvoihin. Loput paikat ovatkin sitten vielä tarjolla muille.

Suomen Cupin C-lohkon tilanne 5.2.2017
suomen_cup_c-lohkon_tilanne_5-2-2017

Suomen Cupissa KTP kohtaa vielä lohkon kovimmiksi joukkueiksi ennakoidut HJK:n, HIFK:n ja Hongan, joten on melko epätodennäköista, että kotkalaisia nähdään jatkopeleissä. Jatkopaikka vaatisi todennäköisesti ainakin kahta voittoa. Lohkokakkoset ja viiden lohkon paras lohkokolmonen etenevät puolivälieräkarsintoihin ja lohkovoittajat suoraan puolivälieriin. Cup tarjoaa KTP:lle kuitenkin todella kovia kauteen valmistavia otteluita, joten saattaa siitä jotain hyötyäkin olla. Cupin lohkovaiheen päättymisestä sarjakauden alkuun on kuitenkin vielä kaksi kuukautta.

Harjoituskauden otteluiden saldo: 4 — 2 — 2 — 0 — 13-4 — 8
Seuraava ottelu: ma 13.2. klo 19.00 vs. HJK (Töölö / Tali, Suomen Cup)