3 x Újpest-MTK ja 12 vuoden odotus

Image
Újpestin kannattajat Cupin välierän ensimmäisessä osaottelussa (16.4.).

Unkarin suurseuroihin kuuluva Újpest on seilannut viimeiset 12 vuotta ilman titteliä. Seuran kannattajat ovat tottuneet menestymään, sillä Újpest on voittanut peräti 20 Unkarin mestaruutta ja kahdeksan cup-mestaruutta. Tällä kaudella (2013/14) joukkue raivasi tiensä Unkarin Cupin finaaliin kaadettuaan paikallisvastustaja MTK:n kaksiosaisessa välierässä yhteismaalein 3-0. Samaan aikaan joukkue rämpii liigassa ja on kuntopuntarin toiseksi viimeinen. Viimeksi Újpest on voittanut jotain kaudella 2001/02, jolloin Lilak nappasi Cupin mestaruuden.

2000-luvulla Újpest on sijoittunut Unkarin liigassa toiselle sijalle kolme kertaa, mutta viime kausina menestys on ollut heikkoa ja joukkue on nähty lähempänä putoamisviivaa kuin mitalisijoja. Itse näin Újpestin pelaavan Szusza Ferenc stadionilla ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja vaihtolukukautenani (syksy 2011) kävin myös tiiviisti katsomassa joukkueen otteluita. Tänä keväänä hankin kausikortin kevätkaudelle. Joukkoon on mahtunut melkoista taapertamista ja toisaalta muutama huippuesitys. Kuluvalla kaudella Újpest on ollut koko sarjan huonoin kotijoukkue ja voittanut vain kolme ottelua kotonaan.

Újpestin stadion on nimetty Unkarin jalkapallohistorian parhaimpien pelaajien joukkoon kuuluvan Szusza Ferencin mukaan. Szusza pelasi koko pelaajauransa Újpestissa ja teki Unkarin liigassa lähes 400 maalia.
Újpestin stadion on nimetty Unkarin jalkapallohistorian parhaimpien pelaajien joukkoon kuuluvan hyökkääjä Szusza Ferencin mukaan. Szusza pelasi koko pelaajauransa (1941-1960) Újpestissa ja teki Unkarin liigassa lähes 400 maalia.

Újpest ja MTK kohtasivat Cupin välierien takia muutaman viikon sisällä kolmesti. Välierien ensimmäinen osaottelu MTK:n Nandor Hidegkuti -stadionilla päättyi maalittomaan 0-0-tulokseen. Kolme päivää ennen toista osaottelua (3.5.) MTK kävi hakemassa vierasvoiton liigaottelussa peräti 0-4-lukemin. Ottelun jälkeen suivaantuneet Újpest-kannattajat antoivat pelaajien kuulla kunniansa. Kannattajien banderollit katosivat jo 0-3-maalin jälkeen.

Kannattajilta saatu palaute taisi tehota, sillä seuraavana tiistaina (6.5.) Újpest pelasi kuitenkin loistavan ottelun ja stadionille saapuneet vajaat 2000 katsojaa pitivät tunnelmaa yllä ja siivittivät joukkueen Cupin finaaliin ensimmäisen kerran 12 vuoteen. Finaalissa Újpest saa vastaansa Unkarin kolmanneksi suurimmasta kaupungista, Miskolcista, tulevan Diosgyörin, joka kaatoi omassa välierässään sarjakärki Debrecenin lopulta vierasmaalisäännön turvin.

Image
Ääni kellossa muuttui finaalipaikan varmistaneen 3-0-kotivoiton jälkeen. Tällä kertaa ei omille pelaajille raivottu.

Parin viikon päästä nähdään, nappaako Újpest historiansa yhdeksännen cup-mestaruuden.

Jätä kommentti