Radanvarsiderby: RiPS vs. HyPS

rips-hyps_pelitilanne_yleisöä
RiPS ja HyPS kohtasivat kauden ensimmäisessä radanvarsiderbyssä Riihimäen pallokentällä.

Torstaina 19. toukokuuta Riihimäen pallokentällä pelattiin kauden ensimmäinen Riihimäen Palloseuran ja Hyvinkään Palloseuran välinen radanvarsiderby. Sääolosuhteet olivat ihanteelliset ja paikan päälle saapui todella paljon yleisöä, olihan kyseessä todennäköisesti Riihimäen ykkösjalkapallotapahtuma tänä vuonna.

RiPS ja HyPS pelaavat tällä kaudella kiven kovassa Uudenmaan/Helsingin Kolmosen 3. lohkossa, jossa ennakkosuosikkeina kauteen lähteneet FC Legirus Inter ja NJS sekä kärkitaistoon ilmoittautunut Töölön Taisto ovat olleet alkukauden aikana ylivoimaisia ja ensimmäisten kierrosten perusteella vaikuttaisi siltä, että lohkovoittaja löytyy tästä kolmikosta. Kautta on kuitenkin vielä paljon jäljellä.

Riihimäen pallokentällä on yksi toisen pitkän sivun mittainen katsomo, jossa penkkirivejä on katsomon toisessa päässä kolme, keskiosassa neljä ja urheilukentän puoleisessa päädyssä kuusi. Kapasiteetiltaan katsomo on ehkä 500 katsojan luokkaa. Pallokentän läheisyydessä on melko paljon parkkitilaa ja Riihimäen rautatieasemakin on noin 20 minuutin kävelymatkan päässä, joten paikalle on melko helppo saapua kauempaakin.

Riihimäen pallokentän katsomoa kuvattuna kentän toiselta puolelta. Kuvassa myös kioski-/kuuluttamorakennus.
Koko kenttäaluetta ympäröi aita ja kolmella sivulla on myös pensasaita, joten kenttäalueen ulkopuolelta ei ole kovin hyvää näkymää kentälle.
Koko kenttäaluetta ympäröi aita ja kolmella sivulla on myös pensasaita.
Ottelua oli saapunut seuraamaan paljon yleisöä.
rips-hyps_avauskokoonpanot
Joukkueiden avauskokoonpanot esittelyssä.

Molemmat joukkueet olivat ottaneet yhden voiton neljästä ensimmäisestä pelaamastaan sarjaottelusta ja vain PKKU/Allianssi oli kaksikon takana sarjataulukossa. RiPS osoitti edellisessä ottelussaan jo heräämisen merkkejä hävittyään sarjan suursuosikki FC Legirus Interille vain 2-1.

Joukkueiden avauskokoonpanot
HyPS (4-4-2)
rips-hyps_avaukset
RiPS (4-4-2)

Keväisen epätasainen nurmikenttä vaikeutti joukkueiden pelaamista ja ottelussa nähtiin useita, todennäköisesti kentästä johtuvia, hasardisyöttöjä ja pomppuja. Ensimmäinen puoliaika oli melko tarkkaa pelaamista ja molemmat joukkueet lähtivät hyökkäyksiin usein pitkällä pallolla.

Ensimmäisen puoliajan paras maalintekopaikka osui reilun puolen tunnin pelin jälkeen RiPS:lle, kun Sami Helakorpi pääsi vetämään vaarallisesti, mutta Aleksandr Djatchenko HyPS-maalissa onnistui kuitenkin torjumaan pallon yli päätyrajasta. Pietari Palomäki pääsi puskemaan tilannetta seuraavan kulmapotkun jälkeen melko vapaasti maalin edestä, mutta pusku suuntautui kohti Djatchenkoa, jolla oli lopulta kohtuullisen helppo työ vangita pallo hyppysiinsä.

RiPS joutui tekemään ottelun ensimmäisen vaihdon jo 37. minuutilla, kun vasempana puolustajana aloittanut Jonne Elmgren loukkaantui ja joutui jättämään kentän.

Puoliajan lopussa molemmat joukkueet saivat luotua pari hyvää maalipaikkaa, mutta tauolle siirryttiin maalittomassa 0-0-tilanteessa.

rips-hyps_yleisöä1

rips-hyps_pässit
HyPS:n kannattajaryhmä Pässit piti tunnelmaa yllä. Myös katsomossa olleista RiPS-junioreista lähti ajoittain kiitettävästi ääntä.

Toisen puoliajan alkupuolella HyPS oli ehkä hieman enemmän niskan päällä. RiPS oli kuitenkin siirtyä 1-0-johtoon 62. minuutilla, kun kulmapotkun jälkeen HyPS-puolustus joutui siivoamaan pallon lähes maaliviivalta puhtaammille vesille.

68. minuutilla HyPS:n Xhevdet Zeqiri pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta epätasainen kenttä pomputti palloa kuitenkin niin paljon, että Zeqiri ei saanut pidettyä sitä kontrollissaan ja tilanne kuivui kasaan RiPS-vahti Niko Tervosen liukuessa pallon tielle.

HyPS-veskari Aleksandr Djatchenko antamassa maalipotkua.
RiPS:n kulmapotku kaartoi tässä tilanteessa suoraan päätyrajasta yli.

HyPS siirtyi  1-0-johtoon, kun ottelua oli pelattu 81 minuuttia. Said El-Kass pääsi puskemaan pallon tyhjään maaliin lähietäisyydeltä pienen maalinedustahässäkän jälkeen.

HyPS:n pelaajat riemuitsevat 1-0-johtomaalista kannattajien kanssa.

Maalin jälkeen HyPS:n pelaajat rupesivat selvästi viivyttelemään esimerkiksi sivurajaheittotilanteissa, sillä otteluaikaa ei ollut enää paljon jäljellä. RiPS kuitenkin painoi pelin väkisin hyvinkääläisten päätyyn ja 87. minuutilla erotuomari Juho Luukkanen vihelsi RiPS:lle rangaistuspotkun. Mikko Jalkanen sijoitti pallon varmasti maaliin ja RiPS:n pelaajat kiirehtivät heti takaisin keskiympyrään, sillä he selvästi halusivat vielä voittaa ottelun. Lopulta noin neljän minuutin lisäajan jälkeen ottelu kuitenkin päättyi 1-1-tasapeliin.

Mikko Jalkanen viimeisteli RiPS:n tasoitusmaalin rangaistuspotkusta.

Alkukauden perusteella vaikuttaisi siltä, että molemmat joukkueet joutuvat taistelemaan kynsin hampain sarjapaikastaan Kolmosessa. Lohkon kärkikamppailuun ei kummallakaan ole tänä vuonna asiaa.

Kauden toinen radanvarsiderby pelataan Hyvinkäällä lauantaina 20. elokuuta. Kauden ensimmäisen radanvarsiderbyn perusteella suosittelen pistämään päivämäärän ylös kalentereihin.