Analyysi: Veikkausliigan putoamiskamppailu

Jos on Veikkausliigan mestaruuskamppailu tällä kaudella tiukka, sitä on myös putoamiskamppailu. Osittain tiukkaan putoamiskamppailuun on syynä liigan toiseksi viimeisen ja Ykkösen toiseksi sijoittuneen välisen karsinnan palauttaminen ohjelmistoon. Nyt liipaisimella on siis kaksi joukkuetta yhden sijaan.

Tällä hetkellä putoamista vastaan kamppailee neljä joukkuetta: KTP, FF Jaro, VPS ja HIFK. Myös KuPS:lla on teoreettinen mahdollisuus ajautua vielä putoamiskamppailuun.

Sarjatilanne 23.9. pelattujen otteluiden jälkeen

putoamiskamppailu_taulukko

Puhtaasti kuntopuntarin perusteella (pistekeskiarvo) laskettuna joukkueiden pistemäärät kauden loputtua näyttäisivät suurin piirtein tältä (suluissa tämänhetkinen maaliero):

VPS ——- 39 p. (-5)
KuPS  —– 39 p. (-6)
HIFK —– 37 p. (-4)
……………………..
FF Jaro — 32-33 p. (-11)
___________
KTP ——- 30-31 p. (-17)

Onneksi jalkapallo ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista ja lopputulokseen vaikuttaa lopulta lukematon määrä tekijöitä. Esimerkiksi maaottelutauko katkaisee loppukauden ja alle 21-vuotiaiden maaottelut Saksaa (9.10.) ja Azerbaidzhania (13.10.) vastaan iskevät todennäköisesti kovimmin HIFK:hon (mahdollisesti mukana: Carljohan Eriksson, Sauli Väisänen, Fredrik Lassas, Youness Rahimi) ja VPS:aan (Pyry Soiri, Eero Tamminen, Jerry Voutilainen), sillä joukkueet pelaavat Veikkausliigassa jo 15.10. KTP:sta U21-rinkiin kuuluu Felipe Aspegren, mutta KTP:n seuraava ottelu maaottelutauon jälkeen on vasta 18.10.

Seuraavaksi vilkaisu putoamiskamppailussa olevien joukkueiden loppuohjelmiin.

HIFK
28.9. vs. SJK (k)
4.10. vs. KTP (v)
15.10. vs. FC Lahti (k)
18.10. vs. Ilves (v)
25.10. vs. FC Inter (k)

HIFK on näennäisesti vielä melko turvassa sijalla yhdeksän, mutta mahdolliset tappiot kahdesta seuraavasta ottelusta sysäisivät joukkueen toden teolla putoamiskamppailuun. Jos HIFK voittaa KTP:n Kotkassa, ei joukkue realistisesti ajateltuna voi enää olla ainakaan suora putoaja.

HIFK on parhaimmillaan päästessään iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä. Keskiviikon KTP-ottelu näytti, että helsinkiläisillä on maalintekovaikeuksia, mikäli he joutuvat hallitsemaan palloa. IFK:ssa tuntuu kuitenkin olevan vahva joukkuehenki ja loukkaantumistilannekkin näyttää melko hyvältä.

HIFK pelaa kaksi viimeistä kamppailuaan Ilvestä ja Interiä vastaan. Ilveksellä panoksena on todennäköisesti enää kamppailu sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon (sijoitus toisi ensi kaudelle yhden ylimääräisen kotiottelun). Tämä ei kuitenkaan tässä vaiheessa kautta juuri motivoi pelaajia. Inter puolestaan saattaa kamppailla viimeisellä kierroksella vielä mitaleista, mutta joukkueen menestysnälkä saattaa täyttyä jo lauantaina (26.9.) pelattavassa Suomen Cupin finaalissa, sillä Cup-voitto varmistaisi turkulaisille paikan eurokentillä.

Arvio: HIFK säilyttää sarjapaikkansa, sillä joukkueella on useisiin vastustajiinsa verrattuna yksi ottelu enemmän jäljellä ja käytännössä sarjapaikan varmistamiseen riittänee 3-4 pistettä. FC Lahdella ja Ilveksellä ei myöskään ole enää todellista panosta HIFK:ta vastaan. Tosin lahtelaiset haluavat todennäköisesti kuitata nöyryyttävän 5-0-kotitappion.

HIFK saa Stadin Kingeiltä vahvan lisätuen loppukauden otteluihin.

HIFK saa Stadin Kingeiltä vahvan lisätuen loppukauden otteluihin.

VPS
27.9. vs. RoPS (v)
4.10. vs. HJK (k)
15.10. vs. Ilves (v)
18.10. vs. KTP (k)
25.10. vs. IFK Mariehamn (v)

VPS on pelannut viime aikoina tuloksellisesti hyvin ja myös joukkueen peli-ilme kentällä on parantunut. Kuntopuntarin perusteella vaasalaiset ovat putoamista vastaan taistelevista joukkueista parhaimmassa iskussa.

Jamaikalainen Andre Clennon on osoittautunut todella hyväksi kaappaukseksi ja hänen myötään VPS:n hyökkäyspeli on entistä vaarallisempi. Lisäksi Pyry Soiri on puhjennut kukkaan tällä kaudella ja on alituisesti vaarallinen hyökkäysalueella.

VPS:n loppukauden suunnan määrittää vahvasti se, kuinka joukkue suoriutuu kahdessa seuraavassa ottelussaan kärkikolmikkoon kuuluvia RoPS:aa ja HJK:ta vastaan. Kaksi tappiota nostaisi hikikarpaloita vaasalaisten otsalle. VPS:n onneksi Jamaikan maajoukkue pelaa seuraavat MM-karsintaottelunsa vasta marraskuun puolessa välissä, mutta joukkue pelaa harjoitusottelun Etelä-Koreaa vastaan Soulissa 13.10. Tämä saattaa tarkoittaa Clennonin puuttumista 15.10. pelattavasta Ilves-ottelusta.

Arvio: VPS välttää suoran putoamisen, mutta saattaa joutua liigakarsintaan, mikäli joukkueen vire notkahtaa otteluissa kärkijoukkueita vastaan. Säilyminen kuitenkin vaasalaisten omissa käsissä.

Juho Mäkelä upottaa rankkarin ja kaventaa tilanteeksi 3-2.

VPS:n maalinteko ei riipu enää pelkästään Juho Mäkelän tehokkuudesta.

FF Jaro
4.10. vs. KuPS (v)
15.10. vs. FC Inter (v)
18.10. vs. FC Lahti (k)
25.10. vs. SJK (v)

Eremenkon klaanin tehtävänä on jälleen kerran pitää Jaro Veikkausliigassa. Tällä kertaa Alexei Eremenko senior valmentaa kahta poikaansa (Sergei ja Losa) ja Roman Eremenko toimii pelaajaskouttina Venäjällä (ei liene sattumaa, että Alibek Aliev siirtyi Jaroon juuri Moskovan CSKA:sta). Jaron tilanne ei ole pahin mahdollinen, sillä KTP on pysynyt vielä selän takana ja loppuohjelma ei ole liian haastava. Pietarsaarelaiset eivät kuitenkaan halua jättää sarjapaikkansa varmistamista viimeisen ottelun varaan, jolloin joukkue matkustaa mestaruutta hamuavan SJK:n vieraaksi.

Arvio: Ratkaisee KTP:n kanssa suoran putoajan. KuPS-voitto nostaisi mahdollisuuksia jopa suoraan säilymiseen, joka ei kuitenkaan ole enää omissa käsissä.

KTP
27.9. vs. HJK (k)
4.10. vs. HIFK (k)
18.10. vs. VPS (v)
25.10. vs. Ilves (k)

KTP:n valttikortti loppukauteen on kolme kotiottelua. Alun perin sunnuntaina HJK-ottelusta ei olisi budjetoitu KTP:lle yhtäkään pistettä, mutta HJK:n katastrofaalisen loukkaantumistilanteen ja nykyvireen ansiosta myös Kotkassa voidaan kuolata sarjapisteiden perään. HJK-ottelu on KTP:lle suuri mahdollisuus, josta tässä tilanteessa pitäisi saada vähintään piste. Lisäksi sarjajumbon olisi voitettava HIFK sekä viimeisellä kierroksella todennäköisesti ilman suurempia panoksia pelaava Ilves kotonaan.

KTP:n sarjaohjelma on putoamiskamppailussa olevista joukkueista selkeästi helpoin, mutta KTP on myös ehkä ollut kokonaisuutena sarjakauden heikoin joukkue. Mikäli kotkalaiset löytävät elokuun lopun vireensä on sarjapaikan säilyttäminen vielä realismia. Kultsusta loppukaudeksi Kotkaan saapunut jenkkivahti Craig Hill valittiin HIFK:ta vastaan joukkueen parhaaksi pelaajaksi ja veskari saattaakin nousta KTP:n avainpelaajaksi taistelussa putoamista vastaan. Jonkun täytyisi kuitenkin tehdä myös maaleja…

KTP:n loppuohjelma on hyvässä tasapainossa ja joukkue pääsee valmistautumaan kolmeen viimeiseen otteluunsa kunnolla – viikko / ottelu -tahdilla, kun esimerkiksi HIFK, VPS ja Jaro pelaavat kukin otteluita 15. ja 18.10., jolloin jälkimmäiseen otteluun jää melko vähän palaututumisaikaa.

KTP:n rasitteena on surkea maaliero (-17), joka jättää kotkalaiset tasapisteissä muiden joukkueiden taakse.

Arvio: sarjajumbo KTP tarvitsee sarjapaikkansa varmistamiseen apuja muilta joukkueilta, mutta helpohko loppuohjelma antaa mahdollisuuden nousta vähintään Jaron ohi karsijan paikalle. Myös VPS on edelleen hyvällä iskuetäisyydellä ja voitto Vaasassa saattaisi nostaa toiveita jopa suorasta säilymisestä.

Maalivahti Craig Hill saattaa osoittautua KTP:n pelastavaksi enkeliksi.

Maalivahti Craig Hill saattaa osoittautua KTP:n pelastavaksi enkeliksi.

KuPS
30.9. vs. FC Inter (v)
4.10. vs. FF Jaro (k)
18.10. vs. RoPS (v)
25.10. vs. HJK (k)

Myös KuPS voi teoriassa vielä ajautua putoamiskamppailuun, mutta joukkueen sijoittuminen sijoille 11-12 on melko epätodennäköistä ja vaatisi oikeastaan sen, että kuopiolaiset häviäisivät kaikki loput ottelunsa. KuPS:n loppuohjelma on kuitenkin sen verran hankala, että kaikkien otteluiden häviäminen ei ole mahdottomuus. KuPS kohtaa vielä kolme mitalikamppailussa mukana olevaa joukkuetta sekä sarjapaikastaan taistelevan Jaron. KuPS varmistaa liigapaikkansa käytännössä yhdellä voitolla.

Arvio: KuPS:n sarjapaikka tuskin on todellisessa vaarassa.

Tässä vaiheessa on vielä täysin mahdotonta nimetä varmaa putoajaa ja karsijaa. Tämä tekeekin loppukaudesta äärimmäisen mielenkiintoisen. Liigakarsinnan palauttaminen on osoittautumassa täysin oikeaksi ratkaisuksi, sillä myös Ykkösestä löytyy useampi seura, jotka pärjäisivät Veikkausliigassa ja näin myös liigan putoamiskamppailuun saatiin lisättyä panoksia. Loppukauden pelien lopputulokset riippuvat osaltaan myös paljon keskikastin joukkueiden motivaatiosta. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ainakin FC Lahti, IFK Mariehamn, Ilves ja mahdollisesti myös KuPS ja FC Inter pelaisivat kauden viimeiset ottelunsa ilman sen suurempaa panosta ja putoamiskamppailussa olevat joukkueet saattavat hyötyä tästä.

Mainokset

Tietoja Stadionbongari

Reissaaja, jonka mielestä paikalliseen kulttuuriin ja ilmiöihin tutustuu parhaiten jalkapallon kautta.
Kategoria(t): Suomi, Veikkausliiga Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s