Kakkosen kimurantti putoamiskamppailu

Mikko Valtanen on juuri viimeistellyt ottelun ensimmäisen osuman.
Sarjapaikastaan taisteleva Rauman Pallo-Iirot on ollut viime aikoina hyvässä vireessä.

Kakkosen neljän lohkon putoamiskamppailu käy tällä hetkellä erittäin kuumana. Kauden päätteeksi sarjan 39 joukkueesta Kolmoseen putoaa peräti 12. Entistä mielenkiintoisemmaksi putoamiskamppailun tekee se, että neljän lohkon huonoin seitsemänneksi sijoittunut joukkue on viimeinen Kolmoseen putoaja.

Kun MP nostettiin kabineteissa Ykköseen ja tilalle ei otettu uutta joukkuetta jäi itälohkoon vain yhdeksän joukkuetta. Tästä johtuen huonoin lohkoseiska ratkaistaan pistekeskiarvolla. Itälohkosta putoaa suoraan vain sarjan kaksi viimeistä joukkuetta, eli joukkueille ei välttämättä riitä, että he selviytyisivät omassa lohkossaan putoamisviivan yläpuolelle, vaan samaan aikaan on vilkuiltava myös muiden lohkojen tilannetta. Sijalle kuusi sijoittunut joukkue on ensimmäinen varma sarjapaikkansa säilyttäjä.

Miltä tilanne näyttää tällä hetkellä, kun joukkueilla on jäljellä 3-4 ottelua. Seuraavaksi katsaus siihen.

Suoraan putoamassa ovat (tummennettujen joukkueiden putoaminen jo varmistunut): PK Keski-Uusimaa, Ilves-Kissat, NJS, Närpes Kraft, ÅIFK, KaaPo, Kiffen, Myllypuro, JBK, Kerho 07 ja FC Kiisto.

Tällä hetkellä lohkoseiskojen pistekeskiarvoranking näyttää seuraavanlaiselta:

TP-47  –  1.292 (pohjoislohko)
KäPa  –  1.261 (etelälohko)
Lahti A  –  1.238 (itälohko)
Pallo-Iirot  –  1.125 (länsilohko)

Nyt näyttäisi siis siltä, että huonoin lohkoseiska löytyisi länsilohkosta. Paras tilanne pistekeskiarvon kannalta puolestaan on pohjoislohkossa. Luvassa on kuitenkin paljon putoamiskamppailussa olevien joukkueiden keskinäisiä otteluita, joten tilanteet voivat muuttua vielä rajusti. Seuraavaksi pieni lohkokohtainen tilannekatsaus.

Etelälohko

etelälohko_14.9.2015

Honka on ollut etelälohkon ja samalla koko Kakkosen ylivoimaisin joukkue tällä kaudella ja olisi suuri yllätys, mikäli espoolaiset eivät nousisi kauden päätteeksi Ykköseen. Nousukarsinnat ovat lohkovoittajille kuitenkin todella raaka tapa ratkaista nousijat.

Etelälohkossa putoamisensa ovat jo varmistaneet Ilves-Kissat sekä NJS ja putoamisvaarassa ovat lähinnä KäPa ja PK Keski-Uusimaa. KäPalla on yksi ottelu vähemmän pelattuna kuin PKK-U:lla, joten käpyläläiset ovat suosikkeja sijoittumaan lohkossa seitsemänneksi. PKK-U on myös pelannut viime aikoina tuloksellisesti heikosti ja joukkueen vire ennustelisi suoraa putoamista. PKK-U:n loppuohjelma on myös haastavampi kuin KäPalla.

PKK-U
20.9. vs. Honka (k)
27.9. vs. TPV (k)
3.10. vs. FCV (v)

KäPa
19.9. vs. FCV (v)
22.9. vs. Atlantis (k)
27.9. vs. NJS (v)
3.10. vs. Honka (k)

Atlantis
18.9. vs. NJS (k)
22.9. vs. KäPa (v)
25.9. vs. Honka (v)
3.10. vs. Ilves-Kissat (k)

FCV
19.9. vs. KäPa (k)
25.9. vs. Gnistan (v)
3.10. vs. PKK-U (k)

PKK-U ja KäPa kohtaavat vielä tällä hetkellä viidentenä olevan FCV:n ja mikäli molemmat voittavat omat ottelunsa voidaan myös FCV vetää mukaan putoamisspekulaatioihin. FCV:n kanssa tällä hetkellä tasapisteissä oleva Atlantis pelaa KäPan tapaan vielä neljä ottelua ja kohtaa KäPan lisäksi myös lohkon kaksi jumbojoukkuetta, joten Atlantis todennäköisesti raapii tarvittavat pisteet. FCV kohtaa KäPan ja PKK-U:n lisäksi vielä lohkokakkonen Gnistanin vieraskentällä. Häviämällä nämä kaikki ottelut, olisi FCV todennäköisesti vähintään lohkoseiska.

Arvio: PK Keski-Uusimaa on etelälohkon viimeinen suora putoaja ja KäPa joutuu lohkoseiskojen vertailuun.

Länsilohko

länsilohko_14.9.2015

Länsilohkossa GrIFK on jo varmistanut lohkovoiton ja paikan nousukarsinnoissa, mutta putoamisesta käydään armoton taistelu neljän joukkueen kesken (ÅIFK, Närpes Kraft, P-Iirot ja MaPS). Kaksi näistä joukkueista putoaa suoraan, yksi joutuu lohkoseiskojen vertailuun ja yksi säilyttää sarjapaikkansa varmasti. Viidentenä tällä hetkellä oleva BK-46 tuskin putoaa enää seitsemännelle sijalle. Pallo-Iirot, MaPS ja Närpes Kraft ovat tällä hetkellä lohkon kovakuntoisimpia joukkueita ja tämä ei tiedä yhdeksäntenä olevalle ÅIFK:lle. Turkulaisten putoaminen Kolmoseen käytännössä lähes varmistuu, mikäli joukkue häviää tulevana perjantaina Pallo-Iiroille.

ÅIFK
18.9. vs. Pallo-Iirot (k)
27.9. vs. BK-46 (k)
3.10. vs. MuSa (v)

Närpes Kraft
20.9. vs. BK-46 (k)
27.9. vs. ESC (v)
3.10. vs. SalPa (k)

Pallo-Iirot
18.9. vs. ÅIFK (v)
24.9. vs. MaPS (k)
3.10. vs. GrIFK (v)

MaPS
20.9. vs. KaaPo (k)
24.9. vs. Pallo-Iirot (v)
3.10. vs. ESC (k)

Sarjajumbo KaaPolla olisi teoriassa pieni mahdollisuus nousta lohkossa vielä seitsemänneksi voittamalla kaikki ottelunsa, mutta tuolloin joukkue olisi todennäköisesti lohkoseiskoista 30 pisteellä heikoin (pistekeskiarvo 1,111).

Arvio: länsilohkon putoamiskamppailu on kutkuttava, mutta MaPS ja Pallo-Iirot ovat selvästi parhaimmassa tilanteessa. Joka tapauksessa länsilohkosta olisi tällä hetkellä putoamassa peräti neljä joukkuetta. Voittamalla KaaPon ensi sunnuntaina varmistaisi MaPS jo melko varmasti sarjapaikkansa.

Itälohko

itälohko_14.9.2015

Itälohkon voittaja ei ole vielä varmistunut, vaikka Klubi 04 on selvässä etulyöntiasemassa avainpelaajiaan muihin joukkueisiin antaneeseen Kultsuun ja Futuraan nähden. Surullisen kauden pelannut Myllypuro on jo varmistanut putoamisensa, mutta toisen putoajan ja lohkoseiskan paikkaa yrittää vältellä vielä neljä joukkuetta.

Sudet
19.9. vs. Lahti Akatemia (v)
27.9. vs. Myllypuro (k)
3.10. vs. Klubi 04 (v)

JIPPO
19.9. vs. Kiffen (k)
27.9. vs. Kultsu (v)
3.10. vs. Lahti Akatemia (k)

Lahti Akatemia
19.9. vs. Sudet (k)
25.9. vs. Klubi 04 (k)
3.10. vs. JIPPO (v)

Kiffen
15.9. vs. Myllypuro (k)
19.9. vs. JIPPO (v)
27.9. vs. Viikingit (k)
3.10. vs. Futura (v)

JIPPO ja Lahti Akatemia ovat nelikosta kovimmassa vireessä, mutta joukkueet kohtaavat vielä myös toisensa sarjan viimeisellä kierroksella, kun taas Sudet ja Kiffen saavat pelata vielä sarjajumbo Myllypuroa vastaan.

Arvio: Kiffen on joukkueista tukalimmassa paikassa ja se todennäköisesti putoaa suoraan yhdessä Myllypuron kanssa. Susille sarjapaikan varmistamiseen saattaa riittää voitto Myllypurosta. Tämän lohkon lohkoseiska saattaa olla tiukilla pistekeskiarvovertailussa.

Pohjoislohko 

pohjoislohko_14.9.2015

Pohjoislohkossa KPV on kolme kierrosta ennen sarjan päätöstä todennäköisin lohkovoittaja ennen hyvän kauden pelannutta YPAa.

Putoamiskamppailu puolestaan on vähintään yhtä kimurantti ja kutkuttava kuin länsilohkossa, mutta pohjoislohkon joukkueilla on tällä hetkellä etulyöntiasema lohkoseiskojen vertailussa. Kiisto on jo varmistanut putoamisensa. Pohjanmaalla ei muutenkaan mene vahvasti, sillä Kerho 07 ja JBK ovat tällä hetkellä nappaamassa itselleen kahden muun suoran putoajan paikat. Jopa lohkonelonen OPS joutuu hieman hikoilemaan oman sarjapaikkansa puolesta, sillä oululaiset kohtaavat vielä lohkon kärkikaksikon ennen päätöskierroksen ottelua Santa Clausia vastaan.

OPS
19.9. vs. KPV (k)
27.9. vs. YPA (k)
3.10. vs. Santa Claus (v)

Santa Claus
20.9. vs. GBK (k)
27.9. vs. Kiisto (v)
3.10. vs. OPS (k)

GBK
20.9. vs. Santa Claus (v)
25.9. vs. JBK (v)
3.10. vs. KPV (k)

Päätöskierroksella pelattavassa Kokkolan derbyssä saattaa olla massiiviset panokset niin lohkovoiton kuin putoamisenkin kannalta.

TP-47
19.9. vs. Kiisto (k)
27.9. vs. Kerho 07 (k)
3.10. vs. AC Kajaani (v)

JBK
20.9. vs. AC Kajaani (v)
25.9. vs. GBK (k)
3.10. vs. YPA (v)

Kerho 07
20.9. vs. YPA (k)
27.9. vs. TP-47 (v)
3.10. vs. Kiisto (k)

Arvio: Santa Claus, GBK, TP-47, JBK ja Kerho 07 ratkaisevat keskenään kaksi suoraa putoajaa. OPS välttää ainakin suoran putoajan paikan, sillä joukkueet pelaavat paljon ristiin, mutta hävitessään kolme viimeistä otteluaan löytyvät oululaiset melko varmasti sijalta seitsemän. JBK ja GBK ovat tällä hetkellä joukkueista kovimmassa vireessä, mutta tämän lohkon lopputulemaa on lähes mahdoton ennustaa. Huonoin lohkoseiska tuskin tulee pohjoislohkosta.

Luvassa on siis vielä huikea putoamiskamppailu.

Ensi kaudella Kakkonen pelataan kolmessa 12 joukkueen lohkossa, joiden voittajat pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan, jonka kaksi parasta joukkuetta nousevat kauden päätteeksi Ykköseen. Lohkojen kolme viimeistä joukkuetta putoavat Kolmoseen.

Päivitetty 15.9. klo 15.30: kauden 2016 nousukarsintasysteemi ja ÅIFK:n viimeinen vastustaja (ÅIFK pelaa 3.10. MuSaa ei GrIFK:ta vastaan).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s