Budapestin derby: Bp. Honvéd vs. Újpest

hon-ujp
Mainos Bozsik stadionin ulkopuolella pari päivää ennen ottelua.

Honvédin ja Újpestin välinen kohtaaminen ei ehkä ole kiihkein Budapestin derbyistä, mutta ottelut keräävät edelleen normaaliin sarjapeliin verrattuna erittäin hyvin yleisöä. Silti Bozsik stadionin lehtereille oli saapunut vain 3500 katsojaa aurinkoisena maaliskuun ensimmäisenä päivänä, jolloin Unkarin liiga palasi talvitauoltaan.

Unkarilainen jalkapallo on itselleni erityisen merkityksellistä, sillä asun tällä hetkellä työharjoittelun varjolla jo toiseen otteeseen Budapestissa ja kaupungin jalkapalloskene on tullut jo melko tutuksi. Lisäksi Unkari pelaa Suomen EM-karsintalohkossa, joten paikallisen jalkapallon seuraamiseen tulee sitäkin kautta lisämielenkiintoa.

Joukkueiden taustat Unkarissa ovat melko värikkäitä ja historian tapahtumat ovat muokanneet eri seuroja aina nimistä lähtien. Honvédin ja Újpestin derbyn yhteydessä on siis hyvä perehtyä hieman tarkemmin näiden kahden seuran mielenkiintoiseen historiaan.

Csak a Kispest!

Budapestin 19. kaupunginosasta Kispestistä (pikku-Pest) ponnistava Honvéd perustettiin vuonna 1909 nimellä Kispest AC. Honved-nimi tuli käyttöön vasta 1949, jolloin Kispestistä tuli Unkarin puolustusvoimien seura. Kommunismin aikana ammattilaisuus oli käytännössä kielletty ja tämä tarjosi puolustusvoimille mahdollisuuden haalia Honvédin riveihin maan parhaat jalkapalloilijat, jotka ”työskentelivät” armeijassa pelaamalla jalkapalloa. Tarkoituksena oli tehdä joukkueesta Unkarin lippulaiva ja maajoukkue koostuikin pitkälti Honvédin pelaajista.

Edellä oleva huudahdus tarkoittaa vapaasti suomennettuna “on vain Kispest” ja tämä onkin yleisimmin stadionilla kuultu kannatushuuto. Myös kannattajien lakanoissa ja huiveissa lukee Honvédin sijaan yleensä Kispest seuran alkuperäisen nimen mukaan. Honvédin nimessä on kommunismin kaiku, mutta minulle on jäänyt epäselväksi miksi nimeä ei vaihdettu rautaesiripun romahtamisen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa? Ehkä Honvédin uroteot 1950-luvulla painavat vaakakupissa liikaa.

Bozsik stadion

Bozsik stadionin portti.

Bozsik stadion on nimetty seurassa pelanneen József Bozsikin mukaan, miehen 101 maaottelun kunniaksi. Seuraa pelaajana vuosina 1943–1962 edustanut Bozsik oli ensimmäinen unkarilaispelaaja, jonka mukaan oli nimetty oma stadion. Bozsikille on pystytetty stadionin eteen myös oma muistolaatta.

Bozsik stadionilla voidaan käytännössä tarkoittaa laajempaa kompleksia, jonka alueelta löytyy harjoituskenttä ja Honvédin oma junioriakatemia. Lipunmyynti tapahtuu kuitenkin portin ulkopuolella ja porteilta kävelymatkaa varsinaisen stadionin sisäänkäynneille on vielä muutama sata metriä. Matkalla voi ihastella betoniseinään maalattuja graffiteja.

Keskustasta Bozsik stadionille saapuminen on melko helppoa. Ensin on otettava sinisen metrolinjan (M3) metro Köbanya-Kispestin suuntaan ja jäätävä pois toiseksi viimeisellä pysäkillä, Hatar útilla. Hatar útilta lähtee raitiovaunulinja 42, jonka päätepysäkki Tulipan utca on vain kivenheiton päässä stadionista. Vaihtoehtona on kävellä metroasemalta reilun kahden kilometrin matka Ady Endre útia pitkin stadionille.

Jozsef Bozsikin muistolaatta stadionilla.

Itse stadion on tyypillinen itäeurooppalainen reliikki kommunistiajoilta ja kenttää ympäröi betonista valettu kulho. Nykyisin Bozsik stadionille mahtuu lähteestä riippuen 7000–10 000 katsojaa, mutta Honvedin kotiotteluissa käy keskimäärin 1000–2000 ihmistä. Ottelun seuraamisen kannalta stadion ei ole kovin hyvä, sillä katsomot ovat matalat ja kenttää kiertää vanha nurmettunut hiekkasorajuoksurata, joka on melko yleistä Unkarissa ja tämän takia kenttä on kaukana katsomoista. Tunnelman kannalta stadionilta puuttuu akustiikka ja kannattajaryhmien meteli ei kanna kovinkaan pitkälle. Kuitenkin stadionissa on tiettyä nostalgisuutta ja varsinkin usein paljon vieraskannattajia liikuttavien Újpestin, Ferencvarosin, Debrecenin, Videotonin ja Diosgyörin saapuessa vierailuille, on stadionilla kokemisen arvoinen tunnelma. Muissa otteluissa voikin sitten keskittyä enemmän pelin seuraamiseen yhdessä noin 1,5 euroa maksavien oluttuoppien kanssa. Itse otteluliput maksavat 4-10 euroa.

Újpest FC – Pohjois-Budapestin jättiläinen

Kaupungin toiselta puolelta Kispestiin saapunut Újpest tulee samannimisestä pohjois-Budapestin kaupunginosasta (Újpest tarkoittaa kirjaimellisesti uutta Pestiä) ja se on tällä hetkellä kaupungin toiseksi kannatetuin joukkue Ferencvárosin jälkeen. Újpest TE perustettiin yleisseuraksi vuonna 1885 ja vuonna 1899 perustettiin Újpest FC -niminen jalkapalloseura, joka liitettiin Újpest TE:hen vuonna 1901. Ujpest oli itse asiassa Kispestin tapaan oma kylänsä ennen vuotta 1950, jolloin se liitettiin Budapestiin ja nykyisin alue on kaupungin neljäs kaupunginosa.

Historiallisesti Újpestista tuli pian toisen maailmansodan jälkeen poliisivoimien joukkue ja nimeksi muutettiin Budapest Dozsa 1500-luvulla eläneen unkarilaisen sotasankarin, György Dozsan, mukaan. Muualla Itä-Euroopassa poliisien joukkueet nimettiin yleensä Dinamoksi. Vuoden 1956 vallankumouksen jälkeen Unkarin hallitus ei antanut seuran pitää vanhaa nimeään ja tästä johtuen seurasta tuli Újpest Dozsa. Kommunismin kaatuessa seura nimettiin jälleen Újpest TE:ksi ja vuodesta 1998 saakka joukkue on kantanut nimeä Újpest FC. Unkarissa nimenvaihdot ovat olleet tiuhemmassa kuin Suomessa ja lähes jokaiselta joukkueelta löytyy oma KooTeePee-historiansa. Mutta Újpestista enemmän juttua joskus myöhemmin.

Ottelu

Joukkueiden aloituskokoonpanot.

Honvéd aloitti ottelun pirteästi ja oli alussa hallitsevampi osapuoli ja loi painetta Újpestin maalille. Erikoistilanteista vastanneen, joukkueen parhaan maalintekijän, somalialaisen Ayub Daudin potkutekniikka oli verrattavissa ex-maalivahti Jani Vianderin avaustyöskentelyyn. Surkeista erikoistilanteistaan huolimatta Honved siirtyi 1-0-johtoon jo 13 minuutin pelin jälkeen, kun vasemman laitalinkin paikalla pelannut serbialainen Boris Živanović puski pallon ohi Újpest-vahti Marko Dmitrovicin.

Maalin jälkeen pallonhallinta siirtyi vierasjoukkue Újpestille, mutta vierailijat eivät onnistuneet luomaan kovinkaan vaarallisia maalintekopaikkoja Honvedin pitäessä joukkonsa hyvin kasassa. Yleensä näissä tilanteissa tarvitaan jotain erityistä ja tällä kertaa serbialainen Dušan Vasiljević esitteli laukaisuarsenaaliaan pamauttamalla pallon upealla kierteellä reilusta 20 metristä Honvéd-maalin oikeaan kulmaan.

Oman kokemukseni mukaan unkarilaisten sarjaottelut muuttuvat usein toisella puoliajalla niin sanotuksi ”hurlumhei-palloksi”, jossa ei ole välillä päätä eikä häntää, mutta joka on neutraalin katsojan kannalta yleensä äärimmäisen viihdyttävää. Ilmeisesti taktiikan noudattaminen kiinnostaa vain ensimmäiset 45 minuuttia. Valmentajan painajainen.

Újpestin kannattajia oli saapunut paikan päälle reilu tuhat.
yleiskuvaa_stadionista
Pääkatsomossa oli runsaasti tyhjiä paikkoja.

Tämä ilmiö ei kuitenkaan täysin toteutunut tässä ottelussa, vaikka maaleja toisella puoliajalla syntyikin peräti kolme. Honvéd palasi talvitauolta selvästi terävämpänä ja hallitsi toista puoliaikaa. Újpestilta puuttui kokoonpanosta kuitenkin muutama avainpelaaja ja tämä varmasti vaikutti vieraiden otteisiin. Daud vei kotijoukkueen 2-1-johtoon rangaistuspotkullaan, kun toista puoliaikaa oli pelattu 20 minuuttia. Keskikenttäpelaaja Bálint Vécsein kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua syntynyt 3-1-maali näytti jo ratkaisseen ottelun, mutta Újpest nousi vielä viime hetkillä maalin päähän, kun jo ensimmäisen puoliajan lopulla kentälle vaihdettu, belgialaisesta Standard Liegestä, seurassa lainalla oleva lupaava montenegrolainen Nebojša Kosović onnistui viimeistelyssään. Ottelu kuitenkin päättyi kotiyleisön rieumuksi lukemiin 3-2.

Voitto nosti Honvédin lähelle mitalikamppailua, kun taas Újpest saa katsella olkansa taakse putoamisviivan lähestyessä pohjoisbudapestilaisia ja ensi viikonlopun kamppailu sarjajumbo Kaposvaria vastaan on Lilakille elintärkeä.

Ottelun jälkeen Honvédin pelaajat menivät kiittämään Kispest szektorissa olevia ultrakannattajiaan, mutta jättivät, italialaispuolustaja Raffaelle Alcibiadea lukuun ottamatta, toisessa katsomossa ylävitosia odottaneet pikkujuniorit huomioimatta. Tämä on ilmiö, jota ei mielellään jalkapallostadioneilla näkisi. Myös Suomessa pelaajat voisivat huomioida stadionille saapuneet juniorit otteluiden jälkeen. Liigapelaajalta saatu huomionosoitus voi olla merkittävä tekijä pikkujuniorin innostuksen kannalta ja tähän pelaajilta vaaditaan vain pieniä eleitä.

Honvédin pelaajat kiittävät kannattajiaan ottelun jälkeen.

Poliisivoimien läsnäolo oli merkittävä ja stadionin ympäristössä partioi ottelun aikana järjestysmiesten lisäksi ainakin muutama sata poliisia. Minkäänlaisia ongelmia ottelussa ei kuitenkaan nähty ja Újpestin reilut tuhat vieraskannattajaa poistuivat tappion jälkeen vähin äänin katsomosta. Kotiyleisöä pidettiin stadionin sisäpuolella reilut 20 minuuttia ottelun jälkeen, jotta vierasjoukkueen kannattajat ehtivät aloittaa matkansa kohti pohjoista.