Nousukarsintaa Kauniaisissa: GrIFK vs. Klubi 04

Ottelumainos Kauniaisten keskuskentän ulkopuolella.
Ottelumainos Kauniaisten keskusurheilukentän ulkopuolella.

Ykkösen nousukarsinnan ensimmäiset osaottelut pelattiin lauantaina 10.10. (joissain lähteissä puhutaan Kakkosen nousukarsinnoista ja tämä seikka aiheuttaa kenties välillä pientä sekaannusta). Tänä syksynä nousukarsinnoissa pelaavat omat Kakkosen lohkonsa voittaneet FC Honka (etelälohkon voittaja), Klubi 04 (itälohkon voittaja), GrIFK (länsilohkon voittaja) ja KPV (pohjoislohkon voittaja). Lohkovoittajat arvottiin kahdeksi ottelupariksi, joiden voittajat nousevat ensi kaudeksi Ykköseen ja häviäjät jatkavat kaudella 2016 Kakkosessa. Ottelupareiksi arvottiin GrIFK-Klubi 04 ja KPV-FC Honka.

GrIFK ja Klubi 04 pelasivat ensimmäisen osaottelunsa Kauniaisten keskusurheilukentällä. Kauniaisten keskusurheilukenttä sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä Kauniaisten juna-asemasta ja kentälle pääsee asemalta vaivattomasti kävelemällä.

Kauniaisten keskusurheilukentän portti.
Kauniaisten keskusurheilukentän pääkatsomoon mahtuu muutama sata katsojaa.

Tapahtumajärjestelyt stadionilla ontuvat hieman, sillä esimerkiksi vessaan päästäkseen katsojien on poistuttava porteista, koska vessat sijaitsevat pääkatsomon takana. Edestakainen liike hankaloittaa katsojien saapumista stadionille. Ruuhkaa portille ilmeisesti kertyikin, sillä katsojia virtasi katsomoon tasaisesti vielä pitkään aloituspotkun jälkeen.

Pääkatsomo on sopivan kompakti ja katsomosta näkee hyvin kenttäalueelle. GrIFK:n kauden yleisökeskiarvo oli alle 100, joten kapasiteettikin on riittänyt mainiosti. Kentän toisella sivulla rinteessä on muutamia katsomotasanteita ja puupenkkejä. Kaikin puolin erittäin mukava katsomo ottelun seuraamiseen.

GrIFK:n fanituotteita.

GrIFK lähti tähän ottelupariin ennakkosuosikkina ja ennakkosuosikin asemaa pönkitti vielä se seikka, että Klubi 04 joutui lähtemään ensimmäiseen osaotteluun ilman useita avainpelaajiaan, jotka olivat joko loukkaantuneina tai alle 19-vuotiaiden maajoukkueen matkassa. GrIFK on tehnyt kauden aikana eniten maaleja Kakkosessa, kun taas Klubi 04:lla on ollut FC Hongan jälkeen sarjan tiivein puolustus.

GrIFK:n Petter Meyer (22 maalia) ja Daniel Langhoff (20 maalia) olivat Kakkosen maalipörssin kärkinimet ja yhteensä kauniaislaiset tekivät sarjapeleissä peräti 78 maalia.

Joukkueiden avauskokoonpanot.

Vierasjoukkue Klubi 04:n kokoonpanosta puuttuivat loukkaantuneet Matias Sauramaa, Lassi Järvenpää, Otto Pitkänen, Aapo Halme, Mikael Soisalo ja Joachim Böckerman. Alle 19-vuotiaiden maajoukkueen mukana olivat Leo Väisänen, Roni Peiponen, Calvin N’Sombo ja Samuel Haglund. Klubi 04 sai kuitenkin Obed Malolon vahvistukseksi HJK:n edustusjoukkueen puolelta. GrIFK lähti otteluun pitkälti parhaalla kokoonpanollaan.

Avauskokoonpanot
Klubi 04 (4-4-2)
grifk-klubi_avauksetGrIFK (4-4-2)

Kauniaisiin oli saapunut useita kymmeniä pohjoisirlantilaisia, jotka juhlivat Helsingissä EM-karsintapaikkaansa ja olivat tulleet katsomaan sunnuntaina pelattavaa Suomi-Pohjois-Irlanti -ottelua. Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 317, mutta paikalla oli varmasti enemmän katsojia. Pohjoisirlantilaiset toivat stadionille myös omia kannatuslippujaan ja banderollejaan.

Pohjoisirlantilaiset virittelivät omia kannatuslippujaan toisessa päädyssä olevaan aitaan.
Kuva pääkatsomosta ottelun tauolla.
Pääkatsomo oli täynnä.
Rinteessä olevassa katsomossa oli myös runsaasti katsojia.
HJK:n kannattajat saapuivat seuraamaan Klubi 04:n otteita.

Vastoin ennakko-odotuksia vierasjoukkue Klubi 04 siirtyi 1-0-johtoon noin 11 minuutin pelin jälkeen, kun Lassi Lappalainen sijoitti pallon kylmän viileästi Grani-maalin takakulmaan.

Lassi Lappalainen siirsi Klubi 04:n 1-0-johtoon.

Klubi 04 sai nauttia johtoasemastaan parikymmentä minuuttia ennen kuin Claudio Matrone pääsi sijoittamaan tasoitusosuman lähietäisyydeltä, kun ensimmäistä puoliaikaa oli pelattu 30 minuuttia. Kymmenen minuuttia myöhemmin ottelun erotuomari Tommi Grönman osoitti palloa rangaistuspisteelle ja Matrone viimeisteli päivän toisen osumansa varmasti maalin vasempaan yläkulmaan.

Claudio Matrone pamautti pallon rangaistuspotkusta Klubi-maalin vasempaan yläkulmaan ja GrIFK:n 2-1-johtoon.

43 minuutin kohdalla syntynyt Petter Meyerin viimeistelemä 3-1-osuma oli liikaa osalle Klubikannattajista ja he suuntasivat välittömästi maalin jälkeen kohti pohjoisirlantilaisten toiseen kenttäpäätyyn jättämiä kannatuslippuja. Kesken lipunryöstön GrIFK siirtyi jo 4-1-johtoon Meyerin toisella osumalla. Tauolle siirryttiin näissä lukemissa.

HJK:n kannattajilta petti kasetti GrIFK:n 3-1-maalin jälkeen ja he päättivät varastaa pohjoisirlantilaisten kannatusliput.

Lipunryöstön jälkeen HJK:n kannattajat kiipesivät aidan yli ja poistuivat kenttäalueelta. Lopulta pohjoisirlantilaiset saivat onneksi poliisin ja järjestysmiesten avulla lippunsa takaisin. Lippujen ja banderollien ryöstö osana huligaanilarppia on kaikin puolin idioottimaista toimintaa.

Pohjoisirlantilaiset saivat lippunsa takaisin ottelun tauolla.

Ottelun toinen puoliaika oli pitkälti pelailua ja tuntui siltä, että molemmat joukkueet tyytyivät tilanteeseen. GrIFK:n nousu Ykköseen tuntui jo melko todennäköiseltä.

Aurinko paistoi ottelun toisella puoliajalla.

GrIFK onnistui kuitenkin vielä kerran maalinteossa, kun Jonas Britschgin kova veto löysi tiensä Klubi-vahti Tomi Mikkelsonin käsien kautta maalin kattoon ottelun 82. minuutilla.

GrIFK:n pelaajat juhlivat Jonas Britschgin 5-1-maalia.

Ottelun päätyttyä tulostaululla olivat tylyt 5-1-lukemat ja GrIFK:lla on jo molemmat jalat melko tukevasti Ykkösessä.

GrIFK lähtee toiseen osaotteluun turvallisesta 5-1-johtoasemassa.
GrIFK lähtee toiseen osaotteluun turvallisessa 5-1-johtoasemassa.

GrIFK:n ja Klubi 04:n välinen nousukarsinnan 2. osaottelu pelataan Töölön jalkapallostadionilla lauantaina 17.10. kello 17:00.