Pirkanmaan derby Pirkkahallissa: Ilves vs. Haka

20160227_ilves-haka_ottelumainos

Kauden kenties ainoa Pirkanmaan derby pelattiin lauantaina 27. helmikuuta Pirkkahallissa, jonka katsomot täyttyivät lähes ääriään myöten suomalaisen jalkapalloilun ystävistä. Yleisömääräksi ilmoitettiin lopulta komeasti 800, vaikka kyseessä oli vain harjoitusottelu. Ilveksen kannattajaryhmä Niilon Pojat piti tunnelmaa hyvin yllä, vaikka meno hieman toisella puoliajalla hyytyikin. Myös Hakan huiveja ja pipoja näkyi katsomossa runsaasti.

Pirkkahallissa on loistavat katsomo-olosuhteet otteluiden seuraamiseen verrattuna esimerkiksi Talin tai Myyrmäen jalkapallohalleihin. Pirkkahallissa katsomot ovat kentän pintaan nähden sopivan korkealla eikä näkökenttää häiritse ärsyttävä kalaverkko.

Pirkkahallissa pelattu Ilves-Haka ottelu keräsi lehtereille noin 800 katsojaa.
Ilveksen ja Hakan välinen Pirkanmaan derby kiinnosti yleisöä.

Jarkko Wissin johtama Ilves ei ole saavuttanut harjoituskaudella kovinkaan hyviä tuloksia. Joukkue on uudistunut jonkin verran viime kaudesta ja uusista hankinnoista Hakaa vastaan avauksessa olivat KTP:sta saapunut vasen laitapuolustaja Felipe Aspegren, SJK:n paidasta Tampereelle siirtynyt keskikentän keskustassa viihtyvä Marco Matrone, liberialainen laitahyökkääjä Emile Paul Tendeng ja viime kaudet JJK:ssa pelannut hyökkääjä Antto Hilska. Myös testissä oleva ghanalainen laitapelaaja Latif Mohammed viiletti Ilveksen vasemmalla laidalla. 19-vuotias Antti Kuusinen sai puolestaan kantaa torjuntavastuuta ykkösvahti Mika Hilanderin istuessa vaihtopenkillä.

Hakan avauskokoonpanossa nähtiin seuran kanssa aikaisemmin viikolla pelaajasopimukset solmineet Chris James ja Emenike Mbachu, joilta molemmilta löytyy myös Veikkausliigakokemusta. Jo aikaisemmin helmikuussa 1+1 vuotisen sopimuksen Hakan kanssa solminut Jesse Ahonen viiletti oikealla laidalla. Viime kaudella Kakkosen Kultsussa maalisuoneen iskenyt ja juniorina sekä Ilvestä että Hakaa edustanut Topi Järvi palasi täksi kaudeksi Valkeakoskelle täyttämään FC Lahteen siirtyneen Kalle Multasen saappaita joukkueen hyökkäyspäähän. Järvi valittiin viime kauden päätteeksi Kakkosen itälohkon parhaaksi pelaajaksi. Hakan maalia vartioi ensimmäisellä puoliajalla viime kaudella Ilves-Kissojen riveissä Kakkosta pelannut Tuomas Karjanlahti ja Ilveksen kirjoilla viime kaudella ollut Henri Malundama täytti Hakan vasemman puolustajan tontin.

20160227_ilves-haka_avauskokoonpanot
Joukkueiden avauskokoonpanot kättelivät ennen ottelua. Taustalla oman ottelunsa B-junioreiden SM-karsintasarjassa Kuopion Palloseuraa vastaan voittanut Ilveksen B-juniorijoukkue.

Joukkueiden avauskokoonpanot
Haka (4-4-2)
20160227_ilves-haka_avaukset
Ilves (4-4-2)

Hakan vaihdot:
46 min Tuomas Karjanlahti -> Ville Kauppinen
46 min Cheyne Fowler -> Reetu Räsänen
46 min Chris James -> Kaarlo Rantanen
57 min Reetu Räsänen -> Tuomas Lähdesmäki
62 min Topi Järvi -> Jere Intala
73 min Emenike Mbachu -> Matti Saari

Ilveksen vaihdot:
29 min Heikki Aho -> Tatu Miettunen
46 min Mohammed Latif -> Jaakko Juuti
54 min Marco Matrone -> Jonne Hjelm
67 min Antto Hilska -> Mikael Soisalo
76 min Felipe Aspegren -> Diogo Tomas

Ilves aloitti ottelun vahvasti ja siirtyi jo neljännellä peliminuutilla 1–0-johtoon Antto Hilskan maalilla. Haka pääsi kuitenkin pian Ilveksen johtomaalin jälkeen hyvin peliin mukaan ja nappasi ottelun hallinnan itselleen. Kymmenennellä minuutilla Joni Mäkelä pelasi Emenikelle hyvän maalintekopaikan, mutta nigerialaisen maalintekoyritys epäonnistui. Topi Järvi väläytti potentiaaliaan 15. peliminuutilla puskettuaan tasoitusosuman yli maaliltaan vastaan tulleen Kuusisen. Reilu kymmenen minuuttia maalinsa jälkeen Järvi pääsi puolittain läpi, mutta tällä kertaa hyökkääjän hätäinen nosto meni reilusti maalin yli.

Ilves joutui vaihtamaan toppari Heikki Ahon pois kentältä, lievältä vaikuttaneen loukkaantumisen takia, jo vajaan puolen tunnin pelin jälkeen. Ahon tilalle kentälle asteli Tatu Miettunen.

Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki pääsi kokeilemaan maalintekoa vapaapotkusta.
Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki pääsi ensimmäisellä puoliajalla kokeilemaan maalintekoa vapaapotkusta, mutta veto painui tällä kertaa niukasti maalin ohi.

Ilves lähti tauolle 2–1-johtoasemassa, kun Emile Paul Tendeng onnistui maalinteossa 39. minuutilla. Laituri pääsi vetämään vapaasti rangaistusalueen sisältä ja tykitti pallon vastustamattomasti etukulmaan ohi voimattoman Karjanlahden.

20160227_ilves-haka_toinen_puoliaika_alkamassa
Ottelun toinen puoliaika alkamaisillaan.

Haka oli parempi joukkue lähes koko toisen puoliajan ja valkeakoskelaiset tasoittivat ottelun heti puoliajan alussa, kun Joni Mäkelä pääsi puskemaan pallon takatolpalta tyhjään maaliin. Haka siirtyi 2–3-johtoon 52. minuutilla, kun Järvi viimeisteli päivän toisen osumansa ohjaten Jesse Ahosen keskityksen maalin edistä takatolpan kautta ohi Ilves-vahti Kuusisen.

54 minuutin kohdalla pitkään loukkaantuneena sivussa ollut Jonne Hjelm asteli kentälle ensimmäisen kerran tänä talvena. Ymmärrettävästi Hjelm ei kauden ensimmäisessä pelissä päässyt ainakaan loistamaan, mutta henkisesti kentille paluu tekee varmasti miehelle hyvää.

Haka-toppari Reetu Räsäsellä oli huonoa onnea, sillä nuorukainen ehti pelata ottelussa vain reilut kymmenen minuuttia tultuaan tauon jälkeen Cheyne Fowlerin tilalle puolustukseen. Kari Martonen vaihtoi Räsäsen tilalle Tuomas Lähdesmäen ja tämä tarkoitti myös pieniä muutoksia Hakan kokoonpanoon, sillä Lähdesmäki pelasi keskikentän oikealla laidalla, joten kapteenin nauhaa kantanut Juho Saarinen siirtyi toppariksi ja Jesse Ahonen putosi oikeaksi puolustajaksi.

Ottelun viimeinen maali nähtiin 73. peliminuutilla, kun Ilves-toppari Tatu Miettuselle sattui musta hetki ja hän syötti pallon suoraan Joni Mäkelälle loistavaan maalipaikkaan. Mäkelä kiitti syötöstä laittaen pallon varmasti maaliin ja Hakan 4–2-johtoon.

Haka vaihtoi viimeiseksi pariksikymmeneksi minuutiksi Emeniken tilalle jo pidempään joukkueessa testissä olleen Matti Saaren, joka oli viime kaudella kirjoilla Ilveksen riveissä, mutta pelasi otteluita lainasopimuksella myös kasvattiseurassaan PK Keski-Uusimaassa ja Kolmosessa pelanneessa Ilveksen kakkosjoukkueessa. Veikkausliigadebyyttinsä Saari teki viime kauden loppupuolella. Saari pääsi ottelun lopussa pari kertaa maalipaikkaan, mutta ei onnistunut viimeistelyissään.

Hakan Topi Järvi oli kenties ottelun paras pelaaja. Hän antoi ottelussa maalien lisäksi itsestään erittäin positiivisen vaikutelman, sillä mies jaksoi tehdä paljon töitä myös puolustussuuntaan ja pystyi itsekin luomaan hyviä maalintekopaikkoja. Kenties tässä olisi jopa viimeisen kahden kauden aikana huikeat 49 maalia ja kaksi maalikuninkuutta voittaneelle Kalle Multaselle se saappaat täyttävä korvaaja.

Yhden ottelun nähneenä ja muiden harjoitusotteluiden tuloksia katsellessa Hakaa voisi povata Ykkösen kärkipäähän ensi kaudella. Ilves puolestaan joutuu nähdyn perusteella parantamaan peliään vielä rutkasti, mikäli tamperelaiset haluavat välttää putoamistaiston Veikkausliigassa. Veikkausliigakauden alkuun on hieman reilu kuukausi aikaa, joten vielä ehtii tapahtua paljon.

Tämän ottelun ja Hakan 4–2-voiton myötä Pirkanmaan herruus pysyy ainakin joukkueiden seuraavaan kohtaamiseen saakka Valkeakoskella.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pirkanmaan derby Pirkkahallissa: Ilves vs. Haka

1. Ottelun ylivoimaisesti paras pelaaja oli kyllä Joni Mäkelä joka teki pari maalia ja syötti yhden + järjesti lukuisia maalipaikkoja. Ei tehnyt virheitä ja pelasi silti rohkeasti ylöspäin koko 90 minuuttia. Itseasiassa Hakan ryhmässä tai Ilveksen veikkausliigaryhmässä ei ollut yhtäkään samantasoisella pelinäkemyksellä varustettua pelaajaa – Matrone oli ainut joka pääsi edes lähelle. Ilveksen ryhmästä ei juuri kukaan erottunut edukseen, oikeastaan enemmänkin ihmetytti miten surkeaa peliä mm. Ala-Myllymäki, Miettunen ja Nieminen pelasivat. Etenkin toinen puoliaika oli Ilvekseltä suorastaan järkyttävää suorittamista. Laukauksia oli ehkä 2-3 ja Hakan puolustuslinjaa ei saatu haastettua aidosti kertaakaan. Pahalta näyttää tässä vaiheessa ja taitaa divari kutsua kauden päätteeksi, kun tuo mainostettu pelaajapolkukaan ei tuota nähtyä parempaa tulosta..