PEPO haki täyden pistepotin Haminan linnoituksesta

Haminan urheilukenttä

Perjantaina 29.5. lappeenrantalainen PEPO saapui Haminan Pallo-Kissojen vieraaksi Kaakkois-Suomen Kolmosen ottelussa Haminan urheilukentälle. Ennen ottelua PEPO oli sarjan kärjessä eikä ollut kärsinyt vielä tappiotakaan. Kotijoukkue HaPK oli aloittanut kautensa vahvasti voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta tämän jälkeen pistetili oli karttunut vain yhdellä tasapelipisteellä ja sarjakärki oli karkaamassa.

Ottelupaikkana toiminut Haminan urheilukenttä sijaitsee upealla paikalla Haminan linnoituksen kupeessa ja on ehdottomasti vierailemisen arvoinen jalkapallokohde. Muurit tarjoavat katsojille oivan katselupaikan, sillä vaikka etäisyys kenttään on muurien päältä melko pitkä, kentän tapahtumat hahmottaa mahdollisesti jopa paremmin ylhäältä kuin kentän laidalla olevasta katsomosta. Osa muurista ulottuu myös aivan katsomon taakse ja tuo osa olikin hyvin kansoitettu myös PEPO-ottelun aikana. Yhteensä katsojia Haminan urheilukentälle oli saapunut arvioilta hieman yli 100.

Lappeenrannasta tuleva PEPO perustettiin vuonna 1958 nimellä Uus-Lavolan Peli-Pojat ja tämä seura yhdistyi vuoden 2009 alussa Lappeenrannan Rakuunoiden kanssa. Vuonna 2012 myös Lappee JK:n toiminta imaistiin PEPO:n alle, joten seura on selvästi alueensa suurimpia seuroja ainakin lisenssipelaajien määrässä mitattuna.

Muurien päältä avautuu kelpo näkymä pelikentälle.

HaPK:n avauskokoonpanossa pisti silmään Marko Tyyskän pelipaikka. Viime kaudella KTP:ssa topparina pelannut Tyyskä oli nostettu keskikentän keskustaan rakentamaan peliä. Ainakin Regions’ Cupin ottelussa Inkeroisten Purhaa vastaan Tyyskä pelasi vielä tutulla paikallaan topparina. Vierasjoukkue PEPO:n pelejä en ollut aiemmin nähnyt, joten joukkue oli melko tuntematon. Silmiinpistävää oli hyökkääjä Sergey Afanasyevin kauden viidessä ensimmäisessä ottelussa tekemät neljä maalia.

Kotijoukkue HaPK pelasi vihreissä pelipaidoissa ja vierasjoukkue PEPO liloissa pelipaidoissa.

Avauskokoonpanot
PEPO (4-4-2)
HaPK-PEPOHaPK (4-4-2)

Kotijoukkue HaPK:lla ei tuntunut ottelussa sujuvan oikein mikään ainakaan haminalaisten oman käsikirjoituksen mukaan. Esimakua tästä saatiin ottelun 8. minuutilla, kun PEPO:n Ramazan Demirelin veto kimposi lopulta HaPK-toppari Saku Mikkolan käden kautta maaliin.

Avausmaalin jälkeen HaPK oli vielä hyvin ottelussa mukana ja onnistui luomaan painetta myös PEPO:n maalille. PEPO-vahti Otso Knuuttila joutui venymään pariin otteeseen torjuntatöihin, mutta maaliin asti haminalaiset eivät palloa saaneet. Tauolle lähdettiinkin vierasjoukkueen johtaessa 1-0.

HaPK-vahti Ville Särkällä ei ollut paras mahdollinen iltapuhde. Muureille oli kerääntynyt paljon väkeä pussikaljoittelemaan.
Myös katsomossa riitti väkeä.
Vierasjoukkue PEPO astelemassa tauon ajaksi pukukoppiinsa. Mielestäni esimerkiksi Real Madridin ja muiden suurseurojen pelaajat pitäisi tasaisin väliajoin käyttää tällaisissa pukukopeissa, jotta miljonäärit saisivat hieman perspektiiviä tekemiseensä.

Toisella puoliajalla nähtiin vaihdosta kentälle tulleen PEPO-hyökkääjä Abdoulie Mannehin show. Mies iski nimittäin hattutempun. Toisella puoliajalla nähtiin myös HaPK:n puolustuksen avoimien ovien päivä.

Mannehin kone käynnistyi, kun toista puoliaikaa oli pelattu kuusi minuuttia. Hyökkääjä pääsi lopulta melko vapaasti keskeltä läpi ja malttoi upeasti odottaa maalivahti Särkän horjumista ja nosti lopulta pallon maaliin. Toisen maalinsa Manneh teki viisi minuuttia myöhemmin ja viimeisteli hattutemppunsa 82. peliminuutilla lähes ensimmäisen maalin identtisellä kopiolla. Toisella puoliajalla maalin makuun Mannehin lisäksi pääsivät Jerry Särkkä (71 min) ja välillisesti  myös Iivo Jaako, jonka vedon HaPK-toppari Saku Mikkola ohjasi epäonnekseen omaan maaliin. Jokaista toisen puoliajan maalia edelsi HaPK:n puolustuksen lepsuilu.

Abdoulie Manneh on juuri viimeistellyt ottelun oman hattutemppunsa ja ottelun loppulukemiksi 0-6.

Loppulukemat 0-6 tuntuvat melko absurdeilta, mutta tällä kertaa PEPO rokotti HaPK:ta löysästä puolustuspelaamisesta todella kovalla prosentilla. Voi olla, että Marko Tyyskä pudotetaan tulevissa otteluissa keskikentältä takaisin topparin paikalle pitämään haminalaisten puolustusta kasassa.

Kaakon Kolmosessa pelataan 22 ottelua ja alkukauden perusteella on helppo veikata, että PEPO tulee taistelemaan lohkon kärkipaikasta viimeisiin kierroksiin saakka. Lappeenrantalaiset ovat sarjassa ainoa joukkue, joka ei ole vielä hävinnyt otteluakaan. Pahimmat haastajat alkukauden perusteella voisivat olla STPS sekä SavU. Mustina hevosina MiKi ja FC Peltirumpu. HaPK taistelee todennäköisesti sijoituksesta sarjan keskikastissa, vaikka kahden ensimmäisen ottelun voiton jälkeen odotukset ehtivät jo hieman nousta. Lohkon suurin yllätys on ollut kautensa kompuroiden aloittanut PeKa, jota ainakin itse povasin sarjan kärkipäähän.

Lähteenä PEPO:n historiaan: http://www.pepofutis.net/seura/ ja http://www.pepofutis.net/seura/historia/. Hienoa, että näitä alasarjoissakin pelaavien seurojen historioita julkaistaan melko laajoinakin netissä. Mielenkiintoista luettavaa.

Kaakon Kolmosen sarjataulukko ja otteluohjelma löytyvät TÄÄLTÄ.