Harjoitusottelukausi käyntiin: KTP vs. SC Kufu98

KTP avasi pelikautensa lauantaina 14. tammikuuta Ruonalan urheiluhallissa kuopiolaista SC Kufu98:a vastaan pelatulla harjoitusottelulla. Ottelu oli KTP:n uudelle päävalmentajalle Jallu Rantaselle ensimmäinen edustusjoukkueen puikoissa. Pelipaikan valinta Arto Tolsa Areenan ja Ruonalan hallin välillä tehtiin lopulta sään mukaan.

Kello 13.40 autoja kääntyi tasaisesti Mussalontieltä Ruonalan urheiluhallin parkkipaikalle. Kauden ensimmäinen harjoitusottelu selvästi kiinnosti. KTP:lla ei ole tällä hetkellä kuin kuusi sopimuspelaajaa, joten mielenkiintoa lisäsi se, ketä kentälle tänään oikein astelisi. Mielikuva Kotkasta vahvana jalkapallokaupunkina vain kasvoi. Putoaminen Kakkoseen ei näytä pelottaneen yleisöä pois. Ottelun alkua hieman viivästettiin, jotta joukkueille jäi aikaa ottaa kunnollinen alkulämpö kentällä edellisten vuorojen päätyttyä.

Pelaaminen Ruonalan hallissa oli varmasti oikea päätös. KTP on ilmeisesti treenannut viime aikoina kovaa ja pelaaminen rasittuneena märässä nollakelissä ja potentiaalisesti hieman kohmeisella kentällä lisäisi loukkaantumisriskiä valtavasti. Ruonalan hallin huono puoli on pelikentän pieni koko. Mitoiltaan kenttä on vain 50 x 90 metriä. Arto Tolsa Areenan mitta on puolestaan normaali eli 68 x 105 metriä. Ero on siis valtava. Sivukorvalla kuultuna Arto Tolsa Areenan kentän lämmitys iskettäisiin päälle tammikuun lopussa ja nyt sopimuksena olisi ollut, että kenttä aurataan aina lumisateen jälkeen.

Arto Tolsa Areena oli aurattu ottelupäivän aamuna.
Arto Tolsa Areena oli aurattu ottelupäivän aamuna, mutta pelikelpoinen se ei ollut.
KTP:n kausi alkoi Ruonalan urheiluhallissa.

KTP:n otteluennakossa Rantanen pyöritteli treenipelien merkitystä näin:

– Treenipelit ovat minulle vain treenejä. Näistä ei kannata tehdä sen isompaa numeroa, vaikka häviäisimme niistä jokaisen, kunhan vain sitten sarjapeleissä pystymme voittamaan, päävalmentaja jatkaa.

Periaatteessahan asia on juuri näin. Harjoitusotteluiden tuloksilla ei kauden alkaessa ole käytännössä enää mitään merkitystä. Kuitenkin, jos tarkastellaan esimerkiksi viime vuonna nousukarsintoihin edenneiden joukkueiden harjoitusotteluiden tuloksia ennen sarjakauden alkua, hyvät tulokset pistävät väistämättä silmään.

Nousukarsintoihin päässeiden joukkueiden harjoitusottelut vuonna 2016:

nousukarsintajoukkueiden_harjoitusottelut_2016

Nousukarsintoihin edenneet joukkueet voittivat Gnistania lukuunottamatta yli puolet harjoituskaudella pelaamistaan otteluista ja pelasivat vähintään 10 ottelua ennen sarjakauden alkua. Kolme näistä joukkueista pelaa tulevalla kaudella Ykkösessä ja KTP:n tulisi tämän kauden päättyessä kuulua tähän verrokkiryhmään.

Kun tarkastellaan lähemmin viime vuoden Kakkosen A-lohkon joukkueiden pelaamia harjoitusotteluita, on hämmästyttävää kuinka samanlaiseksi harjoitusotteluista koostettu sarjataulukko lopulta muodostui lopullisen sarjataulukon kanssa.

Vasemmalla Kakkosen A-lohkon sarjataulukko 2016 sekä oikealla lohkon joukkueiden harjoitusotteluista koostettu sarjataulukko (sisältää Suomen Cupin ottelut):

kakkosen_a_lohko_2016_sarjataulukko_ja_harjoitusottelut
Klikkaa kuvaa nähdäksesi taulukot suurempina.

Lopullisessa kauden 2016 sarjataulukossa kärkikaksikko sekä kolme joukkuetta neljästä viimeisestä joukkueesta ovat samoja kuin harjoitusotteluista koostetussa sarjataulukossa. Toki harjoitusotteluiden määrät vaihtelevat paljon ja tämä tekee harjoitusotteluiden taulukoinnin epäluotettavaksi, kun joukkueita asetetaan paremmuusjärjestykseen. Vastustajien taso ei myöskään ole tasalaatuinen. Toisaalta tämä tilastointi osoittaa harjoitusotteluiden lopulta ennustavan melko hyvin joukkueiden voimasuhteita sarjassa. Taulukoiden ylä- (sijat 1-6) ja alapäät (sijat 7-12) koostuvat molemmat yhtä poikkeusta lukuunottamatta samoista joukkueista. KäPa putosi harjoituskauden jälkeen taulukon alapäähän ja Lahti Akatemia puolestaan nousi ylemmäs. Lähtökohtaisesti enemmän harjoitusotteluita pelaavat joukkueet näyttävät pärjäävän myös sarjassa paremmin. Mikä toisaalta on melko loogistakin.

KTP:n kevään kauteen valmistavat ottelut sisältävät myös kovia Suomen Cupin otteluita Veikkausliigaan ja Ykköseen valmistautuvia joukkueita vastaan ja lähtökohtaisesti näistä otteluista ei ole odotettavissa juurikaan voittoja. Lauantaina pelattu ottelu Kufua vastaan ja ensi perjantaina (20.1.) pelattava MP-ottelu valmistavat KTP:ta 28.1. kotkalaisten osalta alkaviin Cup-otteluihin.

Lauantain vastustaja Kufu98 nousi Kakkoseen kaudeksi 2016 ja oli lopulta ehkä hieman yllättäen A-lohkon kakkonen (ks. taulukot yllä). Kaudeksi 2017 kuopiolaiset siirtyivät A-lohkosta C-lohkoon eli pohjoislohkoon. Kufu saapui Kotkaan melko ohuella kokoonpanolla, sillä vaihtopelaajia oli vain kaksi. KTP:lla penkillä aloitti neljä kenttäpelaajaa ja varamaalivahti Pyry Piirainen. Kokoonpanossa oli peräti neljä viime kaudella PeKa:ssa Kolmosta pelannutta pelaajaa. Lisäksi kokoonpanosta löytyi HaPK:ssa viime kaudella pelannut Onur Celik.

Joukkueiden avauskokoonpanot
SC Kufu98 (4-4-2)
ktp-kufu98_aloitusryhmitysKTP (4-4-1-1)

KTP:n vaihdot (ulos <-> sisään)
46 min: Niko Ikävalko <-> Ferdi Balkiran
46 min: Saku Kvist <-> Jimi Lassila (Nykänen siirtyi keskustaan Kvistin paikalle ja Lassila oikeaan laitaan)
57 min: Joonas Vanhanen <-> Juho Raivela (Topi Pasi siirtyi toppariksi ja Raivela vasemmaksi puolustajaksi)
63 min: Anton Eerola <-> Onur Celik
65 min: Marko Tyyskä <-> Saku Kvist
xx min: Juho Nykänen <-> Anton Eerola
72 min: Aleksi Tarvonen <-> Niko Ikävalko

KTP pelasi koko ottelun vahvasti ja painostus alkoi heti ensimmäisen puoliajan alussa. Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Niko Ikävalko pääsi kokeilemaan maalintekoa Aleksi Tarvosen syötöstä, mutta Kufu-vahti Jussi Vlasov onnistui torjumaan. Saku Kvist kuitenkin sijoitti irtopallon tarkasti maalin vasempaan alakulmaan ja KTP:n 1-0-johtoon.

Noin puolen tunnin kohdalla Kufu pääsi pariin nopeaan vastahyökkäykseen. Ensimmäinen oli päättyä maaliin, kun vasemmalla laidalla pelannut Nuutti Tykkyläinen pääsi yrittämään maalintekoa vapaasti, mutta KTP:n testissä oleva Jiri Koski torjui vedon upeasti jalkatorjunnalla. Koski pelasi mukiinmenevän ottelun ja ilmeisesti 21-vuotiaan veskarin testijakso päättyi tähän peliin. Rantanen voisi olla kiinnostunut pitämään Kosken Kotkassa, sillä maalivahdin paikalle ei tällä hetkellä ole hirveästi tarjontaa, viime kauden ykkösmaalivahti Jere Pyhäranta teki sopimuksen Veikkausliigaan nousseen JJK:n kanssa ja Sauli Kilpeläinen on lähtenyt opiskelemaan pois Kotkasta.

Ottelun jälkeen Rantanen kommentoi Kymen Sanomille kiinnostusta Koskesta näin:

— Tietenkin olemme kiinnostuneita, mutta raha-asioista en osaa sanoa mitään.

KTP siirtyi 2-0-johtoon reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Anton Eerola siirsi irtopallon Vlasovin torjuntojen jälkeen maalin edestä maaliin. Puoliajan lopulla KTP sai luotua vielä muutamia hyviä tekopaikkoja. Eerola ja Tarvonen pelasivat näppärän seinäpelin Kufun maalin lähellä, mutta lopulta tämä tilanne kuivui kokoon. Pallo kilahti myös tolppaan Tarvosen vedon jälkeen ja Eerolalle avautui vielä kaksi maalipaikkaa aivan jakson lopussa. Ensimmäinen paikka tuli Kvistin antamasta vapaapotkusta, jonka Eerola kuitenkin puski ohi, mutta nousi tilanteeseen oivallisesti. KTP haki koko ottelun ajan Eerolan päätä useasti ja usein pitkä Eerola näitä palloja voittikin. Puoliajan viimeinen tilanne syntyi Juho Nykäsen mainiosta keskityksestä, jonka Eerola kuitenkin tälläsi maalin yli.

Tauolla Rantanen teki kaksi vaihtoa KTP:n miehitykseen, kun Ikävalko ja Kvist tekivät tilaa Ferdi Balkiranille ja vuonna 1999 syntyneelle KTP-junnu Jimi Lassilalle. PeKassa viime kaudella Kolmosta pelannut Balkiran meni kärkeen, mutta Lassila sijoitettiin oikeaan laitaan, josta Nykänen siirtyi Kvistin paikalle keskustaan.

Toisella puoliajalla KTP jatkoi hyökkäyksien vyöryttämistä ja maalihanat näyttivät aukeavan oikein kunnolla. Lassila vei KTP:n 3-0-johtoon 54. minuutilla Eerolan hyvän syötön jälkeen. Tarvonen teki 4-0-maalin kymmenen minuuttia myöhemmin puskemalla Nykäsen antaman kulman verkon perälle.

Aleksi Tarvonen puski tästä kulmatilanteesta KTP:n 4-0-maalin.

5-0-maali syntyi vain muutama minuutti edellisestä, kun Lassila iski päivän toisen maalinsa upealla volleylla suoraan vasemmasta laidasta tulleesta keskityksestä.

Toisella puoliajalla Eerolan tilalle tullut Celik esitti hyviä otteita vasemmalla laidalla ja pääsi usein haastoillaan ohi vastustajista ja onnistui vielä petaamaan syötöillään hyviä maalipaikkoja muille. Oskari Pasanen meinasi pamauttaa KTP:lle vielä kuudennen maalin upealla kaukovedolla (25-30m) noin vartti ennen päätöstä, mutta Vlasov Kufun maalissa torjui pallon yläkulmasta. Myös takaisin kentälle tullut Kvist meinasi ladata pallon maaliin kauempaa lähteneellä vedollaan.

KTP:n laitapuolustajat nousivat ylöspäin melko rohkeasti ja tämä avasi Kufulle ottelun aikana useita mahdollisuuksia murtautua laitoja pitkin hyville maalipaikoille. Kufu onnistui lopulta maalinteossa ottelun viimeisellä hetkellä, kun Eetu Inkeroinen pääsi oikealta laidalta läpi ja sijoitti pallon varmasti maalin etukulmaan ohi hyvin ottelussa hommansa hoitaneen Kosken. Loppulukemat olivat lopulta siis 5-1 KTP:lle.

Ikävalko ei ollut lauantaina pelipäällä ja turhautuminen omiin otteisiin näkyi selvästi hyökkääjän käytöksessä ottelun lopussa. Toisella puoliajalla Ikävalko hassasi varman maalipaikan ohjatessaan pallon parista metristä ohi tyhjän maalin ja menetti pallon vaarallisesti omalla puolustusalueella. Ehkä alkutalven harjoitusottelut eivät vain sytytä, mutta täytyy muistaa, ettei Ikävalkolla ole vielä sopimustakaan KTP:n kanssa.

Marko Tyyskä esitteli pallovarmuuttaan ja tekeminen keskikentän pohjalla oli hyvää. Tyyskän otteista paistaa selvästi kokemus ja mies ei hätkähtänyt joutuessaan pallon kanssa ahtaaseen paikkaan. Ahtaita paikkoja Ruonalan hallissa toki riittää, sillä kentällä ei ole juuri lainkaan tilaa. Myös kapteeninnauhaa kantanut toppari Sebastian Dolivo pelasi hyvän ottelun ja teki puolustuksessa muun muassa monia hyviä katkoja.

Kauden ensimmäinen harjoitusottelu ja murskaava 5-1-voitto lupailee hyvää jatkoa ajatellen. Nyt olisi kuitenkin tärkeää saada kiinnitettyä pelaajia seuraan. Tärkeimmät puuttuvat palaset ovat tällä hetkellä ehdottomasti maalivahti ja hyökkääjä. Toki palasia puuttuu vielä todella paljon muutenkin. Sopimuspelaajista Kaarel Usta ei ollut lauantaina kokoonpanossa. Ensi perjantain harjoitusottelu KTP:n kanssa Kakkosen A-lohkon kärkikahinoihin povatun MP:n kanssa saattaa antaa paremman kuvan siitä, missä joukkueen rakentamisen kanssa mennään. Kufu ei lauantaina vakuuttanut. Ainakin aiemmin mainitut harjoitusottelutilastot lähtivät KTP:n osalta rakentumaan heti lupaavaan suuntaan. Toiveena olisi, että harjoitusotteluita pystyttäisiin pelaamaan isommalla kentällä, varsinkin nyt kun Arto Tolsa Areenalla on tekonurmi.

Harjoitusotteluiden saldo: 1 — 1 — 0 — 0 — 5-1 — 3
Seuraava ottelu: pe 20.1. klo 18.45 vs. MP (Arto Tolsa Areena / Ruonalan urheiluhalli)