Unkarilainen toinen puoliaika

Ferencvarosin kannattajien tifo ennen 2. puoliajan alkua.

Ferencvarosin kannattajien tifo ennen 2. puoliajan alkua.

Kun ynnätään yhteen kolme punaista korttia, tuhrittu rangaistuspotku, kaksi maalia, tukuittain loistavia maalipaikkoja, muutama maailmanluokan torjunta, koko elämänsä rautaa nostelleen järjestysmiehen tekemä niskalenkki ja intohimoisesti pelissä mukana elävä yleisö saadaan Ferencvarosin ja Györi ETO:n välisen ottelun toinen puoliaika.

Oman kokemukseni mukaan unkarilaisessa seurajalkapalloilussa homma lähtee toisella puoliajalla niin sanotusti käsistä. Edellisessä kirjoituksessani nimesin tämän unkarilaiseksi hurlumhei-palloksi ja sitä tarjosivat sunnuntai-illan ratoksi Ferencvaros ja Györ omassa kevätkauden avaavassa ottelussaan. Ferencvaros pelaa kotiottelunsa tällä kaudella poikkeuksellisesti Ferenc Puskas stadionilla, sillä vanha Albert Florian stadion jyrättiin maan tasalle ja tilalle on nousemassa uusi moderni kotiareena.

Heti ottelun alussa saatiin kohtaus aikaiseksi, kun molemmat joukkueet pelasivat lähes samanvärisissä asuissa. Ferencvarosin pelipaita on vihrävalkoraidallinen ja Györin pelipaita valkoinen. Asia ratkaistiin lopulta tauolla ja Ferencvaros pelasi toisen puoliajan mustilla pelipaidoilla. Katsojakin kiitti tästä. Ensimmäisellä puoliajalla viime kaudella mestaruuden voittanut Györ vaikutti vahvemmalta joukkueelta ja se hallitsi hienokseltaan ottelua, mutta yhtä huippupaikkaa lukuun ottamatta tarjolla oli lähinnä puuduttavaa kyttäilyä.

Toisella puoliajalla Fradi otti ohjat haltuunsa ja vyörytti hyökkäyksiä kohti Györin maalia. Slovakialainen Lubos Kamenár Györin maalilla esitti kuitenkin loistavia torjuntoja, mutta myös Ferencvarosin viimeistelyssä oli toivomisen varaa.

Unkarin maajoukkueeseen ensi keskiviikon harjoitusotteluun Suomea vastaan nimetty Györ-toppari Zoltán Lipták vaikutti erinomaiselta pelurilta. Mies katkoi ja avasi peliä rauhallisesti ja piti maalipörssin kärkisijoilla olevan, hieman shefkimäisen, Daniel Böden hyvin aisoissa. Lipták otti ottelun lopun kahakoinnin seurauksena punaisen kortin ja Böde epäonnistui kymmenen minuuttia aikaisemmin rangaistuspotkussa, joten molemmat onnistuivat suorittamaan myös vähemmän mallikkaasti…

Ferencvarosin brassihyökkääjä Leonardo räjäytti pankin ottelun 74 minuutilla sijoittaen pallon varmasti ohi hienon ottelun pelanneen Kamenárin. Yhdeksän minuuttia myöhemmin ottelun olisi pitänyt ratketa, sillä Ferencvaros sai rangaistuspotkun ja Györin Michal Švec katseli samalla punaista. Maalinteko ei kuitenkaan maistunut Bödelle ja Kamenár nappasi pallon oikeasta alakulmasta.

Tämän jälkeen Györ saikin vielä yllättäen vajaamiehisenä painetta Ferencvarosin maalille oltuaan koko puoliajan alakynnessä ja maalihan sieltä tuli. Lähellä oli myös vieraiden voittomaali, mutta tasapelikin tuntui kelpaavan reilulle parille sadalle Budapestiin matkanneelle kannattajalle.

Ottelua Ferenc Puskas stadionille oli saapunut seuraamaan reilut 11 000 katsojaa ja tämä kertoo jotain Ferencvarosin suosiosta koko maassa, kun eilisessä Budapestin derbyssä (Honvéd-Újpest) katsojia oli hienona aurinkoisena iltapäivänä vain noin 3 500. Ferencvarosin kannattajat pitivät tunnelman korkeana koko ottelun ajan ja uudella stadionilla tunnelma on varmasti vieläkin parempi. Ferenc Puskas stadion piti purkaa jo vuonna 2011 pelatun Unkari-Suomi -ottelun jälkeen, mutta Unkarissa asiat tuppaavat usein jämähtämään paikoilleen…

Fradi-ultrien katsomonosa.

Fradi-ultrien katsomonosa.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Unkari Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s