Kovaa peliä Hamarin urheilukentällä: Futura vs. TiPS

Futura ja TiPS kohtasivat Kolmosen ottelussa Hamarin urheilukentällä Porvoossa.

Helsingin ja Uudenmaan Kolmosen 2. lohkon nousijasuosikkeihin kuuluvat porvoolainen FC Futura ja Tikkurilan Palloseura Vantaalta kohtasivat sunnuntaina 21. toukokuuta Hamarin urheilukentällä Porvoossa.

Porvoon keskuskentän remontin takia Futura pelaa suurimman osan tämän kauden kotiotteluistaan noin viiden kilometrin päässä Porvoon keskustasta sijaitsevalla Hamarin urheilukentällä. Metsän keskellä olevan urheilukentän toisella pitkällä sivulla on katsomo muutamalle sadalle katsojalle ja katsomon takana olevalle kalliolle voi kiivetä portaita pitkin seuraamaan kenttätapahtumia hieman korkeammasta perspektiivistä. Katsomon vieressä on myös kuuluttamo. Kentän toisella puolella on korotettu seisomakatsomo, josta on myös erittäin hyvä seurata ottelua.

Seisomakatsomossa voi nojailla aitaan.
Seisomakatsomo on lähes kaksi metriä kentän pinnan yläpuolella.
Ottelutapahtumat hahmottaa ehkä parhaiten katsomon takana olevalta kalliolta.
Näkymä kentän toisesta päästä.

Aurinkoisena kevätpäivänä Hamarin urheilukenttä oli mitä mainioin paikka ottelun seuraamiseen. Lämpimässä säässä sai valita joko auringon tai varjon välillä. Pelikenttä ei puolestaan ollut kovinkaan hyvässä kunnossa ja pallon pelaaminen maatapitkin aiheutti erityisesti kenttään tottumattomalle vierasjoukkue TiPS:lle suuria vaikeuksia.

Kenttä on kuntonsa puolesta nähnyt parempia päiviä, sillä muutamat maajoukkueetkin (ilmeisesti ainakin Saksa ja Turkki) ovat harjoitelleet kentällä ennen maaotteluita majoittuessaan Haikon kartanossa. Toki Hamarin nurmi on varmasti vielä vasta heräilemässä talvihorroksesta.

Pelaajana Hamarin nurmi tuli itselleni tutuksi kaudella 2009 pelatessani Nelosta TiPS:n paidassa. Tuolloin onnistuin jopa tekemään kaksi maalia kauden päätteeksi Vitoseen pudonnutta Akillesta vastaan.

Molempien joukkueiden avauskokoonpanossa nähtiin Veikkausliigakokemusta, sillä kotijoukkueen riveissä aloittivat kaudella 2006 KooTeePeen riveissä liigaa pelannut Mikko Lönnström sekä FC Lahtea ja MyPaa liigassa vuosina 2006-2010 edustanut Mohamed Fofana. Porvoolaisten rosteriin kuuluu myös Hongassa lempinimellä Taikuri tunnettu John Weckström, joka ei kuitenkaan ollut TiPS:aa vastaan kokoonpanossa. TiPS:n avauskokoonpanosta löytyi puolestaan viime kaudella Veikkausliigaa PK-35 Vantaan riveissä pelannut Ymer Xhaferi.

Joukkueiden avauskokoonpanot
TiPS (4-4-1-1)
Futura (4-4-1-1)

Ottelun alku ennakoi kuumaa peliä ja Futuran Ville Kuusela nappasikin ottelun ensimmäisen keltaisen kortin jo toisella peliminuutilla. Futura aloitti vahvasti ja Fofana oli yllättää TiPS-vahti Aatu Hakalan kaukaa lähteneellä nostollaan kolmannella peliminuutilla, mutta pallo leijaili hieman maalin yli.

Viiden minuutin kohdalla Anton Britschgi pääsi hyvään vetopaikkaan oikealta laidalta, mutta täräytti pallon TiPS-maalin sivuverkkoon. Hetkeä myöhemmin TiPS:n Ismail Hassan menetti pallon vaarallisesti omalla alueellaan ja TiPS-puolustus joutui lopulta katkaisemaan hyökkäyksen vapaapotkun arvoisesti.

Futuran vapaapotku hyvästä paikasta.

Futura siirtyi lopulta 1-0-johtoon 25. minuutilla, kun Fofanan täräytti pallon kulmapotkun jälkeen maaliin komealla volley-vedolla.

TiPS pääsi avausmaalin jälkeen otteluun paremmin mukaan ja sai luotua enemmän painetta Futuran maalille. Xhaferi pääsi kokeilemaan maalintekoa vapaapotkusta oikealta laidalta 28. minuutilla, mutta pallo nousi yli maalin.

TiPS tasoitti ottelun 36. minuutilla, kun pallo ajautui sivuvapaapotkun jälkeen Xhaferille, joka otti pallon haltuun, harhautti Futuran pelaajan ja latasi pallon maalin oikeaan yläkulmaan reilusta 20 metristä. Tämä oli ehdottomasti illan komein maali. Joukkueet lähtivät tauolle 1-1-tasalukemissa.

Virvokkeita myytiin pukukoppien vieressä olevasta katoksesta.

Toisella jaksolla vierasjoukkue TiPS oli hallitsevampi osapuoli ja useasti lähempänä maalintekoa. Tunteet kentällä kuumenivat entisestään toisella jaksolla. Futuran Lönnström ja TiPS:n Nehari Sallahi todistelivat miehuuttaan toisilleen ottelun 74. minuutilla ja molemmat saivat tästä palkinnoksi keltaiset kortit. Molemmat riitapukarit otettiin samantien myös vaihtoon, mikä taisi olla valmentajilta täysin oikea päätös. Futura onnistui maalinteossa 81. minuutilla, kun Britschgi ohjasi kulmapotkusta lukemiksi 2-1. Ottelun lopussa TiPS nohti maalivahtinsakin mukaan hyökkäykseen, mutta maaliin tikkurilalaiset eivät palloa saaneet. Futura puolestaan rankaisi vielä ottelun lisäajalla, kun vaihdosta kentälle tullut Janne Arolinna niittasi vastahyökkäyksen päätteeksi loppunumeroiksi 3-1.

Janne Arolinnan tekemä 3-1-maali sinetöi Futuran voiton.

Voiton ansiosta Futura nousi 2. lohkon kärkeen ja TiPS puolestaan putosi lohkokakkoseksi. Futura kuitenkin hävisi seuraavan sarjaottelunsa keskiviikkona 24. toukokuuta HIFK:n kakkosjoukkueelle ja näin ollen TiPS:lla on perjantaina (26.5. vs. PK-35) mahdollisuus vallata lohkon kärkipaikka takaisin itselleen. HIFK/2 nousi voitollaan myös vahvasti mukaan kärkikamppailuun. Lisäksi PK-35 ja ToTe vaanivat vielä aivan kärjen tuntumassa.

Helsingin ja Uudenmaan Kolmosen 2. lohkon sarjataulukko 24.5.